woensdag 21 maart 2018

AOW voor vrouwen vanaf 71 jaar en mannen vanaf 67?

Afgelopen maandag schreef ik over mijn elektrische deken en tot mijn grote verbazing ging het in de reacties ineens over de pensioenleeftijd. Ik kocht mijn eerste elektrische deken toen ik 34 jaar was en in mijn ogen heeft de deken niets te maken met de AOW of ouderdom.
Terwijl ik die maandag als 65-jarige hard aan het werk was, verschenen er ineens allerlei reacties over de AOW leeftijd. Ik heb ze, toen ik ze aan het einde van de middag las, maar laten staan, het ging niet over de elektrische deken, maar kwetsend waren ze niet.

Maar ....................  kennelijk zit die pensioenleeftijd sommige lezers erg hoog, dus waarom niet een stukje hierover?

Ik vind het op zich geen probleem dat de pensioenleeftijd naar 67 jaar gaat of op termijn nog wat verder verhoogd wordt. Toen de AOW 1956 werd ingevoerd, werden ouderen minder oud dan nu. Toen was het heel zeldzaam dat iemand 100 jaar werd, nu gebeurt dat relatief vaak. Ook is het zo, dat de meeste mensen pas op veel latere leeftijd dan in 1956 allerlei kwalen krijgen. We blijven met ons allen gemiddeld langer gezond en we leven langer, dus is in mijn ogen een latere ingangsdatum van de AOW heel logisch.
Nu waren er ook reacties die een verschillende AOW leeftijd voor vrouwen en mannen noemden. Getallen die genoemd werden: vrouwen 71 jaar en mannen 67 jaar.
Ik vind het pure discriminatie om vrouwen langer door te laten werken dan mannen! Ik vind dat dit niet kan.
In mijn CAO zijn de seniorenuren een paar jaar geleden geschrapt omdat het discriminatie ten opzichte van de jongere medewerkers zou zijn. Ik moest per werkdag 1 uur méér gaan werken, mijn dagelijkse senioren-verlofuur verdween. Dat scheelde 4 klokuren per week! Terwijl ik echt wel merkte dat de jaren gingen tellen, zo langzamerhand. Maar ja, discriminatie mocht niet.

Zo zie ik ook naar leeftijd van vrouwen en mannen. Het mag dan zijn dat vrouwen gemiddeld iets langer leven, het is helaas ook nog steeds zo, dat vrouwen relatief slechter betaald krijgen dan mannen. Dus wij vrouwen mogen van de voorstanders van leeftijdsverschil nog 4 jaar langer door voor een mager loontje?
Mooi niet!

24 opmerkingen:

  1. Ik vind het jammer dat er niet gewoon een maximum aantal jaren is voor iedereen. Een stratenmaker bv, die op zijn 15 de is begonnen en door moet tot 67 heeft 52 jaar hard gewerkt en is op. Een verzorgende die op 17 jarige leeftijd is begonnen ook. Een vriend van mij, eeuwig student geweest begon pas met werken toen hij in de dertig was.... gewoon 15 jaar later dan de stratenmaker. ..
    Het zou fijn zijn als gewoon iedereen 45 jaar of zo mocht werken en dan aow kreeg. Ongeacht man of vrouw. En dat er een maximum leeftijd aan gekoppeld n is. Op het laatst beginnen met aow krijgen op je 70 ste of zo.(voor degenen die laat begonnen zijn met werken)
    Maar ja......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het helemaal met je eens. Gewoon een aantal werkjaren. Wij hebben idd ook studenten in de familie...Lang leve de lol..... werken vanaf je 35 ste is dan al vroeg. Terwijl mijn man al vanaf zijn 17de werkt....

      Verwijderen
    2. Lang leve de lol? Dat is niet wat ik heb meegemaakt van studeren. Wij waren elke dag keihard aan het werk. Of het nou maandag of zondag was, ochtend of avond. En een stress... Achteraf denk ik vaak dat het veel makkelijker was geweest om gewoon meteen aan het werk te gaan. De studieschuld die je opbouwt als je ouders op papier genoeg verdienen om je te ondersteunen, maar dat niet doen, is ook niet te zuinig. Ik heb vrienden die meteen zijn gaan werken en nu al een huis gekocht hebben. Dat blijft voor mij voorlopig slechts een droom.

      Verwijderen
    3. Dat is ook mijn ervaring. Altijd ploeteren met je neus in de boeken en proberen rond te komen van 600 euro in de maand (waarvan een groot deel geleend!) terwijl mijn werkende leeftijdsgenoten in het weekend en op de avonden lekker vrij waren en gingen feesten met hun veel ruimere portemonnees.

      Verwijderen
    4. Mijn dochter werkt ook al vanaf haar 17e (zelfde leeftijd als boven genoemde man) keihard aan haar HBO-studie. Wat tegenslagen gehad en bijbaantjes gehad om het te bekostigen, dus het duurt wat langer. Ik zou niet weten waarom zij later met pensioen zou gaan. Zij zou 'later aan het werk' gaan? Laat me niet lachen...

      Verwijderen
    5. Studie is werk. Punt.
      Marja

      Verwijderen
    6. Jouw dochter werkt dus ook vanaf haar 17 de.....

      Verwijderen
    7. Toch begrijp ik wel hoe Marie het bedoelt, zwaar lichamelijk werk is anders dan zwaar geestelijk werk. Ik weet niet of zwaar geestelijk werk wel vol te houden is tot je 70e of zo, maar zwaar lichamelijk werk in ieder geval niet. Mijn man begon te werken toen hij net 15 jaar was, als automonteur. Hij heeft toen nog een aantal jaren avondschool gedaan. Op zijn pensioen-overzicht stond jarenlang dat zijn pensioengerechtigde leeftijd 55 jaar en 0 maanden was. Dat is op een gegeven moment geschrapt, toen de regering de regel schrapte dat je na 40 jaar zwaar lichamelijk werk met pensioen mocht. Zijn opgebouwde rechten was hij zomaar opeens kwijt, en er stond niets tegenover. Hij zou 13 jaar langer moeten blijven werken. Dat heeft hij niet gehaald, door 2 auto-immuunziektes is hij inmiddels volledig afgekeurd. Maar ook zonder die ziektes kan ik me niet voorstellen dat hij het nog had vol kunnen houden die 13 jaar, zijn lichaam had dat niet aangekund.
      Het verschil in AOW-leeftijd tussen man en vrouw (want daar ging het blog eigenlijk over) vind ik pure discriminatie.

      Verwijderen
  2. Werk zelf in de zorg en ben bijna 57 jaar en gezond.
    Om me heen zie ik in de zorg mijn leeftijdsgenoten met allerlei ziekten/kwalen lopen. Dat wil zeggen moeten (tijdelijk, als ze geluk hebben) de ziektewet in.
    Denk dat de e-mail schrijfster mogelijk nog heel jong is of een baan heeft die fysiek niet veel vraagt.
    Tot 71 jaar in de zorg werken zie ik niet gebeuren.
    Waarom niet de jonge mensen aan het werk die soms geen baan kunnen vinden en de ouderen op tijd met pensioen?
    Lijkt me beter voor alle partijen, inclusief de werkgever.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn partner is 60 en werkt ook in de zorgsector. Hij werkt op een zeer zware dienst met voornamelijk comateuze patienten dus heel veel heffen, trekken en sleuren om de mensen te verzorgen. Hij werkt in ploegendienst : vroegdienst, laatdienst, nachten en 1 op de 2 weekends weekenddienst. Aangezien chronisch personeelstekort veranderen de werkuren van de ene dag op de andere en werkt hij vaak meerdere extra weekends om het personeelstekort aan te vullen. Ik zie hem op die dienst en in ploegenstelsel toch ook niet werken tot 71 jaar. Hij heeft het nu al niet makkelijk met overschakelen van werkuren en met ouder worden zal dat er niet op verbeteren.

      Verwijderen
  3. Over het algemeen hebben vrouwen ook een groter aandeel in een huishouding, dragen de kinderen en zijn vaak spil van een gezin. Dat is een extra taak buiten werken. Dat telt dan niet mee in werkjaren?

    Ik had het er ook moeilijk mee dat de seniorenuren teruggedraaid werden toen het lichamelijk moeilijker werd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het lijkt mij verstandig om vooral naar de aard van het werkt te kijken. Niet naar man/vrouw of eerst studeren/meteen aan het werk, maar naar het beroep. Metselaar/kantoorbaan. Behalve lichamelijk zwaar werk ook zeker stress mee laten tellen, daar word je ook snel oud van!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt best reeel zoals Marie het schrijft. Maar stel nu dat je ziek werd in een periode dat je niet werkte, ook geen uitkering, niet meer aan het werk komen door deze ziekte, geen pensioenopbouw, wel een stuk lagere levenskwaliteit en dan als kers op de taart ook nooit AOW.
    Ik hoor bij deze categorie en een van de moeilijkste dingen heb ik altijd gevonden dat ik financieel niet onafhankelijk ben. Daarbij heb ik een ziekte die pas sinds deze week heel voorzichtig een erkenning krijgt.
    Zo zijn er veel meer mensen, oa mantelzorgers die niet de keuze hebben om te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk. Dat is nu toch ook.... Zoonlief die keihard werkt 40 uur met behoud van wa jong 70 % van het minimumloon......geen pensioen opbouw.
      Ik zal uren er bij moeten gaan werken om dat dochterlief wil gaan studeren en er echt niet bij kan werken door haar chronisch vermoeidheidssyndroom en andere beperkingen.
      Voor mensen die niet kunnen werken zou er dan een andere oplossing moeten komen. Het was maar een ideetje....😕
      Zoals het nu gaat vind ik het ook niet echt optimaal.maar ja.😑

      Verwijderen
  6. De AOW zal altijd in de een of andere vorm aan de gemiddelde levensverwachting gekoppeld blijven. De werkenden betalen namelijk voor degenen die AOW krijgen. Het is geen persoonlijk spaarpotje, zoals je pensioen.
    Onderscheid maken tussen man/vrouw is onzin. Wanneer daar bij het bepalen van de AOW leeftijd rekening mee zou worden gehouden, dan zijn er nog wel een paar te bedenken: Hoger opgeleiden starten niet alleen later met werken, maar leven gemiddeld ook 7 jaar langer. Dat worden discussies waar je niet uitkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ok, oudere AOW leeftijd. Velen halen het niet. Op de jaarrekening van mijn vorige werkgever staat altijd een bedrag voor vervroegd uitgetrede mensen.
    In ploegendienst kun je en mag je niet tot de AOW leeftijd werken. Er is niet in voorzien. De ouderen moeten dagdienst, dus de jongeren meer nachtdienst.

    Dat geeft ruzie.

    Maar afgezien van AOW heb je vooral ook die hogere inkomstenbelasting, terwijl ouderen, en jij ook, al minder werken.

    Ik pleit voor snellere ingang van het lagere inkomstenbelastingtarief.

    Dat zou mij nu al 300 euro per maand meer opleveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een mooi vervolg op deze blog zou nu zijn hoe je in eigen beheer oudedagsvoorzieningen kunt treffen. (Voor degene die daar nog mogelijkheden toe hebben) Mijn streven is bijv. Om op mijn 60e geen hypotheek meer te hebben zodat mijn vaste lasten lager zijn en ik minder hoef te werken. Zo zijn er allerlei opties. Want niemand kan mij garanderen dat ik over 35 jaar überhaupt AOW krijg. En ik weet dat die mogelijkheden er niet voor iedereen zijn en er kan van alles gebeuren waardoor je leven uiteindelijk anders loopt. Maar als en zolang het kan is het fijn om je eigen plan te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De AOW leeftijd is sinds 2012 versneld omhoog gegaan. Daarvoor was de leeftijd sinds jaar en dag 65 jaar. De 50 plussers moeten dus in korte tijd, oké in mijn geval, 10 jaar een AOW gat van 2 jaar overbruggen. Misschien zijn we kortzichtig geweest hierin maar 24 keer een maandsalaris bij elkaar sparen in 10 jaar tijd is een grote opgave wanneer je in de zorg werkt. ( Daarnaast is de werkdruk hoog en is er bij ons geen sprake van een 8 urige werkdag maar vaak 4-6 uur waardoor je vaak 6 dagen achter elkaar zwaar fysiek werk moet doen. Dan geeft 1 dag rust je lichaam geen tijd om bij te komen.... We gaan door!!) Groet, Ellen

      Verwijderen
  9. Natuurlijk wil ik als ik dat kan best doorwerken tot mijn 71e maar dan is mijn partner 80 als we eindelijk samen van ons pensioen kunnen genieten. 3 van onze 4 ouders hebben beide leeftijden niet gehaald... Nou ja,hoeft er voor ons in ieder geval niet betaald te worden ;-) Groetjes, Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. voor iedereen die niet meer kan werken / wil werken tot pensioen leeftijd:

    Meldt je ziek/ neem ontslag Je zult zien dat je maandelijks een uitkering zal ontvangen. Geen vetpot maar je krijgt het maar.
    In feite heb je in nl dus gegarandeerd pensioen al beschikbaar van je 18e levensjaar ;-)
    Wil je meer dan moeten de handjes uit mouwen ..

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja Olaf, dat weten we. En bedankt voor je nutteloze bijdrage. Ga lekker knikkeren jonge...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk initiatief om dit onderwerp toch nog even aan te halen Aaf, hier kun je goeie discussies over voeren!

    Beleid is helaas niet af te stemmen op ieder individu, ondanks de schrijnende verhalen die geregeld gedeeld worden. Dit is een helaas een feit waar we mee moeten leven. Ik denk wel dat we hier meer mee moeten doen dan nu om de continuïteit van deze regelingen te waarborgen, de tijd van wegkijken lijkt me wel aardig voorbij gezien de maatschappelijke discussie hierover.

    Wanneer ik artikelen lees dat het verschil in levensverwachting laagopgeleide man/hoogopgeleide vrouw +-7jr is (meteen even het uiterste voorbeeld gepakt!) dan schrik ik hier toch wel van. Ben je er ook bewust van dat de prijs van één (in dit specifieke) geval dan niet "slechts" 7jr aow is, maar ook 7jr gemiste belastinginkomsten van een hoogopgeleide werkende aan het einde van haar carrière. Uiteindelijk gaat dit op grotere schaal over gigantische bedragen die je simpelweg niet onder één noemer kan plaatsen, zonder uiteindelijk toekomstige generaties te benadelen.

    Sinds dat de AOW leeftijd gekoppeld wordt aan de levensverwachting dan lijkt het me niet meer dan logisch ook te kijken naar factoren die deze verwachting bepalen. Dan kun je wel spreken van een ongelijke behandeling (laag- of hoogopgeleid, man/vrouw), maar dat is het nu ook: waarom kan de laagopgeleide man 7jr minder van zijn oude dag genieten dan de hoogopgeleide vrouw?

    Ook is het hanteren van verschillende leeftijden tot op heden niet ongebruikelijk als je naar andere buurlanden kijkt, waar dit beleid zelfs omgedraaid is: o.a. Oostenrijk (M65jr V60jr) en Zwitserland (M65jr V64jr). Je leest het goed: vrouwen mogen in oostenrijk 5jr(!) eerder van hun oude dag genieten tov de mannelijke collega (bron: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1101&langId=en&intPageId=4407).

    @Olaf kikkerberg: waarom je tijd verdoen als je hier toch niets toe wil voegen aan de discussie? Ga toch lekker solliciteren jongen, hopelijk kom je er dan achter dat werken meer oplevert dan puur het salaris dat iedere maand op je bankrekening binnen komt.

    Groetjes, Jelt

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.