vrijdag 6 juni 2025

Iedere dag sla 😂

In de afgelopen week kocht ik in totaal ongeveer een kilo sla. Romaine sla en kropsla. De kropsla zat in een Verspilmijniet zak en de Romaine sla kocht ik in de aanbieding bij de Lidl. Sla is niet lang houdbaar, zeker niet sla uit een VMN zak. Het was per ongeluk dat ik zo veel sla in huis haalde, het was niet echt een vooropgezet plan. Maar de sla moest op! Dus at ik de afgelopen dagen iedere dag sla, erg veel sla. Soms bij de lunch en vaak als "warme" maaltijd.  

Ik combineerde sla met rode ui, met trostomaten, met bosui, met banaan, met appel, met witte of gemengde bonen, noten, radijs, "magere" mayonaise, mosterd, yoghurt, stukjes kaas, komkommer, rode rauwe paprika. Niet alles tegelijkertijd, maar in wisselende samenstelling. En daar at ik een volkoren maxi (à 80 gram) pitabroodje bij. Eigenlijk gaat mijn voorkeur niet uit naar volkoren, ik eet liever wit. Maar dat schijnt toch voedingskundig een stuk slechter te zijn, dan volkoren (in volkoren meer eiwit, meer vezels, meer ijzer enz), dus vooruit maar. 

Woensdag maakte ik voor het eerst slasoep! Met een recept van AH, een beetje (boel) aangepast naar eigen inzichten voorraad. In plaats van 1 ui bakken in roomboter, bakte ik 3 uien in olijfolie en in plaats van crème fraîche gebruikte ik sojamelk. En ik gooide er voor de pit nog wat chilivlokken bij. In plaats van een bouillonblokje nam ik natriumarm zout en ik gebruikte volkoren meel in plaats van gewoon tarwemeel. 
Ook bij de soep at ik weer een volkoren pitabroodje, deze keer belegd met een vega(n) burger. 

Heel lekker! En een goede manier om de bittere buitenste bladeren van de Romaine en de botersla te verwerken. 

12 opmerkingen:

  1. Mijn eigen geteelde boter sla woog 400 gram. In sla zit bijna niks. Je moet Idd veel toevoegen met andere ingrediënten.
    Orthomoleculaire artsen adviseren 400 gram groenten per dag plus 250 gram groentesap.
    Maar met sla krijg ik dat niet weg gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Groentesap? Sap is zonder vezels...
      Natuurartsen zitten sowieso hoger met groente hoeveelheid, omdat zij de voedselpiramide volgen.
      Zelf zit ik ook op 800-900gr groente per dag. Dat is het rauwe gewicht dus bereid zit ik op 500-600 gram ongeveer.

      Verwijderen
  2. Het staat er een beetje onhandig maar je zult wel bedoelen dat volkoren meer eiwit, vezels, ijzer, enz. bevat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stoven kan ook met sla, uitje fruiten, kerriepoeder even mee bakken, kleine stukjes tomaat erbij de sla dan laten slinken, verkruimeld maggiblokje erin laten smelten. Ken is als Surinaams recept, daar gebruiken ze heel veel maggiblokjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Slasoep is niet meteen iets waarvan ik denk: Ja, lekker, maar het is wel een originele manier van sla eten. En de manier waarop je het klaarmaakt klinkt gezond Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In het stadsdeel waar ik woon wordt juist aan Surinaamse mensen gewaarschuwd om echt te matigen met die Maggiblokjes. Van huis uit zijn ze dat gewend, maar er schijnt ook meer hoge bloeddruk voor te komen bij hen. Ligt gevoelig, want tja, het eten uit je thuisland en je jeugd.. maar gezondheid is belangrijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Stamppot sla met maïs en blokjes kaas is ook erg lekker! Ik maak het altijd met ijsbergsla, maar denk dat het ook wel met andere soorten kan, het is natuurlijk net zoiets als andijvie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je kunt de sla ook verwerken in smoothies lijkt mij, even opgezocht en ja hoor heel veel recepten voor te vinden .

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hadden ooit eens een overschot aan sla. Ik heb dat toen warm verwerkt, dat gaat prima met sla. Eigenlijk net te gebruiken als spinazie of andere bladgroenten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie worden niet geplaatst.
Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.