donderdag 27 februari 2020

Gratis menstruatieproducten!

In november schreef ik al eens over meisjes en vrouwen die geen geld hebben voor maandverband en tampons. (klik op de link)
Gisteren in het nieuws: in Schotland worden menstruatieproducten voor alle meisjes en vrouwen gratis! Dat heeft het Schotse parlement beslist.
Studenten en scholieren hoeven in Schotland sinds 2018 al niet meer te betalen, maar nu wordt het dus voor alle vrouwen gratis.
Vrouwen in Schotland kunnen binnenkort de menstruatieproducten afhalen bij speciale punten, zoals buurthuizen en apotheken.  Ook in scholen en universiteitsgebouwen kunnen meisjes en vrouwen nog steeds terecht voor maandverbanden en tampons.
De regering denkt dat deze gratis menstruatieproducten omgerekend ongeveer 25 miljoen euro per jaar gaan kosten.
Tasje met maandverbanden en tampons
Er schijnen meisjes en vrouwen te zijn die zich uit armoede behelpen met sokken of washandjes en zo en die dagenlang uit angst voor doorlekken niet naar school of naar het werk gaan.

In Nederland schijnt 1 op de 10 menstruerende vrouwen geen of nauwelijks geld te hebben voor menstruatieproducten.
Het is mooi dat er in Schotland een oplossing komt voor mensen die geen geld hebben voor maandverband of tampons, maar eigenlijk zou ik het nog veel beter vinden als alle vrouwen voldoende geld hadden om deze producten gewoon aan te schaffen.
Ik snap wel, dat als je moet kiezen tussen een brood en een pak maandverband, ik ook voor het brood zou kiezen.
Is er echt zo'n grote armoede in west Europa dat vrouwen zich moeten behelpen met een oude sok? Dan zijn de minimumlonen en de uitkeringen gewoon niet hoog genoeg!

Wat vind jij? Moeten we ook in Nederland aan iedereen die dat nodig heeft gratis menstruatieproducten verschaffen?

53 opmerkingen:

  1. Ik denk dat er vooral verkeerde keuzes worden gemaakt qua uitgaven. Het lijkt mij niet logisch als je bv een huismerk pak maandverband koopt 1.50? En dan 2 a 3 pakken per maand dat je dat niet kan betalen. Maar misschien heb ik een verkeerd beeld van armoede. Ik zie in die programma's op tv en op t moment in mijn naaste omgeving dat er bv wel een nieuwe iPhone met abonnement loopt, er frisdrank wordt gedronken, Netflix abonnement etc is. Nou dan kun je echt er ook wel voor zorgen dat er maandverband is. Maar mocht ver echt een schrijnend verhaal zijn dan is t maar goed dat t wordt verstrekt op deze manier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wie een beetje handig is, naait zelf maandverband van afgeschreven textiel. Heb je geen geld, dan zijn er toch wel betere oplossingen dan oude sokken

      Verwijderen
    2. De tv is een show. Wereldvreemd om te denken dat dat de werkelijkheid is. En om op basis daarvan mensen te veroordelen en op een grote bult te gooien. Het is zo triest dat er gelijk dit soort beschuldigende reactie komen van mensen die niet verder willen denken dan hun eigen “ keeping up with the Jones “ bubble.

      Verwijderen
    3. Tja anoniem, dit zijn mijn ervaringen en in de familie zit nu iemand in de schuldhulpverlening en loopt bij de voedselbank. Maar als ik kijk wat die hebben, dan doen ze t toch echt verkeerd. Als je echt wilt dan kun je wel maandverband kopen. Bewuste keuzes maken vind ik.

      Verwijderen
    4. Zoals ik al schreef die zijn er maar niet iedereen is zo. Sommigen schamen zich rot omdat hun eigen bedrijf niet goed loopt ofzo. Die hebben het er niet over. Dan valt er weinig op te lossen met sociokreten als bewuste keuzes maken.

      Verwijderen
    5. Ja daar zal je inderdaad gelijk in hebben. En nogmaals het zijn geen sociokreten maar gewoon mijn visie zoals ik het meemaak in de omgeving.

      Verwijderen
  2. Het is toch ook vreemd dat alleen omdat je vrouw bent je deze kosten hebt. Dat is discriminatie op grond van sexe. Mannen kunnen er voor kiezen hun lichaamsbeharing er af te halen of niet. Vrouwen hebben die keuze niet. (De pil, spiraaltje etc moet je ook betalen) Daarom zouden deze producten in het basispakket moeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp dat de natuur discrimineert? Wat is de discriminatie, dat vrouwen menstrueren of dat ze kosten maken die mannen niet hebben. Wie discrimineert, de natuur of de overheid? Ooit had de mensheid geen overheid. Toen moesten de vrouwen het ook zelf betalen. Ik begrijp dus niet wat discriminatie hier mee heeft te maken.

      Verwijderen
    2. Discriminatie op grond van sexe?! En wie wil je daarvoor aanklagen dan? Wie heeft er voor gezorgd dat vrouwen menstrueren en mannen niet?
      Als vrouwen (en dan denk ik bijvoorbeeld ook aan tienermeisjes uit armoedegezinnen) het niet kunnen betalen is het een prima idee dat ze het gratis op kunnen halen bij een apotheek of ander afhaalpunt.
      Zou er zelf niet over peinzen trouwens, dan maar een boterham minder, een doosje tampons en pijnstiller betaal ik liever zelf.

      Verwijderen
    3. Hier ben je me kwijt hoor, discriminatie op grond van sexe? Omdat we biologisch anders zijn? Gaat de man dan claimen dat hij straks misschien wel viagra moet slikken, maar zijn vrouw niet?
      En waarom heeft de vrouw geen keuze voor al dan niet hebben van lichaamsbeharing?

      Stel dat je bijv als gezin met twee puberdochters in de schuldsanering zit, dan kan ik me voorstellen dat het op je weekbudget drukt. Dan zul je ongelofelijk bewust moeten omgaan met aanbiedingen etc.

      Het zou wellicht een mooie aanvulling zijn voor mensen die in een bepaalde bewijsbare armoedepositie zitten. Maar voor álle vrouwen, vind ik het wat ver gaan.

      Verwijderen
  3. Het verbaasd mij dat er ook in het kader van duurzaamheid alleen maar melding van tampons en maandverband wordt gemaakt. De menstruatiecup is een geweldige uitvinding en bespaard zowel geld als allerlei verbandmiddelen die op de grote berg van vuilnis belanden. Nu zijn er onmiddellijk mensen die melden dat meisjes zo’n cup waarschijnlijk niet in kunnen brengen. Dat zal varieren, ze zijn er ook in kleine maten, maar dan zou wasbaar maandverband wat tegenwoordig ook in consuminderkringen al heel normaal is een prima alternatief zijn. Zo’n pakket wat lang gebruikt kan worden zou prima in het basispakket thuishoren lijkt me. Het is ook vreemd dat vrouwen voor al deze extra kosten opdraaien. En het zou tevens stimuleren dat mensen overstappen van milieubelastende materialen op duurzamere alternatieven.
    Jessica

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier verbaas ik mij inderdaad ook over. Duurzaamheid zou in zulke gevallen toch meegenomen moeten worden in deze tijd

      Verwijderen
    2. Ik probeer me even voor te stellen hoe een tienermeisje op school haar cup moet verschonen, waarbij ze uit het hokje moet komen (temidden van andere scholieren), dat ding moet schoonmaken en dan weer terug het hokje in...
      Lijkt me heeeeeeeeel ongemakkelijk voor een jong meisje.

      Verwijderen
    3. Sinds een kleine 20 jaar heb ik geen menstruatieproducten meer nodig, maar ik had destijds, waarschijnlijk door mijn blaas- en baarmoederverzakking al last van het inwendig dragen van tampons. Ik voelde ze bij iedere beweging. Ik heb nooit een cup geprobeerd, maar ik kan mij niet voorstellen dat ik die met plezier had gebruikt.

      Verwijderen
    4. Suzanne, een cupje in de kleinste maat is 16 ml groot. Bij een gemiddelde menstruatie verlies je 50 ml bloed. Misschien op de eerste dag 20 ml? Het is de bedoeling dat je zo´n cupje per 12 uur even leegt en omspoelt. Als je het ´s morgens doet, als je opstaat, haal je daar dus met gemak je schooldag (of later je werkdag) mee. Na je periode kook je de cup uit.

      Verwijderen
  4. Er zijn prima menstruatiecups van silliconen te koop voor schappelijke prijzen. Voor 15 euro heb je er eentje die jaren meegaat. Gewoon te steriliseren in kokend water. Ook katoenen maandverband is niet meer te vergelijken met vroeger. Dat is gewoon met een anti-lek laag en vleugels met drukknoopjes te koop. Het is even een begin investering maar daarna doe je er 10 jaar mee. En nee, het is niet vies. Na gebruik in een emmertje koud water weken. In de wasmachine op koud spoelen programma. Dan op 60 graden met de handdoekenwas met voorwas draaien. Ophangen maar en weer gebruiken. Ook fijn tegen nare schimmelinfecties omdat er niets meer broeit. Er zou meer aandacht mogen komen voor dit soort producten. Het maakt menstrueren gezonder en een stuk betaalbaarder. Al meer dan 20 jaar groot fan van o.a. Imse Vimse wasbaar maandverband en de meluna cup. Of vrouwen dit zelf moeten betalen of van overheidswege dat is een kwestie van politieke smaak denk ik;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij hebt zeker een heel lichte menstruatie?

      Verwijderen
    2. Ze zijn er ook zelfs post partum. Google eens op Kaituna pads

      Verwijderen
    3. Die cups zijn er in verschillende maten, anoniem. In de L past 28 ml. Dat is echt heel veel.

      Verwijderen
  5. Ik ben groot voorstander van het gratis verstrekken en dan zou iedere vrouw of meisje de keuze moeten hebben tussen de verschillende producten.
    Zolang de anti-rookindustrie, die industrie is qua omzet minstens of bijna even groot als de tabaksindustrie, de producten in het zorgverzekeringspakket mag laten opnemen, vind ik dat niet alleen menstruatieproducten maar ook alle anti-conceptie vrij verkrijgbaar moeten zijn.
    (dit is overigens geen oordeel over rokers en niet-rokers en hun beweegredenen om wel of niet te stoppen)
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou je dat willen toelichten? Ik heb hier nog nooit kritiek op gehoord en ben er nieuwsgierig van geworden. Twijfel je aan de motieven van de verkopers van anti-rookhulp? Of denk je dat het niet werkt? Of denk je dat het wel meevalt met de schadelijkheid van roken? Of vind je dat mensen niet betutteld moeten worden?
      Ook ben ik benieuwd naar de omzetcijfers van beide industrieën.

      Verwijderen
  6. Dat 1 op de 10 helemaal (bijna) geen geld heeft voor maanverband/tampons neem ik met een korrel zout. Alleen wie in de schuldsanering zit moet dat volgens mij ook uit het zeer beperkte leefgeld betalen en dan kan het een probleem zijn. Wel is het elke maand een onwelkome kostenpost al hangt dat sterk af van de mate van menstruatie en dus wat en hoeveel je nodig hebt. Ik ben er gelukkig van af maar moest de eerste paar dagen elke paar uur de grootste maat tampon verwisselen die toen nog moeilijk verkrijgbaar en duur was. Standaardmaandverband had ik ook niks aan dus het was elke maand toch weer een aardig bedrag. Die zogenaamde ideale uitwasbare cups zijn dan echt niet geschikt. Ik word ook altijd een beetje moe van dat soort propaganda terug-naar-de-natuur praatjes: maandverband en tampons zijn niet voor niks uitgevonden en waren een enorme vooruitgang voor vrouwen, ook qua hygiëne. Bovendien is de kookwas ook niet echt goed voor het milieu. Mijn moeder was destijds dolblij dat ze van die waslappen af was, ik zie ze nog aan de lijn hangen.
    Of het door overheid moet worden gefinancierd? Ik vraag het me af. Het is net als met anti-conceptie: zulke enorme bedragen zijn het -meestal- niet, voor de meeste mensen is het best te betalen en als je alles maar gaat vergoeden lopen de kosten wel heel erg op. Bovendien zijn er genoeg medisch noodzakelijke uitgaven die ook niet vergoed worden. Dus, nee: niet doen. Wel doen: voorlichting aan alle meisjes van 10/11 jaar inclusief een pakketje tampons/maandverband. Als meisjes het vervolgens niet van hun ouders krijgen zouden die daarop moeten worden aangesproken want daar zit het echte probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger hadden de baby´s katoenen lappen om hun billen. Toen werden de papieren luiers ´uitgevonden´. Toch gedijen veel baby´s juist op katoen en zijn er weer heel wat moeders die met liefde de moderne variant van katoenen luiers wassen. Zo is het precies eender met de vrouwenproducten. Persoonlijk vind ik de wegwerpproducten helemaal niet zo´n geweldige uitvinding. Daar verschil ik dan over van mening met jou.

      En tja...waar stopt de overheidszorg? gratis anti-conceptie, gratis maandverband? Misschien ´moeten´ ze dan ook maar luiers beschikbaar stellen voor kinderen in armoede?? Ik weet het niet, hoor.

      Verwijderen
    2. Er zullen best vrouwen zijn die dagelijks met liefde de poepluiers uitwassen maar er zijn er nog veel meer die dagelijks de zegeningen van de papieren luiers tellen. Nog los van de vraag wat minder milieubelasting/werk oplevert en meer/minder gemak: baby's worden zindelijk, menstruerende meisjes/vrouwen niet. Meisjes/vrouwen hebben het maar een paar dagen per maand nodig maar wel gemiddeld zo'n veertig jaar lang, baby's enkele jaren achter elkaar.

      Marieke

      Verwijderen
    3. Over die luiers, wij kochten ze voor onze dochter. Was goed te doen hoor, inlegvelletje erin en de grote boodschap kon zo het toilet in. Dan inweken en in de wasmachine, niet met andere wad (vind ik vies) en drogen. De luiers gingen echter snel stuk en waren dus een dure aanschaf. Volgens de producent omdat onze machine de zeep niet goed uitspoelde. Bij de gewone was geen probleem, dus ik vond het een raar verhaal. Na die ervaring maar weer terug naar de pampers, ik heb de inweekemmer nooit gemist....

      Verwijderen
  7. Ieder meisje, elke vrouw die zich geen maandverband o.i.d. kan veroorloven moet het gratis kunnen krijgen. Ik heb ooit 50 pakken maandverband naar de voedselbank gebracht en daar werd het met gejuich in intvangst genomen ! (Was eigenlijk bestemd voor een vluchtelingenkamp maar het vervoer liet het afweten)
    Ik ben nog uit de tijd van de bloederige, badstoffen lappen incl. ‘n onhandige elastieken band om je buik met knoopjes om de lap op plek te houden. Ondermeer daarom ben ik geen voorstander van wasbaar maandverband. Na mijn eerste menstruatie kocht ik van mijn zakgeld (5 gulden ler week en de dancing kostte al 2 gulden en 50 cent) tampons en later ben ik een cup gaan gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Net als Janne herinner ik me die lappen. Vreselijk vond ik ze. Eventueel met een plastic broekje in plaats van een normale slip.
    Maar ga me niet vertellen dat het te duur is. Op internet zijn nu tal van mogelijkheden te zien dat je zelf menstruatie verbanden kan maken met druk knopen. Ook de eenmalig aan te schaffen cups zijn een mogelijkheid.

    Maar ik herinner me ook op zomers warme dagen dat ik wel eens ben doorgelekt. Een keer op kantoor en een keer in de trein van Italië naar huis. Zo bezien was die plastic broek handig. Net zoals dat plastic regen kapje op je hoofd. Maar die worden niet meer gemaakt en daar ging dit topic niet over.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gynaecologen in de VS bevelen wasbaar al aan om enge infecties en zo te voorkomen. Vrouwen die het gebruiken zeggen dat hun menstruatie lichter en minder pijnlijk wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind het niet perse een taak van de overheid om het te betalen, maar, óók niet om deze noodzakelijke zelfzorgmiddelen te belasten. Nu gebeurt dat wel.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Tampontaks

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou inderdaad een prima stap zijn, geen btw op maandverband, tampons etc

      Verwijderen
  11. Ik vind het belachelijk dat ze maandverband en tampons gratis verstrekken.

    Voor mensen die echt niets kunnen betalen, dan idd een cup of wasbaar maandverband. Ook die kun je gratis verstrekken op scholen. En dat is een stuk goedkoper.
    Qua schoonmaken heeft iemand hierboven wel een punt. Dus voortaan wastafeltje in het toilet. of een plastic bakje waar je de vieze in kan doen nadat je hem leeggegooid hebt.
    Er zijn vast oplossingen voor te vinden.

    En doorlekken kan ook met gewoon maandverband of tampons. Zelfs bij beide tegelijk.

    De pil, die zouden ze moeten verstrekken! gratis.

    maar ja mijn mening. en de lappen v vroeger zijn niet te vergelijken met die van 1960.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op de school van mijn kinderen hebben ze net alle papieren handdoekjes vervangen door blazers. Daar sta je dan met je cup... de wc hokjes zijn zo klein dat daar helemaal geen wastafel in past en je wilt zeker niet gezien worden met je menstruatiecup of verband in een gezamenlijk toilet op school of andere openbare gelegenheid. Het schaamte elemen5 bij jonge meisjes wordt hier enorm onderschat. ook wasbaar verband zie ik niet gebeuren bij tieners op school. Waar laat je dan het vieze verband de hele dag dat je op school bent?

      Verwijderen
    2. De cup kun je tot 12 uur inhouden. Die hoef je op school of op je werk dus niet te legen en om te spoelen.
      Bij de diverse merken wasbaar maandverband worden ook lekvrije zakjes geleverd. Die zien er gewoon leuk uit, als een etuitje met ritsje en in leuke kleurtjes. Daarin kun je je vieze verbandjes vervoeren. Net zoals die zakjes er in tasjes-formaat zijn voor natte luiers of natte zwemspullen.

      Verwijderen
  12. Lastig om hier iets over te zeggen. Vooral voor mensen in de schuldsanering zal het een behoorlijk bedrag zijn iedere maand.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, bij mijn vrijwilligerswerk had ik contact met een moeder met 3 meisjes, dat was echt een hoge kostenpost en er werd echt geen rekening mee gehouden met het weekgeld.
      Dus regelmatig maar wat pakken gebracht

      Verwijderen
  13. Persoonlijk vind ik het een zeer spijtige ontwikkeling dat het wasbare maandverband een hype dreigt te worden. Vooral met het oog op het milieu.
    Maar stel je voor, deze bloed doordrenkte bindsels moeten eerst in de week en dan op minstens 60 graden in de wasmachine, samen met de andere was.
    Ook is het draagcomfort totaal niet van deze tijd.
    Mag niet hopen voor de vrouw dat dit een succes gaat worden.

    Teuntje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een rare reactie. Het word je toch niet verplicht om wasbare verbanden te dragen? Voor elk wat wils, zou ik zeggen. Mijn meisjes gebruiken met plezier hun katoentjes. Ze doen ze in een emmertje koud water en ik spoel ze en was ze meteen met de gezinswas mee. Ik snap niet goed wat daar op tegen kan zijn. En het draagcomfort is vele malen beter dan wegwerp. Daar zit namelijk plastic in wat broeit, en chemische rommel om het vocht vast te houden. Zo´n biokatoenen zacht verbandje (tegenwoordig prachtig voorgevormd en met leuke printjes) is letterlijk verademend.

      Verwijderen
    2. Welke ervaringen heb je persoonlijk met het gebruik van de moderne verbanden? Ik heb ze, in combinatie met cup, ruim 12 jaar gedragen met zeer veel tevredenheid en aanmerkelijk meer comfort dan de wergwerp. Wassen op 60 graden is al een noodzaak voor aanrechtdoekjes, vanwege de bacterien, dan kan je net zo makkelijk verbandjes meewassen. Ik heb de verbanden nu niet meer nodig, maar bewaar ze voor het geval ik later lichte incontinentie zou krijgen, zoals vrijwel alle oudere dames die ik ken en die zo open zijn daar over te spreken.

      Verwijderen
    3. Een alleenstaande vrouw heeft natuurlijk veel minder was en dan zullen de katoentjes veel langer in een emmer blijven staan. Je kunt niet iedere dag voor een handdoek, een vaatdoekje, een slip en 5 katoentjes een was op 60 graden draaien! Duurt minstens een week voor de trommel van de wasmachine vol is! Een cup is sowieso een veel beter alternatief voor wegwerpverband, tampons en katoentjes!

      Verwijderen
  14. er is verband al v.a. 85 cent per pak ,dat is voor iedereen betaalbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat ook niet om het geld.
      Non-argument.

      Bianca

      Verwijderen
    2. Dat verband van 0,85 is niets en al zou het wel wat zijn met een pakje ben je er nog niet.

      Verwijderen
  15. Het is soms zo triest .Jarenlang heb ik mijn Marokkaanse buurmeisje en haar schoonzusje voorzien van maandverband .Pa begreep er niet echt veel van blijkbaar en moeder sprak niet of nauwelijks Nederlands .In hun cultuur werd er destijds blijkbaar niet of nauwelijks over persoonlijke verzorging gepraat Ook moest ze haar tandenborstel delen met tig broertjes en smeekte me bijna of ik voor haar een eigen tandenborstel had .Mijn broer werkte op een bedrijf waar dit soort dingen via punten elke maand verkrijgbaar waren en de rest kocht ik zelf .Triest als het zo moet gaan .En nee ik klop mezelf niet op de borst maar wilde gewoon helpen ,wat kan je meer doen als mens

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het idee dat die bloederige lappen in een emmer staan, uitgespoeld worden met de hand en dan in de gezinswas terechtkomen. Echt vies!
    Maar ieder moet doen wat zij wil. Dat staat voorop.

    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Gezien de hoeveelheid reacties van gebruikers van wasbaar maandverband/cups zou je denken dat enorm veel vrouwen dit gebruiken. Niet dus. Het is een klein groepje waarvan enkele zeer actief zijn op internet die elke gelegenheid aangrijpen om promotie te maken. En in één moeite door de nodige onzin verkondigen. Dat 'de' gynaecologen in Amerika de voorkeur geven aan wasbaar verband is bijvoorbeeld een fakeverhaal. Net als de bewering dat vrouwen met cups en wasbaar verband minder last zouden hebben van hun menstruatie. Dat papieren verband ongezond is vanwege de plastic beschermlaag is ook onzin. Maandverband moet je net als tampons op tijd verschonen maar dat geldt net zo goed voor de rubberen cup: het is echt niet hygiënisch om die twaalf uur te laten zitten. En, nee: het is niet praktisch en niet prettig om in een openbaar toilet zo'n cup uit te spoelen en je handen goed te wassen. Het is ook niet fijn om met een bloederige waslap rond te lopen ook al zit die in een fleurig gedessineerde zak. Als je er uit ideologische redenen voor kiest: ga je gang maar ga de overgrote meerderheid van vrouwen die de voorkeur geeft aan wegwerpmateriaal niet met bakerpraatjes een schuldgevoel aanpraten. De winst voor het milieu is nihil: kookwas kost ook geld en energie (en waspoeder)-60 graden is niet heet genoeg, zeker niet als je het samen met de vaatdoeken in de wasmachine stopt. Al dat spoelen kost ook liters water, trouwens. Het lijkt me ook geen goede boodschap aan jonge meisjes die je ze meegeeft: dat menstruatie een hoop geklieder en gedoe is. Het is gewoon een stap terug in de tijd.

    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met veel wat je zegt ben ik het wel eens, alleen als ze het gratis gaan aanbieden vind ik wel dat ze de meest natuurvriendelijke versie moeten doen. Yoni is echt minder plastic dan OB.
      En een cup en wasbaar mmaandverband voor erbij vind ik geen stap terug id tijd. Het is niet te vergelijken met dat v toen en voor erbij echt geen slecht idee.

      Verwijderen
    2. Ik ben het helemaal met je eens! Terug in de tijd met al dat geklieder.

      Verwijderen
    3. Tja Als die vrouwen die zelf zeggen dat ze een veel fijnere periode hebben dan lijkt mij dat geen fakeverhaal.

      Verwijderen
    4. Ik ben het met je eens je moet voor jezelf kijken wat je wilt,aleen vind ik dat over de cup onzin. Ik gebruik zelf de cup en de cup is niet onhygiënisch omdat het je bloed opvangt en er niks mee gebeurt al blijft het langer in je lichaam. De cup vangt veel op dus je hoeft hem echt niet in een openbare toilet te legen. Al wil je dat wel dan hoef je hem niet persee met water om te spoelen en kan dat ook met wcpapier dat gaat makkelijk omdat het van siliconen is gemaakt. De keer daarna dan wel met water omspoelen. Je handen wassen is wel hygiënisch maar er blijft geen/niet veel bloed achter om je handen dus dat is hetzelfde als bij tampons en maandverband. Je kan ook geen ziektes krijgen bij het dragen van een cup.
      Dit zijn gewoon wat feiten over de cup en ik blijf erbij dat het iedereens eigen keus is om tampons/maandverband/wasbaar maandverband/een cup te dragen.

      Verwijderen
  18. Waarom zo vies van het eigen vrouwelijke lijf. En er van uit gaan dat dat voor andere vrouwen ook zo moeten gelden. Dat is pas sexisme

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aoniem, misschien weet je niet hoe gebruikte maandverbanden die in de week staan in een sopje van biotex of soda ruiken. Ik heb levendige herinneringen aan de maandverbanden van mijzelf en van mijn moeder.
      De geur was om te kotsen.
      Heeft niets met vies zijn van het eigen vrouwelijke lijf te maken.

      Verwijderen
    2. Hi Aaf, ik heb jarenlang wasbare verbandjes gebruikt, moderne dan, in combinatie met een cup. Geen stank, van de cup niet en de verbandjes niet. Verbandjes spoelen en weken in schoon water was voldoende, iedere dag schoon water (geen liters en liters, een klein emmertje met deksel) en na een dag of twee meedraaien in de was en alles weer fris (gezin van 4, dus was genoeg). Misschien werden de verbanden vroeger niet vaak genoeg gespoeld en uit gene in een emmertje achteraf weggezet, of "opgespaard" voor de was die maar eens per week werd gedaan. Dan kan ik me de nare geur levendig voorstellen. Maar persoonlijk vind ik een toiletemmer met wegwerpverbanden en tampons (op het werk b.v.) ook niet fris ruiken. De oorzaak ligt dan in bloed dat in contact komt met lucht, niet in het materiaal waarin het bloed wordt opgevangen.

      Even in reactie op een andere reactie: ik geloof er geen snars van dat vrouwen een lichtere menstruatie krijgen van het dragen van katoen. Als dat zo zou zijn, lees ik graag hoe en waar de onderzoeken zijn uitgevoerd, en met welke controlegroepen.


      Verwijderen
    3. Dat laatste lijkt mij ook ongeloofwaardig. Ik denk dat de soort maandverband of tampon of cup geen invloed heeft op hoofdpijn, buikpijn of ander ongerief tijdens de menstruatie. Lichter en minder pijnlijke menstruatie door stoffen maandverband lijkt mij gewoon niet waar!
      In de eerste vier jaar van mijn menstruatieleven gebruikte ik katoenen maandverband en later wegwerpverbanden. Ik heb zelf geen enkel verschil gemerkt in buikpijn of zo.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.