vrijdag 18 november 2016

Meer over beleggen

Gisteren schreef ik over beleggen. Mijn inleg is minder waard geworden en daar baal ik (een beetje) van. Verschillende lezers vonden dat ik dan misschien maar beter kon stoppen met beleggen en dat het niets voor mij is als ik nerveus word van nog geen 50 euro verlies.
Misschien is dat ook wel zo.

Ik kom absoluut niet uit een traditie van beleggen. In mijn familie is er niemand die belegt en in mijn verleden had ik een laag inkomen en piekerde ik niet over beleggen. Mijn initiatief om te gaan beleggen kwam ruim een jaar geleden vooral voort uit het feit dat de spaarrentes zo superlaag waren en ik zocht naar een manier om mijn geld beter te laten renderen.
Die ongeveer duizend euro is zakgeld dat over was en waarmee ik in de toekomst leuke dingen wil doen. Een mooi verjaardagsfeest voor als ik 65 jaar word of andere dingen waar ik van kan genieten.

En inderdaad, dan vind ik het moeilijk om dat geld als het ware te negeren en over 5 - 10 jaar eens te kijken wat het opgeleverd heeft of dat het alleen maar een teleurstelling is. Dat heb ik ook nooit gedaan met spaargeld, als ik 5% rente ontving over mijn spaarcentjes was ik ieder jaar heel tevreden. Het sparen had wat opgeleverd en sparen was dus niet voor niets geweest.
Zoiets stelde ik mij ook voor van beleggen, maar dan een beetje een hoger rendement dan de spaarrentes van tegenwoordig.
Dus dat is even slikken, eigenlijk.
Ik had al besloten dat ik de beleggingen handhaaf als experiment, maar bijstorten doe ik voorlopig niet.
Met de lage spaarrente kan ik voorlopig wel leven. Ik hoop, wat deze rente betreft, nog steeds op een stijgende lijn.

23 opmerkingen:

  1. Door Morningstar wordt al langer gewaarschuwd voor de fondsen van ASN. Het beleid wordt door ASN gedaan, maar het beheer door een andere partij, ik meende Binckbank. Dat ziet morningstar als een risico. Morningstar is ene onafhankelijke partij die onderzoek doet naar beleggingsinstellingen. En ook beoordelingen geeft. ASN heeft het in het verleden goed gedaan, doordat zij geen aandelen van banken meenamen in hun fondsen. Die deden het slecht. Dat ASN een goed resultaat had is meer geluk dan wijsheid volgens Morningstar. Duurzaam wil niet zeggen dat het beheer van een fonds dan ook goed is. Ik zou een duurzaam fonds willen dat goed wordt beheerd. Ook is ASN nogal duur. Ik zou de komende dagen de waarde in de gaten houden en dan de winst nemen. Het gaat erg goed op het moment. Beleggen is inderdaad voor de lange termijn, maar niet als iets niet goed wordt beheerd. Dan loopt je nog wel meer risico. Bij de giro kun je als particulier gratis indextrackers kopen uit de oorkeurslijst. Daar zijn ook bij die duurzame bedrijven volgen. Mixfondsen met obligaties zijn op dit moment ook niet bepaald aan te raden. Bij e giro betaal je alleen de kosten van het indexfonds. En die zijn vaak veel lager dan beheerde fondsen Op morningstar kun je ook nagaan hoe de index de afgelopen jaren heeft gepresteerd. Maar om heel eerlijk te zijn zou ik mijn geld verdelen over een paar trackers. Ishares Global tech doet het goed en eeft hele goede perspectieven. Ishares US medical deices (medische apparatuur) is veelbelovend. En doet het ook erg goed. De amundi ETF s&P 500 volgt de amerikaanse economie, doet het ook gewoon goed. Ishares stoxx global selected dividend100 volgt wereldwijd de 100 bedrijven die het meeste dividend betalen. Als ze minder gaan betalen, dan gaan ze uit de index. Maar ook Ishares Core MSCI world is interessant. Volgt een paar honderd bedrijven wereldwijd verspreid over alle sectoren en landen. Stukken beter dan de -6% van het ASN duurzaam aandelenfonds. Hier zitten andere problemen achter. Maar het blijft een feit, de economie heeft invloed op de waarde. Daarom is spreiden belangrijk oer landen en sectoren. Fitvermogen is ook een goede optie met een grote keus uit fondsen. Altijd een op morningstar kijken wat zij vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is een veel betere tip. Verkopen ASN, wordt niet goed beheerd. Bij de giro koop je deze tracker gratis en betaal je alleen 0,6% beheerskosten.

    iShares Dow Jones Global Sustainability Screened is een Exchange Traded Fund (ETF) met als oogmerk om de performance van de Dow Jones Sustainability World Enlarged Index ex Alcohol, Tobacco, Gambling, Armaments & Firearms and Adult Entertainment zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De ETF belegt in de fysieke effecten van de index.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mag ik vragen wat je bedoelt met "de giro"?

      Verwijderen
    2. Ja joh, Anoniem, natuurlijk moet Zuinigaan dat gaan doen. Dat is echt een belegging die ze helemaal snapt en waar ze het volste vertrouwen in heeft. Ze heeft het immers van Anoniem op het Internet gehoord!!

      En voor wie het nog niet duidelijk was: dit was een heel sarcastische opmerking.

      Verwijderen
    3. Goh @PetraH dat was er niet uit op te maken hoor dat het sarcastisch was ;)

      Als je geen of weinig kennis hebt van beleggen en/of geen zin heb om constant de beurs in de gaten te houden hebt kan je beter niet zelf de beurs op gaan. Beleggen in fondsen is gemakkelijker en voor iedereen weggelegd die een beetje geld over heeft, met nadruk op over. Bij fondsen is het risico gespreid. Je hebt minder pieken maar ook minder dalen (tenminste over het algemeen genomen).

      Ik denk nog steeds dat zuinigaan beter kan stoppen met beleggen, ze schrijft namelijk dat het eigenlijk haar zakgeld is en het binnen tien jaar wil besteden. Het verstandigste is dat je alleen met geld belegd wat je niet van plan ben uit te geven binnen nu en 15 tot 20 jaar.

      Groetjes Sas

      Verwijderen
    4. @Sas: over 20 jaar (en 18 dagen) ben ik 84. Dat is oud om dan nog iets met het belegde geld te willen doen. Bestaat er niet zoiets als beleggen op de korte(re) termijn?

      Verwijderen
    5. @Zuinigaan, daar had ik niet zo bij stil gestaan dat je over 20 jaar 84 bent.

      Ik denk best dat je kan beleggen op jou leeftijd (er zijn legio mensen van jou leeftijd die beleggen), de vraag alleen is of jij rustig kan slapen als je verlies maakt. Je hebt relatief korter de tijd, dit hoeft echter geen probleem te zijn, mits je je eventuele verlies incalculeert.
      Het is jammer dat obligaties op dit moment geen goede keuze is, dat had beter bij je gepast denk ik. Een verdeling op basis van 70-30 zou ik op dit moment aanraden (70 aandelen, 30 obligaties) en risico spreiding door in fondsen te beleggen.

      Het zou ook nog best kunnen dat de rente op je spaarrekening nog iets verder zakt. De vraag die je jezelf kan stellen is of je liever voor de veiligheid gaat. Als je antwoord daarop ja is dan kan je naar mijn mening beter stoppen met beleggen en je geld veilig op een spaarrekening laten staan. Zolang de rente op spaarrekeningen niet negatief zijn is dat de veiligste manier. Ik denk overigens niet dat de rente zo snel negatief wordt, mensen gaan dan rare capriolen uithalen. Veel mensen zullen hun geld opnemen, en zoveel geld is er simpelweg niet.

      Groetjes Sas

      Verwijderen
  3. De ASN maakt zelf de beleidskeuze's, maar het beheer vind plaats door BinckBank. Dit is geen goed systeem. Morningstar beoordeeld dit ook negatief. Zij zijn onafhankelijk. Aandelen zijn inderdaad voor de lange termijn, maar als het beheer niet goed is, dan heb je een heel ander probleem. Bovenstaande tracker is heel goed verdeeld oer landen en sectoren en ook duurzaam. En een stuk goedkoper dan de ASN bank. erkopen en het geld hierin steken zou ik zeggen. Komt het tenminste weer terug. Kijk ook altijd op morningstar. En koop nu niets met obligaties, die zijn veel te duur. Als de rente gaat stijgen storten de koersen daarvan in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het met je eens, obligaties kopen is nu niet handig.

      Groetjes Sas

      Verwijderen
  4. Ik ga je geen "gouden tips" geven zoals hierboven door anoniem. Waarin je belegt is vooral een eigen keuze op basis van je eigen voorkeuren.
    Wat ik in het half jaar dat ik nu beleg heb gemerkt is dat de waardes flink variëren. Bij individuele aandelen is dat meer dan bij fondsen denk ik, maar dat hoort gewoon bij het beleggen.
    Dus het kan zo maar zijn dat volgende maand er een mooie plus staat.
    Je zou ook nog eens kunnen kijken naar wanneer bij je fondsen de beheerskosten worden gerekend. Die worden nogal eens uit de waarde van het fonds gehaald waardoor je dan even een sterke daling in de waarde kunt krijgen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee de beheerskosten worden eens per kwartaal in rekening gebracht,en worden dan afgeschreven van de beleggingsrekening die bij de effectenrekening hoort. Ik vind ze niet hoog. Er worden geen aan of verkoopkosten in rekening gebracht.

      Verwijderen
    2. Ik heb bij de ASN vanaf september 2015 tot nog toe €2,08 aan kosten betaald. Dat lijkt mij een heel bescheiden bedrag.

      Verwijderen
  5. Goedemorgen- op,such er je vergelijking met een spaar rekening van toepassing want beleggen is ook sparen, maar met risico. Ik ben al 16 jaar bezig nu en met een index fund dat ook nog conservatiever wordt naarmate ik ouder wordt is het risico iets meer beperkt, maar is er nog steeds. Ik heb gemiddeld (incl. verlies na 9/11) een rendement van 6.5% en zeker met het reinvesteren van dividends en rente groeit mijn portfolio. Als je de 1000€ dus in principe kan missen zou ik het proberen te zien als spaar experiment en wie weet hoe het het over 10 jaar uitziet. Je kan het voorspellen met future value of money calculators online, ook leuk. En Jim Cramer (een financieel analist) van CNBC volgen op FB of twitter. Ik heb de afgelopen 20 jaar veel van hem geleerd over investing. Gr. M

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kom ook uit een familie waar beleggen absoluut geen traditie is. Maar mijn situatie is wel anders dan de jouwe: ik ben jonger, dus ik heb nog heel veel tijd. Ik ben ook rustig aan begonnen met een eurootje of 500 die ik toen echt van mijn salaris kon missen, en inmiddels begrijp ik het meer en heb ik er ook meer vertrouwen in, dus inmiddels heb ik meer belegd. Beleggingen zijn volatiel, de waarde fluctueert. Dat moet je begrijpen en dat moet je ook emotioneel aankunnen.

    Ik zou in jouw geval nog steeds denken: laat het staan. De aller-, allerergste situatie zou zijn dat je het hele bedrag kwijt bent. Dat risico is extreem klein (kleiner dan 0,1% zou ik zeggen), maar zelfs als dat zou gebeuren, dan is er voor jou geen man overboord. Je kunt dit geld missen en nog steeds een heel goed leven leiden. En ik denk dat je ook dan nog steeds een heel mooi feest kunt vieren als je 65 jaar wordt.

    Dus kijk of het je lukt om je niet gek te laten maken door de huidige schommeling.

    Maar ik zou voorlopig dan niet méér in gaan leggen, dat lijkt me dan gezien hoe je je hier over voelt, niet handig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind beleggen ook eng moet ik zeggen. Maar als het goed gaat lijkt het me geweldig.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap dat er mensen zijn die het eng vinden. Je moet wel een beetje weten wat je doet, en niet te bang zijn om je belegde kapitaal te zin kelderen.
      Ik beleg nu zo'n 8 jaar, ik hou er van om er in te stappen met een lage beurs en er weer met een deel uit te stappen als de beurs hoog staat. Zo speel ik een beetje, ik beleg alleen met geld wat ik echt niet nodig denk te hebben de komende 20 jaar.

      Groetjes Sas

      Verwijderen
  8. ASN heeft idd hogere kosten dan de goedkoopste zelf-beleggen-rekeningen (zoals DeGiro). Deels doordat ze bij BinckBank zitten (pietsie duurder), deels doordat ze zelf veel onderzoek doen naar de bedrijven.
    Ze volgen dan ook geen index, zelfs niet de DowJones Sustainability Index (hoe aardig die ook is), ze zijn strenger. En dat zoeken ze zelf uit.
    Dat kost geld.

    Zuinigaan zou kunnen kiezen voor een gemiddelde van de beurs volgen - en dus zo'n DJSI ETF kopen. Goedkoper qua kosten idd. Wel meer moeite om aan te kopen, en meer onzekerheid met alle informatie die daarvoor meot doorworstelen.
    Of ze blijft bij ASN. Hogere kosten, meer duurzaamheid en minder gedoe. Als ik zie dat ze nu al zenuwachtig wordt van een dip in de markt, zou ik niet durven adviseren dat ze zich aan het normale geweld van beleggingsinfomratie blootstelt.

    Maar het is best aardig als je haar de optie voorlegt. Moeten is net weer wat anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik had ook fondsen bij ASN en bij Triodos (onder andere) , ik heb ASN ook weg gedaan eind vorig jaar omdat ik ook niet tevreden was over het resultaat. Beleggen is altijd koffiedik kijken maar dat verschil tussen die twee liep wel erg in de gaten. Ben toen meer bij Triodos en Meesman gaan beleggen.

    Wat ik me afvraag is waarom het nu niet verstandig zou zijn op het moment obligatiefondsen te kopen. Het is toch altijd goed om voor een beetje balans in je portefeuille te zorgen? Aandelen hebben weer een hoog risico. Volgens mij als je periodiek aankoopt in zowel aandelen als obligatiefondsen die de index volgens en dat stug jarenlang vol blijft houden loop je gewoon minder risico. Warren Buffet doet het ook en dat is echt een wiz op dit gebied.

    Ik hoor graag tegenargumenten want we kunnen van elkaar leren toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Men denkt dat de obligaties het de komende tijd minder goed gaan doen vanwege de rente bla bla bla. Maar... als obligaties het minder goed doen, dan gaat de waarde van je obligaties (als je gespreid hebt ingelegd in een obligatiefonds) misschien, héél misschien, in een jaar tijd 10% achteruit. (Meestal meer rond de -5% of zo). Terwijl, als aandelen het slecht doen, dan kun je in een jaar tijd op -30% uitkomen of soms zelfs op -50%. Obligaties zijn dus nog steeds een stabiliserende factor.

      Ik heb zelf 33% obligaties, 67% aandelen (en daarnaast ook nog spaargeld trouwens, maar goed). Daar blijf ik bij, ook al roept de halve wereld moord en brand.

      Verwijderen
    2. Ik heb drie soorten beleggingen, index fund met life stage investments, aandelen en bonds en een spaar rekening. Ik ben niet van plan dit te veranderen. Behalve dan dat ik mijn woning aan het aflossen ben en daarna heb ik meer spaargeld

      Verwijderen
    3. Ik heb zelf ook een goed gevoel bij de combinatie van gewoon spaargeld, groen deposito en groene beleggingen gecombineerd met aandelenindexfonds en obligatieindexfonds. Volgens mij zijn mijn risico's zo goed gespreid.

      Verwijderen
  10. Ik zelf beleg ook bij de Giro maar dat koste me toch veel tijd en relatief toch nog hoge transactie kosten in vergelijking wat het opbrengt.Ik ben nu geswitch naar vermogingsbeheerder Pritle; nederlands financieel tech bedrijf wat focust op lage kosten (totaal +/-0,75%) en indexfondsen dat valt onder AFM toezicht. Toegankelijk vanaf €10. Dagelijks opvraagbaar en real time overzicht van de huidige waarde. Optimaal gespreid beleggen in fondsen met automatische risicoafbouw naarmate je doel nadert. De moeite waard om naar te kijken. Ik heb zelfs al rendement gemaakt dit jaar terwijl ik er niet meer naar om hoef te kijken:-). Wanneer je promocode MAPY1Z invult krijg je 20 euro na je registratie. Veel succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ook ik ben net 50 EUR kwijt geraakt door in crypto te investeren. Ik denk dat ik beter af ben als ik in goud of in Diamant investeer want mocht het in waarde dalen dan kan ik het iniedergeval nog aandoen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.