maandag 14 april 2014

Suiker of suikervervangers?

Vorige week kocht ik een kilo suiker.
Het was lang geleden dat ik suiker kocht!
Ik heb het nagezocht, in augustus 2011 kocht ik 1,5 kg suiker, daarna niet weer. Nu is suiker héél erg lang houdbaar, dus dat beetje suiker dat nog over is uit 2011 hoef ik niet weg te doen omdat de houdbaarheid verstreken is.
Wat ik veel vaker koop, is zoetstof, dat kocht ik voor het laatst in december 2013. Toen kocht ik twee flessen vloeibare zoetstof, waarvan er nog 1 in de voorraad staat.
Ik houd wel van zoet, vooral door de yoghurt of door andere toetjes.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) halveerde vorige maand de hoeveelheid suiker die je verantwoord kunt eten. Het maximum is nu 25 gram suiker per dag geworden. En dat is niet alleen die pure suiker uit een pak, maar ook de suikers in frisdrank, ketchup, snoep, koek, gebak, chocolade, koekjes, vruchtensappen. Gemiddeld krijgen mensen in Nederland per jaar 40 kg suiker binnen, dat is ruim 4 keer zo veel als het advies van de WHO.
Afgelopen maandag ging het bij Radar ook over suiker en zoetstof. Er zijn tegenwoordig allerlei suikers op de markt en die zouden gezonder zijn dan suiker: agavesiroop, ahornsiroop, biologische rietsuiker, kokosbloesemsuiker.
Wat moet je kiezen?
De deskundigen waren heel duidelijk: suiker is suiker en gebruik zo weinig mogelijk. En als je dan een zoete smaak wilt, gebruik dan zoetstof. In stevia zitten vaak vul-middelen zoals maltodextrine en smaakverbeteraars zoals suiker. Gewone aspertaam, een zoetstof die vaak weggezet en verdacht gemaakt  is als kankerverwekkend, wordt door de deskundigen toch echt als niet schadelijk en beter voor de gezondheid beschreven als suikers. Dus ik ga verder met zoetstof en gebruik zo weinig mogelijk suiker.

31 opmerkingen:

  1. Ik zou kiezen voor de Stevia-vloeistof. Geen vulmiddelen. Maar het allerbest is, gewoon je smaak langzaam laten wennen aan geen zoet. Ook dat is goed te doen. En een mooie besparing. :) Voor mij iig geen zoetstof!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga voor echte suiker als ik het al eens gebruik. De suikerpot blijft hier vrij dicht, behalve wanneer ik aan het bakken ga als er bezoek komt. Yoghurt wordt hier niet gezoet en voor de rest wordt hier geen suiker en al helemaal geen zoetstof gebruikt. Ik kan niet tegen de kunstmatige zoetstoffen want dan eindig ik gegarandeerd met krampen en buikloop en dat heb ik er niet voor over want dat lijkt me ook niet echt gezond ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aspartaam mag dan wel veilig zijn, het houdt wel de suikerverslaving mee in stand.
    Kokosbloesemsuiker kende ik nog niet: weer iets bijgeleerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammer! Ik ben echt van mening dat aspartaam rommel is. Is het niet in eerste instantie uitgevonden als bestrijdingsmiddel? Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gebruik alleen suiker bij het bakken en heel af en toe op de pannenkoek. Verder is gewenning idd het beste. Geen zoet in koffie en thee, geen zoet in de (magere) yoghurt en als ik al eens ijsthee drink, meng ik dat met de helft water voor mezelf, zo vies ben ik het te zoet gaan vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Maar deskundigen verkondigen ook alleen maar hun visie. Die kan verschillen van weer andere deskundigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oei,zoetstoffen zijn zwaar giftig. Ik heb het jarenlang gebruikt omdat ik vertrouwen in de overheid had. Nu weet ik beter. Stevia is lange tijd verboden geweest in Europa. De reden de zoetstoffen industrie stort in. Terwijl elders in de wereld de cola industrie het al gebruikte. Zoetstoffen worden opgeslagen in je vetweefsel en verlaten je lichaam niet. Zwaar kankerverwekkend,genoeg onderzoek en bewijs. Er is zuivere stevia te koop,maar die koop je niet in de supermarkt. Wil je wel suiker gebruiken,neem dan ruwe rietsuiker in zijn puurste vorm.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als je de groene steviapoeder koopt zit er verder niets in. Dat zijn alleen puur de vermalen blaadjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. je kunt een Stevia plant kopen bij de intratuin, groeit erg hard, dikke stelen laag bij de grond afknippen, in wat zout water leggen, maakt schoon en doodt evt. beestjes, dan rijg je de stengels aan elkaar, hangend laten drogen voor b.v. een dakraam, droge blaadjes van de stengel halen en in een bewaardoos doen, bij een kopje thee /koffie twee blaadjes Stevia laten meetrekken en klaar. heerlijk zoet en gezond.
    van een plant kun je wel 3 keer 15 stengels oogsten...

    tip: lees eens wat de Zweedse onderzoekers over Aspartaam te zeggen hebben en waarom het in lang niet alle Europese landen is toegestaan

    op Stevia kun je geen patent aanvragen! dus geen winst te maken! Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ook op stevia valt prima patenten aan te vragen

      Verwijderen
  10. Misschien toch even googlen op aspartaam.....
    Kinderen onder de 4 jaar mogen het niet dat zegt denk ik al voldoende.
    Kunstmatige zoetstoffen werden mijn vader zelfs afgeraden door de dietiste terwijl hij toch echt wel wat kilootjes moet/wil verliezen ook ivm. zijn diabetes.
    Agavesiroop is trouwens ook een slechte suikervervanger en ook veel te geraffineerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Aspartaam is helemaal niet veilig. Ik ken diverse mensen die er sterk (negatief) op reageren. Het maakt je moe, nog erger dan suiker. Beter zo min mogelijk gebruiken en als je dan iets wilt gebruiken het liefst de zo min mogelijk bewerkte. Honing bijvoorbeeld....

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Inderdaad pure stevia, daar is niets mis mee.
    Verder zoet ik met honing.
    Deskundigen heb je in alle soorten en maten. Voor wat betreft zoetstoffen, daar is zoveel naars over te vinden, ik geloof geen deskundige die zegt dat het geen kwaad kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als ik bak gebruik ik gewone of basterdsuiker omdat die de beste struktuur aan je baksel geeft. Vervangingen geven bijna altijd een ander resultaat ook qua smaak. Liever 2x per jaar voor de gewone suiker en de rest nauwelijks zoet gebruiken, of bv havermout en yoghurt smakelijk maken met gedroogd fruit.

    Soms die ik een vleugje poederzoetstof over pannekoek, maar als die pot op is ga ik de gewone poedersuiker gebruiken. Dat gebruik is zo minimaal.

    Ik heb er altijd last van dat ik uurtje later weer zoet wil na iets zoets en daar heb ik geen zin in meestal dus vermijdt ik het. En een enkele keer ga ik voor echt en naam de consequenties vooe lief.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb staafjes suiker in huis voor bezoekers die dat in koffie of thee willen. Verder gebruik ik geen suiker en heb het niet in huis, tenzij een enkele keer om te bakken. Ik hou niet van zoet en gruwl van al die produkten waar allerlei suikers in verwerkt zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als je nu eens gewoon helemaal geen suiker en geen suikervervangers meer gebruikt, zit je sowieso aan de veilige kant. Hoef je je ook niet druk te maken over wat wel of niet veilig is. Wel zo goedkoop, gezond en veilig.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het ergste schijnt glucose-fructose te zijn, ook bekend als maisstroop of cornsyrup. Met name de fructose wordt op een heel andere manier verwerkt in je lichaam, via de lever, wat uiteindelijk kan leiden tot allerlei hart- en vaataandoeningen. Deze glucose-fructose zit echt overal in, met name goedkope produkten, van koek, soepen, sausen tot vlees toe. In fruit echter schijnt fructose niet schadelijk te zijn, door de vezels in het fruit wordt het weer anders verwerkt. En inderdaad in welke vorm je ook suiker gebruikt, als honing, agave of ahornsiroop of kristalsuiker of rietsuiker, het maakt niets uit. Suiker is suiker, zeker wat calorieen betreft. Zelf gebruik ik pure, vloeibare stevia af en toe in de yoghurt en verder palmsuiker, niet omdat dat beter zou zijn maar gewoon omdat ik dat een lekkere suiker vind, maar ook met mate. Het blijft alleen etiketten lezen in de winkel om zoveel mogelijk de troep te vermijden. Maar af en toe zondigen moet kunnen, een lekker stuk pure chocolade of een eigen gebakken appeltaart, mmmm, zolang af en toe maar niet iedere dag is ;);), Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij kopen geen producten meer met glucose-fructose en dat kan idd vrij lastig zijn, het zit in de gekste producten.

      Verwijderen
  17. Als ik kunstmatige zoetstof zoals aspartaam gebruik, krijg ik erge buikklachten.
    Stevia heb ik nog niet geprobeerd. Maar ik gebruik nauwelijks suiker, alleen af en toe als ik wat lekkers bak. Of chocola eet. Glucose-fructose siroop probeer ik te vermijden maar koop niks kant en klaars, dus dat lukt wel. Ik denk niet dat matig suikergebruik slecht is. Kunstmatige zoetstoffen gebruik ik nooit !

    BeantwoordenVerwijderen
  18. ik gebruik zo weinig mogelijk suiker en zoetstof gebruik ik al helemaal niet, als ik iets zoet wil maken gebruik ik rietsuiker of honing, verder ben ik gaan minderen met frisdrank en probeer ik zo min mogelijk te snoepen en probeer ik ook minder produkten met suikers te gebruiken , iets wat nog niet zo simpel is want er zit in heel veel dingen suiker , dextrose ,zo moet ik echt goed opletten welk brood ik koop, maar goed alles wat ik minder aan suiker gebruik is meegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Omdat dit onderwerp bij Radar gewest was, waren er meer mensen die hier over blogden. Ik heb bij die bloggers mijn bevindingen over aspartaam gedaan en zal dat ook hier doen: ik heb jarenlang zoetstof gebruikt in de koffie en thee. Na een aantal gezondheidsklachten bleek ik een verstoorde leverfunctie te hebben en ik ben toen per direct met de zoetstoffen gestopt. Mijn lichaam heeft even de tijd nodig gehad om te ontgiften, maar daarna begon ik me gelukkig wel beter te voelen. Een verstoorde leverfunctie heb ik niet meer en koffie en thee zonder suiker smaken best wel lekker. Dus voor mij is het duidelijk: ik reageer niet goed op zoetstoffen. En als ik soms anderen hoor klagen over de last van hoofdpijn en moeheid die ze hebben en die zoetstoffen gebruiken, kan ik ze maar 1 tip geven: gooi die troep weg!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Nog even voor de duidelijkheid: ik doe geen zoetstof in koffie en thee. Wel drink ik een enkele keer light frisdranken en kook ik soms toetjes met zoetstof en doe ik wel eens zoetstof in de magere yoghurt. Verder gebruik ik limonadesiroop met zoetstof + stevia. De zoetstof die ik gebruik is zonder aspartaam. Per jaar gebruik ik ongeveer 1 flesje zoetstof, geen potten of tabletjes, alleen 1 flesje vloeibare zoetstof.
    Opmerking: In veel zoete light producten zit zoetstof, anders kan het namelijk niet light zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Lobke voor de duidelijkheid, je kunt geen patent aanvragen op de eigenschappen van groenten en fruit dit groeit namelijk overal, iedereen kan het verkopen en de werkzame stoffen kun je niet claimen, dus nee je kunt op Stevia geen patent vragen.
    tip: waarom heeft het Vulbureau in Nederland zo'n weerstand tegen Superfoods... die eigenschappen van vruchten/zaden/ etc. zijn nl ook niet geschikt om patent op aan te vragen.
    en wie financiert ons Vulbureau?? Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bepaalde planten en fruitsoorten patenteren kan wel degelijk! Bepaalde gentechbedrijven doen erg hun best om zaden en bijvoorbeeld paprika's te patenteren en daarop dan een soort alleenrecht te doen gelden. Alle andere zaden en soorten mogen dan niet meer, zijn verboden. Onder anderen Monsanto is flink bezig hiermee. Monsanto voert een absolute controle uit, onder andere door middel van patenten.

      Verwijderen
    2. @Bieke, het voedingsbureau wordt door de Nederlandse staat gefinancierd en is onafhankelijk.

      Verwijderen
    3. Bieke, ze zijn zelfs bezig met patenten op water! Wellicht toch eens goed de patenten documentatie door gaan nemen, er zijn genoeg patenten op groenten, fruit en stofjes daaruit.

      Verwijderen
  22. Ik gebruik geen suiker in koffie of thee. Maar er gaat hier veel suiker door in verband met het bakken. In taarten en cakes etc. veel basterdsuiker. En in het najaar als de appelboom weer kilo's appels geeft in de appeltaart en appelmoes. Ik weet niet of dat met zoetstof net zo lekker zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. In het Medisch Dossier van dec2013/jan.2014 staat een artikel. Het witte vloeibare venijn. Het gaat over zoet. Vooral glucose/fructose. Om dat uit de mais te halen is kwik nodig. En een deel daarvan blijft in dat goedje zitten. Bij vier porties per dag is het al tot puur vergif geworden voor kinderen. En chemisch gefabriceerde zoetstoffen?? En een tv uitzending? Wiens brood men eet wiens woord men spreekt. Gewone kristalsuiker wordt hier alleen gebruikt voor het bakken van cake enz. 1/3 van de receptuur en dan is het nog zoet genoeg. Jam en ranja maak ik zelf. Ook 1/3 van de voorgeschreven hoeveelheid. En de suikerpot komt alleen op tafel als we bezoek hebben wat niet tot ons gezin behoort. Ook de kleinkinderen vinden zoet niet lekker. Gewoon een ijsje vinden ze niets aan, te zoet. Blijkbaar is het een kwestie van gewenning.(Op Niburu stond ook een artikel over een jaar geen suiker). Als suiker in verhouding nu net zo duur zou zijn als in de jaren na de oorlog dan werd er ook niet zoveel van gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Eigenlijk vraag ik mij af waarom jullie zoveel yoghurt eten...?

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wel grappig dat half nederland overgewicht heeft en te veel suiker eet maar dat de bezoekers van dit blog geen of nauwelijks suiker eten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik doe bio rietsuiker in de koffie en over de yoghurt.
    en honing in de thee.
    Het is net of je er verslaafd aan raakt zegt mijn gevoel mij.
    Dus ik ben al aan het minderen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.