vrijdag 20 juni 2014

Zonder verzekering

Recent in het nieuws: 12% van de vakantiegangers gaat naar het buitenland zonder reisverzekering
Dat lijkt me toch niet handig, medische kosten bijvoorbeeld kunnen hoog oplopen. Citaat van Nu.nl: ''In Turkije en Thailand kunnen medische tarieven tot wel vijf keer hoger liggen dan in Nederland, in Spanje tot drie keer hoger en in de Verenigde Staten tot zelfs wel tien keer hoger’’
Je krijgt, als je alleen verzekerd bent in de Nederlandse basisverzekering, maar weinig vergoed. Ook als je ergens met je auto strandt, is het duur om weer naar huis gebracht te worden. Als ik naar het buitenland ga, zorg ik dat ik verzekerd ben. Niet als ik in Nederland, op reis ben of met vakantie ga. Dan kan ik indien nodig tegen Nederlandse kosten medisch behandeld worden en het is niet zo ver om naar huis te gaan.
Nu weet ik wel, niet alle verzekeringen zijn nodig, maar een reisverzekering is geen overbodige luxe, je kunt er heel wat onkosten mee besparen.
En nee, ik heb geen aandelen bij een verzekeraar.

24 opmerkingen:

  1. Volkomen gelijk. En ik heb ca een jaar geleden een uitzending gezien van naar ik meen Radar daarin kwam aan de orde dat een gewone reisverzekering vaak nog niet eens genoeg was, er moest nog een verzekering bij. Een meneer waarschuwde hier toen voor, hij was ziek geworden in Turkije en moest daarvoor uit eigen zak 18.000 bijbetalen voor de medische verzorging aldaar. Ik zou voordat ik op reis ging dit alles dus heel goed navragen zodat je in het geval dat je oa medische kosten zou krijgen, bij thuiskomst niet een zeer onaangename financiele verrassing krijgt. Die meneer was van mening dat alles goed afgedekt was door zijn reisverzekering en dat bleek dus niet te kloppen. Voor nog geen tientje extra voor die extra verzekering was alles wel goed gedekt geweest (bleek achteraf). Als ik toevallig die uitzending niet gezien had, had ik dit ook niet geweten.Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn vader (en moeder) hadden 6 jaar geleden GEEN reisverzekering. Ze verbleven overigens gewoon in Nederland. Mijn vader heeft op zijn vakantiebestemming een hartstilstand gekregen en is overleden. Ik kan je vertellen wat een financiele ellende dit met zich meebrengt. Een reisverzekering voor een week kost pakweg 8 euro per persoon. Het overlijden - opbaren, vervoer naar huis etc. kost enkele duizenden euro's. Dit wordt niet gedekt door je zorgverzekering. Dus mensen verzeker je!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. /rZijn dat dat geen kosten die je normaal ook zelf betaalt of via de uitvaartverzekering? Als iets dergelijks gebeurt in ander deel van het land -door werk dagje familiebezoek oid - is dat toch ook zo?

      Verwijderen
  3. Op dit punt zijn de tijden ook wel een beetje anders geworden. 'Vroegah' was ik mee verzekerd met mijn ouders en had een superduper-zorgverzekering, daar kunnen de meeste aanvullende van nu nog niet aan tippen. Dus toen dit systeem er kwam leek het een logische keuze om ook weer een zeer uitgebreid pakket te nemen. Ik kan mij herinneren dat ik met mijn vriend naar Duitsland ging (aantal jaren geleden) en mijn vader mij met klem heeft afgeraden een reisverzekering te nemen. Zijn beredenering was toen, het is redelijk dichtbij wij komen wel naar jullie toe als er iets mis gaat en mocht je in het ziekenhuis belanden dan is het laatste waar je je druk over wil maken gesteggel tussen verzekeraars over wie dit moet gaan vergoeden. Maar goed zoals ik al zei de tijden zijn veranderd, nu is het denk ik wel iets om afhankelijk van je situatie en reisdoel even aandacht aan te besteden.

    Ik heb ook al eens profijt van gehad van een reisverzekering, ook weer oplettendheid van mijn vader, bij onze reis naar Barcelona. Mijn vader wees erop de polissen die van toepassing zijn naast elkaar te leggen en met de verzekeraars afspraken te maken wie uitkeert in het geval van dubbel verzekerd te zijn (en dat komt nog wel eens voor), anders gaan ze dus met het vingertje naar elkaar zitten wijzen en ben je nog de pineut. Soms kan je beredeneren dat dubbel betalen ook wil zeggen dubbel uitkeren. Dat had ik door mijn vertraagde reis naar Barcelona als gevolg van de as-wolk. Geboekt bij KLM met een soort van verzekeringsmodule en op dat moment (vaak even weg) een jaartje een doorlopende reisverzekering. Ruim voor de reis geboekt, geen as-wolk te bekennen nog, mijn polissen uitgezocht en heel wat heen en weer gebeld en gemaild met de verzekeraars (want die zijn hier niet blij mee, maar laat je nooit wijsmaken dat het niet zou kunnen!). Conclusie dubbel betalen is ook allebei uitkeren. Gevolg: onze vakantie was 1 dag korter door een vertraagde vlucht door de as-wolk maar de uitkeringen waren zo leuk dat we er op slag net iets minder moeite mee hadden. De broer van mijn vriend lachte zich een ongeluk om onze pech met de as-wolk, tot hij de totaalprijs na aftrekt van uitkeringen had gehoord... Wie het laatste lacht,...

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Dit is op jaarbasis best wel een bedragje voor 2 personen. Maar met zoon en zijn gezinnetje ver weg, hebben we toch hiervoor gekozen. Mocht dáár onverwachts iets aan de hand zijn, hoeven we daar niet meer aan te denken. Wel laat ik onze reisverzekering nog eens nakijken dit jaar. Dit door de gezondheid van echtgenoot. Inmiddels zijn we door die bewuste consumenten programma's op tv hiervoor wel gewaarschuwd.
    Verder heb ik eind april voor het eerst gebruik gemaakt van onze annuleringsverzekering. Dat was wel even een papierwerk, maar toen alles eenmaal op de post was, had ik binnen een week mijn ticket geld op de rekening staan. Heel netjes, vond ik zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij gaan zelden tot nooit op vakantie. Maar ik geloof dat we hoogstens een annuleringsverzekering afsloten de laatste keer. Maar toen bleven we ook wel gewoon in Nederland. Dat scheelt denk ik wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij mijn man en ik hebben ons altijd verzekerd met een reisverzekering, en annuleringsverzekering alleen als het om een hoog bedrag ging niet de weekendjes weg. Jaren niet nodig gehad tot vorig jaar toen kreeg mijn man in Italië een herseninfarct en moest opgenomen worden in het ziekenhuis aldaar wat er dan over je heen komt dat wil je niet weten maar als je dan ook nog niet extra verzekerd bent dan heb je een groot probleem want het zijn niet alleen de extra medische kosten maar ook mijn extra verblijf aldaar omdat we niet direct terug konden naar Nederland en wat dacht je van de repatriëring van mijn man met de ambulance vanuit Italië naar Nederland. In onze situatie is dit allemaal keurig netjes geregeld tussen ziektekosten verzekeraar en reisverzekering.

    Berna.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ivm met de komende vakantie hebben wij nu wel een reis-annuleringsverzekering afgesloten, eerder deden we dat nooit maar gezien het reisdoel en de prijs daarvan bedachten we dat het wel slim zou zijn deze te verzekeren. Ook de schoonouders worden niet jonger en er zal maar iets gebeuren (slaat kruisje)
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij gaan niet elk jaar op vakantie, maar als we gaan dan sluiten we altijd een reisverzekering af. En vaak ook nog een annuleringsverzekering.
    Besparen op de reisverzekering lijkt me vragen om moeilijkheden. Er zal maar iets gebeuren. Voor je het weet heb je dan grote onkosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kijk eerst eens in de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Zo vergoed mijn aanvullende verzekering standaard 100% medische kosten in Europa. Als je het meest uitgebreide pakket hebt, zijn de medische kosten zelfs wereldwijd gedekt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn broer is ook heel uitvoerig verzekerd en had niets met kosten maken voor een reisverzekering. Toen werd hij in Italie aangereden en kwam vrij slecht in het ziekenhuis te liggen. Schoonzus moest twee weken langer blijven omdat de familie daar voor de zieke zorgt (mocht je al naar huis willen) Zij werd overgebracht naar een hotel en de kosten van overnachting, eten drinken en heen en weer met de taxi en bellen (want geen goede verbinding met de bus) liepen hoog op. Ook de terugreis van schoonzus was voor eigen rekening. Er zijn dus ook nog heel veel andere kosten die voor je eigen rekening komen. Ook kwam er achteraf gedoe omdat het een privé ziekenhuis was en de extra kosten voor een deel zelf betaald moesten worden.
      Ilse

      Verwijderen
  10. Het lijkt me ook een verkapte reclame voor reisverzekeringen...
    Zoals al gemeld, hebben ook veel mensen een aanvullende zorgverzekering die de medische kosten vergoeden. Bij overlijden hebben veel mensen een uitvaartverzekering die de repatriëring regelt.
    Omdat wij een jong gezin hebben, hebben we wel een reisverzekering afgesloten (doorlopend, dit was even duur als 3 weken los). Voornamelijk voor de extra verblijfskosten. Annulerings verzekering sluiten we nooit af. We gaan altijd met de auto op vakantie en boeken bijna nooit wat van te voren. Ik vind het wel heel vervelend dat we voor een hoop dingen dubbel verzekerd zijn. Zo is onze auto verzekerd voor pechhulp bij onze autoverzekering, reisverzekering (niet uit te sluiten) en hebben we een aanhangerverzekering waarbij ook een gebrek aan de auto is gedekt wanneer deze jonger is dan 5 jaar... Dat is dus 3x verzekerd, waarvan we er maar 1 bewust hebben af gesloten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. als je hier als toerist in Servie ben en je moet naar het ziekenhuis of dokter dan wordt je pas geholpen als ze bericht hebben van de verzekering uit Nederland dat de onkosten vergoed worden en ze proberen ook nog dat je het zelf voorschiet. Voor buitenlanders hebben ze een speciaal (duur )tarief.Wij raden iedereen die bij ons op visite komt altijd een reisverzekering te nemen

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wij hadden een doorlopende reisverzekering die, naar later bleek, geen materiele schade (bagage, fototoestel ed) dekte. Dat is dus ook iets om heel goed op te letten bij het afsluiten van een reisverzekering!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Om goed geïnformeerd te zijn over dit onderwerp voor je op vakantie gaat is het raadzaam om op de site van de Groeten van Max (van Omroep Max) in hun archief de uitzending van 13-08-2012 goed te bekijken. Zeer leerzaam en kan voorkomen dat je tienduizenden euro's zelf moet betalen als je medische zorg in het buitenland nodig hebt. Ik dacht eerst dat ik dit item bij Tros Radar had gezien maar het was dus bij de Groeten van Max, en het ging over Griekenland en niet over Turkije en de meneer in deze uitzending moest zelf meer dan 12.000 euro betalen voor de medische zorg die hij nodig had toen hij in Griekenland op vakantie was. Zeer nuttige informatie. Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ga niet op vakantie. Als ik ga, ga ik in eigen land. De laatste keer was in 2009. De tuin en vrije tijd is ook vakantie! Het is dan wel een financiële reden dat we niet gaan maar ik ben minstens zo gelukkig als alleenstaande mama met het feit dat we kunnen eten/drinken en kunnen lachen.

    Als ik zou gaan zou ik me vast wel verzekeren denk ik. Toch vind ik dit advies op mijn favoriete blog niet helemaal op haar plaats. Consuminderen en minimaliseren in het leven vind ik goede onderwerpen en vakantie is een luxe. Wel goed geschreven, ik blijf fan!:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet voor iedere consuminderaar is vakantie een luxe. Je zult maar drie hoog achter wonen, met alleen een balkonnetje op het Noorden. Ook bij lowbudgetvakanties zou ik een reisverzekering nemen, zodat bij calamiteiten de schade beperkt blijft en de vakantie lowbudget blijft.

      Verwijderen
  15. Je zou denken dat dit gemeengoed is voor Nederland. Toch zijn er elk jaar weer een groot aantal Nederlanders die reisverzekering op vakantie gaan en thuis komen na een incident waar ze een grote schuld aan over houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Begrijp beide aannames wel: als er niks gebeurt kan het namelijk geldverspilling zijn en als er wél iets gebeurt kan het natuurlijk juist een heel duur incident worden, iets waar je dan juist absoluut niet op zit te wachten. Zelf sluit ik alleen iets af als ik naar het buitenland ga. Maandje geleden ben ik naar hotel de klok geweest in breda (écht een aanrader om te slapen als je een stedentripje naar Breda maakt) maar daar sluit ik echt geen extra verzekering voor af dus, dat is zonde van het geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben het met beide aannames eens. Soms weet ik het ook niet of het verstandiger is om een verzekering af te sluiten. Ik raad pleeg altijd een <a href='http;//www.luyten.nl/"> professional </a> die mij hier in adviseert.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Een reisverzekering is naar mijn mening onmisbaar en ik verbaasde mij dan ook enorm toen dat nieuws naar buiten kwam. Dacht dat het gemeengoed was dat bij een vakantie/reis ook een reisverzekering hoort. De gevolgen wanneer er daadwerkelijk wat gebeurt, en nee dat gebeurt niet bijzonder vaak, zijn vaak niet te overzien.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Lastig onderwerp. Ik ben regelmatig een dagje, een paar daagjes of een week weg voor plezier en werk. Ik ben zelf weleens zonder verzekering naar het buitenland gegaan en alles is (gelukkig) goed gegaan. Echter, ik voelde mij er steeds minder prettig bij en heb uiteindelijk advies gevraagd bij een adviseur. Na wikken en wegen toch maar een goede verzekering afgesloten. Better to be safe than sorry!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Begrijp beide aannames wel: als er niks gebeurt kan het namelijk geldverspilling zijn en als er wél iets gebeurt kan het natuurlijk juist een heel duur incident worden, iets waar je dan juist absoluut niet op zit te wachten. Zelf sluit ik alleen iets af als ik naar het buitenland ga. Maandje geleden ben ik naar hotel de klok geweest in breda (écht een aanrader om te slapen als je een stedentripje naar Breda maakt) maar daar sluit ik echt geen extra verzekering voor af dus, dat is zonde van het geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik heb standaard een verzekering wanneer ik op vakantie ga. Iets waar ik niet op zit te wachten is als ik daar ziek wordt. Hoge kosten etc.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.