dinsdag 11 januari 2022

14 uren in de wachtrij voor geld

Het grote wachten

Gisteren zat ik in de digitale wachtrij. Uren en uren lang!

Herinnering aan bijstandsperiode

Het leek een beetje op wachten op subsidie voor sporten en muziekles van mijn kinderen toen ik in de bijstand zat, alleen dan met nog véél langere wachttijden. Destijds kon je aan het einde van het jaar met je betalingsbewijzen van de sportclub en de muziekles van je kinderen naar een balie en dan kreeg je subsidiegeld contant uitgekeerd. Er was veel belangstelling voor en de balies waren spaarzaam bemenst. Het gevolg was dat je met heel veel mensen lang in een heel deprimerend souterrain op je beurt zat te wachten.
Maar je kreeg altijd wel geld en dat was in december heel prettig!

Een nare loterij met winnaars en verliezers

Nu was het nog maar afwachten of ik tijdig aan de beurt zou komen voor de subsidie.
Een vreemde zaak: je hebt er recht op, maar er is niet genoeg geld voor iedereen. Er zijn 45.000 huishoudens die er recht op hebben, maar de pot is maar 220 miljoen, dat is dus geld voor 22.000 huishoudens.
De rest piest naast de pot, vergeef me de uitdrukking.
De staat verdiende €400.000.000.000 (400 miljard) aan het gas en nu laten ze de Groningers in de kou staan. Soms letterlijk, want mensen die niet digitaal vaardig genoeg zijn,  digibeet zo je wilt, konden zich vervoegen bij gemeentehuizen, waar ze uren in de wachtrij stonden om hun subsidie aan te vragen.
Sikkom schreef het wel mooi: Het is kort gezegd een farce, een sof, een klap in de bek, complete idioterie, arrogantie van de macht, gekmakend, frustrerend, vernederend, van de pot gerukt en veel meer van dat. Groningers die als honden die moeten vechten om één bot. En dat op blauwe maandag, de meest deprimerende dag van het jaar.

Mee eens!
Het is een wonderlijk gebeuren, dat wachten achter mijn computer.
Ondertussen wat gesnoeid in de tuin, gekookt, was opgeruimd en steeds weer even kijken of de wachtrij al wat opschoot.
En het ging niet hard, integendeel het ging tergend langzaam.

Analyse

Ik las op de site van RTV NOORD een analyse door Mario Miskovic:
Op het piekmoment om 9.00 uur vanochtend stonden er 50.000 wachtenden in de digitale rij op de site van het SNN. Vijftigduizend. Laat het getal even op je inwerken. Allemaal Groningers die hopen dat ze een subsidie krijgen om hun huis mee te verbeteren of te verduurzamen.

Dit allemaal in de wetenschap dat er maar geld is voor ruim 22.000 aanvragen. Duizenden Groningers weten bij voorbaat al dat de kans groot is dat ze met lege handen achterblijven. En de kans is groot dat dat de mensen zijn die het geld het hardst nodig hebben. Want het doet er bij de aanvraag niet toe hoe beschadigd je huis is of hoe achterstallig het onderhoud, het is simpelweg: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Waar zijn we met z’n allen mee bezig? Mensen die een dag vrij moeten nemen om achter een computer te zitten. Ouderen die in de kou staan te wachten voor de deur van een gemeentehuis. De overheid gooit een stel bankbiljetten op de grond en Groningen mag het vervolgens uitvechten.

Als je de subsidie verkoopt als compensatie, dan moet je zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is. Voor iedereen. Een totaalbedrag van 300 miljoen op 53.000 huishoudens à 10.000 euro is dat niet. Die rekensom kan iedereen maken. En zelfs als het bedrag echt niet hoger zou kunnen - wat moeilijk te geloven is - dan had een lager bedrag per huishouden in ieder geval voor meer gelijkheid gezorgd.

Iedereen ca. 5.000 euro was inderdaad veel eerlijker geweest. Dan had iedereen wat gehad en niet ongeveer de helft 10 duizend en de rest helemaal niets.

Het is (te laat??) gelukt

Ik heb gisteravond om 23:02 uur een aanvraag kunnen doen, na 14 uren en 2 minuten wachten, maar of ik op tijd was, daarvan heb ik geen idee. Ik krijg volgens de site over maximaal 13 weken bericht (= wettelijke maximale doorlooptijd).
Ik ben benieuwd wat het wordt, ik lees ook nog in het regionale nieuws:
De kersverse staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) noemt de subsidieregeling voor woningverbetering in het aardbevingsgebied 'enorm succesvol'. Hij zet de deur op een kier om extra budget te zoeken.
 
Het gebeuren 'enorm succesvol' noemen vind ik nogal wrang. Ik vind het enorm bagger om mensen zo lang te laten wachten. Voor mij is het heel onzeker of die 14 uren wachten wat oplevert!

Later op de avond: Op het moment van sluiten zijn er nog ruim 14.000 wachtenden in de digitale rij die 10.000 euro subsidie willen aanvragen.

Ik houd moed

Ik geef de moed nog niet helemaal op, want dit staat er op de site:
Wij raden je aan om een aanvraag in te dienen. Het is namelijk niet zeker dat alle mensen in de wachtrij een geldige aanvraag indienen. Aanvragen die niet voor subsidie in aanmerking komen worden afgewezen. Het resterende budget schuift dan door naar de volgende in rij.

Er logden om 9:00 gisterochtend 50.000 mensen in, ook ondergetekende. 22.000 mensen konden een aanvraag doen voordat het plafond bereikt was. Voor de andere 28.000 is deze loterij niet goed afgelopen. Ook voor mij waarschijnlijk niet.

Oproep aan staatssecretaris

Ik roep de staatssecretaris bij deze op om er echt een succes van te maken en te zorgen dat alle rechthebbenden de subsidie krijgen. Dat zou misschien het vertrouwen van de Groningers in de regering weer een klein beetje herstellen. Er moet vanwege de aardgasproblematiek nog veel gebeuren, maar dit zou een eerste stap kunnen zijn.
Al dat dure (!!) extra gas dat uit de bodem wordt gepompt levert de schatkist ook een heleboel extra geld op. Zo beschouwd is 280.000 euro peanuts!



32 opmerkingen:

  1. Oh, wat een gedoe Aaf. Mijn complimenten voor je geduld en doorzettingsvermogen! Fijn dat het gelukt is om een aanvraag in te dienen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het voelt heel onrechtvaardig, deze regeling. Welke gek verzint zoiets? Geen wonder dat er nog maar zo weinig vertrouwen in de regering is!

    Een hartelijke groet van Jo.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Complimenten Aaf, voor je volharding. Hoop dat het wat oplevert.
    Even het volgende, wij hebben al bijna 8 jaar zonnepanelen. De opbrengst wordt door mijn echtgenoot keurig bijgehouden in een overzicht. Elke week opnemen en de gegevens verwerken. Ik begin daar niet aan, maar het is wel leuk om het terug te zien.
    Misschien ook iets voor jou?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hoop dat jij en alle mensen wiens huis in waarde gedaald is, krijgen waar ze recht op hebben! Het kabinet zou dan meteen een ‘klein beetje’ goodwill kweken!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik verbaas me wel over het grote postcodegebied dat in aanmerking komt. Jij woont toch in Stad? Ik geloof niet dat er een Groninger is die twijfelt over het kopen van een huis in Stad ivm de aardbevingen, daarover twijfel je bij een huis in Scheemda, Loppersum of Huizinge om maar een paar plaatsen te noemen.
    Het systeem van verdelen van het beschikbare geld is belachelijk, het komt neer op willekeur, terwijl als je werkelijk schade aan je huis hebt, ene heel lang proces ingaat, waarin je maar moet bewijzen dat die schade gelinkt is aan de aardbevingen (ja ik weet dat dat uit een ander potje komt).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens! Je zou mensen die werkelijk nadelige gevolgen hebben hier voorrang moeten geven. Je bent niet een aasgier als je je meldt voor een subsidie waar je voor in aanmerking komt, dat is gewoon een recht, maar als je dat "geld binnenhalen" noemt, klinkt het wel inhalig vind ik.

      Verwijderen
    2. Je vist òf achter het net, of je haalt een vis (= in dit geval geld) binnen. Ik snap het probleem niet.

      Verwijderen
    3. Niet de gehele stad Groningen, maar alleen de Noordoostelijke wijken komen in aanmerking voor subsidie in verband met waardedaling van de woningen omdat ze op of aan de grenzen van het gasveld wonen.

      Verwijderen
    4. Ah, dan is het me duidelijk, dank voor je uitleg.

      Verwijderen
    5. Ik keek er ook nogal van op dat Aaf er in over aanmerking komt omdat ze in de stad woont.
      Maar hoe Aaf het uitlegt is vanzelfsprekend dat ze de aanvraag doet.

      Verwijderen
  6. Ik wist niet dat jij ook schade had aan je huis, Aaf! Sterkte daarmee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is geen zichtbare schade, de schade bestaat uit waardedaling van de woningen. Alleen de postcodes in of grenzend aan het aardgasveld krijgen deze compensatie.
      Niet de gehele stad Groningen, maar alleen de Noordoostelijke wijken komen in aanmerking voor subsidie.

      Verwijderen
  7. Echt schandalig hoe de overheid dit aanpakt, keer op keer onderzoeken terwijl ze weten wat de uitkomsten zijn. Groningen wordt aan het lijntje gehouden, bedrogen en voorgelogen. Bah, geen wonder dat er van de bevolking maar 2%!! vertrouwen heeft in het nieuwe kabinet.
    Consumindersingle.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze willen nu 30% tot 50% meer gas uit. Andere gasvelden halen. Waarbij de kans bestaat dat ze waterwingebieden onbruikbaar maken.
      Nou komen en in Drenthe en Overijssel geen aardbevingen van en daarom is het daarover helemaal stil..de bodem zakt echter wel extra..wat de funderingen uiteindelijk geen goed doet. Ons huis is in 7 jaar tijd 30 cm gezakt.. het huis op het einde van het rijtje maar 24cm.. dat gaat fout uiteindelijk.

      Petra

      Verwijderen
    2. @Petra, zolang de zakking gelijkmatig gaat ontstaat er geen schade. Het gaat pas mis als de zakking over een relatief klein deel ongelijkmatig is. Ik weet niet hoeveel huizen er in jouw rijtje staan, maar een zettingsverschil van 6 cm over 4 huizen is serieuzer te nemen dan het zelfde verschil over 6 of 8 huizen. Als de ondergrond gelijkmatig is kan er erg veel zetting optreden zonder dat het consequenties heeft voor de stabiliteit van de huizen. Of je er gelukkig en geruster van wordt is een heel andere kwestie, maar niet minder belangrijk.

      Verwijderen
  8. Net nadat ik dacht dat de overheid niet gekker kon worden, hebben ze dat tóch gedaan. Dat gekker worden. Totaal onnavolgbaar. Beledigend. Stuitend. Niet noodzakelijk zelfs. Het gas wat nu uit de bodem komt en de extra kuubs die gepompt gaan worden leveren ruim voldoende op om iedereen deze subsidies te verlenen. Van mijn part véél meer dan 10.000 EUR per huishouden, wat niet genoeg zal zijn om huizen echt substantieel te verduurzamen. Doe een ton per huishouden, maar een deel daarvan in natura: maak heel Groningen NOM of BENG. Doe dit met private partijen, ook om lering te trekken uit de diverse woningen. Dan heb je er ook nog iets aan als "innovatie".
    Met 10.000 EUR zal het helaas niet meer zijn dan een paar paneeltjes en rollen steenwol of glaswol.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Nou maar hopen dat het huidige en volgende kabinet wel de ballen heeft om de opbrengst van die extra gaswinning voor de volle honderd procent ten goede te laten komen aan de Groningse bevolking. Maar met het ondertal aan noordelijke vertegenwoordigers in zowel kamer als kabinet lijkt me dat een illusie." schreef ik enkele dagen geleden als commentaar op bij een ander blog over dit onderwerp.
      Gisteravond hoorde ik de nieuwe minister die het "dossier Groningen" in de portefeuille heeft en dacht meteen in vergelijkbare termen zoals je verwoordt, alleen nog aangevuld met enige woorden die ik niet van mijn ouders geleerd heb.
      Ben bang dat het opnieuw oude wijn in nieuwe zakken zal blijken te zijn.

      Verwijderen
  9. Ik heb al eerder geschreven en blijf erbij. Alle zwaar beschadigde woningen afbreken en opnieuw aardbevingsbestendig weer opbouwen. Alleen zo kun je de mensen compenseren voor hun leed. Wel moet er gekeken worden naar de leeftijd van de bewoners zodat zij een passend huis krijgen. Ook moet gekeken worden naar de leeftijd van hun keuken en badkamer. Niet dat men een super de luxe keuken of badkamer terug krijgt zonder dat ze zelf meebetalen. (Ik weet dat de nieuwe badkamer, die mijn ouders nu laten bouwen, zo’n €18000 kost. ) Dat zou niet eerlijk zijn ten opzichte van de mensen die genoegen nemen met een minder luxe versie.

    En laten we eerlijk zijn Den Haag kijkt naar wat goed is voor het westen en niet naar de regio’s erbuiten. Zuid-Limburg was ook een wingewest voor hen. Na WWII hebben mijn opa’s en diverse ooms extra gewerkt om ervoor te zorgen dat men elders het niet koud had. De winsten van de kolenindustrie gingen ook naar het Westen en niet naar Zuid-Limburg. Na de mijnsluiting kwam er “compensatie “ in de vorm van kantoor banen. Daar hadden zo’n 90% van de mijnwerkers niets aan. Ze waren er niet voor geschoold en werden dus werkeloos.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het mijnmuseum vertellen oud mijnwerkers hierover, beschamend. Net als de gaswinning. Groet, g

      Verwijderen
    2. De politiek zorgt goed voor.. hen die het niet nodig hebben. (De bedrijfstop, de rijken en de bestuurders.)
      Wel is de infrastructuur in het westen een stuk beter.. mensen als ik om 20 uur de bus mis naar mijn werk.. kom ik niet meer met het OV thuis. Als ik om 8 uur op mijn werk moet zijn moet ik de dag ervoor in een hotel gaan slapen. Als mijn man met het OV gaat is hij dik 4 uur onderweg. Met de auto binnen 45 minuten.
      Degene die 100km per uur op de snelweg geen merkbaar verschil vindt geven rijdt niet Enschede- Leeuwarden en ook geen Alkmaar-Winschoten. Mijn broer merkt het ook alleen maar als hij Zeist-Hoogeveen doet. Verder is het toch altijd aansluiten voor hem.

      Verwijderen
  10. Hoi Aaf, ja, hele bijzondere procedure zo. Hier logde M. om 08.50u in op de site. Om inderdaad de mega rij met wachtenden voor ons te zien. Toen al ruim 22.000. Onvoorstelbaar. Rond 19.11 uur is onze aanvraag ingediend. Mijn ouders kregen helaas de melding dat het geld op was, toen ze om 00.09u aan de beurt was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat naar voor jouw ouders! Ik hoop dat er voor hen en al die anderen die achter het net visten alsnog geld komt!

      Verwijderen
  11. Wat weer een afgang. Als pot niet groter is en ook niet wordy, dan zorg je toch dat iedereen kan krijgen door het subsidiebedrag iets te verlagen?
    Het is de overheid weer op z'n slechts.
    Zo sneu voor alle mensen die ook in aanmerking komen maar nog niet aangevraagd hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een rare toestand, ik hoorde er wel over op het nieuws, maar nu ik jouw verhaal lees is het me een stuk duidelijker geworden. Wat een oneerlijke situatie, schandalig en heel begrijpelijk dat mensen weinig vertrouwen hebben in de mensen in Den Haag die dit soort loterijen verzinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het is met deze subsidie al net als met al het andere geld dat uitbetaald word vanuit de overheid , het is een sigaar uit eigen doos. Wij als maatschappij moeten dit geld opbrengen. Dus uiteindelijk zal het toch weer ergens geind moeten worden waarschijnlijk via belasting verhogingen Hiermee wil ik geen kritiek leveren op de aanvragers van subsidies, toeslagen etc, maar het is wel de realiteit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ik toch even iets moet uitleggen. De Nederlandse staat heeft gemiddeld 7 MILJARD EURO PER JAAR verdiend aan het Groningse aardgas. Tot 2019 in totaal 417 miljard.
      Als mijn woning door de aardgasbevingen in waarde gedaald is, dan wil ik graag een sigaar uit die aardgasdoos en vele bewoners in dit gebied met mij.
      Dat moet inderdaad door de overheid betaald worden, maar wel nadat dat aardgas de overheid héél lang heel veel geld heeft opgeleverd. Heel gunstig voor de belastingbetaler, al dat geld naar de staatskas!
      Als je het over de realiteit hebt, dan is dit ook een deel van die realiteit.

      Verwijderen
    2. Mee eens, de Nederlandse staat heeft vanuit de aardgasbaten heel veel gefinancierd en als ze de gedupeerden iets willen vergoeden of compenseren maken ze er een janboel van!
      Een gotspe is het!

      Verwijderen
    3. Ik snap die aanvragen niet helemaal. Je zegt dat er misschien niet geldige aanvragen bij zitten. Moet je aan bepaalde andere voorwaarden doen dan?
      De regering weet toch zelf wel welke huizen er staan. Was het niet gewoon mogelijk om dit tegelijk te doen met de uitbetaling( inning ) van de WOZ en dat je er dan bij ieder huis dat op een bepaalde plek in Groningen staat het automatisch wordt verrekend. Ik denk ws te gemakkelijk

      Verwijderen
    4. Zoals ik al aangaf het is geen kritiek op de aanvragers van subsidie !!!!!!!

      Verwijderen
    5. en /of compensatie dat moest er nog bij staan.

      Verwijderen
    6. @ anoniem van 12 januari 14:12 uur: niet geldige aanvragen zijn bijvoorbeeld aanvragen voor een schutting om je tuin, tuininrichting, bestrating, meubels, witgoed en tv's en dergelijke.
      Wel geldig: aanvragen voor zonnepanelen, extra isolatie of HR++-glas, een schilderbeurt, het plaatsen van een dakkapel, of een nieuwe badkamer of keuken

      Verwijderen
  14. Tja, ik (als Groninger die niet in aanmerking komt want net buiten de aangewezen postcodes, en dat is ook terecht) heb er best moeite mee om te horen dat mensen in Stad die wat scheurtjes hebben (die eerder al vergoed zijn) nu subsidie aanvragen voor een keuken die ze toch al wilden laten plaatsen, terwijl provinciegenoten in onveilige huizen wonen en al jaren strijden voor gerechtigheid ik zou me doodschamen om aanspraak te maken op die subsidiepot! (Hier huis verduurzaamd van eigen geld)

    Hg, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.