Mijn moeder had last van botontkalking en ingezakte wervels. Die kreeg extra vitamine D en ook kalk.
Vanaf mijn 55e slik ik het hele jaar door vitamine D, eerst 10 microgram, de afgelopen jaren slikte ik steeds 20 microgram vitamine D3 per dag.
Het advies van het Voedingscentrum is: iedereen tot 70 jaar 10 µg en vanaf 70 jaar 20 µg
Dat ik al meer slikte, kwam doordat ik 2 jaar geleden per ongeluk een verkeerd potje had gekocht met een hogere dosis. Ik ben dat toen blijven gebruiken, kwaad kon het volgens de site van het Voedingscentrum niet.
Ik dacht dat de vitamine alleen was voor sterke botten, en dus om botontkalking te voorkomen, maar het blijkt dat het veel meer doet dan alleen dat. Volgens deskundigen speelt de vitamine een beschermende rol bij het ontstaan van auto-immuun
aandoeningen zoals diabetes type 1. Maar het kan je ook helpen bij hart-
en vaatziekten, depressies, dementie en zelfs kanker. Ook bij diabetes
type 2 is het van belang.
Waar zit vitamine D in of hoe maak je het zelf aan?
Je maakt onder invloed van zonlicht in je huid vitamine D aan en door het eten van vette vis, vitamine D zit ook in eieren en sommige paddenstoelen
die in de zon hebben gestaan. Aan margarine wordt het toegevoegd omdat het
een in vet oplosbare vitamine is.
Een tekort kun je gemakkelijk oplopen, veel mensen komen nauwelijks buiten omdat ze binnen werken of ze komen alleen met bedekkende kleding buiten, waardoor hun huid niet of nauwelijks in de zon komt. Daarnaast wordt tegenwoordig het smeren van een crème tegen zonnebrand aanbevolen, ook als je in de schaduw zit, waardoor je huid ook geen vitamine D aan kan maken.
Er zijn nog meer mensen die een tekort kunnen hebben. Als je
overgewicht hebt wordt de Vitamine D opgeslagen in lichaamsvet, waar het
moeilijker uit te halen is om te benutten. Mensen die cholesterolremmers
gebruiken zoals een statine, en dus een heel laag cholesterol gehalte
hebben, lopen ook risico op een tekort.
Deskundigen bevelen daarom aan om een hogere dosering te nemen. Hun
aanbeveling is 25 tot 50 microgram per dag.
Waar dat advies vandaan komt? Ik kreeg het via de Diabetesvereniging Nederland, waar ik lid van ben.
Ik heb overgewicht en ik gebruik cholesterolremmers.
Ik zit weinig in de zon en ga, als ik in de zon ben, smeren met zonnebrandmiddelen.
Verder eet ik weinig brood en dus ook weinig margarine waar vitamine D aan toegevoegd is.
Sinds kort neem ik per dag 2 tabletjes van 20 µg, dat is dus in totaal 40 µg.
Volgens de Gezondheidsraad is de veilige bovengrens voor volwassenen 100 µg per dag.
Slik jij vitamine D en wist je dat de vitamine meer doet dan zorgen voor sterke botten en tanden?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 23 februari 2020
Méér vitamine D!
Labels:
Gezondheid
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Al weer een jaar of 8 gebruik ik 100. Ik heb eens per jaar bloedonderzoek en heb nog nooit een te hoge waarde gehad, meestal zit ik rond 65. Ook ons jongste kind (tiener)moest aan de verhoogde dosis, die had op een gegeven nog maar 12 mol in het bloed. En had heel veel klachten, depressie en vermoeidheid, voortdurend keel- en blaasontstekingen met bijbehorend antibiotica gebruik.
BeantwoordenVerwijderenWanneer heb jij dan ontdekt Aaf van de andere gevolgen van een tekort? Want die zijn toch al jarenlang bekend?
(Wij hebben ook familieleden die vegetarier zijn en iedere maand of zo een vitamine D, B12 en B nog wat injectie moeten halen. Hun lichaam kan het niet zelf goed uit de voeding halen. Dus als mensen zoiets in hun familie vermoeden- uit laten zoeken!)
Cortisol zorgt er voor dat je minder vitamine D opneemt.Cortisol is het stresshormoon. Zo verklaarde mijn arts mijn steeds weer tekorten van vitamine D.Ik slik al jaren 50 µg per dag, en eens in de twee maanden en stootkuur(dat is tien dagen 635 µg)
BeantwoordenVerwijderenIk krijg al jarenlang ampullen vit.d voorgeschreven door de internist, omdat ik een tekort aan vit.d had. Ik kom wel veel buiten, maar gebruik medicijnen waar ik niet mee in de zon mag. Kom ik wel in de zon dan smeer ik met een hoge factor en draag ik een pet. Mijn bloed word regelmatig gecontroleerd op vit.d.
BeantwoordenVerwijderenIn de winter neem je buiten nauwelijks vitamine d op als je buiten bent. Gewoon te weinig aanwezig.
BeantwoordenVerwijderenIk neem ook elke dag wat vitamine d, ik heb diabetes.
Ik eet al bijna 20 jaar geen vlees en de laatste jaren bijna helemaal geen dierlijke producten. Vorig jaar heb ik een bloedonderzoek gehad op alle vitamine’s, mineralen en andere zaken.
BeantwoordenVerwijderenHoewel ik alleen bij een stevige verkoudheid een vitaminepil (compleet) zat ik met alles heel goed en hoef geen vitamine-pillen te slikken. Scheelt in elk geval een aardig bedrag.
weet wel dat artsen verschillende waardes v vit D aanhouden die "goed" zijn. De meeste huisartsen houden de oude grenzen aan die inmiddels door veranderingen in leefwijzen zijn aangepast.
VerwijderenIk slik in de winter meer vit D dan in de zomer. Googelen leverde een flink verschil per ziekenhuis in de ondergrens van je vit. D gehalte op.
BeantwoordenVerwijderenIk word dit jaar 65 jaar en tot nu toe gebruik ik niets
BeantwoordenVerwijderenMaar de laatste tijd voel ik mij niet goed
Ik ben steeds duizelig en heb het idee dat ik flauwval
Mijn onder en bovendruk is wat verhoogd maar niet zorgwekkend zegt de assistent van de huisarts
Welk merk vitamine d gebruik jij Aaf ?
Huismerk van de Kruitvat.
VerwijderenHet advies van de Gezondheidsraad is om vanaf je 50e vitamine D te slikken omdat veel mensen vanaf die leeftijd een tekort hebben. Als ik jou was, zou ik daar maar snel mee beginnen. Toen ik 50 jaar was, bestond dat advies bij mijn weten nog niet, ik ben gestart nadat ik te weten kwam dat het voor mij belangrijk was.
VerwijderenBij het slikken van vitamine D is ook vitamine A nodig. Ze kunnen niet zonder elkaar; als je alleen D slikt, raakt uiteindelijk je vitamine A uitgeput.
BeantwoordenVerwijderenGefermenteerde levertraan bevat beide, in de juiste verhouding.
Ik neem dagelijks levertraan, met A, D en omega 3.
Esje
Met oudjaar werd ik ziek en het duurde meer dan een maand vooraleer ik er weer bovenop was. Ik ging van buikgriep naar ontsteking van de luchtwegen en er kwam maar geen eind aan. Daarom schreef de huisarts me vitamines voor, waaronder vitamine D. Sindsdien neem ik zo één ampule per week. Ik heb bovendien ook overgewicht en neem sinds kort ook statines. En ik ben ene nachtmens en dus mis ik veel daglicht door laat op te staan.
BeantwoordenVerwijderenVorig winterseizoen ben ik 4 keer geveld door een flinke virusinfectie. Ik was dan pas na 4 weken weer opgeknapt. Dit najaar begon het alweer in oktober. Ik ben na de huisarts gegaan en er werd bloed geprikt. Bleek ik vitamine D tekort te hebben. Ik slik elke dag een multivitamine tablet, met daarin ook vitamine D, maar 5 ug. Maar dat was dus niet genoeg. Ik kreeg een stootkuur van 8 weken 1 keer een ampul en nu elke dag een tablet van 20 ug. En ik ben niet meer ziek geweest. Dus het helpt ook heel goed bij een verminderde weerstand. Ik ben 65 jaar en slik daarnaast geen medicijnen.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik ook geen margarine, en kom zeker in de zomer niet zo heel veel buiten, ik kan slecht tegen de warmte. Maar 15 min zou al voldoende moeten zijn. Eet wel wekelijks vette vis en slik al jaren 25microgr/dag. Maar onlangs bleek ik toch een tekort te hebben. Heb nu een stootkuur gekregen. Maar sommige mensen zouden van zichzelf al gewoon weinig vit.D opnemen, hoeveel ze ook slikken. Ik ben benieuwd wat de bloedcontrole oplevert.
BeantwoordenVerwijderenIn Nederland is de zon buiten de zomermaanden niet sterk genoeg om voldoende vitamine d uit te halen. Daarom kregen w vroeger, als de r in de maand zat, levertraan. Dat doen we binnen mijn gezin nog steeds. We zijn ook zelden ziek. Olga
VerwijderenDe samenstelling van de tablet heeft invloed op de opname. Tabletten waarin suikers of de zoetstoffen met tollen erachter etc. nemen veel minder goed op. Goedkoop is hier echt duurkoop. Druppels of capsules met olie wordt veel beter opgenomen. Daarnaast is het belangrijk vit D bij het avondeten in te nemen, daar zitten altijd vetten bij en dat is nodig voor de opname. Vit A krijg ik vooral binnen door mijn wortels te stoven in wat boter, want ook voor vit. A geldt dat het pas opgenomen wordt met vet. Daarom was het advies bij het fruithapje van je kind de vitamines te geven zo slecht. Daarnaast eet ik elke dag een biologisch ei.
BeantwoordenVerwijderenEr zou veel ellende voorkomen worden als volwassen in Nederland elke dag 10 ug zou nemen en na je 50e een hogere dosering. Helaas denken nog veel mensen kinderen tot 4 jaar en daarna niet meer nodig. Vooral kinderen altijd geven, skelet wordt in die tijd opgebouwd en gebit ook. Daarnaast veel hogere weerstand tegen allerlei virussen.
Er is ook onderzoek gedaan.. iedereen! bij wie de diagnose MS vastgesteld word heeft op dat moment een vit. D tekort. Dus waarom risico lopen en het niet nemen? Bieke
Vanaf mijn 50e jaar slik ik vit. d3, de best opneembare vorm hiervan. Goed artikel omdat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn.
BeantwoordenVerwijderenEe paar maanden geleden was ik bij de huisarts en deze liet een bloedonderzoek doen omdat mijn klachten wezen naar een vertraagde schildklier. Het bloedonderzoek wees inderdaad uit dat ik een vertraagde schildklier had en vit. D tekort. Nu neem ik tabletjes voor de schildklier plus dagelijks 25 mcg vit. D
BeantwoordenVerwijderenHopelijk ga ik me fitter voelen, want ik was steeds doodmoe. groetjes Marlie
Goed dat je hier aandacht aan besteed! Maar je hoeft niet 50 te zijn, om een vit. D tekort te hebben. Mijn dochter was 5 jaar geleden zo depressief, dat ze uiteindelijk een zelfmoordpoging deed. Let wel, ze werd toen al een jaar onderzocht naar wat er met haar aan de hand was, en kreeg allerlei anti-depressiva voorgeschreven, die niet hielpen maar wel heel veel bijverschijnselen hadden. Ze was toen nog een tiener! Pas na haar mislukte poging, kwam aan het licht dat ze nauwelijks vit. D in haar lichaam had. Dat blijkt haar lichaam niet op te nemen, niet uit voeding, niet uit zonlicht.
BeantwoordenVerwijderenZij moet de rest van haar leven hoge doses vit. D slikken, maar wat zijn we blij dat we nu weten wat er aan de hand was, en dat ze nu weer zo heerlijk in haar vel zit!
ik was een paar weken geleden bij een voorlichtingsavond over depressie en hulpverlening door ziekenhuis hier in de stad. Op mijn vraag of mensen met depressieve klachten standaard getest werden op vit D tekort werd ontkennend geantwoord. Onbegrijpelijk, want goedkoop bloedonderzoek.. als het de oorzaak niet is kun je altijd verder onderzoeken, maar dit zou echt een van de eerste onderzoeken moeten zijn.. Artsen weten nog steeds heel weinig over voeding en vitaminen en wat die doen in het lichaam en op mentaal niveau.. Bieke
VerwijderenWat heftig!
VerwijderenIk neem vitamines van Lamberts is biologisch. Minder vulmiddel. Jaarlijks laat ik bloed nakijken op mijn hoeveelheid.
BeantwoordenVerwijderenAfgelopen jaar was het zestig. Dat is laag. Nu ben ik braver en vergeet ze minder.
Ook laat ik nog wat andere waarden controleren, cholestorol en gamma GT (lever)
Niet alleen mensen van boven de 50, maar op veel leeftijden krijgen mensen maar weinig vitamine D. Met mijn kantoorbaan enz. neem ik ook extra. De kinderen ook. er zijn verschillende berichten van darmspecialisten dat het ook veel doet voor de darmflora. En eerlijk is eerlijk, ook mijn kinderen spelen minder buiten dan dat ik vroeger deed.
BeantwoordenVerwijderenIk slik het ook (af en aan), ik ben getint, heb overgewicht, kom weinig buiten en heb een neiging naar depressie. Ik slik één keer per week 140, maar ik ga dat ook verdubbelen denk ik.
BeantwoordenVerwijderenAls de R in de maand zit, slik ik in olie oplosbare vitamine D. Ik start in september met 25 mg en zit op de top in december en januari met 100 mg. Sinds ik jaren geleden daarmee gestart ben, geen 'winterdepressies' en eindeloze moeheid meer. Ben heel blij dat ik mezelf op deze manier stabiel kan houden!!!
BeantwoordenVerwijderenIk neem aan dat je 100 microgram bedoelt en geen milligram. Volgens de Gezondheidsraad is de veilige bovengrens voor volwassenen 100 µg (microgram) per dag. 1 microgram = 0,001 milligram. 100 microgram = 0,1 milligram. Jij zou, als je milligram bedoelt, heel ver over die veilige bovengrens zitten, namelijk 1000 x méér.
VerwijderenIk heb regelmatig een D tekort gehad.
BeantwoordenVerwijderenEn vitamine D te kort kan ook grote invloed hebben op je vitamine B12.
Iets waar in Nederland al helemaal te weinig kennis over is.
Ik heb oa neurologische schade opgelopen door een B12 te kort, ik heb een maag aandoening waardoor ik het niet uit voedsel haal, maar mijn bloedwaardes dan wel een hoge waarde geven, echter gaat B12 op celniveau.
Maar wat je het beste kan doen is je bloed laten testen voor Vitamine D.
Met die waarde, jou gewicht kan je dan berekenen (je huisarts hoort dat te weten maar staan ook uitrekenentabellen van op internet) wat je per week of per dag nodig hebt om de juiste Vitamine D aantal bij te slikken.