donderdag 21 december 2023

Al weer 5 jaar AOW-er!

In december 2018 ontving ik voor het eerst AOW, want toen was ik 66 jaar geworden. Begin deze maand werd ik al weer 71 jaar. De tijd gaat snel, supersnel!
Ik kreeg toen nog geen ABP pensioen, dat was doordat ik nog 3 maanden langer doorwerkte dan eerst de bedoeling was.  
Dat is dus al weer 5 jaar geleden!
Het is heerlijk om niet meer te hoeven werken, vooral rond deze tijd van het jaar. Anders altijd in het donker opstaan, in het donker douchen en ontbijten. Nou ja, niet echt in het donker, ik deed natuurlijk wel de lichten aan, maar het voelde alsof het nog nacht was. Dan vervolgens in het donker naar mijn werk fietsen en aan het einde van de middag als het al weer donker was, weer naar huis fietsen. Alleen in het weekend en op vrije dagen kwam ik bij daglicht buiten. Ik maakte 's middags geen lunchwandeling, dat kwam doordat ik toen al heel slecht liep en iedere stap pijn deed. Ik verplaatste mijn vrijwel uitsluitend per fiets en per auto. Gelukkig bleek er aan die klachten wat te doen en ik heb nu 2 nieuwe heupen, waardoor het lopen gelukkig veel beter gaat.

Van mijn AOW en pensioen geniet ik nog iedere dag. Ik krijg zo maar geld en hoef er nu niets voor te doen! Natuurlijk heb ik jarenlang een flink bedrag aan pensioenpremie betaald en heeft iedere Nederlander recht op AOW, waar ik middels sociale premies aan meebetaald heb, dus echt gratis geld is het niet, mocht je dat soms denken.

De overgang tussen het werkende leven en met pensioen gaan en niets meer doen was wel groot. Achteraf had ik toch wel wat eerder met deeltijdpensioen willen gaan, als dat mogelijk was geweest. Bijvoorbeeld door de laatste 10 jaar 20 uur per week te werken. Of dat voor mij financieel haalbaar was, dat weet ik niet, want ik heb juist in die 10 jaar mijn hypotheek helemaal afgelost, waardoor ik het geld van mijn 0,8 baan echt wel nodig had.

Nog even over de AOW. Vooral voor mensen die nog geen AOW ontvangen.
De hoogte van de AOW tussen 1 juli en 31 december 2023.
-  Alleenstaanden ontvangen netto €  1.378,98 per maand, plus in mei vakantietoeslag.
-  Samenwonenden en getrouwde mensen ontvangen netto elk € 939,24 euro + vakantietoeslag in mei.

Ik weet nog goed hoe enthousiast mijn grootouders waren toen ze hun AOW kregen. Ze vonden het fantastisch dat ze AOW kregen. Het ene stel kreeg dat in 1961 en het andere stel in 1964. Mijn opa's kregen verder niet of nauwelijks een pensioen. Doordat de AOW pas in 1956 was ingegaan, hadden ze wel wat gespaard voor hun oude dag en beide grootouderparen hadden een hypotheekvrij huis.
Ik ben heel blij met de AOW en ik hoop dat toekomstige generaties daar nog steeds een basisinkomen uit zullen krijgen!

18 opmerkingen:

  1. Dat in het donker naar je werk herken ik wel. Ik ben nachtblind en slaakte elke voorjaar een zucht van verlichting,als ik met alleen maar een kleine botsing met b.v.een stoeprand de winter was doorgekomen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond in donker naar het werk en weer terug naar huis ook altijd verschrikkelijk. Ik voelde me net een mol. Ik moest 3 kwartier fietsen en soms had je pech dat de batterij van je fietslamp er mee op hield. Ook sneeuw was een ramp om doorheen te komen. AOW heb ik nog niet want ik ben met prepensioen gegaan maar het lijkt mij heerlijk AOW te ontvangen. Wat wel jammer is dat er een gat zit tusen de ingangsdatum van de AOW en de einddatum van het pensioen. Deze maanden zul je zelf moeten overbruggen met spaargeld. Zo als het er nu naar uitziet zal ik waarschijnlijk 6 maanden moeten overbruggen. Hoewel er de laatste jaren sprake is van oversterfte in Nederland denk ik niet dat dit gevolgen heeft voor de ingangsdatum van de AOW. Vanwege de vergrijzing zal de overheid de ingangsdatum niet naar beneden bijstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je prepensioen 6 maanden eerder stopt dan je AOW ingaat en je krijgt ook gewoon pensioen kan je overwegen je pensioen 6 maanden voor je AOW te laten ingaan.

      Verwijderen
    2. Mijn prepensioen stopt op 67jaar, mijn pensioen en AOW gaat in op 67 en 3 maanden maar wordt waarschijnlijk 67 en 6 maanden. Ik ben nu 61 en de pensioenleeftijd zal nog een keer verhoogd worden voordat ik 67 word.

      Verwijderen
    3. Ik dacht dat je pre pensioen pas kon laten ingaan vijf jaar voor je aow leeftijd.

      Verwijderen
    4. Nee dat is niet zo, ik ben met 58 met prepensioen gegaan. Ik werkte in de zorg en bij mijn pensioenfonds kon dit.

      Verwijderen
  3. Gehuwden en samenwonenddn krijgen niet allebei €939 euro hoor, van 1 AOW word loonheffing ingehouden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn man en ik ontvangen ieder €939 op onze rekening!
      Thea

      Verwijderen
    2. Is dat waar? Voor zover ik weet krijgen zowel mijn vrouw als ik elke maand iets minder dan € 940 op onze respectievelijke rekeningen gestort. Ik krijg ook nog een pensioenuitkering en in die 15 jaar dat we pensionado zijn heb ik de boekhouder nooit gehoord over extra loonheffing etc. En ieder jaar krijgen we ook nog een bedrag terug van teveel betaalde belasting. Dat onze ziektekosten significant hoger zijn dan pakweg 40 jaar geleden zal daaraan mogelijk ook bijdragen. Al vanaf het moment dat ik met pensioen ging is het huis hypotheekvrij.

      Verwijderen
  4. Met 63 half jaar ben ik volledig afgekeurd, daarvoor werkte ik al 20 uur per week, dus deeltijd WAO zo als die er toen nog was.
    Het aparte was dat ik een hoger netto bedrag ontvang toen ik AOW en ABP ging ontvangen. En nu mijn ex echtgenoot overleden is krijg ik ook nog een nabestaanden pensioen van 75 euro per maand. Gaan dochter en ik lekker van lunchen elke maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kan me dat ZO voorstellen, zeker in de winter vind ik werken een klus! 's Morgens zo lang donker, 's middags zo vroeg donker.... Ik merk nu ik thuis ben dat de dagen wel heel erg kort zijn, ik krijg niet zo heel veel gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van die donkerte had en heb ik niet zoveel last. Ging met de auto naar school, te ver om te fietsen. Nu 's morgens met een kop thee naar buiten kijken, over het weiland, naar de weg met al die lichtjes. Dat begint al heel vroeg. Terwijl ik, toen ik naar school reed, kwart over zeven al zo vroeg vond.
    Wel herinner ik me de drukke December maand. Wat was ik altijd blij als die maand voorbij was.
    En nog vind ik Kerst verschrikkelijk. Terwijl ik nu niets meer hoef te ondernemen. Na al die jaren versieren, knutselen, Kerstdiner enz.
    Onze kinderen gaan lekker hun eigen gang. wij vermaken ons wel met kranten, boeken, een puzzel en nietsdoen.
    Hoeven voor het eerst niet op te passen in de Kerstvakantie. Dat is even wennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ervaar het ook wel zo, dat het geld me toestroomt zonder ervoor te hoeven werken, wat bij tijden een bijzonder gevoel geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toen ik nog werkte had ik ook stevig de pest in de 'donkere dagen' voor Kerst. Het was al een hele tijd dat je met donker van huis vertrok en 's avonds ook in het donker weer thuiskwam. Gelukkig had ik de laatste 20 jaar van mijn werkzame leven een 'buitenfunctie' zodat er op die wijze nog van enig daglicht genoten kon worden, anders dan door een raam.
    Toen ik nog een kantoorfunctie had fietste ik iedere dag naar kantoor en dan waren die korte dagen ronduit chagrijnig. Desondanks was de fietstocht terug, een plezierige afsluiting van de dag. Kon je je frustraties van het kantoorleven even van je afschudden. Het weer was dan redelijk onbelangrijk, al had ik als brildrager wel een hekel aan regen.
    Voor wat het waard is; vandaag is het de kortste dag, maar in Noord-Nederland is die dag nog weer ca een half uur korter dan in Zuid-Limburg. De dagen worden vanaf nu in principe langer, maar door de elliptische baan en de gekantelde aardas zal het effect ervan pas echt merkbaar zijn vanaf ruwweg Driekoningen. Een boeren-weerwijsheid luidt niet voor niks: "Vanaf Driekoningen wordt elke dat een hanentree langer"

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn oma had een erg slecht huwelijk, en is bij haar man weggegaan op de dag dat ze 65 werd en AOW kreeg, zodat ze een eigen inkomen had.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben bijna 50 en krijg nog geen AOW, maar wel een pensioen van het ABP, namelijk het arbeidsongeschiktheidspensioen. Afgelopen september ben ik voor 100% arbeidsongeschikt verklaard na een keuring bij het UWV in verband met long-covid. Er was een soort overgang, want ik was al twee jaar ziek, maar ik mis het werken nog enorm!
    Inderdaad in deze tijd in het donker naar school fietsen en niet alleen het eerste uur alle lampen in het lokaal aan, maar ook vaak nog een deel van het tweede uur. (Ik gaf wiskunde in het voortgezet onderwijs) Het had ook wel iets gezelligs met z’n allen binnen, terwijl het buiten nog donker was.
    Voordeel van het onderwijs was wel dat ik in het licht naar huis kon fietsen. Voorbereiden voor de volgende dag deed ik meestal thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind het niet erg om in het donker naar school te fietsen 's ochtends, en omdat ik vroeg stop fiets ik nooit in het donker terug. Ik vind de stilte op straat zo heerlijk op dat vroege tijdstip (7 uur). Nog maar weinig mensen onderweg naar hun werk, geen rij bij de kassa van de Appie waar ik dan soms nog even een boodschap doe. Maar ik zal vast ook blij zijn met mijn pensioen en het 'gratis' geld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben een avondmens en ik heb sowieso al moeite met vroeg naar bed gaan en vroeg opstaan. En dan is het in de winter ook nog eens koud en donker! Dat vráágt toch om een lekker warm bed en mijzelf nog eens omdraaien!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.