woensdag 5 augustus 2020

Een gratis cursus oude teksten lezen

Ooit heb ik een jaar geschiedenis gestudeerd, het was op een moment in mijn leven dat ik het eigenlijk te druk had met andere dingen en ik was absoluut niet sterk in het onthouden van jaartallen en achtereenvolgende feiten. Die studie bleek niets voor mij, maar mijn interesse in vroeger tijden is nooit verdwenen.
Kort geleden stuitte ik op een site waar je kunt oefenen in het lezen van oude handschriften. Ook middeleeuwse letters en teksten, maar vooral letters en teksten uit de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw.
Je begint met letters en cijfers, dan ga je met woorden oefenen en als je dat ook een beetje kunt, dan mag je je wagen aan hele teksten. Overal staat uitleg bij, ik vind het erg interessant!
Voorbeelden van letters:
zestiendeeeuwse d

zestiendeeeuwse n
Hier staat: schelm

Hierbij de uitleg van de online oefentool, zoals op de site vermeld.

Wat staat daer? is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Dit wordt ook wel paleografie genoemd, naar de Griekse woorden palaios (oud) en graphein (schrijven).

Missie - Deze website is bedoeld voor iedereen die spelenderwijs wil kennismaken met oude handschriften en archiefbronnen. En voor (beginnende) onderzoekers en studenten die het lezen van oude handschriften willen oefenen.

Van beginner tot gevorderde, er zijn verschillende soorten oefeningen:
Letters & cijfers - Voor beginners is dit de basis, leer de losse letters en cijfers herkennen. Je kunt kiezen op welk niveau je de oefeningen wilt maken:

  • makkelijk (blokjes met de antwoorden tonen en naar de handschriften slepen)
  • moeilijk (geen antwoorden tonen, maar zelf typen bij de handschriften)
Na het intypen of slepen van een letter of cijfer krijg je direct feedback of je goed of fout zit met je oplossing. Fouten kun je verbeteren.


Woorden & afkortingen - Voor beginners en licht gevorderden, leer losse woorden lezen en afkortingen herkennen. Je kunt ook hier kiezen uit makkelijk en moeilijk. Na het intypen krijg je weer direct feedback.


Complete teksten - Voor gevorderden, oefen met complete teksten, kies uit diverse thema's en moeilijkheidsgraden: hoe meer veren er bij een tekst staan hoe lastiger deze te lezen is. Binnen een tekst zijn er vervolgens verschillende niveaus:

  • niveau 1: makkelijk te lezen woorden invullen
  • niveau 2: naast de woorden van niveau 1 ook lastig te lezen woorden en afkortingen invullen
  • niveau 3: naast de woorden van niveau 1 en 2 ook moeilijk te lezen woorden invullen
  • niveau 4: volledige tekst zelf transcriberen
Op niveau 1 t/m 3 krijg je per woord direct feedback of je goed of fout zit met je transcriptie. Fouten kun je verbeteren, aan het einde kun je voor alle woorden tegelijk de juiste oplossing tonen.
Op niveau 4 krijg je tussentijds geen feedback. Door het tonen van de oplossing wordt je eigen tekst (tot dan toe) vergeleken met de juiste transcriptie. Tussendoor kun je wel je score tonen, je krijgt dan te zien hoeveel % van de tekst je goed hebt overgenomen, zonder dat de oplossing wordt getoond.

Tot zover de site 
Het is voor mij een flinke uitdaging om oude woorden en teksten te ontcijferen.
Ik vind het een leuk en interessant tijdverdrijf!

9 opmerkingen:

  1. Tijdje geleden hoorde ik over mensen die dat als vrijwilligerswerk doen, oude teksten omzetten naar nieuw. Zalwel bij museum of universiteit zijn geweest.
    Ga je zoiets ook doen als je "afgestudeert" bent?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat ze dat bij het stadsarchief van amsterdam doen, volgens mij oude notariële teksten, dus huwelijken/erfenissen/scheidingen/aankopen grote goederen. Best interessant!

      Verwijderen
    2. Kijk op de sitevan vele handen, ik doe af en toe een stukje bevolkingsregister, erg leuk. Groet, g

      Verwijderen
  2. Wat ontzettend leuk! Ik ga me er ook in verdiepen, dankjewel!
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je interesse hebt in oude teksten en documenten, kun je kijken op velehanden.nl. Daar staan allerlei projecten waar je online aan mee kunt werken om ze te digitaliseren.
    Hele leuke kronieken bijvoorbeeld. Er zijn verschillende nivo's en er is voor elk wat wils, ook voor mensen die nog nooit zo iets gedaan hebben.
    Zo helpen vrijwilligers uit de hele wereld om archieven toegankelijk te maken!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leuke cursus is dat. Handig als je met genealogie bezig bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hele leuke cursus en ook heel mooi om zelf de online teksten te lezen geeft zoveel inzicht in de maatschappij van toen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.