Welkom bij les 9, deze keer over de diepvries
Heel lang heb ik geen vriezer gehad, wel tot mijn 45e deed ik zonder, ik had ook geen fornuis trouwens. Ik had een tafelmodel koelkast met een 4-pits kookplaat er bovenop en dat was het dan.
Toen ik eenmaal een vriezer had, eentje met 3 lades, toen ging ik hem volop gebruiken.
Waarvoor?
Ik vroor rauw vlees en kip uit aanbiedingen in porties in.
Brood had ik op voorraad, zodat we altijd voldoende vers brood in huis hadden en geen oud brood hoefden weg te doen. Afgepaste hoeveelheden brood haalde ik uit de vriezer en als ik daar wat laat mee was, roosterde ik het brood.
Verder vroor ik in: geblancheerde sperziebonen in het oogstseizoen, gekocht op de markt en soms ook van schoonouders gekregen.
Porties erwtensoep
Alles dat goedkoop was op moment van aankoop, ging er in, ook kaas, dat laatste vond ik overigens niet zo'n succes.
Tegenwoordig vries ik ook regelmatig vlees-, vis- en kip-vervangers in als die in de aanbieding te koop zijn.
Een diepvries is een uitstekende manier om eten te bewaren. Je zet namelijk bacteriegroei in je eten (bijna) stil.
Let wel op dat je geen bedorven eten invriest, want die giftige stoffen van het bederf zitten er na ontdooien nog steeds in. Bacteriën in ingevroren toestand vermenigvuldigen zich niet of nauwelijks, maar wat er al in zit, blijft er in zitten, die vries je niet dood en is na ontdooien gevaarlijk!
Wil je klaargemaakt eten invriezen, werk dan hygiënisch en koel je voeding snel, zodat je het eten veilig in kunt vriezen.
Hoe lang kun je eten in de vriezer bewaren? |
Al eerder in deze cursus schreef ik dat diepvriesgroenten en sommige soorten fruit goedkoper zijn dat de vers aangeboden groenten. Dat geldt met name bij diepvriesaanbiedingen.
Lees hier over diepvries groenten en fruit.
Ik ben niet zo thuis in het aanbod van diepvriesvis, maar ik weet wel zeker dat je zalm en andere soorten vis, beter uit de diepvries kunt kopen dan vers. 400 gram diepvries koolvis koop je voor €2,89.
Dus hoe benut je de diepvries optimaal?
Vries maaltijden en kliekjes in
Vries gekookte porties peulvruchten of rijst in
Gebruik diepvriesbrood, waar je iedere dag de benodigde boterhammen uit haalt
Koop diepvries groenten en vis, of ook vlees, maar met dat laatste ben ik niet zo op de hoogte doordat ik al heel lang geen vlees meer eet.
Blancheer in het hoogseizoen (= goedkoopste seizoen) zelf groenten van je volkstuin of uit de supermarkt en vries in.
Let er wel op dat je het energieverbruik van je vriezer beperkt. Koop een nieuwe als die van jou al heel oud is, dat scheelt enorm in energie.
Zorg ook dat de ijsafzetting minimaal blijft door hem regelmatig te ontdooien. Door dikke lagen ijs verbruikt een vriezer aanzienlijk méér stroom!
Je schrijft dat je kaas in de vriezer niet zo'n succes vond. Ik vries restjes geraspte kaas wel in. Die gebruik ik later bij ovenschotels, dat gaat prima. Groet, G
BeantwoordenVerwijderenJa dat gaat goed. Doe ik ook maar ben met Aaf eens...plakken enz. stuk minder lekker.
VerwijderenIk heb heel veel vriesruimte. Koelkastvriezer met 3 lades, grote met 5 lades en 2 kleppen en een tafelmodel met 4 lades. We doen regelmatig boodschappen in Duitsland en Belgie en kunnen zo optimaal van aanbiedingen profiteren maar ook zonder aanbiedingen zijn dingen goedkoper zoals boter, er liggen 10 pakjes in de vriezer.
BeantwoordenVerwijderenHet is allemaal goed gesorgteerd in lades met brood, eigen oogst fruit en ook wat ik in TGTG boxen krijg, een la met alles voor de soep, botten voor de hond en de bouillon ervan, soepgroente en soepballetjes maak ik ook in grote hoeveelheden.
Ik gebruik meestal de etiketten van de verpakking of met afplaktape erop geschreven wat het is. E n goed zorgen dat er niets heel lang ligt.
En dat met 2 personen
Ik maak veel ook gebruik van mijn diepvrieslades (koelvriescombi).
BeantwoordenVerwijderenZelfgemaakte soepen, restje chili con carne, brood, wat kipfilet, groentebals rode kool, spinazie en erwten ligt er staandaard in.
Sperziebonen uit de diepvries vind ik persoonlijk echt niet te eten!
Diepvriesbrocolli is goed genoeg voor soep. Soepgroente vries ik ook wel vaak in als het in de aanbieding is.
Vaak ook 2-3 redelijk gezonde diepvriesmaaltijden in de vriezer voor het geval ik te weinig tijd heb om te koken of totaal geen energie meer heb. De vriezer is mijn redding.
Ik ben wel meer in diepvries ziplock zakken van 3 litr gaan invrizen omdat er dan veel meer in je vriezer past.
Ja, die diepvries ziplock zakken doe ik ook.
VerwijderenAls het diepvries uit de winkel in grote kartonnen dozen zit , gaat het bij thuiskomst gelijk in de zakken. Er gaat dan veel meer in je diepvries.
Ik ben de anoniem van 9.39u
VerwijderenDat doe ik inderdaad met de dozen diepvriesgroente. Meteen in een ziplockzak. Scheelt bergen ruimte :)
En zoland de zak heel is hergebruik ik hem
Ik doe altijd (erwten)soep ed , kant en klare stamppot, diepvriesgroente en zelf ingevroren prei / paprika uit de aanbieding ed in lege schoongespoelde 1 liter pakken met met de top eraf geknipt. die passen precies rechtopstaand in 1 la en bij ontdooien ook weer handig in de koelkast. Prei en paprika uit de aanbieding goed uit laten lekken en als het droog is invriezen. Dan kan ik zo overal een handje uit nemen. Kruiderij zoals basilicum, selderie, salie ed doe ik in een boterhamzakje en die weer in een melkpak.
VerwijderenKleine restjes wortel broccolistronk, bloemkool enz doe ik ook los in een melkpak om later soep van te koken
VerwijderenIk heb het al eerder genoemd, maar ik vind boontjes uit de vriezer geen succes. Er zit een smaakje aan, gekocht of zelf ingevroreren. Snijboontjes daarentegen gaat prima. Naar ik me herinner worden worteltjes papperig. Geen succes. Geblancheerde spinazie gaat prima. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenIk vries in kleine stukjes gesneden wortel wel in. Makkelijk door de nasi of pasta.
VerwijderenIk vries ook restjes tomatenpuree en satesaus in.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben jaren een diepvrieskist gehad, meer als 20 jaar. Nu inmiddels een aantal jaren een diepvrieskast met No Frost. Dat bespaart me een hoop werk met ontdooien/schoonmaken van de diepvries en nooit geen ijsvorming meer. Voor diegene die een overwegen een diepvries aan te schaffen of te vervangen is het wel het overwegen waard om te kijken naar een diepvries met no frost functie. Er gaat veel van onze moestuin oogst in de diepvries, maar ook oa brood van de bakker( regelmatig TGTG) , vlees en vis.( koop het vaak in de aanbieding) In de zomer vaak ijsjes op voorraad voor de kinderen. Dat is goedkoper als telkens een ijsje gaan kopen. In het moestuin seizoen hebben we een tweede diepvries waar dan de overvloedige oogst tijdelijk in kan . Maar na een aantal maanden proberen we toch dat alles in de grote vriezer past of de rest inmiddels is verwerkt tot jam etc.. Heb een poosje het energie verbruik genoteerd. En vond het niet rendabel om een heel jaar een tweede diepvries stroom te laten verbruiken. En verder is het uitproberen wat lekker is uit de diepvries. Zo hadden we van het najaar pompoen stukjes ingevroren om er later soep van te maken. De soep vonden we een stuk minder lekker als verse pompoensoep. .Groetjes Louise
BeantwoordenVerwijderenRode kool en rode biet bewaar ik in glazen potten, potten met kokend water omspoelen, klaargemaakte biet of kool kokend heet erin en dan de potten omdraaien. Ik bewaar die potten in de ijskast soms langer dan 1 jaar.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Suzanne
Zo bewaar ik soepen, ik maak een grote pan en schep dat kokend heet ik glazen potten, op de kop zetten tot ze, vacuüm getrokken zijn. Veel makkelijker dan invriezen zoals ik eerder deed. (t neemt geen ruimte in de vriezer in, t hoeft niet te ontdooien, dus snel klaar) op t moment staan er 6 soorten maaltijd soep (handig voor een snelle maaltijd na t werk) maar ook groentes en kant en klare pasta saus(zelfgemaakt van de tgtg groente)
BeantwoordenVerwijderenIk moest eens bij iemand pokjes van de potjes tellen. Dan zijn ze goed vacuüm getrokken
VerwijderenDat snap ik niet?
VerwijderenEven een vraag.. weck je ze daarna ook nog ivm houdbaarheid? Lijkt me ook handig soep in de voorraad. Nu gaat het in de diepvries. Maar best veel ruimte neemt dat in. Er zit geen suiker in tegen bederf.bij soep natuurlijk. Zelf doe ik wel jam. appelmoes etc in potten . Gaat er ook kookend heet in. Groetjes Louise
VerwijderenWat zijn pokjes?
VerwijderenIk weck ze niet, maar af en toe wel eens eentje gehad die bedorven was.
VerwijderenWij hebben wel kaas in de vriezer. Niet voor op brood maar kaas in geraspte vorm voor over de pasta en stukken kaas voor in een kaassaus.
BeantwoordenVerwijderenhier ook een no frost driepvriezer. daar gaat in :
BeantwoordenVerwijderenvlees en kip ( doe ik per portie vacumeren)
ik doe al jaren aan mealpreppen . wat betekent dat ik per week 2 a 3 maaltijden klaarmaak en in glazen ikea bakjes invries (scheelt echt heel veel tijd en energie)
ook weck ik veel maar dit ter zijde.
Diepvriesdoperwten vind ik lekkerder dan uit een potje. Vis uit de diepvries is goedkoop, maar meestal alleen geschikt voor de kat. Pasta invriezen raad ik af, wordt melig. De saus lukt meestal wel.
BeantwoordenVerwijderenVerder vooral niet vergeten de vriezer leeg te eten op zijn tijd.
Marijke
Erwten koop ik in een grote pot. Bij het openen vries ik de helft in. Blijft echt lekker. Dat doe ik ook met witte bonen in tomatensaus
VerwijderenVerse gerookte zalm uit de aanbieding van 1 + 1 gratis vries ik ook in in afgepaste porties. Dan haal ik elke week een pakje eruit. Want ik wil eenmaal per week vette vis eten.
BeantwoordenVerwijderenKon goede kwaliteit oude komijnekaas in stukken kopen voor €5 per kilo voordeliger. Heb kilo’s gekocht en ingevroren. Ik eet er regelmatig van. Niet voor op brood, maar als snack. Heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenKwam deze site tegen van de Moermanvereniging over de inflatie bedwingen. Van eind januari 2023
BeantwoordenVerwijderenIk ben daar een blij lid van. Groenten zijn zo belangrijk.
https://www.mmv.nl/nieuws/inflatie-wat-is-een-euro-nog-waard/