maandag 13 maart 2017

Voorlopig maar niet naar Turkije op vakantie

Mensen, wat een heisa rond de propaganda voor het referendum dat Erdogan meer macht moet geven!
Het schijnt dat het volgens de Turkse grondwet helemaal niet mag om in het buitenland verkiezingspropaganda te voeren, maar daar trekken Turkse ministers, de president en de premier zich helemaal niets van aan. Misschien is dat omdat ze die grondwet in de toekomst toch helemaal willen afschaffen? Erdogan wordt, als hij het referendum op 16 april wint, in feite gewoon dictator.

Ik heb nog wel eens overwogen om vanaf Eelde, ons eigen Groningse vliegveld, een vakantie naar Turkije te boeken. Je kunt vanaf Eelde naar Antalya, "de parel van de Turkse rivièra" en daar is het volgens mij prima toeven. Wat mij altijd tegengehouden heeft is de taal. Ik heb op de middelbare school wel 1,5 jaar Spaans gehad, maar ik ken geen woord Turks. Daarom ga ik liever naar Spanje. Na de mislukte coup afgelopen zomer, had Erdogan al méér macht naar zich toegetrokken en werd het al een minder aangenaam land om in te verblijven.

Wat Erdogan nu allemaal roept: Nederland is een bananenrepubliek en een overblijfsel van nazisme en fascisme. Ook zegt hij dat Nederland de prijs zal betalen voor het wegsturen van een minister die, ondanks dringend verzoek om niet te komen, toch naar Rotterdam kwam. Verbazend!
Wel vraag ik me af of die escalatie echt nodig was, had het niet anders gekund. Moest het nou echt zo uit de hand lopen?
Het illegaal gebouwde paleis van Erdogan, 50x groter dan het Witte huis in Washington

In ieder geval, persoonlijk zou ik er voorlopig niet over peinzen naar Turkije op vakantie te gaan. Je weet maar nooit waar die zware tegenmaatregelen van Turkije precies over gaan en of jouw vakantie dan nog wel zo leuk is of misschien faliekant in het water valt.

Ben jij wel eens in Turkije op vakantie geweest?

28 opmerkingen:

  1. Je kunt (taaltechnisch) met een gerust hart naar Turkije. Geen enkele NL-toerist spreekt Turks en bijna alle turken in zo'n gebied spreken er NL...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee wij zoeken meestal naar niet al te warme gebieden. Kunnen we allebei slecht tegen. Frankrijk is ons favoriete vakantieland.
    De toestand met Turkije vind ik, zoals iedereen denk ik, heel zorgelijk. Laten we hopen dat de verhoudingen (vooral met de Nederlandse Turken) zich normaliseren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We hebben Istanbul een keer bezocht jaren terug, maar die all inclusive resorts en strandvakantoes zijn niet aan ons besteed. Prima voor wie dat wel leuk vind hoor. Ik zou er nu zeker niet heen gaan, het idee dat er tienduizenden mensen zijn opgepakt en gemarteld worden omdat ze de regering onwelgevallig zijn feestneus de rillingen. Ik vind het wel erg dat mensen, onze medelanders, met Turkse roots, Nederlanders. zich blijkbaar niet welkom en of thuis voelen hier. Lijkt me verscheurend als je hier woont maar eigenlijk je hart in een ander land ligt. Ik begrijp het ook niet goed, maar dat zullen toch culturele verschillen zijn, waarom je iets zou willen vinden in een referendum over een land waar je niet woont. Dat is toch aan de mensen die er wonen ? Ik doe wel mijn best om mensen met andere meningen te begrijpen en ik denk dat als er van beide kanten oprecht geprobeerd zou worden elkaar te begrijpen en echt naar elkaar te luisteren, van beide kanten he. En de reotoriek eens gelaten werd voor wat het is, we een heel stuk dichter tot elkaar zouden komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij zijn in het verleden wel naar Turkije geweest, maar het trekt me nu helemaal niet meer.
    En wat ik zeker niet begrijp is dat er Turken in Nederland zijn die het hebben over "onze" minister is hier niet welkom. Neem me niet kwalijk, maar jullie minister is Rutte. Je woont toch in Nederland. Ga anders terug naar Turkije als je vindt dat dat beter is!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee, nog nooit. Het spreekt me niet speciaal heel erg aan. Istanbul lijkt me nog wel eens mooi, maar die all-in schransvakanties zijn niet speciaal mijn idee van vakantie. De prijs is af en toe wel aanlokkelijk, maar nu dit allemaal speelt denk ik helemaal wel tien keer na.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik woon al meer dan twintig jaar niet meer in Nederland. Maar voel me Nederlander en als er verkiezingen zijn dan stem ik . Dus ik kan me goed voorstellen dat Turken hun stem willen uitbrengen.
    Iets anders is het als de armen van dictator Erdogan reiken tot aan Nederland, Duitsland etc. en hij daar zijn propagandistische praatjes wil houden. En dan gaat roepen dat Nederlans fascistisch is, nazistisch en meer, wanneer hem dat geweigerd wordt ! Hele foute boel.
    Ik ben nog nooit in Turkije geweest maar zou graag Istanboel bezoeken. Volgens de Turkse buren van mijn moeder is dat een fantastisch mooie stad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je woont al meer dan 20 jaar niet meer in NL, maar stemt wel bij Nederlandse verkiezingen? Dat vind ik vreemd, je bemoeit met de toekomst van de inwoners van een land, terwijl je zelf geen inwoner bent. Kun je uitleggen waarom jij het logisch vindt in NL te stemmen?
      En stem je ook in het land waar je woont? Of heb je daar geen stemrecht? Ik heb nooit begrepen dat iemand 2 paspoorten kan hebben, je kunt toch niet inwoner van 2 landen zijn?!

      Verwijderen
    2. Ik ben Nederlander , heb een Nederlands paspoort. Ik heb stemrecht in Nederland net zoals al die andere Nederlanders die in het buitenland wonen. Ik heb alleen de Nederlandse nationaliteit. Mijn zoon heeft een dubbele nationaliteit en kan in beide landen stemmen. Ik stem alleen in Nederland,maar bij regionale verkiezingen heb ik wel stemrecht in het land waar ik woon.
      Zo is de wet, tenminste als je in een EU land woont. Als je in een ander land gaat wonen verlies je je nationaliteit niet, ik ben een Nlster die in het buitenland woont.
      Dit keer hebben 70.000 in het buitenland wonende Nederlanders zich geregistreerd om te kunnen stemmen.

      Verwijderen
    3. Hier nog een Nederlander die momenteel niet in NL woont. Ook ik stem. Moet je in Nederland zijn/wonen om Nederlands te zijn? Wat mij betreft niet, ik las gisteren de quote "Nederlander ben je om wie je bent, niet om wat je doet".
      Ik voel me Nederlands, ik ben goed op de hoogte van NLse politiek en nieuws, ik ben Nederlander, onafhankelijk van waar ik op dat moment woon... Ik stem omdat de politiek ook over mijn lot beslist.

      Overigens geldt het ook andersom: niet-Nederlanders (en dan denk ik aan expats) mogen niet in NL stemmen, maar worden wel geconfronteerd met de gevolgen.

      Verwijderen
    4. Ik woon nu in NL, maar de afgelopen 26 jaar toen ik in de VS woonde stemde ik ook in de Nederlandse verkiezingen, ik ben Nederlander. In de VS had ik geen stemrecht.

      Verwijderen
    5. In hoeverre hebben resultaten van de verkiezingen invloed op de Nederlandse kiezers in het buitenland?

      Als ze niet van invloed zijn, zou het nl. best raar zijn dat je stemt. Als het wel gevolgen voor jou heeft, dan is het natuurlijk prima. En dan ook goed dat het je nog bezighoudt.

      Ik ben benieuwd.

      Verwijderen
    6. Hoi Anoniem,
      Dat is een goede vraag en om die te beantwoorden denk ik dat twee dingen belangrijk zijn. Ten eerste, sommige mensen gaan tijdelijk naar het buitenland, die komen dus weer terug en willen dat hun land in de tussentijd zo goed mogelijk bestuurd wordt. Eigenlijk net zoals mensen die in NL wonen. Ten tweede, zijn er heel veel zaken die gewoon doorlopen als je niet in NL woont, belasting moet gewoon betaald worden bijvoorbeeld, onze paspoorten, rijbewijzen, etc. verlopen en moeten vervangen worden. En er zijn zaken die HEEL VEEL invloed hebben op Nederlanders die in het buitenland wonen. Zo zijn er in de afgelopen +/-4 jaar veel ambassadevestigingen gesloten, wat betekent dat je soms ver (heel ver, denk ander land) moet reizen voor noodhulp, noodpaspoorten, etc. Ook is het zo dat je onvrijwillig je Nederlanderschap kunt verliezen (even kort door de bocht, zie hieronder voor details). Dat is toch bizar?!
      Iemand die zich hier hard voor maakt is Eelco Keij van de D66, hij heeft een lijst opgesteld van 100 punten waar Nederlanders in het buitenland tegenaan lopen. Zie https://eelcokeij.com/campagne/hoofdpunten/

      Verwijderen
  7. Ben in Istanboel geweest en het is er prachtig. Ik had eigenlijk wel vaker naar Turkije willen gaan want het lijkt me ook buiten Istanboel een prachtig land met hele aardige mensen.
    Jammer dat Rutte er voor heeft gekozen om de hele toestand zo op te blazen. Ik verdenk hem ervan dat hij het heeft gedaan om Wilders stemmen af te snoepen. Hij heeft iig Erdogan prachtig in de kaart gespeeld. De Turken waren uit op een rel en die hebben ze gekregen. Erdogan had afleiding nodig voor zijn binnenlandse politiek en nu heeft ie het voor elkaar om een buitenlandse vijand te creëren. Erdogan had nog niet de benodigde 50% bij elkaar die nodig zijn om Erdogan meer macht te geven. Niets bind een volk zo als een "vijand" dus ik ben bang dat Erdogan nu wel zijn benodigde 50+% gaat halen. Arme Turken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Arme Turken? Als meer dan 50% van de Turken op hem stemmen kan je niet zeggen dat het arme Turken zijn. Ze kiezen er dan overduidelijk zelf voor om zelf niks meer te zeggen te hebben.

      Verwijderen
    2. 69% van de Turken die in Nederland wonen hebben op Erdogan gestemd. Het lijkt erop dat Erdogan de stemmen van Turken die in andere landen wonen hard nodig heeft om dictator in eigen land te worden. De enige die dit heeft opgeblazen is Erdogan zelf. Er gebeuren nu echt enge dingen. Let eens op het handgebaar dat veel demonstranten maken. Het is de groet van de Grijze Wolven en die is islamofascistisch. Moet je niks aan toegeven.

      Verwijderen
    3. Ik ben nooit in Turkije geweest, heb wel vrienden onder mensen uit Turkije en ik praat een beetje Turks. Heb heel wat jaren geleden een cursus Turks gedaan. Ik vind het verschrikkelijk wat daar in Turkije gebeurt. Zoveel journalisten in de gevangenis, oppositie loopt gevaar, meetings en concerten worden verboden. Ik heb momenteel veel contact met een Turkse kennis die heel erg zijn best doet om zijn familie en vrienden bewust te maken wat er gebeurt. Tot zijn frustratie willen veel mensen het echter niet weten.

      Verwijderen
    4. Gewoon nooit meer naar dat land Turkije, want binnenkort hebben ze daar waarschijnlijk een dictator die gevaarlijk is en iedereen opsluit die hem niet steunt. Turken die het hun minister / president noemen direct Nederlands paspoort inleveren en op hoepelen.

      Verwijderen
  8. 5 jaar geleden gingen we met het hele gezin, inclusief aanhang naar een ultra all inclusive aan de Turkse rivièra. Heerlijke vakantie gehad, waar we nog met veel plezier op terug kijken.

    Wat er nu allemaal gebeurt begrijp ik niet zo goed.
    Waarom moeten ministers van een ander land hier campagne komen voeren? Via televisie, (met de vele schotels op de balkons blijven de mensen in contact met hun land van herkomst)en internet kunnen de mensen toch eenvoudig geïnformeerd worden over wat dan ook?

    In elk geval is je blog door het AD opgepikt, Zuinigaan. Neem aan dat je dat wel zult merken in de bezoekersaantallen.

    http://www.ad.nl/dossier-rel-met-turkije/reizigers-zien-turkije-niet-meer-zitten~a4d1c700/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sinds de staatsgreep is de situatie onder Turkse Nederlanders gespannen. Toen haalden mensen hun kinderen van school als ze vonden dat die niet aan de goede kant stond. Er leven Koerden en Armeniers in Nederland die ook veilig moeten zijn. De spanningen in Nederland zouden alleen maar verder oplopen met de campagne voor Erdogan.
    Ik heb het gevoel dat Erdogan voorsorteert naar dictatorschap. Hij heeft de staatsgreep aangegrepen om tegenstemmen het zwijgen op te leggen en een 'zuivering' door te voeren in het land. De stemmen die hij komt werven moeten hem nog meer macht geven dan hij als heeft. Dat is een slechte ontwikkeling.
    Rutte heeft dit besluit niet in zijn eentje genomen. De kamer staat er achter, het is een door Den Haag gedragen beleid.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Touropporators zeggen ga gerust naar Turkije maar vermijd drukke; plaatsen zoals een markt, plein met terrassen, het strand, bezienswaardigheden oftewel touristisch trekpleisters. Ga gewoon annuleren en verzet je vakantie naar een ander mooi stabiel land. Laat je vakantie niet verpesten die ons uitmaken voor fasisten!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Om heel eerlijk te zijn heeft Turkije mij nooit getrokken als vakantieland. Het beeld wat ik erbij heb van zo'n all-inclusive resort is niet de manier waarop ik mijn vakantie wens door te brengen. Ik ga veel liever naar bijv. Scandinavië op vakantie.

    Los van mijn persoonlijke voorkeur denk ik dat het nu uiterst onverstandig is om als Nederlandse tourist naar Turkije op vakantie te gaan. Wie weet wat er verder nog voor gekkigheid gaat gebeuren?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben er nog nooit geweest en hoef er ook niet naar toe. Ik vind het ook erg onverstandig om daar heen te gaan gezien de nieuwe rellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Interressant of je de taal kent of niet....dat is mijn laatste zorg....:)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb 1 keer een lange reis gemaakt in Turkije. Noorden, oosten, zuiden etc. Niet in resorts geweest. Prachtig land maar nare mensen, als vrouw alleen voel je je daar ontzettend onprettig . Behalve Istanbul: een mooie stad en toen aardige mensen. Ik zet daar geen voet meer en vind dat ook het associatieverdrag moet worden opgezegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ja hoor, ben er twee keer geweest, laatste keer in 2014, een week na MH17 vlogen wij... Vond het wel spannend, maar er was waar wij waren helemaal niets te merken van alle terreur. Onze dochter is in 2015 geweest, met code rood en alles wat erbij hoorde, maar ze hebben er niets van gemerkt! Ik persoonlijk zou er nu niet bewust voor kiezen om daar op vakantie te gaan. Maar laten we wel wezen...waar is het nog wel "veilig" genoeg....

    Dina

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben er meerdere keren geweest maar nog nooit all inclusieve. Mensen die bij Turkije alleen maar roepen nee want ik houd niet van all inclusieve doen het land tekort. Ik ben in Istanbul geweest en ook in andere delen van Turkije. Altijd logies of halfpension waarbij ik overdag op pad was. Laatste keer is 5/6 terug. Ik moet zeggen dat ik Spanje fijner vind qua mentaliteit van de mensen. Vriendelijker en toegankelijker. Zeker voor mij als alleenstaande vrouw. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Fijn dat je dit onderwerp ter sprake brengt.
    Vanwege de politieke situatie zou ik zou ik niet naar Turkije op vakantie gaan.
    Na alle uitlatingen van Erdogan wil ik geen euro in dat land uitgeven.
    Voorlopig vieren we vakantie in Europa!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Fantastisch gebied. De laatste tijd gaan er ook ontzettend veel campers die kant op..

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.