maandag 26 september 2011

Lekker en goedkoop: toetjes

TOETJES
Je kunt in de winkel voor veel geld luxe toetjes kopen. Als je leeft van een klein budget, kun je beter zelf toetjes gaan maken met basisproducten. Ik vind zelfgemaakte toetjes véél lekkerder dan die gekochte toetjes, die gekochte toetjes vallen altijd erg tegen.

Appelvla met kaneel
Kook custardvla door 55 gram custard te koken in 1 liter melk, zoet met + 50 gram suiker. Gebruik voor het koken van de vla het recept op de verpakking van de custard.

Meng door elkaar (voor 1 persoon):
100 ml custardvla
50 ml appelmoes (bij voorkeur zelfgemaakt)
snufje kaneel
Tip: Maak het toetje minder zoet met eigengemaakte appelmoes van bijvoorbeeld goudreinetten, zonder toegevoegde suiker.

Vlaflip, zóó jaren 60, maar wel lekker!
Meng door elkaar (voor 1 persoon):
100 ml magere yoghurt
50 ml custardvla
sinaasappellimonade siroop

Wentelteefjes (een smakelijke manier om oud brood niet weg te gooien, maar er iets culinairs mee te doen, klik hier voor meer informatie)
8 sneetjes oud brood
3 eieren
4 eetlepels suiker
250 ml. melk
6 mespuntjes kaneel
eventueel citroenrasp
boter
basterdsuiker
Bereiding: Klop in een schaal het ei met de suiker schuimig, klop de melk, kaneel en eventueel citroenrasp erdoor. Snijd de sneetjes brood diagonaal door. Wentel ze door het eimengsel. Laat ze ongeveer 5 minuten weken. Bak de wentelteefjes met 4 tegelijk in een koekenpan met hete boter, in 2-3 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi ze voor het serveren met de suiker.

Aardbeienyoghurt
150 ml magere yoghurt
en 1 el. aardbeienjam
eventueel scheutje aardbeienlimonade siroop
Op deze manier zitten er meer aardbeien in dan in de aardbeienyoghurt die je in de winkel koopt.

Rijstepap
Sinds een half jaar gebruik ik geen dure pap-rijst meer, maar gebruik ik een recept van Teunie van Eenvoudig Leven
Breng 1 liter melk aan de kook. Strooi er 120 gram Surinaamse rijst in. Laat de rijst heel zachtjes koken. Na een uur is de rijstepap klaar. Als je energie wilt besparen kan je de rijst ook eerst 10 minuten koken en dan een paar uur in de hooikist/in je bed zetten.
Hier wordt de rijstepap altijd gegeten met bruine basterdsuiker en kaneel.
Rijstepap is DE favoriet van jongste dochter, helaas vindt haar vriendje het niet lekker. Ze eten vaak samen bij mij. Gevolg is dat ik bijna nooit meer rijstepap maak.

Griesmeelvla of pudding
Koop een pak gewone tarwegriesmeel en volg het recept op het pak. Wat ik heel lekker vind, is om wat citroenrasp toe te voegen.

Havermoutpap
Breng 1 liter melk aan de kook, voeg 80 gram havermout en een snufje zout toe. Laat 10 minuten koken. De pap wordt dikker als je de pap een half uurtje laat staan.
Havermoutpap is DE favoriet van oudste dochter, maar jongste vindt deze pap helemaal niets. Het blijft lastig om het iedereen naar de zin te maken.

Opmerking:
Natuurlijk zijn toetjes zoet, dat hoort zo, dus als je geen suiker wilt gebruiken, dan kun je misschien beter een ander nagerecht kiezen: koffie, fruit of een kaasplank of zo. Ik gebruik zelf vaak zoetstof in plaats van suiker, maar ook zoetstof vinden sommige mensen zeer verderfelijk. In ieder geval krijg je er geen tandbederf van.

13 opmerkingen:

  1. Ik geef je helemaal gelijk.
    Hier, helaas, kun je niet eens yoghurt in liter-verpakking kopen. Alles (echt íeder toetje) is per 1-persoon verpakt.
    Ik laat nu af en toe 'brinta' importeren om althans 't ontbijt via 'grootverpakking' te regelen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak ook graag toetjes. Helemaal niet duur en nog lekkerder dan uit de winkel. Zelf ben ik eigenlijk niet zo van de toetjes. De jongens daarentegen wel. Gr. LZV

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik eet eigenlijk bijna geen toetjes, dus denk dat de kans dat ik ze ga maken ook niet heel groot is. Maar het zijn handige recepten! Als ik weer denk dat ik echt wat calcium binnen moet krijgen, dan neem ik vaak een pak vanilleyoghurt mee. Daar doe ik dan ook gerust een week (of twee) mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die vlaflip heb ik als kind wat gegeten! Lekker hoor. En dat idee van die aardbeienyoghurt vind ik echt heel slim. Ga ik zeker eens doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zelf ben 'k vooral van de yoghurt en idd met allerlei jam erdoor, mmmmmm heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn man is ook gek op griesmeelpudding! Leuk om al die recepten te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je door de custardvla een paar blokjes pure chocolade smelt (voor een 1-persoon portie drie kleine vierkante blokjes) dan heb je echt vla om je vingers bij af te likken. Ik drink geen melk dus doe het met sojamelk. Ook echt heel erg lekker en een stuk goedkoper dan sojavla uit de winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Soms kook ik pap. Maar gewoon yochurt met een schepje zelfgemaakte jam is ook lekker. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  9. leuk idee om hier aandacht aan te besteden! Ik maak ook zoveel mogelijk zelf, alleen de vla mislukt altijd keer op keer weer, terwijl ik toch best handig ben in de keuken....

    de vlaflip maken wij van yoghurt, vla en jam, is óók heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Super ideetjes, heerlijk ouderwets (en daardoor heel hip!).

    Je kunt captcha zo uitzetten:
    - je gaat naar je dashboard (door op ontwerp te klikken en dan op dashboard).
    - je gaat naar 'instellingen'
    - binnen instellingen heb je ook tabbladjes, je klikt op reacties
    - daar heb je een lijstje
    - je kunt 'reacties moderaten' bepalen (ik heb het op 3 dagen staan)
    - hieronder is 'woordverificatie aan / uitzetten.

    Heb je nog meer hulp nodig met blogger, stuur mij een e-mail (natuurlijkzuinig@hotmail.nl), ik wil je best wel helpen.
    Groetjes,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik eet eerlijk gezegd nooit toetjes. Wel pap of yoghurt als ontbijt. Bijvoorbeeld yoghurt met banaan, muesli (of havermout) en wat honing...mmmmm

    Misschien moet je dat vriendje van je dochter trouwens gewoon wat anders geven, kunnen jij en je dochter lekker aan de rijstepap (welk recept ik zeker ga proberen trouwens!).

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Natuurlijk Zuinig: ik werkte in de nieuwe blogger interface en daar bestaat die optie gewoon niet. Ik heb de captcha nu uitgeschakeld en kan (denk ik) gewoon een reactie plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Toetjes worden hier maar zelden gebruikt, het zijn haast altijd caloriebommen en veel koolhydraten. En het is altijd extra.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.