woensdag 15 januari 2020

Ooit kregen we rente op onze spaarrekeningen

Bij grote banken ontvang je binnenkort helemaal geen rente meer op de spaarrekening. Helemaal niets en als je héél veel geld hebt, dan moet je er zelfs voor betalen als je wilt dat een bank op je geld past.
Fijn dan!
Ik kan mij nog goed herinneren dat ik in de tachtiger jaren 8% rente kreeg op mijn spaardeposito. Er stond weliswaar niet heel veel geld op (hooguit 2000 gulden), want méér had ik niet, maar de rente was héél hoog! Stel je voor, je hebt 1.000 euro en je ontvangt daar 80 euro rente per jaar voor!
Ik geloofde nog steeds dat deze oude tijden wel weer eens terug zouden komen, maar ik word er de laatste tijd steeds somberder over. Het lijkt er nog totaal niet op dat er iets gaat veranderen en er zijn zelfs berichten dat de spaarrentes definitief verleden tijd zijn. 

Ik ben niet bij een grote bank, ik ben klant bij een wat kleinere bank, maar ook mijn bank zal waarschijnlijk binnenkort de rente op 0% brengen.
Daar ben ik niet blij mee!
Ik had graag wat rente ontvangen op mijn spaargeld. Ik was heel tevreden geweest met 3,5 of 4% of zo.
Beleggen in aandelen of bitcoins of zo is niet mijn ding. Ik ben bang dat dit erg riskant is en ik er alleen maar op achteruit ga en voor beleggen in vastgoed heb ik véél te weinig spaargeld. Ook daar is de 0% rente trouwens heel slecht voor. Het zou zo maar kunnen dat mensen met meer geld achter de hand wel gaan beleggen in stenen omdat ze geen rente meer ontvangen of zelfs bij moeten betalen op spaargeld. Dat drijft de prijzen van de huizen nóg meer op!

Ik heb eerder de neiging om te gaan bezuinigen en op deze manier toch nog wat extra geld te krijgen in plaats van de rente die ik anders zou krijgen. Stel dat ik er in slaag om van de 1000 euro die ik anders uitgeef, 35 euro te besparen, dan heb ik dat geld ook. Weliswaar niet in rente, maar in besparingen. Moet kunnen toch?

Anderzijds is het zo dat ik voldoende inkomen heb om zo door te gaan als dat ik deed, dan maar geen rente op mijn buffer en andere spaarpotjes.

Wat is jouw reactie op de 0,0 % rente?

41 opmerkingen:

  1. Ooit hadden we ook een eigen munt. Ooit voerde de ECB geen rampzalig beleid. Ooit was er een land van ooit;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Aaf/Zuinigaan,

    Het is inderdaad jammer dat de rente op spaarrekeningen weinig tot niets worden.

    Ik kijk zelf regelmatig op de website van spaarbank veranderen, als ik die link hier mag noemen.

    Dit jaar doe ik als ik het volhoud twee keer mee met de 52 weken spaar challenge, een keer een bedrag van een week van het jaar afstrepen, en iedere week € 26,50 zoals ik uw tip volgens mij ergens gelezen heb.

    Maar goed, de hoogste rente op spaarrekeningen is nu 0,20 procent.

    Ik wil ook mijn studieschuld eindelijk eens aflossen, de rente is bij mij van 0,12 procent naar 0 procent gegaan, maar een schuld blijft een schuld en ik wil hier zo spoedig mogelijk vanaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. P.S. Met mijn spaar challenge krijg ik toch nog € 0,20 procent rente op de spaarrekening met de hoogste rente die ik onlangs heb gevonden, en ik hoop met deze twee spaarpotjes aan het eind van het jaar mijn studieschuld te hebben afgelost! En natuurlijk betaal ik iedere maand ook al een vast aflossingsbedrag aan DUO. In ieder geval wissel ik regelmatig van spaarrekening, welke momenteel de hoogste rente geeft. Er zijn dus nog spaarrekeningen die 0,20 procent rente geven, maar dit is natuurlijk niet meer te vergelijken met vroeger.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja ik moest er ook aandenken dat ik "vroeger" zoveel rente kreeg bij zo weinig spaargeld. Ik zag het echt als een bonus.....een soort van extra verdienste. Het is ook zuur dat nu ik meer spaargeld heb niets meer heb aan rente. Mijn avonturen met aandelen en beleggen waren niet zo goed, dus ik zal dat ook niet meer zo snel doen. Maar ik heb idd op dezelfde manier gedacht als jij als ik nu eens wat verder bespaar..........

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is zoals t is. Gelukkig gaat de rente op mijn hypotheek ook naar beneden straks en dit levert me een besparing van 1000 euro per maand op. Daarnaast kan je bij sommige (zorg) verzekeraars ineens vooruit betalen waardoor je ook nog wat voordeel ontvangt. Heb een leuke spaarpot niet voor de rente maar om behoorlijk klappen op te kunnen vangen. Daarnaast nog een mooie beleggingsportefeuille die ik eigenlijk meer als een veredelde gokkast zie. Geld wat ik nu nog over heb gaat naar de aflossing van de hypotheek. Zodra ik daar vanaf ben hebben we zoveel vrijheid. Willen we minder werken? Kiezen we ervoor om onze dochters met een flinke spaarrekening het huis te laten verlaten?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ieder jaar teer je in door de inflatie en (nog) de box3 belasting

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Belasting betalen over die fictieve rente die je helemaal niet ontvangt is heel zuur!

      Verwijderen
  7. In de eerste plaats ben ik gaan kijken waar ik nog wel rente kan krijgen, al is het niet veel. Een spaarrekening en/of een spaardeposito openen bij een willekeurige bank in Nederland is over het algemeen niet zoveel werk en is altijd toegestaan. Ik hou een betaalrekening aan bij de ASN-bank, maar heb een spaardeposito bij Centraal Beheer omdat die hogere rentes boden. Met mijn hoeveelheid spaargeld levert me dat een paar extra tientjes per jaar op, en dat vond ik de moeite wel waard.

    In de tweede plaats zie ik spaargeld als een buffertje wat ik achter de hand heb voor eventuele plotselinge rekeningen. (Bijvoorbeeld voor als het dak gaat lekken). Dat ik dat spaargeld heb, is al heel fijn. De rente zou een leuk extraatje zijn, maar is niet de reden waarom ik spaargeld heb. Dus ook al zou de rente inderdaad overal 0% worden, dan nog zou ik spaargeld houden als buffer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi, natuurlijk had ik liever wat rente gehad. Maar zonder rente zie ik de bank nog steeds als een plaats waar mijn spaargeld veilig bewaard wordt. Ik maak me soms ook wel zorgen om de effecten van die lage rente, maar kan dat ook niet overzien. Groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Maar de hypotheekrente is ook extreem laag. Onlangs mijn hypotheek overgesloten naar 20 jaar vast vöor 1.8%. Heb nog nooit zo goedkoop als nu gewoond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met een afgeloste hypotheek heb ik niet zo veel aan die lage hypotheekrente.
      Ook huurders hebben weinig aan deze lage rente.

      Verwijderen
    2. Ja, een afgeloste hypotheek hebben is een luxe die zich weinigen kunnen permiteren.

      Verwijderen
    3. Klopt niet. Als jij een annuïteitenhypotheek hebt los je automatisch af. Alleen als je een andere hypotheek vorm hebt kun je later in de problemen komen. Daarnaast kies je er zelf voor om wel of niet extra af te lossen, 2 of meerdere keren per jaar met vakantie te gaan, etc. Dus het is een keuze!!!!

      Verwijderen
    4. Hangt ervan af op welke leeftijd natuurlijk. Op je 30e of 40e een hypotheek afbetaald hebben lukt bijna niemand. Als je 50 of 60 bent is het alweer een heel ander verhaal. Ik ben 31. Ook als ik nooit op vakantie was gegaan, droog brood had gegeten etc. had ik het huis dat we 4 jaar geleden gekocht hebben niet kunnen aflossen.
      Dus ik profiteer wel degelijk van lage rente ook al doe ik m'n best om zo veel mogelijk af te lossen.

      Verwijderen
    5. Makkelijk gezegd dat dingen een keuze zijn!!soms veranderen er dingen waar je geen invloed op hebt en kun je niet aflossen

      Verwijderen
  10. Ik ben blij dat de rentes laag zijn. Hoe hoog was de rente wel niet op een hypotheek toen die op spaargeld 8% was?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo'n 12% was de hypotheekrente toen. Ik kan mij nog herinneren dat ik als tiener, naast de Zilvervloot, ook deposito's had. Looptijd 1 jaar en rentepercentage 10%. En ik baalde toen het na een paar jaar werd verlaagd naar 9,5%, haha.

      Verwijderen
  11. Bij Triodos krijg ik al langere tijd geen rente op ons spaargeld.
    Grootste gedeelte van ons spaargeld hebben we in een tiny-house gestoken zodat we vanaf april hypotheekvrij met minimale lasten ‘royaal‘ van de AOW kunnen leven.
    Het overige spaargeld staat veilig op een Nederlandse bank en ook zonder rente blijft het daar staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zelf schreef ik er gisteren ook een artikel over.
    Vroeger kreeg je inderdaad een stuk meer rente, maar toen was de hypotheekrente ook een heel stuk hoger. Als je toen iets wilde opbouwen als starter, had je ook geen voordeel omdat je niet kon profiteren van de hoge spaarrente (nauwelijks spaargeld) en net aan het begin van je hypotheek stond (hoge hypotheekrente).

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik zou zorgen dat je net voldoende spaargeld hebt voor noodgeval en later de uitvaart. Is het het overwegen waard om de rest aan de kinderen te geven? Waarschijnlijk rendeert het geld daar beter omdat ze ws hypotheek hebben waar ze rente over betalen. Of hebben ze in ieder geval nog wensen omdat ze jonger zijn en in de opbouwfase van hun leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Baal ook wel een beetje van geen rente meer over je zuurverdiende spaarcenten. Maarja, we zullen het ermee moeten doen! Ik had voor mijn kinderen geld in depo, elks 2 duizend meen ik. Daar kreeg ik 2.6% over. Helaas is de looptijd verlopen en ik vond het opnieuw vast zetten niet de moeite.
    Wij investeren op dit moment goed in ons huis met ons spaargeld. We houden natuurlijk een buffer aan maar die is lang niet zo hoog meer dan we hadden. Mochten we zonder inkomen te zitten om wat voor reden dan ook, dan kunnen we het een paar maand uitzingen gelukkig. Maar het blijft zuur...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vraag me altijd af wat mensen bedoelen met zuurverdiend. Vind je je werk zo naar? Misschien moet je dan ander werk zoeken of minder gaan werken? Dat is ook een alternatief voor sparen.

      Verwijderen
    2. Ja hoor. Velen moeten hun centjes zuur verdienen... Ander werk is niet voor iedereen weggelegd. Ik heb vele mensen in mijn omgeving waar werk gewoon werk is wat ze moeten doen om rond te kunnen komen. Niet dat het nou zo levensvervullend is.

      Verwijderen
    3. Wat een kul. Er wordt gewoon mee bedoeld dat je er moeite voor hebt gedaan. Er zijn genoeg mensen die netto net zo veel overhouden als mensen die niet werken en een uitkering en toeslagen krijgen. Dat is pas zuur.

      En ik vind mijn werk leuk en verdien prima, maar als ik morgen de loterij win hou ik er toch mee op en verlaat ik ook NL.

      Verwijderen
    4. Zuurverdiend is ook maar een uitdrukking. Mijn vader had het altijd over zuurverdiend geld, terwijl zijn werk zo ongeveer zijn hobby was.
      Hij deed niets liever dan werken en sprak ondertussen over zuurverdiend spaargeld.

      Verwijderen
    5. Neem dan een uitkering zou ik zeggen. Kijk eens of dat dan zo leuk is. Ik heb er geen ervaring mee, maar al dat verplicht solliciteren en duffe trainingen doen en op de vingers gekeken worden, daar heb ik geen trek in. Dat lijkt me pas zuur.
      Mijn werk is ook bepaald niet levensvervullend en geen vetpot, maar ik ben dolblij dat ik in een land woon waar iedereen zo makkelijk onderdak en eten en warmte kan kopen als hier. Zou ik vergelijkbaar werk doen in bijvoorbeeld de VS, dan zou het echt schrapen zijn, maar hier hebben we een netjes minimumloon. Dat niet rond komen ligt gewoon aan de idiote levensstandaard die we allemaal najagen.
      Ik vind echt dat iedereen hier ontzettend verwend is (inclusief ikzelf), maar heel veel mensen reageren schaamteloos op het rentebericht alsof nog meer gratis geld graaien de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.

      Verwijderen
    6. Gratis geld graaien? Pardon, wat is dat voor afgunstige onzin. Jij geeft je geld aan de bank, die het vervolgens gebruikt om leningen aan anderen etc mee te financieren en eraan verdient. Het is niet zo gek of graaierig dat jij daar als spaarder ook wat van terugziet.

      Verwijderen
    7. https://nos.nl/artikel/2319156-jouw-spaargeld-kost-banken-geld-en-daarom-gaat-de-rente-naar-nul.html

      Verwijderen
    8. Inderdaad, de mensen die hier reageren stammen nog uit een andere tijd. De bank heeft al lang niets meer aan ons geld.
      Zie ook:
      https://www.nu.nl/geldzaken/6023764/waarom-is-spaargeld-voor-banken-zo-duur.html#coral_talk_wrapper

      Verwijderen
  15. Ik heb ooit nog een deposito gehad met 13% rente. Verder stal ik ons geld hoofdzakelijk bij Nibc Direct en Argenta. Bij Nibc Direct voor 1 jaar vast. En ik heb jaren geleden flink wat geld vastgezet voor 4.5% rente. Daar profiteren we nog steeds van.
    Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik vind het jammer, maar ik moet wel zeggen dat ik mijn spaarrekening vooral beschouw als een veilige plek om mijn geld te stallen. De rente vond ik een leuk cadeautje.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Als je je druk gaat maken om zulke 'white people problems', misschien wordt het dan eens tijd om wat geld te steken in goede doelen? Is er bijvoorbeeld iets voor de mensen in Jakarta, die helemaal niets hebben en steeds overstroomd raken?
    Ik geef trouwens zelf al aan andere dingen (verhoging van welvaart en afname bevolkingsgroei in Afrika bijvoorbeeld) en heb geen budget voor meer. Ik spaar niet, heb alleen een klein potje voor noodgevallen.
    Ans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een racistische reactie. Alsof er geen vermogende niet blanken zijn en geen straatarme blanken. Erg koloniaal gedacht, we leven in 2020 niet in 1820.

      En ga ik door de lage rente mijn spaargeld stoppen in goede doelen? Nou ik denk het niet, wat een kromme gedachte ook. Ik betaal al aan genoeg goede doelen via de belasting. Prive geef ik niks aan de goede doelen industrie, er blijft veel te veel aan de strijkstok hangen (dure directeuren met leasebak, mooie panden in het centrum van de stad en nooit op een troosteloos industrieterrein, reclamecampagnes etc). De goede doelen industrie draait op emotie van de gever ‘kijk mij eens goed zijn’ en niet op resultaat, ik denk dat nog geen 10% van giften aankomt bij het doel. Kijk bv naar de ophef om de pink ribbon actie etc. Als ik wat wil geven doe ik dan persoonlijk en nooit in cash. Maar bv wel een zak boodschappen en luiers aan iemand die krap zit, of een donatie van spullen aan het asiel. Ik heb ook eens een vriendin in huis genomen een aantal maanden die op straat kwam te staan. Je kunt een boel goed doen zonder een cent te doneren.

      Wat je zelf doet moet je zelf weten, maar ga een anders niet vertellen wat hij of zij moet doen met zijn geld.

      Verwijderen
    2. Witte mensen problemen ??? Wat een belachelijk begrip. Heeft niets met het onderwerp te maken. Of hebben gekleurde mensen geen spaargeld ? Maken maken zij zich niet druk om 0% rente ? Volkomen absurd.

      Verwijderen
    3. Ja, want iemand die krap zit in Nederland en het asiel zijn de hulpbehoevenden in de wereld. *rolleyes*
      En Pink Ribbon is typisch zo'n goed doel waar ik nooit aan zou geven. Dat is ook geld van rijke mensen aan rijke mensen die door hun rijke levensstijl een welvaartsziekte opgelopen hebben (ik weet overigens best dat dat niet voor iedereen geldt).
      Overigens is 'white people problems' geen term die alleen slaat op witte mensen. Je komt zeker nooit op het internet buiten je kleine bespaarbubbel... Het staat niet voor niks tussen aanhalingstekens. Het slaat op dat wij mensen in de westerse wereld zeuren dat we het zo slecht hebben terwijl er hordes mensen zijn die bijna letterlijk helemaal niks hebben.
      Ik denk zelf dat het met die strijkstok nog wel wat meevalt en al komt er maar 10% aan: je hebt geen idee wat slechts één euro voor een serieus hulpbehoevende (en niet je buurvrouw die blijkbaar haar geld verspilt aan wegwerpluiers terwijl je veel goedkoper wasbare kunt gebruiken) kan betekenen.

      Verwijderen
    4. @anoniem 8:58 Ik vind jouw reactie vrij uit de hoogte. Het is niet aan jou om te bepalen wat voor een ander een goed doel is. Blijkbaar is het voor jou alleen een goed doel als het ver weg, extreem zielig en exotisch is. Ook in een rijk land is er gewoon ellende zoals armoede, eenzaamheid, verslavingen, kindermishandeling, dierenleed etc. Ik vind het echt zeer ongepast dat jij daar zo lekker luchtig over doet met je *rolleyes*. Lollig hoor.

      In plaats van dat jij mij (die jij niet kent) persoonlijk probeert aan te vallen met je aannames (grote humor dat ik in mijn kleine bespaarbubbel zou zitten, eerder werd ik nog uitgemaakt voor rijke stinkerd in de comments) zou je ook eens uit je eigen bubbel van vooringenomenheid kunnen stappen. Je komt over als een vrij beterweterig deugtype dat neerkijkt op mensen met ‘little people problems’ zoals het kunnen betalen van huur en luiers ‘want in Afrika hebben ze het erger’. Dus mond dicht. En dan krijgt de door jou verzonnen buurvrouw nog een trap na, het is haar eigen schuld want ze heeft geen wasbare luiers en gooit geld weg. Ik vind je houding echt misselijk en wereldvreemd.

      En als jij ras er buiten had willen laten, had je ook de term ‘first world problems’ of ‘rich people problems’ kunnen gebruiken. Er zit dus gewoon een boodschap in het gebruik van ‘white people problems’ als is dat wellicht op een secundair niveau.

      Verwijderen
  18. Ik blijf het ook raar vinden dat we dat niet hebben. heb ondertussen wel gelukkig een bank zonder kosten, want anders had ik niet alleen geen rente meer, maar ook nog kosten!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. wij "verdienen het terug "door 1+1 en 35% en 50% met boodschappen(dingen die we altijd gebruiken) en een heel klein beetje door Ah en andere zegels te kopen,het levert je toch wat op zeker in vergelijking met banken.en door minder troep en onnodige zaken te kopen.maar op gaat het toch wel(vakanties).hoewel we een buffer hebben en houden.maar in vergelijking met veel landen kan ik zeggen,we hebben het goed

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Mijn eerste reactie was; dan stop ik 't in een oude sok. ;-)
    Tuurlijk niet verstandig en ik zal het ook niet doen, maar geen rente krijgen op spaargeld vind ik zo raar.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Sinds de rente onder de 2% is gaan spaarders er al op achteruit door de inflatie. Voorheen was het overigens niet zoveel beter. Ten tijde dat ik 10% rente ontving moest ik daar de helft van afdragen aan de belasting en de andere helft verdampte door de inflatie. Met een flink deel van m'n geld heb ik m'n appartement betaald. De waarde daarvan stijgt de laatste jaren met 10%. Daar hoef ik geen belasting over te betalen. Komt pas vrij als ik m'n huis verkoop en ga huren. Dat ben ik nog niet van plan.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.