donderdag 8 april 2021

Rijk met weinig inkomen - 12 tips

Ook met een bescheiden salaris kun je geld overhouden en steeds rijker worden. Miljonair zul je niet worden, maar als je het goed aanpakt en geld bespaart, dan kun je na verloop van tijd flink wat geld overhouden (en een paar duizend euro zonder schulden is voor mij genoeg.)

Wat is daarbij van belang?

1. Overzicht over wat er in komt en wat er uit gaat. Zonder overzicht tast je in het duister en heb je geen greep op je financiën. Misschien ontdek je dat je voor 700 euro per jaar aan abonnementen hebt. Wil je dat of kan het wel wat minder?
Misschien ontdek je dat je €12,50 per dag uitgeeft aan een lunch op je werk, opgeteld heb je het dan bij 5 werkdagen per week over €250 euro per maand, dat is 3000 per jaar (als je de vakanties niet meetelt). Dat kan een stuk minder zijn als je je lunch van huis meeneemt. Waarschijnlijk is een lunch in een trommeltje ook gezonder, omdat je je in een kantine niet laat verleiden door ongezonde dingen.
Pas als je overzicht hebt kun je gaan besparen en door het besparen kun je geld overhouden.
Als je in bovenstaande voorbeelden je abonnementen halveert en boterhammen meeneemt naar je werk, dan bespaar je al wel  bijna 3000 euro en dan heb ik het nog niet eens over andere mogelijke besparingen.

2. Voorkom dubbele en overbodige uitgaven. - als je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering hebt, dan hoef je niet nog een keer extra een reisverzekering af te sluiten. Is het nodig om voor van alles verzekerd te zijn, of kun je het risico veel goedkoper zelf dragen? Ik heb bijvoorbeeld geen ziektekostenverzekering voor mijn kat. Ik leg iedere maand zelf geld opzij en als het nodig is, dan put ik uit dat potje.

3. Bespaar op gas en elektriciteit - draag in huis truien en warme sokken met pantoffels, dan heb je het veel minder snel koud en kan de thermostaat lager.  Verwarm alleen de ruimte waar je bent en niet de overige ruimtes in je huis. Zorg voor A+++ apparaten en Led lampen en maak energiebewuste keuzes, zoals buiten drogen op een waslijn.

4. Stoppen met roken en het drinken van alcohol -  dit levert zowel gezondheidswinst als extra euro's op. Het scheelt veel geld om deze verslavende producten te laten staan.

5. Voer een (gedeeltelijke) koopstop in -  veel mensen kopen dingen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben en gemakkelijk zonder kunnen. Op dit moment koop ik relatief veel kleding omdat ik een kleinere maat heb dan voorheen, maar over een aantal maanden, dan komt er een koopstop.
Als je iets denkt nodig te hebben, denk een tijdje na, een week of een paar dagen en beslis dan of je het werkelijk nodig hebt.

6. Goedkoop is duurkoop - Als je iets koopt, bedenk dan: goedkoop is (vaak) duurkoop. Goedkope spullen zijn vaak minder duurzaam en zijn meestal sneller stuk. Uiteindelijk blijkt vaak dat je op termijn geld bespaart door kwalitatief goede en duurdere spullen te kopen omdat ze veel langer meegaan.

7. Koop tweedehands of kringloop of vraag in je kennissenkring na of zij misschien iets over hebben waar jij juist naar op zoek bent. Dit is goed voor je portemonnee en voor het milieu omdat geen productiekosten nodig zijn en er minder afval ontstaat door oude spullen opnieuw te gebruiken.

8. Kook met basisvoeding en niet met pakjes, zakjes en kant-en-klaar. Het scheelt per maaltijd al gauw de helft of nog veel meer en bovendien is vaak basisvoeding gezonder!

9. Stop de voedselverspilling - koop niet te veel en bewaar voeding op de juiste manier, zodat je niets hoeft weg te gooien.

10. Stop met gokken en loterijen - de kans dat je iets wint is zo klein, dat het verstandig is om er geen geld aan te spenderen.

11. Onderhoud je spullen goed. Dat scheelt slijtage en je voorkomt vaak dat dingen kapot gaan.

12. Loop en fiets waar dat kan. Dat scheelt auto- en OV-kosten en de beweging is goed voor je gezondheid,

Daarnaast: rijk zijn is heel relatief. Sommige mensen voelen zich rijk met lieve familieleden, genoeg eten en een dak boven hun hoofd. Anderen vinden dat ze pas rijk zijn als ze miljoenen euro's, een aantal auto's en een paar huizen bezitten.

Heb je nog tips om rijk te worden met een bescheiden salaris?

32 opmerkingen:

  1. Als je een tuin hebt: zaai, stek en ruil met andere tuinierders. Geldt ook voor kamerplanten trouwens.
    En als je toch planten koopt, koop ze klein. Met goede verzorging worden ze vanzelf groot. Groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat jij schrijft klopt, het ligt aan je mindset, de mate van tevredenheid.
    En het helpt als je niet materialistisch bent. Wat mij me doet rijk voelen is letterlijk je zegeningen tellen aan het einde van de dag. Hoe vaak heb je gelachen? Geknuffeld met je gezin? Dat is voor mij rijkdom.
    Praktische tips heb ik niet zo zeer. Herbegruiken en opmaken en niet meer dan nodig is, als je dat overal toepast heb je genoeg. En dat is precies wat je nodig hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of je het nou leuk vindt of niet er is nou eenmaal rijkdom, gemeten in gelukkig zijn, sociaal-emotionele factoren en een rijkdom die financieel gemeten is. Dit zijn twee verschillende dingen en ik snap niet dat mensen dat altijd door elkaar halen. Dit artikel ging over euro's overhouden. Financiële rijkdom kan wel invloed hebben op emotionele rijkdom, andersom niet echt.

      Verwijderen
    2. Andersom is er ook een verband: Mensen die ongelukkig zijn, gaan soms hun ongeluk oplossen door aankopen te doen. En zijn soms minder goed op hun werk (want chagrijnig, of kort lontje of slechte concentratie), waardoor een promotie ze ontgaat.

      Verwijderen
    3. Nou Lela, vanwaar jouw felle reactie? Ik haal helemaal niks door elkaar. Ik zie echter van het één minder het belang dan van het ander.
      Wat Kruidig meisje zegt klopt ook. Ongelukkige mensen shoppen zich vaak ongans en worden er niet rijker van, noch emotioneel noch financieel. Een tevreden mens is vaak rijk op beide fronten.

      Verwijderen
    4. Klopt zeker Kruidigmeisje, zo had ik het nog niet bekeken.

      Verwijderen
  3. Begrijp het future value of money principe. Beleg in een ETF fonds, en doe dit voor de lange (meer dan 10 jaar) termijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Repareer zelf , waar het kan ( dus geen gevaarlijke dingen doen) Kleding, Meubilair etc. Apparaten: Google bijv op het apparaat en het storingsnummer. Soms kan je het zelf oplossen of weet een handige broer hoe dat zit

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik voel me ook rijk met het feit dat ik de thermostaat hoger kan zetten om het confortabel te hebben en niet met veel kleding op de bank te hoeven zitten want ook dan heb ik het koud als de temperatuur in huis onder de 18 komt. Ouderdom en gewrichtsproblemen veroorzaken dit bij mij

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij zijn in 1973 getrouwd en toen we 13 jaar later verhuisden, had ik 50.000 gulden overgehouden. Zonder enige vorm van boekhouding. Zuinig zijn zit in mijn karakter. Het wordt een probleem als je van alles wilt hebben en niet prijs- en kostenbewust bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ken het assortiment van de winkels in je buurt, en het ritme van de aanbiedingen. Aldi, bijvoorbeeld, heeft elk jaar in dezelfde maand dezelfde aanbiedingen. En het is handig om te weten dat je voor onderdeel/voorwerp X het beste bij winkel Y terecht kunt, zodat je geen tijd en energie verspilt aan een zoektocht.

    Ik heb een klein notitieboekje (cadeautje) en een pen (reclame) in mijn handtas (echt leer, in de aanbieding gekocht) waarin ik bijhoud wat ik wil dat de eigenschappen van een apparaat zijn als ik het nieuw (of tweedehands) moet kopen. Dit houd ik bij vanaf dat het huidige apparaat slechter wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De meeste mensen voelen zich rijk, maar echt rijk zijn er toch minder mensen dan je denkt.
    Wel is een grote groep, waar wij ook bij behoren, welgesteld. Een vrijstaand huis met een grote tuin, een behoorlijke bankrekening en omdat wij allebei ons hele leven gewerkt hebben, gewoon in dienst, bij de overheid, hebben we twee pensioenen. En daarnaast hebben we nog geërfd van mijn ouders
    Daardoor konden onze kinderen studeren en op kamers zonder studieschuld. We hebben ze allebei geholpen met de start in hun leven, maar verder knappen ze het zelf op.
    Wij vliegen niet, maken geen dure reizen. Gaan met de caravan op vakantie. Leven niet luxe, maar bezuinigen niet op de verwarming of goed eten.
    En ik koop nooit bij de kringloop. Koop goede kleren en daar doe ik een tijd mee.
    En ik verwen mezelf regelmatig door een boek te kopen. Evenals voor de kleinkinderen.
    En net goede wandelschoenen. Omdat ik elke dag loop, slijten ze regelmatig. en koop ik elke twee jaar nieuwe.
    Ik heb geen schuldgevoel over het feit dat ik me veel kan permiteren. Daarvoor heb ik altijd gewerkt. (En mijn hele leven, vanaf mijn twaalfde jaar migraine gehad, wat werken niet altijd makkelijk maakte.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een fijn leven! En wat fijn dat je er wat van kan doorgeven (kinderen zonder studieschuld en kleinderen met boeken).
      Ik noem dit rijk. Welgesteld is een synoniem, dus ach... En bovenstaande zijn tips, geen moetens, toch? Niemand hoeft zich te verantwoorden, laat staan schuldig te voelen hoe ie z'n salaris uitgeeft, zeker niet als het zo'n fijn leven is.

      Verwijderen
  9. Zoek dingen uit, wat je koopt( warenonderzoek) wat je doet etc. Zoek alternatieven. Ik heb een hele fijne telefoon maar niet het nieuwste model en refurbished . Activiteiten: Kinderfeestjes https://kinderfeestjes.nl/33-tips-voor-een-geslaagd-kinderfeestje. Een speurtocht uitzetten bijv. Of zelf eerst poppenkast spelen en de kinderen dan poppen laten maken van lapjes en ander materiaal en dan laten spelen en de pop mag mee naar huis. Een fietsvakantie i.p.v. naar een duur huisjespark etc etc

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn tip, tevreden zijn met wat je heb en iets kopen als je het nodig hebt. E

    BeantwoordenVerwijderen
  11. En vooral niet het jezelf comfortabel maken en verwennen !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als dat comfortabel maken en verwennen betekent dat er schulden ontstaan, dan is dat inderdaad geen goed idee.
      Je kunt het ook zoeken in de kleine dingen en daarbij toch geld overhouden. Verwennen is niet automatisch groots uitpakken.

      Verwijderen
  12. Rijk zijn is iets anders dan veel geld hebben, vinden wij dan.
    Ik ken mensen met veel geld die echt geen rijk leven leiden.
    Door hun vele geld zijn ze vergeten hoe het is om je rijk te voelen. Ooit een programma gezien waarin een miljonair een kijkje gaf in zijn leven. Arme kinderen, die van hem, vonden wij, zij zagen hun vader nauwelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soms gaat dat vele werken niet om het rijk worden, maar om een bedrijf draaiend te houden. Al die werknemers die ook een gezin hebben en er van eten.
      Mijn tip dus; stop met afgunst, zeker tov je baas die echt niet allemaal stinkend rijk zijn en zitten te niksen, maar wel de zorgen en de belastingen mogen betalen. Rijk voel je je door iedereen alles te gunnen zonder jaloezie en niet denken in, nu heb ik dit gedaan dus nu heb ik het verdiend om.... dingen doe je voor jezelf, dat iets lukt of iets opleverd zou voldoende voldoening moeten geven.

      Verwijderen
    2. En daar gaan we weer...alsof alle mensen die veel geld hebben ook allemaal geestelijke armoe lijden.Nee dat is een misverstand.Dat misverstand hoor je vooral bij mensen die bewust blij zijn met de zgn. Kleine dingen. Alsof rijke mensen nooit tijd en aandacht besteden aan hun kinderen, niet van de natuur genieten. Geen fijne boeken lezen of nooit een goed gesprek hebben. En nog wat : echt rijke mensen pronken niet met hun geld en hebben geen protserig huis.

      Verwijderen
    3. Ik zeg niet dat alle mensen net veel geld arm zijn. Ik ken ook rijke mensen met veel geld. 😉 (En mensen met weinig geld die arm zijn)

      Verwijderen
  13. Dingen die je maar een enkele keer gebruikt, kun je ook samen delen met anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (tuin)gereedschap of een ladder. Scheelt veel geld en ruimte. Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Met een bescheiden salaris ben je al rijk, je hoeft het niet meer te worden. Geniet van de mogelijkheden die je hebt en deel je rijkdom is mijn advies.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. en ook op aanbiedingen letten, geld terug acties en spaaracties. Alle kleine beetjes helpen. Ik ben nu ook wat meer huismerk artikelen gaan kopen, alle kleine beetjes bij elkaar...is aan het einde van het jaar vast een hele hoop toch Aaf? Groeten E

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Weten op welke toeslagen je recht hebt!

    Ik praatte net met onze schoonmaakster die van ons 100 euro/maand krijgt om tweewekelijks schoon te maken bij ons.
    Ze had niet door dat haar zoon, nu hij 18 jaar is, zorgtoeslag kan krijgen.
    Ze heeft tot nu toe hem bijna 100 euro per maand gegeven voor die zorgtoeslag, terwijl haar zoon recht heeft op een toeslag, gezien zijn lage inkomen en gezien dat hij nu 18 jaar is.

    Dus weet waar je recht op hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is vaak ook jammer, dat degenen die het aangaat niet altijd weten dat ze er recht op hebben. Mijn dochter is ook 18 geworden en weet dat allemaal wel. Door wat ze leert op school bij economie, door de post van de overheid te lezen, door klasgenoten die eerder jarig waren. Maar als je kringetje anders is, komt dat dus nier vanzelf langs. Groet, g

      Verwijderen
  17. uhm toeslagen aanvragen en zwart werken, ja zo gaan we lekker.
    Of lees ik het verkeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wie zegt dat er zwart gewerkt wordt?
      De zoon van 18 jaar heeft zelfstandig recht op zorgtoeslag.

      Verwijderen
    2. Ik vraag ook of ik het verkeerd lees, maar als er staat die 100 euro krijgt, dan denk ik zwart werken ja.
      En een toeslag wordt berekend op inkomen (van naar ik dacht een huishouden) dus dan vind ik het niet eerlijk voor anderen.

      Dat toeslagenstelsel zou er gewoon uit moeten. enkel voor chronisch zieken.

      Verwijderen
    3. Hoi, zorgtoeslag voor jongeren wordt niet op basis van het gezinsinkomen berekend. Zodra je 18 bent mag je niet meer meeliften met de zorgverzekering van je ouders. Jongeren moeten zekf een zorgverzekering afsluiten en dat kost snel 85 euro (hoog eigen risico) per maand. Daarom krijgen ze zorgtoeslag. Hun eigen baantjes tellen wel mee, maar blijven vaak onder de grens voor zorgtoeslag. Groet, g

      Verwijderen
  18. Ik kocht vorige week een infrarood sauna.. voor mezelf.. heb daar 1 jaar over nagedacht.. Normaal ging ik 1x per maand naar de sauna, maar sinds corona niet meer. En ik mis het.. en de spierklachten nemen toe. Kortom, wij verkochten een kast, ruimden onze logeerkamer nog leger en gingen op zoek naar een goede infraroodsauna. Levertijd op dit moment overal 20 weken.. want corona en nog veel meer redenen. We kregen 2 aanbiedingen van demonstratiemodellen (want er zijn ook geen beurzen meer) en daarvan kocht ik de beste en goedkoopste.. kosten €1500,- Ik verwacht er om de andere dag in te gaan. Ik denk dat deze uitgave me elke keer weer helpt om beter te bewegen en fit te blijven. We hebben er voor gespaard en dan vind ik het prima om geld uit te geven aan iets wat echt een meerwaarde heeft. De sauna werd vanochtend bezorgd. Ik deed er 2 uur over om alle losse onderdelen schoon te maken. Vanavond zet mijn man hem in elkaar, morgenochtend zit ik erin.
    Zuinig leven levert dat ook op, dat je geld overhoudt dat je kunt besteden aan dingen die je echt belangrijk vind. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Na een jaar zuinig doen heb je een klein beetje kunnen sparen. Dan komt de aanslag van de gemeente en ook die van het waterschap. Je inkomen is zo laag dat je kwijtschelding zou krijgen, maar de bank geeft netjes je banksaldo door aan de belastingdienst, waarvan ook de gemeente en het waterschap je gegevens krijgen. En dan mag je toch de volle aanslagen betalen. Weg spaargeld.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.