woensdag 15 mei 2019

Rattengevaar!

In de stad Parijs heerst een rattenplaag! In de Franse hoofdstad wonen inmiddels meer dan 1,5 keer zo veel ratten als mensen! Hoe komt dat?
NOS: "Dat komt vooral doordat méér mensen eten laten rondslingeren. En ratten planten zich snel voort: één mannetje en één vrouwtje kunnen in een jaar tijd uitgroeien tot een rattenkolonie van 5.000 beesten."

Kan dat in Nederland ook gebeuren? Ik denk het wel!
Hier zijn ratten net zo vruchtbaar als in Frankrijk en als wij niet voorzichtig zijn met eetbaar afval,  dan heb je hier in Nederland dezelfde problemen! Misschien zijn er in sommige steden in Nederland al wel problemen, alleen is daar nog niet zo veel bekendheid aan gegeven.

Bij het zomerhuis in Drenthe waar ik met mijn familie afgelopen maand verbleef, was een waarschuwing dat we vooral geen etenswaar, zoals broodkorstjes, buiten moesten gooien. Dat trok niet alleen vogels, maar ook ongedierte aan.

Hoe dan ook, de Parijzenaren moeten op rattenjacht: gif strooien en rattenvallen uitzetten.
Als je daar ratten niet bestrijdt, dan kun je een boete van 450 euro tegemoetzien.
Als je op deze link klikt, dan kun je een filmpje bekijken met ratten die 's avonds met hele families tegelijk op straat lopen, of in huizen.

Ken jij buurten of steden die last hebben van rattenplagen?

13 opmerkingen:

  1. In Amsterdam ( zuidoost) is overlast van ratten, er wordt er daar ook middels grote borden voor gewaarschuwd !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vreselijk idee, hier zie je wel heel vaak rattenvallen staan, maar of het een plaag is? Wellicht houden die vallen dat tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog niet. maar ik bel regelmatig de gemeente, als er weer los vuil bij de ondergrondse afvalcontainer ligt. Voorkomen is beter dan bestrijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier in Amsterdam noord, zeker. Ik heb ze nog nooit gezien maar buren wel. En de mensen van waternet komen regelmatig zand storten waar tegels zijn ingezakt (is waternet verantwoordelijk voor, vraag mij niet waarom), en zij klagen dan altijd over de ratten die gangen graven. De niet voeren borden hadden we hier en daar ook een tijd, maar niemand trok zich er echt wat van aan geloof ik. Eenden voeren is toch echt te leuk voor een hoop mensen;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bah! Hier wordt ook gewaarschuwd voor ratten en ik heb ze wel een 's-ochtends de straat zien oversteken en vond dat afschuwelijk. Maar mensen zijn Heel laks op het netjes houden van hun omgeving, gooien alles maar op straat terwijl de prullenbak een meter verder staat. Ook het belachelijke vogels voeren met brood. Betekent dat hier ook geen kleine vogels meer zijn, alleen meeuwen, duiven en kraaien, wachtend op het volgende brood. Meeuwen zijn zelfs erg aggressief hierin. Luchtratten noem ik ze want verspreiden ook ziektes. Mensen worden steeds geschoolder maar niet slimmer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vroeger, toen ik een kind was en nog samen met mijn ouders kampeerde, waren er in Luxemburg veel ratten op de camping! Overdag zag je ze niet, die ratten rukten 's avonds op en gingen op zoek naar eten bij kampeerders. We moesten alle eten in afgesloten in auto's bewaren. Ik vond die ratten als kind doodeng.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Momenteel in Eindhoven en Nuenen in een paar wijken overlast van ratten.
    Op de parkeerplaats van de McDonalds in Hoorn heb ik een keer meerdere ratten gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vorige week een dode rat in de slaapkamer en 2 dagen later een dode rat op de keukentafel. Kadootjes van onze 2 schatten van katten, waar we heel blij mee zijn (met de katten als met de dode ratten). Het achterlaten kon wel wat subtieler.....maar een kniesoor die daarop let. Voor ons geen rattenplaag gelukkig :)

    Groetjes Carla

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Brr, ja, ik kreeg van mijn vorige katten ook wel eens zulke cadeautjes. Maar die legden ze dan altijd bij de voordeur of de achterdeur, nooit in huis ;-)

      Verwijderen
  9. In Amsterdam zeker. In mijn wijk staan sinds kort broodcontainers om oud brood in te gooien. Er staan al langere tijd "niet voeren" borden. Ik weet niet op die helpen. Er moet ws ook meer aandacht aan besteed worden dat brood niet goed is voor eenden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wow dat is wel echt extreem, en een serieus probleem. Hopelijk kunnen we dat in NL voorkomen, maar ik lees dat het in sommige delen van Amsterdam al een issue is.

    Was alleen nieuwsgierig hoe een mannetje en vrouwtje 5000 kleintjes maken.. Als ik op internet lees bevallen ze tussen de 21 en 23 dagen, maar hebben ze een nest van 8 tot 18 jongen..

    Als ik dan uitga van 365 dagen, met een zwangerschap van 23 dagen, en maximaal 18 jongen dan kom ik uit kom op 285 en een beetje uit ;-) vraag me dus af hoe die 5000 per vrouwtje kan komen.
    Maar 285 zijn er al immens veel. Niet dat dit er toe doet, maar was er even nieuwsgierig naar.

    Vind muizen al niets, die had ik in de winter, vonden ze hier lekker warm, maar heb sinds vorig jaar ultrasone stopcontact dingen thuis en heb ze afgelopen winter niet gehad, weet niet of het daardoor komt, of door de milde winter.
    Maar laat staan ratten, moet er niet aan denken :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 5000 nakomelingen per paar ratten is misschien wat veel. Wikipedia heeft het over 2000 nakomelingen. Je moet niet vergeten dat die jongen van dit paar ratten ook weer nakomelingen krijgen en de nakomelingen daarvan ook weer, enzovoort enzovoort. Het zijn niet alleen de jongen van dat ene paartje, maar de nakomelingen van deze ratten.

      Verwijderen
    2. Ah ja tuurlijk, had allene per dat specifieke vrouwtje gekeken ;-) moet ook niet hiermee bezig zijn onder werktijd haha! :-D

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.