zondag 1 september 2013

Een nieuwe wet voor flexwerkers


Er komt een nieuw wetsvoorstel waarin onder anderen voor flexwerkers andere regels gaan gelden. Lees hier op de site van de NOS. Destijds, toen de wet ingevoerd werd, leek het een hele verbetering. Je kon niet meer eindeloos werken op een tijdelijk contract, nee na 3 jaar moest je een vaste baan krijgen. Deze 3 jaar gaat nu naar 2 jaar. Toen de wet ingevoerd werd leek dat geweldig, maar wat gebeurde er? Mensen kregen na 3 jaar geen nieuw contract. Ze verdwenen zo'n 3 maanden uit beeld en dan kon de periode van 3 jaar gewoon weer opnieuw van start. Dat heb ik overal om mij heen zien gebeuren. Is de wijziging naar 2 jaar dan een verbetering? Ik vrees van niet. Dan gooit mijn eigen werkgever de tijdelijke kracht er gewoon een jaartje eerder uit, ook mijn dochter, tijdelijke werknemer bij PostNL wordt dan waarschijnlijk gewoon een jaar eerder de laan uitgestuurd en mag dan misschien na 3 maanden weer terugkomen. Terugkeergarantie is er nooit in zo'n geval, het is altijd afwachten. Ik moet nog zien of het beter wordt. Volgens het artikeltje op de site van de NOS zou de minister met de wet willen voorkomen dat mensen tegen hun zin langdurig op basis van tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever moeten werken. Ik zou zeggen: liever een tijdelijk contract dan helemaal geen contract.
To-do-lijst werkloze
Wel leuk van de nieuwe wet: na een dienstverband van minimaal twee jaar krijgt de werknemer recht op een vergoeding die kan worden gebruikt voor omscholing naar ander werk. Maar, nog even een vraagje, hoe realiseer je dat bij een faillissement van de werkgever?

Wat vind jij van tijdelijke contracten van maximaal 2 jaar?

7 opmerkingen:

  1. Zijn ze in Den Haag nou echt zo naïef dat ze verwachten dat werknemers na twee jaar een vast contract zullen krijgen. Of komt deze rechtse regering de werkgevers nog verder tegemoet om nog sneller van hun werknemers af te kunnen. Ik vind het in en in triest voor onze jongeren. Op deze manier zullen zij nooit een stabiele arbeidssituatie kunnen opbouwen met alle gevolgen vandien, m.b.t. het kopen van een huis, het opbouwen van pensioen, het stichten van een gezin etc. Leon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verschil is dat je na 2 jaar eruit gegooid wordt i.p.v. 3 jaar werk bij bedrijf waar dit heel vaak voorkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Balen natuurlijk, sta ik eind maart ook op straat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij ons is dat ook zo. En hup na 3 maand komen ze weer binnen...Dit zie ik niet als iets positiefs. De contracten worden deze dagen niet meer omgezet in onbepaald, dus nu ben je na 2 jaar "al" je baan kwijt... Dus nog eerder in de WW? Bijstand? Is dit niet iets als lood om oud ijzer?

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb een uitzendcontract op oproepbasis. Krijg minimumloon uitbetaald. Een uitzendcontract bestaat uit 3 fasen. In fase 1 moet je 26 weken gewerkt hebben, dat hoeven geen aaneengesloten weken te zijn en die fase mag zich uitstrekken tot wel 3 jaar. Als je voldaan hebt aan die 26 weken stroom je door naar fase 2. Die kan 104 weken duren.
    Heb je langer dan 26 weken in fase 1 en/of 2 niet gewerkt (dat kan dus ook betekenen dat je niet bent opgeroepen!) dan begint de telling weer opnieuw van voren af aan. Kom je toch in fase 3, dan wordt een contract aangeboden voor bepaalde tijd. Dit contract kan minimaal 1 week en maximaal 52 weken duren, en in de periode van 52 weken kunnen maximaal 4 contracten aangeboden worden (de duur van 52 weken kan dus in 4 perioden verdeeld worden). In deze fase geldt dat als men 13 weken niet werkt, fase 3 weer van voren af aan begint. Werkt men 26 weken niet, dan begint men zelfs weer bij fase 1 (dus echt helemaal van voren af aan).
    Na fase 3 komt fase 4 waarin men een contract voor onbepaalde tijd kan krijgen.
    Ik ben erg benieuwd hoe de staatssecretaris de rechtspositie van uitzendwerkers denkt te verbeteren..
    En voor alle duidelijkheid: dit is niet mijn vrije keuze. Ik heb een universitair diploma, ben 50 jaar en heb al een jaar vruchteloos gesolliciteerd, woon in een drukke Randstadregio.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben het eens met jouw, waarschijnlijk worden mensen er nu eerder (tijdelijk) uitgegooid. Wat een domme mensen in Den Haag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik heb een vast contract van 30 uur per week in de schoonmaak, het begint er op te lijken dat dat een hoge uitzondering gaat worden, liever heeft men mensen met een 0 uren contract, want die kun je er sneller uitzetten als ze niet voldoen aan de eisen die er aan je gesteld worden in de schoonmaak, namelijk steeds meer doen in steeds minder tijd.je word bovendien tegenwoordig bij overname van de locatie door een nieuwe werkgever alleen overgenomen als je er meer dan anderhalf jaar vast gewerkt hebt, ook dit word een probleem ,omdat wij door het verliezen van panden regelmatig op een andere locatie gezet worden en dus niet lang genoeg op een pand zitten om bij overname overgenomen te worden, een overname komt in de schoonmaak steeds vaker voor omdat de contracten met schoonmaakbedrijven meestal niet langer dan 3 jaar vastgezet worden, doordat niet alle werknemers overgenomen worden blijven schoonmaakbedrijven die veel panden kwijtraken met een overschot aan personeel zitten , nog eens vergroot door het feit dat leidinggevenden niet overgenomen worden bij een overname en ook die mensen zullen ergens geplaatst moeten worden, al deze dingen leiden er toe dat er steeds meer mensen met een o uren contract zullen komen die in deze gevallen dus zonder zekerheid op straat komen na een overname.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.