Wat als we zeggen: tot nooit meer ziens Gazprom?
Dan krijgt Poetin veel minder roebels binnen om zijn oorlog te kunnen financieren.
En mocht er een derde wereldoorlog uitbreken, dan is het ook erg onhandig om voor energievoorziening afhankelijk te zijn van de vijand.
Maar als we stoppen met Russisch gas, dan heeft Nederland een enorm tekort aan gas.
Er wordt momenteel veel gas geïmporteerd, vooral Russisch gas (6 miljard kuub). De eigen Nederlandse gasproductie uit het Slochtergasveld is op dit moment maximaal 7,6 miljard kuub. In Nederland komt nog steeds ongeveer 45% van de energiebehoefte uit aardgas. Aardgas is nodig om stroom op te wekken in elektriciteitscentrales en om huizen te verwarmen, om te koken, te douchen, kassen te verwarmen, industrieën te laten draaien en vast nog veel meer waar ik op dit moment niet aan denk.
Je kunt inzetten op meer zon- en windprojecten, maar die hebben tijd nodig, ook al ga je dat versneld organiseren. Het is zeker goed om meer groene energie te produceren met krachten uit de natuur, maar op dit moment gaat de energietransitie nog niet zo heel snel. De oorlog in de Oekraïne zal het proces versnellen, wat ook qua milieudoelstellingen een goed idee is.
In Nederland zit nog steeds veel gas in de grond. In het Groninger-gasveld zit nog ruim 500 miljard kuub gas. Daarnaast zijn er nog een heleboel kleinere gasvelden waar ook gas uit gewonnen kan worden.
Het is een beetje als vloeken in de kerk, maar wat als we toch weer méér gas gaan halen uit het Groninger veld? Dan hoeven we niet meer Russisch gas te importeren.
Ik weet het, ik heb gemakkelijk praten, ik woon aan de rand van het gasveld en omdat ik aan de rand woon, hebben aardbevingen niet heel veel invloed op mijn huis. Ik bedoel: ik denk niet dat er een kans is dat mijn huis instort.
En hoeveel is het Groningse gas dan waard? Veel, heel veel geld! Jesse Frederik*: Als we
dit jaar 40 miljard kuub aardgas zouden winnen, dan is dat bij de
gasprijs van 215 euro per megawattuur maar liefst 84 miljard euro waard. Afgelopen maandag was de gasprijs opeens tot maar liefst 350 euro per megawattuur. Als die gasprijs zo hoog blijft, dan loopt de waarde van 40 miljard kuub ook flink op.
En nog even voor het perspectief: in 2013 pompten we in Nederland 53,9 miljard kuub op en in 1976 een verbazende 87,7 miljard (Bron CBS).
Uiteraard is die energietransitie nog steeds van groot belang. We moeten van die fossiele brandstoffen af, wat mij betreft liever vandaag dan morgen, maar het proces is vrij stroperig en dat is in tijden van oorlog niet heel handig.
Maar als je wat meer gaat pompen en belooft dat dat geld naar Groningen gaat of een soort verduurzamingsfonds, lijkt het mij het overwegen waard.
Uitgaande van de genoemde 84 miljard. Citaat van Jesse Frederik*: "Volgens het CBS woonden in de kern van het aardbevingsgebied 55.989 mensen die samen 24.473 huishoudens vormden. Als je dus elk huishouden in het aardbevingsgebied 3 miljoen euro zou overmaken, heb je nog steeds 10 miljard euro over."
*Credits: Dit stukje is o.a. gebaseerd op het artikel van Jesse Frederik - De ongemakkelijke waarheid: Europa heeft nú Gronings gas nodig - van de Correspondent.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 11 maart 2022
Wat als we zeggen: tot nooit meer ziens Gazprom?
Labels:
Energieverbruik,
Oorlog
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Graag stoppen met russisch gas, maar het voelt voor mij dat we het niet kunnen maken om in groningen verder te gaan. Terwijl mensen met schade nog steeds niet goed geholpen zijn. Dat eerst heel goed oplossen dus.
BeantwoordenVerwijderenThuis zetten we in op nog meer isoleren en zuinig zijn. En wellicht overstappen op elektrisch koken....
Growt, G
Maar wat stel je dan voor? Is er nog een derde optie, die nu beschikbaar is?
VerwijderenEr zit gas zat in de Noordzee. Laten ze die platforms maar eens in gebruik nemen
BeantwoordenVerwijderenAls het gas stopt verzin ik wel een andere manier om te koken. Desnoods een camping gaspitje. Koken doe ik op vuur en niet electrisch.
BeantwoordenVerwijderenIk vond het ook best spannend om van gas op inductie over te stappen, maar het is me 100% meegevallen en het bevalt me heel goed nu. Waarom wil je niet elektrisch?
Verwijderenin de campinggasflesjes zit ook gas natuurlijk
VerwijderenKampvuurtje dan maar? :) Het went heus wel hoor, elektrisch koken. Als je innerlijke luddiet protesteert: het is nog steeds gewoon warmte waarmee je kookt, je hoeft niet opeens alles in de magnetron te zetten.
VerwijderenOmdat ik op vuur kook en niet electrisch.
VerwijderenEn ik heb er geen moeite mee de gasflesjes te gebruiken, zolang ik maar op vuur kan koken.
Stroom zou zogenaamd schoner zijn, helaas is niets minder waar.
Zou het liefst een houtkachel willen. Weet iemand die heeft aan andere dan ik ken en stoot 80% minder uit dan de andere.
Verbranding is anders en je ruikt de kachel niet eens.
Het liefst zou ik off grid leven, maar ja dat is helaas niet mogelijk.
Stroom is op dit moment helaas nog niet schoon genoeg. Maar zal wel steeds schoner worden. Gas is redelijk schoon, maar raakt ooit op. Hout stoot ook in de meest rendabele kachel co2 en fijnstof uit. Daarnaast is het niet haalbaar op grote schaal. Op de langere termijn zou misschien waterstof een optie zijn, gewonnen uit groene elektriciteit. Zou je dat wel willen?
VerwijderenIk begreep dat uit een poll bleek dat veel groningers akkoord zijn als de gaskraan daar weer verder open gaat. Wat ik indrukwekkend van ze vind.
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet zeker of ze dat wel aan Groningers hebben gevraagd die nog altijd door de muren naar buiten kijken..
VerwijderenAls ze nou vroeger toch eens zuinig waren geweest met die gaskraan..
VerwijderenOns huis is maximaal geïsoleerd en nog altijd ongeschikt voor iets anders dan een gascv. Beste optie? Iets nieuws neerzetten. (Nee niet duurzaam want een huis dat nog 300 jaar merken slopen..) volgende optie een extra buitenschil ombouwen. Mag niet van de gemeente.
Gekozen optie.. op eigen kosten nog een muur aan de binnenkant zetten met nog een laag isolatie. Kost dat? Een hele bult. 0 subsidie. En elke buitenmuur komt 25 cm naar binnen.
Ergens in Scandinavië staat er een kas (HR++) om een huis heen..ik zou er zo heen willen verhuizen.
Heeft u al gedacht aan het stoken met een airco (lucht-lucht warmtepomp). Ik moet het eerste huis nog tegenkomen wat daar niet voor geschikt is.
VerwijderenMen heeft - toch in België en ik vermoed ook bij jullie - de voorbije jaren veel en veel te weinig gedaan om van fossiele energie en kernenergie af te stappen. Ik hoop dat de noodzaak nu wél duidelijk is om daar echt werk van te maken. In België wil men momenteel een aantal kerncentrales die moesten sluiten toch langer open houden terwijl deze oorlog net weer duidelijk maakt hoe gevaarlijk kernenergie is ...
BeantwoordenVerwijderenAls de NAM cs in het verleden niet zo halsstarrig bij het standpunt gebleven was dat de bevingen in Groningen niets van doen hadden met de gaswinning, -zelfs in 1996 beweerden ze dat nog bij hoog en laag- en de regering niet blindelings daarin gevolgd was, maar in plaats daarvan geluisterd had naar de Groningse bevolking, dan was het nu waarschijnlijk geen enkel probleem geweest om het gas nog op te pompen.
VerwijderenEn zelfs heden-ten-dage is er nog nauwelijks sprake van schadeherstel. Wel is er op dit moment meer geld uitgekeerd aan adviesbureaus dan aan degenen die schade hebben.
Als er besloten wordt om extra gas op te pompen uit de Groninger bodem, regel dan ook meteen dat de oude en toekomstige schade gewoon vergoed wordt en niet naar de algemene middelen van de landelijke overheid gaat.
Ik mis de urgentie van de overheid/overheden. We kunnen heel snel maatregelen nemen. Stoppen met het stoken van gas voor sierteelt, bijvoorbeeld. Tijdelijk stillegen van kunstmestproductie (de grootste verbruiker van gas). Even geen aluminium smelten bij Aldel en geen zink bij Nedzink. Dat zet allemaal meer zoden aan de dijk dan de consument vragen de thermostaat lager te zetten.
BeantwoordenVerwijderenMaar ook auto-vrije dagen, thuiswerken (en het kantoor dan niet warmstoken) en vliegverkeer weer beperken.
Koken op inductie uiteraard - alleen mensen die nog nooit op inductie gekookt hebben houden vast aan koken op gas. Koken op gas is zó 2020.
Als je gewoon nog een goedwerkende gaskookplaat hebt, dan is er toch geen urgentie om die te vervangen?
Verwijderen@Geldsnor. Het stilleggen van kunstmestproductie, stelt u voor. Ik lees net een artikel over een dreigend kunstmest tekort. Kunstmest is nodig om de gewassen te laten groeien. Daarvoor schijnt dierlijke mest niet altijd geschikt te zijn. Hongersnood dreigt door de oorlog en dan hebben we het nog niet eens over de dure kunstmest, die veel boeren niet kunnen betalen. En u wilt de productie stilleggen.Dan keldert de opbrengst. En wordt het tekort aan voedsel nog groter.
VerwijderenIk heb begrepen dat veel van ons gas naar Duitsland gaat. Dus als we in tijden van crisis die levering (deels) stilleggen en onszelf ermee bedienen, dan kunnen we een heel eind komen geloof ik.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben verwarming en warm water via CV. Het is een ketel met veel capaciteit die pas 6 jaar oud is, dus die vervang je niet zomaar even door een 'duurzame' oplossing. Tzt zullen we dat ongetwijfeld anders bekijken, maar op dit moment lijkt me dat voorbarig.
Ik ben benieuwd hoe het zich allemaal ontwikkeld. Mochten de Groningers idd op die manier erin staan, dan vind ik dat wel heel netjes van hen. Al moeten zij dan ook goed gecompenseerd worden voor alle sh*t die geweest is én die nog komt. Voor wat hoort wat.
Stel dat je de uitvoer van Nederlands gas naar Duitsland zou kunnen beperken, dan moeten de Duitsers het weer uit Rusland halen, dus daar schiet je dan niet zoveel mee op.
Verwijderen