vrijdag 29 november 2013

Zonder brood?

Steeds meer mensen eten geen gluten en geen brood meer. Ook bij sommige consuminderaars wordt brood gemeden. Je zou je er stukken beter van gaan voelen en kilo's afvallen. Misschien is dat ook wel zo, maar brood is voor de meeste mensen gewoon heel gezond. Het is onzin om bij gezondheidsproblemen direct te denken aan een glutenintolerantie of glutensensiviteit waardoor een glutenvrij dieet noodzakelijk is. 
Onderstaand artikel vond ik op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Auteur: NCV webmaster

De glutenvrij hype; elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt

21 nov 13 De Nederlandse Coeliakie Vereniging, de patiëntenvereniging voor mensen die om medische reden glutenvrij moeten eten, stelt dat alle publicaties die verschijnen rondom de effecten van gluten nauwelijks wetenschappelijke basis kennen. Dit als reactie op de diverse Nederlandse media die publicaties wijden aan het effect van brood op onze gezondheid. Gisteren besteedde ook De Wereld Draait Door er aandacht aan. Van brood word je dik, het is ongezond en dat ligt met name aan de gluten luidt zo ongeveer de boodschap van de media. Brood zou een schadelijk product zijn voor grote bevolkingsgroepen.

De hype

De gedachte dat brood en de gluten ongezond zou zijn is overgewaaid uit de VS waar Davis met zijn boek de Wheatbelly de start gaf aan een glutenvrije hype waardoor inmiddels bijna 20% van de Amerikanen geen gluten meer eet. Glutenvrij eten is volgens de huidige wetenschappelijke studies voor hooguit 3% a 4% van de Nederlanders een goed idee: dat zijn de mensen die om medische redenen (coeliakie of glutensensitiviteit) dit dieet zouden moeten volgen. Bewijs dat het voor andere groepen mensen gezond zou zijn ontbreekt dus. De oorzaak voor het massaal geloven in glutenvrij moet verklaard worden uit de toenemende behoefte van mensen om gezond te leven enerzijds en uit de stelligheid van De Nieuwe Boodschap in voedselland anderzijds. Gezond leven en eten kun je echter niet bewerkstelligen door het omarmen van een modieus maar tegelijkertijd eenzijdig dieet.
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede specialistische begeleiding kan juist schade kunnen opleveren omdat in glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt juist heel veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten die belangrijk zijn voor het lichaam.
Coeliakie
Gluten zijn wel aantoonbaar schadelijk voor mensen die lijden aan de auto-immuunziekte coeliakie; in hun lichaam ontstaat darmschade als gluten gegeten worden. Ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking lijdt aan deze ziekte, maar velen daarvan zijn – nog niet- als zodanig gediagnosticeerd.
Glutensensitiviteit
Daarnaast zijn er bewijzen dat er naast coeliakie ook een andere medische aandoening zou bestaan; zogenaamde glutensensitiviteit. In het bloed worden geen antistoffen aangetroffen die verwant zijn aan coeliakie, maar mensen knappen wel op van een glutenvrij dieet. Recent verscheen hierover een artikel van het VUMC in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Dr. Gerd Bouma e.a.).
Een schatting levert op dat dit hooguit om misschien 2% a 3% van de Nederlandse bevolking zou gaan. In alle wetenschappelijke publicaties die verschijnen rondom deze relatief nieuwe aandoening is overigens niet duidelijk of het zou gaan om het eiwit gluten in tarwe, het zou ook kunnen gaan om andere eiwitten.
De NCV heeft vorig jaar een campagne gestart Goed Glutenvrij (zie www.glutenvrij.nl/goedglutenvrij.) waarbij ze iedereen die om medische redenen een glutenvrij dieet moet volgen wijst op een volwaardig dieet zonder gluten. De Wetenschapswinkel van de Wageningen Universiteit onderzoekt in opdracht de voedingswaarde van veel gegeten glutenvrije producten om op die manier een zg. glutenvrije schijf van vijf te kunnen samenstellen.

[Persbericht 21 november 2013 - Nederlandse Coeliakie Vereniging]

Dus, mocht je geloven in de nieuwe hype dat glutenvrij voedsel voor jou de beste keus is, en misschien hoor je inderdaad tot die 2 à 3 procent (en van mij mag je hoor!), neem dan contact op met een diëtist. Een diëtist kan je helpen om ook zonder gluten gezond te eten. Als je naar een door je zorgverzekeraar gecontracteerde diëtist gaat, zit de diëtist in de basisverzekering en hoef je geen verwijzing van je (huis)arts. Je hebt op 3 uren diëtistische hulp per kalenderjaar. Let op: je betaalt wel eigen risico. Dus als je je eigen risico nog niet verbruikt hebt, kost het wel wat.

En ik?
Ik blijf gewoon brood eten.

49 opmerkingen:

  1. Natuurlijk val je af als je geen brood eet, want je krijgt een stuk minder calorieen binnen. Maar ook veel minder vezels, vitamines en jodium. Het lijkt me dat je, als je brood alleen laat staan om af te vallen, veel beter op een andere manier kunt proberen op calorieen te bezuinigen.
    Ankie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op mijn werk heb ik twee collega's die hun kinderen nu dus geen brood meer geven want slecht en broodbuik enzo. Die kinderen waren gewoon normaal van postuur. Toen ik vroeg hoe ze dan jodium binnenkregen toen keken ze me niet begrijpend aan. Helemaal niet in verdiept alleen maar mee met de hype. Gekker moet het niet worden, zeker niet omdat een van hen de kids gewoon een kilo mandarijnen van de super laat opeten achter elkaar. Moet je dan maar eens kijken hoeveel gif je binnenkrijgt.
    Ik zeg niets ieder moet maar doen wat ie wil.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben dus een van die mensen die het boek broodbuik gelezen heeft en het brood heeft geschrapt. Ik kan begrijpen dat de hedendaagse tarwe dusdanig gemanipuleerd is dat het ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel enorm omhoog gejaagd wordt. Voor de rest eet ik normaal zoals ik altijd al gewend was, maar eet dus geen brood meer.

    Daarvoor in de plaats maak ik een ontbijt van rauwe noten, lijnzaad, havermout wat rozijnen of cranberries en yoghurt. Daarmee kom ik echt geen vezels tekort. Tussen de middag in plaats van brood rijstwafels met beleg of een maaltijd salade. Verder 's avonds gewoon aardappelen, vlees en groenten.

    Wat heeft me dit opgeleverd:
    - Absoluut geen hongergevoel en snaaimomenten.
    - Het onmiddellijke verdwijnen van brandend maagzuur.
    - gewichtsverlies van nu 6 kilo in even zoveel weken (natuurlijk eet ik nu gezonder en neem geen snoep o.i.d. meer)

    Vooral het verdwijnen van het maagzuur (ook door mijn man geconstateerd). Voorlopig ga ik ermee door, maar schrap dus echt alleen maar het brood.

    En voor de rest moet iedereen doen waar hij/zij zich goed bij voelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Amerika is er veel gen-tech voedsel in omloop, in Europa nauwelijks, behalve de soja die het ve te eten krijgt. De Europeese wetgeving mbt gmo is veel strenger dan de Amerikaanse. De dieetboeken worden klakkeloos vertaald zonder te kijken of het dan ook nog klopt voor de markt waar het in verkocht gaat worden.
      Granen verbouwen we in Europa voldoende om het niet uit Amerika te hoeven importeren,

      Verwijderen
    2. Hier staan dezelfde productie gewassen. Vroeger was tarwe anders. Ik eet wel brood, van speltmeel. Ik eet oude gewassen. Die worden veelal zonder gif verbouwd. Ik leek glutenintolerant, tot ik de meeste E-nummers uitbande en op oud eten overging.

      Verwijderen
    3. Over dat maagzuur na het eten van brood: mijn partner heeft nu ook last van maag en slokdarm na het eten van brood, alsmede slikklachten. Gelukkig is hij naar de huisarts gegaan die hem behalve een korte kuur medicijnen ook een maag-slokdarmonderzoek heeft aangeraden. Last van maagzuur na het eten van brood (en andere harde taaie voedingsmiddelen zoals vlees, of brood met pindakaas!) kan nl. ook wijzen op zweertjes in de slokdarm of een evt. voorstadium van slokdarmkanker. Natuurlijk is het niet goed meteen je van alles in je hoofd te halen maar als je nooit last van maag- of slokdarmklachten hebt gehad en op een zekere leeftijd ineens last krijgt van brood (of vlees) lijkt een bezoek aan de huisarts me niet onverstandig.

      Verwijderen
    4. Je kunt ook last krijgen van maagzuur als de korsten van het brood aan de donkere kant zijn. Die korsten zijn dan ook niet zo gezond vanwege de acrylamide.

      Verwijderen
    5. Tja, in het geval van mijn partner blijkt het nu toch slokdarmkanker te zijn. Ik neig toch naar een waarschuwing: ga met klachten naar een arts, laat het onderzoeken en neem niet zomaar aan dat het wel aan gluten of korsten zal liggen. In het geval van mijn partner: vegetarisch, veel groente en fruit, marathonloper, geen overgewicht, niet rokend, geen kanker in de familie. Gewoon echt pech. We moeten nog bijkomen van de mededeling die we vanmiddag op Sinterklaasdag kregen...

      Verwijderen
    6. @Anoniem op 5 december: een vreselijk bericht! Veel sterkte! Je hebt helemaal gelijk met je advies om medische hulp te zoeken bij klachten. Een aantal jaren terug had ik ook klachten (eigenlijk nog steeds) bij het slikken. Het bleek een spastische slokdarm. Die slokdarm beweegt niet altijd zoals het zou moeten. Ik was toen bang dat het slokdarmkanker was, gelukkig viel het in mijn geval mee. Nogmaals heel veel sterkte voor jullie, slokdarmkanker is een erg nare ziekte!.

      Verwijderen
  4. Soms kan even geen brood en zo eten helpen bij het starten van afvallen. Om zo het constante hongergevoel weg te krijgen door de suikerpieken. Na een tijdje kan je dan gewoon weer brood eten. Maar wel volkorenbrood en.pasta enzo. Ik blijf ook gewoon brood eten. Lekker en.gezond!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Al ver voor het broodbuik-boek vertelde een boer,die oude tarwe verbouwt,dat zijn brood goed verdragen werd door mensen met last van tarwe. Ook een chinese genezer zei,dat we hier te veel brood eten. Een groentenlunch met brood,als bijgerecht was een betere verhouding. Ik geloof hun verhaal van een teveel aan hedendaagse tarwe wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik behoor dus bij die 2 tot 3 % van glutensensitiviteit. MIjn darmklachten verdwenen toen ik stopte met gluten. Ik ben overigens ook gestopt met zuivel. Ik mocht afgelopen week weer wat kaas proberen en prompt had ik weer klachten.
    Je moet idd nooit zomaar stoppen met iets en goed nadenken hoe je balans kunt aanbrengen. Ik doe dat onder begeleiding van een voedingstherapeut. Zo slik ik bijvoorbeeld kelptabletten om het jodiumtekort op te vangen en hebben we voordat ik van start ging bloedonderzoek gedaan.
    Wel vind ik het vreemd dat mensen continue aan je verstand twijfelen als je stopt met brood eten (gezien de reactie in de omgeving, niet jouw stukje hoor) en het wel normaal vinden 6 boterhammen met chocola of andere troep naar binnen te werken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt ook darmproblemen krijgen van de toevoegingen in kaas. In de meeste kaassoorten zit natriumnitriet en dat kan darmklachten geven.
      Uniekaas heeft geen toevoegingen, Guldenaar van Lidl ook niet. Ik weet niet precies hoe het zit met biologische kaas. Ik twijfel nog of ik die aandurf van de boerderij vlakbij. Ben wat huiverig ivm glutenbesmetting.
      Ik heb de indruk dat ik de kaas zonder toevoeging beter verdraag. Ik ben wel voorzichtig met de hoeveelheden. Niet meer dan een rijstwafel met kaas of een beetje kaas bij het warm eten en niet elke dag.

      Verwijderen
  7. Ik las ook over de trend om brood te mijden. Ik geloof in de J/M. Maar ik vind brood gewoon ook erg handig. Ik houd niet zo van cornflakes e.d. en als ontbijt is brood een goede optie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Helaas verdraag ik geen gluten, anders zou ik brood met gluten echt niet laten staan. Vooral het zelfgebakken brood zonder allerlei chemische toevoegingen en ruim de tijd gegeven om te rijzen.
    Lijkt me niet ongezond, hoewel ik bij de standaard hoeveelheid boterhammen in het westerse dieet echt mijn vragen heb.
    Want naast die boterhammen wordt er ook nog pasta, koekjes, pizza gegeten en wordt tarwe aan van alles en nog wat toegevoegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Brood is het nieuwe vet volgens mij. Over 20 jaar kijken we er genunanceerder tegen aan en blijft er van de hype over dat er waardevolle stoffen in brood zitten (in brood kan zitten) zoals er ook waardevolle stoffen in vet zitten.
    Overigens moet je gluten allergie niet onderschatten, daar heb je gelukkig goede tests voor via de arts.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed stuk zuinigaan. Er zijn zoveel voedselhypes geweest en er zijn elk jaar nieuwe. Luc Bonneux, een gerenommeerd gezondheidswetenschapper schreef er vorig jaar een blog over.Ik citeer: “ Wat te mooi is om waar te zijn, is zelden waar. Het is het zoveelste dieetboek, een treffend voo”rbeeld van wat Verburgh zelf beschrijft als de 'tsunami van gezondheidsadviezen van zelfuitgeroepen experts'. De basis van alle hypes is dezelfde: een verkoop van pseudowetenschappelijke illusies over de eeuwige jeugd, gelardeerd met in de kraam passende citaten uit een enorm aantal publicaties. “Het bewerkte blog verscheen vorig jaar in de Belgische krant “de Morgen”en op 17 november van dit jaar in Trouw. De titel in Trouw was : Eet gevarieerd, dat maakt pas gezond.
    In de Belgische krant: Gezonde voeding kan je samenvatten in 5 woorden: eet gevarieerd, word geen vetzak

    Ik kan jullie de artikelen en blogs van Luc Bonneux van harte aanraden. Hij schrijft erg goed en hij is een zeer gerenommeerde wetenschapper

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3546093/2013/11/17/Eet-gevarieerd-dat-maakt-pas-gezond.dhtml
    http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1500238/2012/09/13/Gezonde-voeding-kan-je-samenvatten-in-5-woorden-eet-gevarieerd-word-geen-vetzak.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb die artikelen van Bonneux ook gelezen @Jannie. Niet heel sexy misschien maar wel wetenschappelijk evenwichtig onderbouwd. En die onderbouwing mis ik bij de voedingshypes die nu rond dwarrelen. Ik werk als tentamensurveillant bij een geneeskundeopleiding en trof laatst net voor een tentamen om 8.30 uur 's ochtends een studente aan die zure augurken op haar tafel had liggen om tijdens het tentamen mee te ontbijten! Ik heb haar gevraagd om dat of even snel op te eten of op te bergen vanwege de geur. Wij surveillanten mogen in principe zelf beoordelen in hoeverre studenten mogen eten en drinken tijdens tentamens. Ze mogen eten en drinken maar excentrieke voedingsmiddelen (sterk geurend) of iets dat veel lawaai maakt (knapperige appels, winterpenen of komkommers) of er aanstootgevend uit kan zien (als iemand rauwe vlees- of vispartijen meeneemt omdat hij er van overtuigd is dat dat goed voor hem is) mogen we verbieden of innemen. Zelfs bij geneeskundestudenten zie ik voedingshypes tijdens die tentamens. Ach, het zijn net mensen.

      Verwijderen
  11. Hier ook broodeters :) heerlijk! Ook al zit ik er wel aan te denken om wat meer te gaan afwisselen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wij eten altijd zelfgebakken brood uit mijn heteluchtoven en ik zie niet echt reden om geen brood meer te eten. Mijn partner is prediabeet, neemt geen suikerverlagende medicatie maar we kunnen zijn bloedsuikerspiegel op peil houden via zijn voeding. Er werd hem net wel aangeraden om koolhydraten te eten maar dan wel bepaalde hoeveelheden verdeeld over verschillende eetmomenten op vaste tijdstippen (ontbijt, tussendoortje,middagmaal, vieruurtje, avondmaal, tussendoortje rond 21 u). Volgens zijn dieetschema mag hij dus wel brood en deegwaren maar dan wel in beperkte mate en de volkorenversie. Aangezien zijn bloedsuikerspiegel vrij constant is en de HbA1c altijd schommelt tussen 5.1 en 5.3 geloof ik niet dat het eten van brood hem slecht doet. Sinds de diagnose prediabeet gesteld werd en hij de hoeveelheid kh beperkt heeft (en geen geraffineerde suikers meer inneemt) is zijn gewicht gezakt van 77 kg naar 61/62 kg en dat is nu al jaren constant.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gisteren toevallig bij de kinderarts geweest vanwege de kleine die misschien glutenallergie of intolerantie heeft. Die tikte dit onderwerp ook nog even aan, hij gaf ook aan dat het prima is om geen gluten te eten, maar iedere wetenschappelijke basis voor de huidige hype ontbreekt. Het is gewoon een hype die wat aanhangers heeft gekregen, en die hype zal weer overwaaien net zoals het dr. Frank dieet of Sonja Bakkeren

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Even goed, ik ontvang net een recept voor glutenvrije veganistische gevulde speculaas: http://www.veganchallenge.nl/glutenvrije-gevulde-speculaas/
    Zal vast lekker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik begrijp niet dat je er voor kiest om het dure glutenvrije dieet gaat volgen als je geen coeliakie hebt. Ik betaal voor 5 sneetjes glutenvrij brood € 3,46. Dit is trouwens voor mij het enige brood wat nog lekker is en niet droog. Maar dankzij de vele verhogingen dit jaar kan ik dit niet meer betalen. Ik moet glutenvrij eten, want ik heb coeliakie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat veel mensen dat brood niet kopen maar gewoon geen brood meer eten. Mascha.

      Verwijderen
    2. precies, ik koop nooit glutenvrije producten als brood, heb gewoon mijn eetpatroon aangepast.

      Verwijderen
  16. De tarwe van nu is niet de tarwe van zo'n veertig jaren geleden. Als ik iemand hoor; we eten gevarieerd, dus gezond. 's Morgens muesli, tussen de middag brood en 's avonds pasta, mag ik dan denken; zo dit is drie keer per dag tarwe?? Als een Amerikaanse cardioloog zich verbaasd, ik zet mensen weer op hun benen en ongeveer vijf jaren later heb ik deze personen met dezelfde klachten voor mijn neus en daarom een wetenschappelijk onderzoek start. Wat is daar mis mee? En dat deze onderzoeken het kwalijke van veel tarwe naar boven halen?? In de jaren vijftig kregen de meesten als ontbijt een bord havermoutpap of boekweitpannenkoeken. 's Middags een ieniemeinie stukje spek/vlees, groenten en aardappelen en 's avonds brood. Kijk en luister om je heen; in de ochtend MOET ontbijt = brood. Professor Muskiet van de RUG en het UMCG zette al vele jaren geleden zijn vraagtekens bij deze stelling. Vlgs. "geleerden" moet je zuivel. Waarom? We zijn zoogdieren !! Heeft iemand ooit wel eens een ander zoogdier na de peuterleeftijd melk zien drinken en dan ook nog van een ander zoogdier? De genen die we hebben kunnen de voedingsontwikkelingen niet bijbenen. In de oertijd kon je echt geen buffel staande houden om die te gaan melken. Toen de mensheid op één plek probeerde te overleven werden er soorten grassen verbouwd. De oertarwe (spelt en boekweit). Het meeste wat toen gegeten werd waren bladeren, knollen, bessen en noten. Waarom zetten we toch allemaal de hakken in het zand en lezen niet veel meer?? Het voedingsbureau wordt geloofd. Die mensen weten het. O ja? Dit centrum is van Unilever. Dus commercie. Wie heeft zich er werkelijk in verdiept dat het met doorkweken van de tarwe een dikkere vezel is ontstaan? Daarin zit nu fytinezuur. En die zogenaamde kostbare vezel bindt alle eiwitten en mineralen aan zich en neemt ze meer naar het toilet. Wat vlgs. mij betekent, brood is nog het meest maagvulling geworden. En dat beetje jodium in broodzout? Dat vang je zo op met zeegroenten en Keltisch zeezout. De wetenschap brengt dagelijks andere inzichten. Als je dat wilt bijhouden? Prima. Mij lukt het niet!! En ik lees per week ongeveer vijf tot acht uur per week wetenschappelijke artikelen over Levensmiddelen. En dat is iets anders dan voeding of maagvulling. Je hebt een dagtaak om voor jezelf en je naasten zo gezond mogelijk je Levensmiddelen te kiezen en te bereiden. In de supermarkt worden soms groenten, droge peulvruchten, zuiveringszout, zout, gekocht. En ik ben niet Roomser dan de Paus, ook bij ons komt er wel eens glucose/fructosestroop en verkeerde Enrs, naar binnen. Maar als het kunstmatige zoetstoffen betreft is de vuilnisbak dichtbij!! Een dagtaak om door alle onzin het goede te behouden. Maar ik sta en loop nog, wat medicijnmensen in universiteitsklinieken hogelijk verbaasd. Ontzettend veel wordt er beweerd om zichzelf te verrijken. Ik struin liever wetenschappelijk bewezen artikelen door. En ja, ook dan blijkt het weer; wat vandaag waarheid is is morgen onzin. Heb het goed allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ...alles met mate, biologisch en zonder toevoegingen is gewoon het allerbeste!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Glutenvrij eten is wat anders dan geen bood meer eten.
    Als je echt coeliakie hebt, eet je geen gluten, en niet alleen geen brood maar ook de gluten die in allerlei andere producten zitten. Dan eet je ook geen glimmende Venz hagelslag, glimmend gemaakt met laagje gluten. Dan zoek je wel een hagelslag die zonder gluten bereid is. Voor wie wil weten welke producten wél helemaal glutenvrij zijn is er een overzicht op www.livaad.nl.
    Als coeliaak vind ik het lastig als er weer eens een hype is. De reactie, ach een keertje kan toch wel, ligt dan te makkelijk op de tong van anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens, ik heb ook coeliakie en vind deze hype vervelend. Ik merk nu al dat ik niet meer zo serieus wordt genomen als ik vraag of iets glutenvrij is. Als het kon zou ik zo weer gewoon brood gaan eten. Dit dieet kies je echt niet zelf als het niet 100% noodzakelijk is. Ik ben ook bang dat er niet meer zo op kruisbesmetting gelet gaat worden onder het mom van "een beetje gluten maakt niet zoveel uit" Ik hoop dat dit deze hype weer snel voorbij zal gaan.

      Verwijderen
  19. Ik snap niet dat mensen glutenvrij gaan eten als dat niet echt noodzakelijk is. Voor mij is het een noodzaak en geen keuze, maar ik zou nooit zomaar mijn brood opgeven vanwege een hype. Bovendien is glutenvrij brood erg duur en niet echt lekker. Ik bak zelf elke week glutenvrij brood en zou erg blij zijn om ooit weer eens een keer een (lekker) croisantje te kunnen eten of zonder voorzorgsmaatregelen uit eten te kunnen gaan. Ik heb het idee dat door de hype mensen met echt coeliakie of glutensesitiviteit niet serieus meer worden genomen, omdat mensen die zeggen dat ze glutenvrij eten nog wel eens (kunnen) smokkelen en dat voor ons echt niet mogelijk is.
    Dus wat mij betreft mag deze hype overwaaien.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ja dat hyperige kan ik ook niet plaatsen, "onderzoek alles en behoudt het goede" staat al in de Bijbel dus niets nieuws onder de zon. ik combineer alles. 's Morgens havermoutsepap gemaakt met sojamelk dan hoef ik geen suiker toe te voegen, verder speltbrood en desembrood.Als we al pasta eten dan neem ik biovolkoren.
    verder lees ik graag wat Gerrie schrijft kan me daar een heel eind in vinden en dat je moet blijven lezen. Ben erg voor de orthomoleculaire ( extra vitamines e.d gebruiken) geneeskunde, mijn man heeft de chemokuren er goed mee doorstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ach, zoals alle hypes zal deze ook overwaaien en hoor je er niks meer over. Gaan we weer nieuwe onzin verzinnen. Inderdaad, alles met mate en veel groenten en fruit is volgens mij een goed idee. En inderdaad geen of weinig zuivelproducten want ben volgens mij geen kalf, lammetje of jong geitje. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik denk dat er ook mensen zijn die geen brood meer eten, maar wel crackers, knäckebröd, koek, koekjes, pepernoten en noem maar op. Niet iedereen heeft door dat ook daar tarwe in zit. De hype gaat waarschijnlijk heel snel weer over en dan komt er weer een nieuwe hype.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik heb even het NRC artikel gelezen 'Het raadsel van de gluten, door J. Koelewijn, dat afgelopen maand gepubliceerd werd. Hierin staat dat de bakermat-legger van de glutenangst, dr. Kenneth Fine, een gerespecteerd onderzoeker was totdat hij ontdekte dat er geld te verdienen viel met de angst voor gluten. Hij houdt lezingen met muziek waarbij de luisteraar in een stemming wordt gebracht waardoor hij het beweerde makkelijker aanvaardt.
    Dat heet volgens mij gewoon demagogie.

    Ik heb in de jaren 80 te maken gehad met de macrobiotiek. Ook daar fervente zendelingen, apostelen en discipelen. Als je tegenslag, pijn of ongemak ervoer, moest je je afvragen wat je gegeten had. In 2005/2006 werd de NL leidinggevende van het makrobio-wereldje veroordeeld wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een cliënte die uiteindelijk overleed. Hij had haar macrobiotische voedingsadviezen gegeven en haar afgehouden van een reguliere kankerbehandeling. Ook deze man had de status van een goeroe en ook hier leek iedereen die hem op handen droeg het gezond verstand verloren te hebben.

    Uiteraard worden deze uitwassen ook in de hand gewerkt door de eenzijdige commerciële voedingsvoorlichting van overheidswege. Het Voedingscentrum wat door Unilever betaald wordt, de Zuivelunie die op scholen de melk aan de kinderen slijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Er is genoeg bewijs al voorhanden. Lees alleen maar het boek Broodbuik. Bovendien als mensen zich beter gaan voelen, hoe komt dat dan? Mijn dochter gaat het in ieder geval veel beter door geen brood meer te eten of andere glutenbevattende granen. Dat vind ik persoonlijk bewijs genoeg. En ja ik ben er ook eentje die daar gisteren over geschreven heeft brood te gaan minderen en het boek Broodbuik te hebben gelezen :-)

    marianne van Consuminderen met Marianne blog.spot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hahaha, dit is echt grappig! We zijn nog nooit zo oud geworden als nu.
    En al die weteschappelijke onderzoeken! Tjaa, die mensen moeten toch wat publiceren.
    Ik heb nog nooit een vitamine gezien en nog nooit een eiwit of een aminozuur. Laat staan een GLUUT!
    Maar iedereen toch veel succes gewenst met dit geneuzel!
    Caro

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Caro, je hebt gelijk. We zijn nog nooit zo oud geworden. Maar de gemiddelde leeftijd daalt. We worden krakkemikkig oud. Want voor diabetes is er nu insuline. Je kunt nu met deze aandoening honderd jaar worden. Ruilen??? Jij vier keer glucosegehalte controleren en vier keer insuline uitrekenen en spuiten. Of zoals onze voorouders, gewoon leven en oud worden. Toen was er suiker en nu glucose/fructosestroop uit GMO mais. De veroorzaker van diabetes. Ik neuzel lekker door.

      Verwijderen
    2. We leven niet langer, we doen er langer over om te sterven.juist door al die medicatie en de wetenschap. Voeding is slechts een onderdeel van het totaalplaatje om gezonder oud te worden, helaas niet DE oplossing, het kan er hooguit aan bijdragen.

      Verwijderen
    3. Gerrie, ik snap geen bal van je reactie. We worden krakkemikkig oud???
      En wat is DMO mais? Heb jij daardoor diabetes gekregen?
      Eet het dan niet!
      Je leeft en je gaat dood. De 1 gaat jong dood en de ander wordt 100. Daar heeft geen GLUUT invloed op, hoor. En mais ook niet, hahaha. Dream on.
      Spuit lekker je spuitje, daar wordt goed aan verdiend!
      Misschien tijd om wakker te worden en eens te stoppen met rotzooi in je lichaam te pompen?
      Trap er toch niet in! Heb je ooit een gluccoos gezien?
      Maar goed, neuzel lekker door. KASSA! En BEDANKT!

      Verwijderen
    4. @ anoniem,
      Houd lekker je oogkleppen op en verder je fatsoen.
      En graag wat meer respect voor Gerrie.

      Verwijderen
  26. Het speelt zich allemaal op cel en moleculair niveau af. Dat kan je inderdaad niet zien. Alleen een beschadigde darm zonder goede darmvlokken kan je wel met de microscoop zien. Mensen met coeilakie hebben dat. Maar zoals zuinigaan zegt komt glutenallergie of/en intolerantie niet zoveel voor. Een ander verhaal is de blodsuikerpiek na sommige maaltijden. Dat kan je voorkomen door geen kale boterham te eten, maar er boter en beleg op te doen. Het best zijn de combi's. Dus een dubbele boterham met boter ei en salade bijv. Zuurdesembrood verdient de voorkeur door de lagere GI en doordat fytinezuur al grotendeels afgebroken is. Ik vind het goed dat we er aandacht aan besteden. Zelf eet ik graag brood, maar bak het meestal zelf en dan zuurdesem. Af en toe ontbijt ik met havermout. Ook eet ik roggebrood en ik koop mijn meel bij molenaar Tollenaar uit Burdaard. Vlakbij Barthlehiem. Hij maalt het in een prachtige molen en kiest met zorg zijn graan uit. Een aanrader

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Glutensensitiviteit komt juist steeds vaker voor. De medische wetenschap weet er alleen nog niet zo goed raad mee.
      Net als toen mijn nu 24 jarige zoon als baby een koemelkallergie had. Werd een jaar lang niet serieus genomen want koemelkallergie was volgens de huisarts zeer zeldzaam. Uiteindelijk zat ik dan na lang zeuren bij de kinderarts die met een simpele huidtest na een paar minuten al zag dat mijn zoontje idd koemelkallergie had.
      Nu wordt koemelkallergie gelukkig veel sneller gesignaleerd en serieus genomen.

      Verwijderen
  27. Voor Gerrie: genoemde Luc Bonneux struint al die wetenschappelijke artikelen door, dat is zijn vak. Hij is epidemioloog. Als je zijn blog volgt spaar je een hoop tijd. Hij legt het ook aardig uit. Gewoon zoeken op Google en zijn naam

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Gisteravond in Brandpunt een interview van Eva Jinek met M. Katan over de dietenhype. Hij stelt ook het een en ander over de glutenangst en de paleohype
    http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1382047

    BeantwoordenVerwijderen
  29. De achterliggende theorie is eenvoudig: 10.000 jaar geleden bestond er geen brood. De Mens is er niet op gemaakt, net als Melk trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En geen computers, geen auto's, geen centrale verwarming, geen telefoons, noem maar op. Is volgens jou de mens daar ook niet voor geschikt? Die achterliggende theorie van jou is bullshit. Denk je dat topsporters die grote prestaties leveren helemaal geen brood en zuivel tot zich nemen? Volgens mij staat het een topconditie helemaal niet in de weg!

      Verwijderen
  30. Dergelijke culturen uit India maakten rond die tijd 10000 al naanbrood hoor.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.