zondag 24 december 2023

Alles klaar voor kerst?

In de winkels struikel je de laatste dagen over de mensen. Het lijkt alsof er de komende weken niets meer te koop is en alles nu ingekocht moet worden. Ik ben ieder jaar weer helemaal verbaasd over de hoeveelheden die mensen lijken in te slaan en vrees dat er heel veel voedsel weggegooid gaat worden, want dat kan je toch nooit allemaal opeten? Al die dieren die nodeloos geslacht worden, volgens de vegetariërsbond worden er ieder jaar met kerst 2,7 miljoen dieren gegeten.  Vreselijk!

Overzicht van de vegetariërsbond.

kalkoen/kip 825.000
wild (konijn/eend) 516.000
rund 13.000
varken 8.000
totaal (per kerstdag) 1.360.000

Gezamenlijk eten
Ik ga met mijn kinderen ook dit jaar met kerst weer helemaal plantaardig eten.  De eerste dag een diner met dochters, schoonzoons en de 4 kleinkinderen. Het diner wordt bereid door jongste dochter en de man van de andere dochter. Die vinden het altijd een leuke uitdaging om uitgebreid te koken en heerlijke gerechten te maken. De rest van de volwassenen past in het andere huis op de 4 kleinkinderen, waarvan er eentje nog een middagslaapje doet. Zo lopen de kleintjes de koks niet in de weg!
Op de 2e kerstdag ga ik met oudste dochter en haar gezin gourmetten, natuurlijk ook vegan. Jongste dochter met haar gezin is dan bij haar schoonfamilie.

Familie
Ik vind het heerlijk dat ik uitgenodigd ben met kerst en leuk met kinderen en kleinkinderen ben. Fijne familiebanden zijn iets om te koesteren. Soms is het leven verbazend snel voorbij! De vader van mijn kinderen overleed op zijn 64e jaar en recent is een familielid van mijn schoonzoon ook ineens veel te jong overleden.

Helemaal klaar?
Ik heb eigenlijk maar weinig in huis gehaald, niet veel meer dan ik anders doe. Dat komt natuurlijk ook doordat ik tijdens de kerstdagen bij mijn dochters uit eten ga.
Wel heb ik alle kerstkaarten verzonden of in de brievenbus gestopt van mensen die op loopafstand wonen. 28 adressen in totaal kregen van mij een leuke kaart met wensen. Dat project heb ik op donderdag afgerond.

Een nieuwe traditie
Ik heb dit jaar voor het eerst voor elk van de 4 kleinkinderen een kerstversiersel gekocht, met de bedoeling dat in de komende jaren ieder jaar te doen. Hopelijk vinden ze het leuk!


24 opmerkingen:

  1. In het zinnetje "eten met de kinderen"is eigenlijk het laatste woord het belangrijkste

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijne feestdagen met je familie Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij eten welis waar wel vlees, maar op bescheiden schaal en weggegooid word er al helemaal niets, want dat vind ik sowieso onzinnig.Waarom hard werken om je boodschappen te kunnen betalen om het vervolgens weg te gooien. Wij eten rollade op kerstavond en wat er overblijft gaat de volgende dag op brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijne dagen! Het klinkt gezellig.
    Mijn familie komt eerste kerstdag eten, dat zijn allemaal flinke vleeseters. Vind ik lastig. Wij eten heel bescheiden vlees. Ik heb een lekkere pan kip met salie gemaakt, maar soep en andere gerechten zijn vleesloos.
    Mijnnzus neemt een pan varkenshaas in roomsaus mee en sushi. Haar gezin is echt van het vleeseten.
    Tweede kerstdag hebben we geen afspraken en gaan we lekker vleesloos eten.
    Ook hier wordt niet veel weggegooid, hooguit wat verlepte salade of taai brood. Rest komt gewoon later weer op tafel. Met 9 man aan tafel heb ik ook veel boodschappen gehaald, dat kan niet anders he?
    Groet,G

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, ik liep ook met een volle boodschappenkar rond. Maar dat doe ik iedere week 😉. Wel kook ik heel uitgebreid. Niks heel geks, persoonlijk vind ik het 't leukst om met redelijk 'normale' ingrediënten een lekker maaltje te bereiden. Dit jaar worden dat heel veel kleine gerechtjes. Ik houd van koken en kerst is daar een prachtige gelegenheid voor. Ik kook wel vleesloos, niet vegan. Er ligt al een zelfgebakken kerststol klaar en andere zelfgebakken broodjes in de vriezer. De kinderen bakken een cake. Heerlijk samen bezig zijn in de keuken, tussendoor wat extra's te snoepen, een mooie wandeling en veel spelletjes doen.
    Fijne kerst Aaf! Geniet van het samenzijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij maken een vegetarische rijsttafel met gemarineerde tempeh en quorn sate. De soep en het nagerecht komen van Kassa, Chinese tomatensoep en apple crumble. Wij zijn met z'n drietjes plus een buurman en eten voor een tientje per persoon. Wel veel groenten, alles zelf gesneden. En appels van het seizoen.
    Leuke versieringen Aaf, een fijne traditie!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij zijn met kerst heerlijk met z'n tweetjes. Ouders en schoonouders zijn overleden en kinderen hebben we niet. Al die verplichte samenkomsten met (schoon)ouders, broer en zussen die gezellig zouden moeten zijn, maar waar het spitsroeden lopen is en je er van te voren al tegen op ziet hoeven gelukkig niet meer. We vieren kerst bescheiden met een stukje zalm, gebakken aardappeltjes en sperziebonen en creme brulee toe. Verder een stukje taart bij de koffie. We maken een wandeling en zoeken iets leuk uit om te kijken op tv. Helemaal prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Misschien denken de mensen dat ook van je dochter en schoonzoon! Die kopen in voor 5 volwassenen en 4 kinderen en ook voor een vegetarische kerstmaaltijd voor zoveel mensen ben je best veel nodig.
    Vroeger aten we met moeder, schoonmoeder, 2 broers en 1 zus met aanhang, dochter met schoonzoon en 4 kinderen. De hoeveelheid heid boodschappen was erg groot en er werd, werkelijk waar, nooit iets weggegooid.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hebben als gezin ook onze eigen tradities die met de jaren zijn ontstaan en waar ik erg van geniet. We trekken lootjes en de kadootjes worden in een grote zak van vilt met kerstman afbeelding gestopt, die zak hebben we jaren geleden gekregen en die hoort er echt bij met kerst. Er zijn ook nog wat extra kadootjes voor iedereen en soms een gezamelijk kado voor het hele gezin bijvoorbeeld een nieuw spel voor de nintendo.Onze kinderen zijn niet meer klein. De jongste is 13 en zij vindt het leuk om te knutselen ze is de hele week al geheimzinnig op haar kamer bezig om kadootjes voor iedereen te maken. Ze heeft ook eens voor iedereen een kerstbal gemaakt, die hangen nu ook altijd in de boom. Soms koop ik ook voor de kinderen een speciaal kerstornament voor in de boom, ik heb dit jaar ook weer voor elk een leuke uitgezocht wat bij die gene past.
    Verder hebben we altijd een kerstontbijt, dochter wil dan vaak ook iets lekkers bakken zoals kaneelbroodjes. En het ontbijt gaan we op ons gemak de kadootjes uitpakken en gewoon een ontspannen eerste kerstdag we doen spelletjes, spelen op nintendo switch, wandelen, maken puzzel van 1000stukjes, kijken kerstfilm dat soort dingen, maar geen verplichting iedereen doet wat die wil. 's avonds lekker eten maar niet te gek. We hebben ook lekkere koekjes en chocola enzo maar die komen dit jaar uit het kerstpakket en heb ik zelf niet gehaald. Van schoonmoeder kregen we indische hapjes, die ga ik vanavond op tafel zetten met kerstavond, 2e kerstdag gaan we naar mijn schoonouders.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk voor je kleinkinderen dat gaan doen, en dat het zo lang mee zal gaan toch ze het als ouderen echt gaan waarderen dat dat van oma kwam en er zuinig op blijven.
    In mij kerstboompje staat een heel oud glazen beeld je van rennende hond op een klemmetje waarmee vroeger ook de kaarsjes in de kerstboom werden gezet. Komt van mijn ouders en daar heeft het zolang ik me kan herinneren in de boom gestaan. Elke dag check ik of het nog veilig staat.

    Eind vd dag haalde ik nog 2 hele volle tgtg tassen vd Spar, samen 8 euro, er stonden er wel 15, vlak voor ophaaltijd zag ik dat alles was gereserveerd, gelukkig wordt daar dan ook veel gebruik van gemaakt.
    Het is even puzzelen wanneer we wat gebruiken, zo invriezen of eerst tot iets verwerken. alleen de sla vd Ceasarsalade was al bruin en zaten veel harde stukken in, daar zou niemand lekker van eten, de andere onderdelen kan ik wel wat mee.

    Fijne kerst van je familie gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier idem, ik heb zterdag een groente en fruittas van de Lidl meegenomen met daarin sperziebonen, snijbonen, komkommer, lente ui, appels, sinaasappels, ui en sla. 2 van de 3 slastronkjes zagen er niet fris meer uit, bruine nerven en heb ik weggegooid. Toch heel blij want de snij en sperziebonen waren prima. Gisteren de snijbonen gegeten, met kerst volgen de sperziebonen.

      Verwijderen
  11. Als je moet woekeren met je geld, is het heel luxe als je een diepvrieskip voor 4! euro kunt scoren. Voel me totaal niet schuldig. Dankbaar smikkelen morgen

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het scheelt minstens de helft aan boodschappen dat onze.kinderen geen pubers meer zijn. Bodemloze vaten, en als er dan vrienden langs kwamen waren die ook onverzadigbaar. Wat is het dan nu heerlijk overzichtelijk! We hebben gisteren Sinterkerst (met kinderen en aanhang) gevierd met een lekkere ovenschotel en vandaag en morgen eten we de restjes, met wat extra sla en warme groente erbij.
    Sinterkerst is altijd met gedichten, want zonder plagerij vinden we het erg kaal. Ik kreeg het verzoek vaker vlees in de pan te doen, omdat ik wel erg vaak een vegetarische maaltijd klaarmaak tegenwoordig. En zo passerden er meer gewoontes en gebeurtenissen de revue. Ik vind het fijn dat we de gezellige drukte achter de rug hebben en dat we geen langdurige diners in het vooruitzicht hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. We gaan 2e Kerstdag uit eten. We moesten van tevoren aangeven wat we wilden van het voorgestelde menu. Ik ben lactose intolerant, mag geen rood vlees en géén enkele vis. Na wat heen en weer mailen is er toch een smakelijk menu voor mij uitgekomen.De 2 zonen van mijn broer zijn nog steeds holle vaten, dus alles komt wel op.
    Morgen eet ik alleen met pap en mam. We hebben vanuit Duitsland een bak hazenpeper meegenomen. Daarbij rode kool en rode bietjes uit een potje en wat pommes Duchesse. Als toetje simpelweg ijs. Wat overblijft wordt de dagen na kerst wel opgegeten. Aan overmatige menu’s doen wij al jaren niet meer.

    Wij gaan wel regelmatig met zijn allen uit eten of gezellig bij mijn ouders eten. Soms staat er iets totaal anders op tafel maar vaak ook gewoon een simpel driegangenmenu zonder poespas. Denk daarbij aan pasta carbonara en yoghurt of ijs toe. Het gaat ons om het samenzijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Tja ik deed afgelopen woensdag week boodschappen. 6 dagen voormezelf, en mijn man met een lintworm en onze kleuter die een half brood als snack tussendoor eet (zo ongeveer dan, allebei een geintje maar er gaan bijna 2 volkoren broden door op 1 daga).
    Plus voorgerecht, hoofdgerecht met bijgerechten en dessert, drinken en lekkers bij de koffie (moest ook gekocht) thee. Voor 24 personen. 3 keer soep als voorgerecht, stokbrood, met beleg, rollade, stoofvlees, 8 soorten groente en 2 salades, aardappelgevallen, ijs, fruit, chocolade, caramel, slagroom, kwarktaart/appeltaart,chocoladekokostaart.
    Ik vind 5 kilo vlees totaal dan geen gekke hoeveelheid vlees. Zeker omdat we de restjes ook gewoon eten later die week. Er komen een paar bodemloze tieners, mannen die gerust 5 grote borden boerenkool opscheppen. Als ik er alleen van zou eten kon ik er denk ik wel tot eind april van eten,mogelijk zelfs langer.
    Alle gangen hebben een vlees, veganistisch en vegetarische optie. Dessert en koffie een vega of vegan keuze.
    Al met al viel het me mee wat ik heb betaald .. ik had 3 karren vol (en ik kocht ruim 20 kilo groente). 1kar vol is hier wekelijks sowieso aan de orde met ons drietjes.
    Het punt is vooral dat we niet weten of er 20 keer kippensoep gepakt wordt of dat iedereen de prei wil proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mijn moeder overleed 20 december, (zij kreeg euthanasie vanwege langdurig geestelijk lijden) en is op 24 december gecremeerd.
    En elk jaar komt dit proces terug in mijn gedachten. Het gebeuren en daarna de crematie en de onwezenlijke Kerstdagen daarna.
    Alles slijt. Maar elk jaar is er de herinnering.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Tja, als je met negen volwassen en een stel kinderen kerst gaat vieren, dan heb je meer boodschappen nodig dan anders. En heb je dus een volle kar. Zeker als daar ook je gewone wekelijkse boodschappen nog bijzitten. Zonder dat daar van alles van weggegooid hoeft te worden. Er blijven vast wel restjes over, maar die worden verdeeld onder de mensen die wat mee naar huis willen nemen en de volgende dag gewoon opgegeten en dus niet weggegooid. Zonder te weten voor hoeveel mensen iemand boodschappen doet, kan je ook niet de conclusie trekken/oordeel vellen, dat iemand 'overdreven' veel inkoopt. Ik doe het hele jaar zuinig boodschappen, geen luxe. Maar voor de kerstmaaltijd koop ik graag wat luxere dingen die ik normaal niet zou kopen. Niks overdreven, maar bijvoorbeeld ijs als nagerecht en net wat luxer vlees dan anders. Het draait dan wel niet alleen maar om het eten met kerst,maar genieten van eten wat alle andere dagen van het jaar buiten het budget valt, en dit te kunnen delen met familie, hoort bij mij toch echt bij het kerstgevoel.
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben vandaag jarig (kerstavond) en dus vieren we kerst ineens ook op dezelfde dag. Smorgens krijg ik altijd een verjaardagscadeautje (dit jaar lekkere chocolade en zelf geknutselde dingen). Smiddags aten we zelfgemaakte hapjes en een groentensoepje. Deze avond aten we vegetarisch, zoals zo vaak. Na het eten kijken we een film en pakken we de cadeautjes uit (we trekken elk jaar een lotje en mogen voor max 14€ een cadeautje voor die persoon kopen).
    We zijn een gezin met 5 en anders werd die hoop cadeautjes gewoon té veel...zo blijft het overzichtelijk.
    Morgen bak ik een taartje en gaan we gezellig wandelen en op de koffie met lieve vrienden.
    Tweede kerstdag moet ik alweer werken.
    We haalden wat extra lekkere kaasjes en hapjes in huis, maar voor de rest eten we niet zo bijzonder speciaal met deze dagen.
    Sowieso gaat er een hoop eten doorheen als gezin van 5 (waarvan 2 pubers en zoon van 8 met grote appetijt)
    Nog fijne feestdagen!
    Nina

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Of het nou komt doordat ik geboren ben in WO II en dus groot geworden ben in de jaren '50, of aan mijn calvinistische opvoeding; ik weet het niet, maar kan nog steeds niet wennen aan de overdaad waarmee het Kerstfeest tegenwoordig gepaard lijkt te moeten gaan. Dat je feestelijker eet op dergelijke dagen lijkt me vrij normaal, en dat hoeft van mij echt niet vegetarisch of veganistisch te zijn.
    Het was in mijn 'kinderomgeving' de normaalste zaak van de wereld dat de kerstboom op kerstavond werd opgetuigd en afgetuigd werd na Tweede Kerstdag. Wel altijd met echte kaarsjes en niet met die weliswaar minder brandgevaarlijke lampjes en ook niet overdadig versierd. Daar kan ik nog steeds niet tegen. En de kaarsjes brandden alleen 's avonds na het eten.
    Een kerstboom kopen deden we niet, die kwam 'gewoon' uit ons eigen bos. Niemand uit het dorpje kocht er een; bossen genoeg waar ze voor het grijpen (hakken/zagen) stonden.
    Ik wens iedereen een vredig Kerstfeest en een voorspoedig 2024

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, het zal wel grotendeels met de toegenomen welvaart te maken hebben. En misschien tradities die overgewaaid zijn uit andere delen van de wereld, zoals pakjes met kerst.
      Ik verwonder me er over dat 24 december ook al bijna als een kerstdag gezien wordt. Is dat ook aan het veranderen?

      Verwijderen
    2. Wat bijzonder van die boom. Dat wist ik niet. Wij zetten de bokm ook altijd oo de 24e op en halen hem de 27e weer neer. Maar dat is vanwege een kind wat er overprikkeld van raakt.

      En eerlijk gezegd vind ik zo'n bokm die niet blijft rondhangen helemaal prima - ik wist alleen niet dat het van oudsher ook een traditie was...

      Verwijderen
  19. Net als Anoniem van 10:37 zijn wij met ons tweetjes. We doen niets bijzonders met het avondeten. Wel zijn er wat lekkere dingen zoals kerstkransjes en maak ik apple crumble en we hebben een stol met spijs. We gaan niet weg, er komt geen visite, we rommelen wat in huis en kijken tv en lezen een boek. Rustig en voor ons heel plezierig op deze manier. Mijn vader is met zijn lief op eerste kerstdag en op tweede kerstdag met een mooi boek! Die zien we in de loop van deze kerstvakantie nog wel, maar de dag is niet niet afgesproken. Helemaal prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. De genoemde cijfers mbt het eten van vlees cq het doden van dieren zijn vast aan de hoge kant schat ik in, wanneer ik lees welke organisatie de cijfers geeft.
    Wij gourmetten op 1e Kerstdag met de hele familie en in de pannetjes komt ook vlees, vis of kip te liggen. Het vlees dat overblijft wordt een heerlijke soep, welke de dagen er na naar “jan en alleman” gaat; geen verspilling dus.
    Hele gezellige dagen en een gezond 2024.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je twijfelt aan de genoemde cijfers, kun je natuurlijk zelf de bron checken (via de link). De Vegetariërsbond heeft in 2020 een schatting gemaakt op basis van CBS-cijfers en gangbare kerstrecepten. Ik ben benieuwd of je je kunt vinden in hun aannames (die ze doen naast het gebruik van harde cijfers).

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.