Ik werd regelmatig naar de groentewinkel gestuurd om soepgroenten of geschrapte aardappeltjes. De groenteman kwam ook aan de deur, maar dan zonder dergelijke kant-en-klaar artikelen.
De aardappels werden ter plekke in de winkel geschrapt, in een soort trommel. De gesneden soepgroente ging in een bruine zak en ging mee naar huis. Mijn moeder hoefde dus niet te schrappen en de soepgroenten niet te snijden.
Vanaf de jaren 60 herinner ik mij saroma instant pudding. Je moest het poeder door de melk kloppen, even laten opstijven en het was klaar! De smaken waren nogal kunstmatig, maar ik vond het heerlijk!
Ook waren er sauzen, zoals slasaus en maggi voor door de soep en natuurlijk bouillonblokjes. Mijn moeder heeft nooit zelf een dressing voor de sla gemaakt en in de soep kwamen steevast bouillonblokjes en aan tafel kwam er maggi bij.
vooral bij mijn broertje heel populair. Op elk hapje eten wilde hij een drupje. |
Daarnaast had je spam of smack of ook wel luncheon meat en cornedbeef in blik. Daar hoefde je niets aan te doen, het was gewoon vlees in blik. Er kwamen plakjes op brood of door de allereerste macaroni die wij aten, met een blikje tomatenpuree.
Heb jij in de jaren 50 en 60 ook wel eens wat kant-en-klaar gegeten?
Mijn moeder gebruikte ook wel saroma en smac, maar beide vond ik echt niet te eten, mijn broer daarintegen vond het wel lekker. Groentes en aardappelen kwamen meestal uit de eigen moestuin dus moesten ook zelf schoongemaakt worden. De sla en komkommer maakte mijn moeder zelf aan met een dressing van azijn, olie en suiker. Ik ben van 1961. Macaroni gingen wij pas eten toen ik op mijn 16e een opleiding tot kinder en jeugdverzorgende ging doen na de mavo en op die opleiing ha je ook 1 keer per week kookles. Daar leerde ik andere gerechten dan de AVG maaltijden die wij tot dan altijd thuis aten.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik nog steeds 4 a 5 flacons maggi (fles) per jaar. Mijn man doet het rijkelijk in zijn soep. Ik eet zoutarm en gebruik zero salt bouillonblokjes van knorr. Dus ja de soep is altijd flauw. Maar voor mij heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenSterkte en geduld verder Aaf in het genezingsproces van de wondroos.
Die soepgroente kan ik mij niet herinneren, de aardappeltjes schrapten we zelf thuis(was een werkje voor de kinderen,maar nieuwe aardappelen waren een traktatie dus we deden t graag
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij was er wel gedroogde soep in een pakje
Wij aten de macaroni met gehaktballetjes en tomaten puree, ik snap nog niet dat we dat lekker vonden, maar t was buitenlands eten dat vonden we interessant.
Na de saroma kwam de bourbon,dat vonden we nog lekkerder, met klopklop.maar dat kregen we alleen zondags
Heerlijk bourbon met hazelnootsmaak en klopklop!
VerwijderenOh ja, bourbon, wat ik helemaal vergeten! Klopklop hadden wij soms ook. En ja, op zondag.
VerwijderenAalbessen met klopklop....
VerwijderenMijn moeder was blij met de komst van vla in flessen. Hoefde ze zelf geen pap meer te kopen
BeantwoordenVerwijderenIk herinner mij de flessenmelk, je had gewone drinkmelk met een blauwe dop en dubbelgestoomde melk. Als ik als kind bij opa en oma was kreeg ik die dubbelgestoomde melk te drinken, bah wat vies.
Verwijderenkoken bedoel ik
BeantwoordenVerwijderenSaroma vond ik erg lekker ook de wat korrelige struktuur. Smac aten we in plakken gebakken op brood.
BeantwoordenVerwijderenAls ik bij mijn oma logeerde had ze Nasi uit blik met een gebakken ei. Dat vond ik heerlijk want ik hield helemaal niet van de Hollandse Pot dus aardappelen, groente en vlees of stamppotten. Ik ben van 1950
Nasi uit blik met een gebakken ei!dat roept herinneringen op! Vond ik ook lekker, volgens mij was er een stamppot ook uit blik met aardappelen vlees en (snij?) boontjes.
VerwijderenWat ik nog mis is de ananas tova(uit zo n flesje)heerlijk door de vanille vla
Helaas al heel lang niet meer te koop
Mijn moeder gebruikte in de jaren vijftig nooit pakjes, zakjes of flesjes. In de jaren daarna kwam er steeds iets bij: karnemelksepap uit een fles, bouillonblokjes, saromapudding. Mijn vader had een hele grote moestuin en de nieuwe aardappelen werden in een emmer water gedaan en met een schone klomp in de emmer op en neer te duwen, werden ze geschrapt! Ook sneed hij zelf de soepgroente.
BeantwoordenVerwijderenp.s. Schrappen, niet schrabben.
Ik heb het verbeterd. Ik dacht te veel in het Fries, daar schrijf je het werkwoord wel met een b.
VerwijderenOok ik werd regelmatig naar groenteboer Visserszoon gestuurd voor 3 pond geschrapte kriel. Saroma pudding kregen we ook, net als macaroni met wat tomatenpuree. Iedere maandag als mijn moeder druk was met de was kregen we bruine bonen uit blik met sla en uitgebakken spekjes.
BeantwoordenVerwijderenSoep kwam ook uit een pakje volgens mij.
Wat een pauper eten. Wij kregen elke dag Entrecote, en op woensdag als extra een gehaktbal.
VerwijderenIk denk dat het geen paupereten was, maar heel normaal in de jaren 60. Juist die dagelijkse entrecote's waren abnormaal in die tijd, iets voor de happy view die zo'n hoog inkomen hadden dat ze zich dat konden permitteren.
VerwijderenDe happy few zullen inderdaad een meer happy view op het leven hebben gehad ;)
VerwijderenDe reactie van “Roderick” klinkt meer als een (bekakte) trol, denk niet dat het serieus is.
Leesgraag
Soep van een zakje. Gingen we bij de buurvrouw eten, die had soep uit een blikje. Smaakte beter.
BeantwoordenVerwijderenHaaievinnensoep van Royco.
BeantwoordenVerwijderenEn tova uit een flesje voor over de vlaflip.
Loes
een lekker toetje vonden mijn kinderen 1liter yoghert met 1 pakje saroma bananen smaak met 2 bananen in stukjes erdoorheen.niet alke dag maar altijd een feestje
BeantwoordenVerwijderenanoniem 9.35 zelf sham maken van een ananas heerlijk
BeantwoordenVerwijderenSmac in plakken gebakken als vlees, saroma af en toe, klopklop(vond ik niet lekker), gesneden soepgroente, koekjes. Maar groente werd zelf gesneden, diepvriesspinazie werd wel vaak gekocht. Ook pizza maakte mijn moeder zelf, toen dat in de mode kwam. Lekker bakken kon ze ook. Later kocht ze nog maar weinig kant en klaar. Was meer iets van de jaren '70.
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder heeft nooit een oven gehad, en ook mijn oma's niet. Gebakken werd er in de koekenpan. Ik heb al wel al jaren een oven, zo'n 40 jaar geleden een opzetoventje en later een echte oven.
VerwijderenEen feest der herkenning.
BeantwoordenVerwijderenAllemaal op leeftijd.Ik ben van 1940 en de soepgroente sneed mijn vader,de balletjes draaide mijn moeder.
BeantwoordenVerwijderenEr bleef altijd een balletje voor mij over,stel je voor...rauw gehakt.
Het allerlekkerste toetje was een broeder uit de juspan,lekker klefffff.
Zelfs de haring werd zelf schoongemaakt,dat scheelde weer een paar cent.Leuk om alle reacties te lezen.En Aaf ,,heanig an,,met de wondroos.
Ik ben van 1944 en ben opgegroeid op en boerderij zonder enige nutsvoorziening. Mijn moeder kookte iedere dag en het enige kant-en-klare dat ze ter beschikking had was maggi in een flesje en 's zondags als er soep gekookt werd, ging er wel eens een "pakje royco" door. Gewoon voor wat extra smaak.
BeantwoordenVerwijderenVerder waren we wat groente, fruit, aardappelen en vlees aangaat, zelfvoorzienend.
Het 'eerste exotische eten dat ik me herinner is macaroni toen mijn oudste zus begin jaren '50 naar de huishoudschool ging (tot ergernis van mijn moeder overigens) en daar tijdens de kookles macaroni leerde kennen. Het werd nog gewoon (te lang) gekookt met uitgebakken spekjes en wat groente (uitje, en als het er was ook wat prei) erdoor gewerkt. En zelfs mijn inwonende opa, die toen al ruim in de 70 was, vond het lekker.
Midden jaren '50 kwam een paar keer per week de 'papboer' langs, die overal de melkboer genoemd zou worden, maar de melkboer was in de boerengemeenschap diegene die de melkbussen 's morgens en 's avonds naar de zuivelfabriek bracht.
Die papboer verkocht vooral karnemelkse gortepap en vanillevla in flessen. Dat scheelde mijn moeder weer custardpudding te maken, al gebeurde dat voor de zondag nog wel vaak.
Ergens in de jaren '60 kwam er ook wel eens saromapudding, maar persoonlijk vond ik dat niet lekker, mijn broers en zussen wel en die aten mijn bakje ook wel leeg.
Ik ben dus niet opgegroeid met kant-en-klaar voedsel en zelfs heden ten dage maak ik er nog weinig gebruik van. Domweg omdat ik het geen straf vind om te koken en de smaak van dat voorbewerkte voedsel vooral zout is. Ik mis weliswaar door een auto-ongeluk een groot deel van mijn reukvermogen, maar kan gelukkig nog wel proeven, dus koken kent wat beperkingen mijnerzijds, maar doe het meestal nog met plezier.
Mijn vader was van 1907 en ik weet nog dat hij in de jaren 70 voor het eerst nasi kreeg van het eerste chinese restaurant in het dorp, op zich vond hij het wel lekker ,maar wilde er wel wat jus bij , hij vond het nog al droog.
BeantwoordenVerwijderenIk ga een blog schrijven over kant-en-klaar in de jaren 70 en 80, toen ik jong was. Saroma staat er bij mij dan ook bij! En KlopKlop!
BeantwoordenVerwijderenJaren 80: struyk blikken met goulash....of gevriesdroogde boerenkoolstamppot, ik meen van Knorr. Ik heb het geregeld gegeten als student
VerwijderenJus uit een pakje, groente uit blik, saroma toetjes, klopklop erover,
BeantwoordenVerwijderengebakken aardappels met erwtensoep uit blik erover,
worstjes uit blik, vanillevla uit fles, appelmoes uit pot,
maar ook draadjesvlees en maggi in de soep uit blik.
Mijn moeder kookte niet veel uit pakjes maar In mijn studententijd gebruikte ik ze wel vaak. De gevriesdroogde stamppot die iemand hier noemde: ik was het vergeten maar dat aten we best veel als studenten. Melk en water erbij en klaar. En veel uit blik: nasi, stamppot en ravioli. Dat vond ik toen nog lekker ook, moet er nu niet aan denken. Als ik echt kookte waren dat vaak gerechten die in de mode waren: chili con carne, gevulde aubergines, hete kip (met een potje currysaus).
BeantwoordenVerwijderen