maandag 27 mei 2019

SMS en Whasappfraude - laat je geen geld aftroggelen!

Volgens de Fraudehelpdesk zijn Nederlandse slachtoffers van internetcriminaliteit via sms en whatsapp in de eerste vier maanden van het jaar al meer dan 300.000 euro kwijtgeraakt.

Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Fraudeurs nemen whatsapp- of sms- accounts over van familie of bekenden van het slachtoffer en doen zich voor als vriend of bekende, met bijvoorbeeld een nieuw telefoonnummer en troggelen geld af van het slachtoffer dat niets in de gaten heeft.
Op een heel doortrapte manier worden mensen ertoe verleid om geld over te maken naar criminelen. De smoes is dat er iets mis is met hun internet of bankaccount en dat ze daarom geld nodig hebben en of jij dat dan misschien even voor wilt schieten. Dat geld zie je vervolgens nooit weer terug!

Het verontrustende is dat er in de eerste 4 maanden van 2019 alleen al met Whatsapp- en sms-fraude  door cibercriminelen meer geld is binnengeharkt dan in heel 2018. 

Als ik denk aan mijn broer die in het verleden heel  naïef klikte op een pishingmail en daardoor veel geld kwijtraakte, denk ik: als iemand zich voordoet als mij of één van mijn dochters en geld vraagt, dan is hij zo in staat om duizend euro over te maken!

Wat moet je dus doen als je een appje of sms-je ontvangt met het verzoek om iemand financieel bij te springen? Ik zou bellen en vragen of hij/zij inderdaad geld nodig heeft en niet op basis van een whatsappje of sms geld overmaken, want dan zou het kunnen zijn dat je geld overgemaakt hebt naar een fraudeur die profiteert van jouw goedgelovigheid.
Zorg verder dat je facebookaccount afgeschermd is, zodat niet iemand je foto en je telefoonnummer kan roven en misbruiken.


Lees ook hier   en ook  hier.

6 opmerkingen:

  1. Het lijkt me heel verstandig om bij een verzoek om geld over te maken eerst even te bellen voordat je het geld geeft. Je kunt aan de hand van de stem checken of het inderdaad je schoonzus of vriend is die je uit de brand helpt!
    Daarnaast kun je gelijk even afspraken maken over de voorwaarden van terugbetaling.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het ooit gehad met een schoonzus. Die scheen ergens vast te zitten en had geld nodig om thuis te komen. Ik had mijn broer bv kunnen bellen, of het klopte. Maar die had zelf al rondgebeld, dat het niet klopte. Geld nodig hebben en tegelijk is je telefoonnummer veranderd, dat is wel erg toevallig, dus verdacht. Zij had in dat geval haar man wel achter de hand die kon bijspringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En denk niet "dat gebeurt in mijn omgeving niet". Ook het whatsapp account van dochter haar schoonzus was gehackt. "Ze" vroeg haar broer om geld, blablabla. Maar gelukkig trapte haar broer er niet in. De schrijfstijl en de koosnaampjes waren exact zoals ze normaal ook met elkaar omgaan, erg geraffineerd dus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo zie je maar, een beetje argwaan is niet slecht. Het is beter om niet te goed van vertrouwen te zijn!

      Verwijderen
  4. Kreeg onlangs ook een Whatsappje van een kennis. Maar omdat ik al een tijdje geen contact met haar had gehad, wist ik direct, ondanks de aansprekende hulpvraag, dat dit een hack was. Heb haar via de email gewaarschuwd en ze wist er gelukkig al van.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat betreft foto van Facebook, je profiel foto is voor iedereen zichtbaar, als je dus niet wilt dat ze een persoonlijke foto van je gebruiken zal je daar dus ook geen persoonlijke foto moeten instellen, ook het in het verleden gebruikte profielfoto's blijven voor iedereen toegankelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.