vrijdag 19 maart 2021

Zuinig met amaryllis - ook mijn 2e amaryllis krijgt een bloemknop

In de afgelopen winter heb ik 2 amaryllisbollen overgehouden in de hoop dat ik ze weer in bloei zou krijgen.
De eerste lukte al, die bloeit binnenkort voor de 4e keer! Daarmee had ik ervaring, het was een bol van de bloemist. Een andere, gelijkwaardige bol van de zelfde bloemist had ik tot 6 keer toe succes met het opnieuw in bloei krijgen. Ik had er bij de bol die ik kocht in 2018 kocht wel vertrouwen in dat het weer zou lukken en dat gaat ook prima, hij bloeit bijna.

De andere bol kocht ik in november 2019, voor €3,99, aanmerkelijk goedkoper dan bij de bloemist. De bol bloeide in januari 2020. Zou het lukken om ook deze bol weer in bloei te krijgen?
Ruim een week geleden zag ik een punt verschijnen en ja hoor, er komt een nieuwe bloemknop in!
Bijzonder vind ik het!


7 opmerkingen:

  1. Een nieuwe bloem! Wat leuk dat het je gelukt is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, superleuk zeg! En petje af! Ik doe het je niet na.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Dit heb ik gedaan:
      Na de bloei 1x per 3 weken bemesten en regelmatig wat water geven. Tussen oktober en december uit de pot halen en aanwezig blad afsnijden. De bollen zonder aarde donker en koel wegleggen en na 2 maanden weer oppotten. Voordat je oppot haal je de oude schillen weg, je pelt de bol als het ware, net zoals je tulpenbollen pelt. Daarna dus oppotten en in de woonkamer bij kamertemperatuur neerzetten. Weinig water geven, pas als je blad en knop ziet verschijnen een beetje méér water.

      Verwijderen
    2. Wat leuk en mooi!
      Thea

      Verwijderen
    3. Geweldig die liefde en zorg voor de plant!
      Mijn moeder vertroeteld haar kamerplanten ook zo en er ging er zelden eentje dood. Het werd op een gegeven moment gewoonweg krampjes op de vensterbank, want ze kreeg vaak een plant van haar zussen.
      Je blog post maakt me blij door de zorg en aandacht die er uit spreekt, en omdat ik er van aan mijn moeder moet denken! :-)

      Verwijderen
  4. Dank je wel voor de tips! Ik heb niet elk jaar zo'n bol, maar vind het eigenlijk altijd erg zonde om hem weg te doen na de bloei... Maar ik ben te slordig om er zo zorgvuldig mee om te gaan - toch eens proberen, volgend jaar, want het is zonde om zo'n bol maar 1 keer te laten bloeien!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.