vrijdag 21 maart 2014

Watervoetafdruk

Morgen is het World Water Day. Een goed moment om stil te staan bij je watervoetafdruk. Deze watervoetafdruk is de hoeveelheid water die jij per dag verbruikt.
Jij denkt misschien: nou, die glaasjes water per dag, dat stelt weinig voor, maar dat valt vies tegen!
Ik heb geen Nederlandse cijfers kunnen vinden, maar wel Belgische en ik denk dat die cijfers weinig tot niet verschillen met de Nederlandse situatie.
Volgens deze site gebruikt een gemiddelde Belg 7400 liter water per dag! Dat is heel veel! Hoe kan dat? Deze enorme hoeveelheid heeft te maken met de productie van voeding. Voor deze productie is namelijk heel veel water nodig.
Hoeveel water is er nodig voor bijvoorbeeld:
kaas - 2400 liter voor 500 gram
brood - 600 liter water voor 500 gram
tarwe - 700 liter water voor 500 gram
rijst - 1375 liter water voor 500 gram
kip - 624 liter water voor 200 gram
rundvlees - 3960 liter water voor 200 gram
koffie - 1050 liter water voor 750 ml.
thee - 100 liter water voor 750 ml
appel - 151 liter water voor 500 gram

Hoe kun je je watervoetafdruk verkleinen?
Kies voor biologische producten
Kies voor minder vlees
Kies voor seizoensproducten uit de eigen streek
Kies voor minder bewerkte voeding
Gooi geen eten weg

Overigens werd in Nederland de Wereld Water Dag gisteren al gevierd. Klik hier voor een Engelstalige site.

11 opmerkingen:

  1. Ik heb dat verbruik nog nooit zo bij elkaar zien staan. Bedankt voor de eye-opener.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar in veel gevallen wordt water ook weer hergebruikt denk aan kaas maken maar ook bv autowasserette etc...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is in deze berekeningen al mee genomen!
      Maar het is geen oneindig hergebruik, bij kaasmaken moet het water eerst weer bewerkt worden voor je het weer kan gebruiken, daarbij levert de wei als diervoedingsingredient best veel op, regelmatig meer dan de gemaakte kaas. Het is voor de grote kaasmakers dus een economische berekening: meer eiwitten in de kaas of ze in de wei laten zitten.

      Verwijderen
  3. ...daarom eet ik geen vlees, altijd biologisch van het seizoen uit eigen regio,
    Maarre.....ik drink (bijna) alleen water ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Best kans dat bij biologisch juist meer water wordt verbruikt in de productie.

      Verwijderen
  4. Ik dacht dat je letterlijk een natte voetafdruk bedoelde toen ik de titel las. Een afdruk om te kijken of je voeten doorgezakt zijn of zo. Van de figuurlijke voetafdruk had ik nog niet eerder gehoord. Dus bedankt voor de informatie. Het is goed me hiervan bewust te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. nog een tip: je eigen groente verbouwen in pot (helaas ook water nodig om te fabriceren) of tuin. De Strawbrigde mannen hebben het in hun boek over de 'no watering' aanpak voor courgettes etc: scheelt ook weer iets

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vandaag is het anti-rascismedag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. We hebben water genoeg in NL, vandaag komt het met bakken uit de lucht,

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een ding begrijp ik niet. Al het water wat we gebruiken, blijft toch op aarde? We doen alsof we het water kwijt zijn, als we het gebruikt hebben.
    Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het wordt steeds moeilijker om het water geschikt te maken voor consumptie en met de toenemende welvaart om ons heen wordt er ook steeds meer water gebruikt. De hoeveelheid drinkbaar water is zeer beperkt. Bv hoe warmer het wordt hoe meer water er als damp in de lucht kan blijven. Dit is dan niet beschikbaar als drinkwater.
      Het produceren van drinkwater kost energie en chemicalien en die moeten ook ergens vandaan komen.
      Regenwater is niet automatisch geschikt als drinkwater.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.