Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 3 juni 2016

Pas op: de aflossingsvrije hypotheek

Gisteren in het nieuws: Banken roepen op bij aflossingsvrije hypotheek goed op te letten.
Wanneer je aflossingsvrije hypotheek afloopt kunnen je maandlasten opeens veel hoger worden, want een nieuwe aflossingsvrije hypotheek bestaat niet meer, er moet worden afgelost. Ook de hypotheekrenteaftrek is eindig, de rente is maximaal dertig jaar aftrekbaar.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwde hier gisteren voor.

Ja, duh, zou ik zeggen. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt en je lost niets extra af, dan is je hypotheekschuld na 30 jaar nog steeds even hoog als in het begin, want je hebt alleen maar rente betaald en verder helemaal niets.
Als dan ook nog eens je inkomen daalt door werkloosheid, scheiding en/of een pensioen dat tegenvalt, dan zit je flink in de penarie!

Ben ik even blij dat ik negen jaar geleden bedacht dat dit ook wel eens een rampscenario was dat mij kon overkomen! Ik had een huis gekocht met een deel levenhypotheek (lees beleggingshypotheek) en een deel aflossingsvrije hypotheek. De beleggingen in de levenhypotheek vielen tegen en de aflossingsvrije hypotheek liep 30 jaar. Tel daarbij op een pensioen dat door een pensioengat van 20 jaren niet heel riant is.

Persoonlijk vind ik die waarschuwing van de NVB goed, maar rijkelijk laat!
Dat hadden ze ook eerder kunnen bedenken! Indertijd was er niemand die mij waarschuwde en toen was de situatie niet wezenlijk anders. Alleen waren de huizenprijzen destijds door de huizenbubbel heel hoog, waardoor ik veel meer betaald heb dan dat ik een paar jaar later had hoeven betalen voor een gelijkwaardig huis.

7 opmerkingen:

 1. In 2031 loopt de renteaftrek af voor een ieder die voor 2001 al een hypotheek had. Je kunt dan wel weer een aflossingsvrije hypotheek krijgen als je bijvoorbeeld maar 40% hoeft te financieren. Maar zeker geen tophypotheek. En je kunt dan de rente niet meer aftrekken. Zelf beleg ik mijn " aflossingsvrij" van mijn aflossingsvrije deel van mijn hypotheek in het NN dynamic mix fonds 1. Heel laag risico profiel en maar 0,5% kosten per jaar. Ik loop dan ongeveer quitte voor wat betreft netto rente van de afl vrije hypotheek en vermogensbelasting. En blijf zelf baas over mijn geld en behoud ook het recht op aftrek. Als je aflost verlies je je recht op aftrek van de aflossingsvrije hypotheek. Heb ik nu ook niet nodig, maar je weet maar nooit wat de komende jaren nog brengt. In 2034 loopt mijn renteaftrek over dit deel af en los ik af. Moet wel wat eerder beginnen, want kan maar 20% per jaar aflossen, tenzij de rente hoger is dan mijn hypotheekrente. De rest is banksparen. Dat is een hele fijne constructie me veel zekerheid. En stukken goedkoper dan annuïteit of lineair.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is inderdaad een goede waarschuwing, maar hopelijk komt hij niet te laat...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig.. Eerder adviseerden ze om juist niet af te lossen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en hoorde van banken en hypotheekadviseurs het advies om de helft aflossingsvrij te hypothekeren, omdat dan de maandlasten zo lekker laag waren....

   Verwijderen
 4. In het stuk mis ik hoeveel procent van de huiseigenaren denkt dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoeft te worden afgelost (zo kun je aflossingsvrij tenslotte ook interpreteren).
  Dat zou de NVB best mogen onderzoeken, in het kader van de zorgplicht van banken. Vinnik.
  Wedje doen: ik zeg meer dan 10%. Wie biedt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ..ik ga met je mee Kruidig Meisje :-)

   Verwijderen
  2. Ik ook kruidig meisje! En hoeveel procent denkt dat je niet boetevrij mag aflossen.. Ik denk zeker wel 40 procent

   Verwijderen