zaterdag 12 december 2015

Duurzaam

Afgelopen weekend was mijn broer bij mij op bezoek. Ik vertelde hem dat mijn seniorenuren verdwenen zijn en dat ik dit jaar 120 uur per jaar meer moest gaan werken dan vorig jaar. Dat extra werken is vanwege de duurzame inzetbaarheid en omdat ik het duurzame daar niet zo van inzag, ben ik 1 dag per week minder gaan werken. (Eigenlijk is het niet echt 1 dag, ik ben van 28 uur werken naar 24 uur gegaan, nu verdeeld over 3 dagen. Dat het niet 1 volle dag is, komt door die vermaledijde 'duurzame inzetbaarheid')
De mond van mijn broertje viel open van verbazing: "dus jij moest als 63 jarige 120 uur meer gaan werken omdat je 'duurzaam inzetbaar' moet zijn? Nog geen 10 jaar geleden was je allang met pensioen via een of andere fut-regeling en nu moet je tot je 66e werken en ook nog extra uren maken?"
Hij is 60 jaar en is zelfstandige zonder personeel. Het komt niet zo vaak voor dat hij een werkdag heeft van 8 uren. Als dat het geval is, dan is hij aan het einde van de dag bekaf, echt doodmoe. Wel werkt hij ook in het weekend aan opdrachten en bij hem telt de reistijd ook mee bij het bepalen van de werkuren. Ik ben op een werkdag 9,5 uur bezig. De extra 1,5 uur bestaat uit 2 keer een half uur reistijd en een half uur pauze.
Het woord duurzaam in dit verband geldt vooral voor de jongere werknemers in mijn CAO. Zij krijgen een gedeelte van de uren die eerst alleen voor ouderen beschikbaar waren. We krijgen nu allemaal een week duurzaam inzetbaarheidsuren. Tot nog toe heb ik alleen mijn seniorenuren ingeleverd en heb ik nog niets gehoord van deze nieuwe uren die voor iedereen beschikbaar komen. De jongeren hebben nu wat meer tijd voor hun jonge kinderen, of voor andere dingen. Ze hebben iets meer verlof.
Het is dat ik een dag minder ben gaan werken, maar voor mij is die duurzame inzetbaarheid absoluut niet heel duurzaam. Ik merk het verschil tussen een 7 urige en een 8 urige werkdag nog steeds heel goed. Voor mij hadden mijn seniorenuren die ik tot januari 2015 had, een veel beter effect op mijn duurzame inzetbaarheid: 1 uur, per werkdag van 8 uur, minder werken.

7 opmerkingen:

  1. Mijn moeder heeft inderdaad ook een tijdje achter haar pensioen aangejaagd. Eerst kon ze op haar 60e, maar net voordat dat voor haar mogelijk werd, werd dat opgetrokken naar haar 62e; en weer net voordat ze die leeftijd had, werd het 64. Uiteindelijk is ze er inderdaad op haar 64e uit "gemogen".

    Ik vind het ook een schandaal; we kunnen bij ons ook geen jongeren aannemen omdat de ouderen moeten blijven zitten, en straks zijn die ouderen allemaal in een paar jaar tijd wel weg en dan zitten we ineens zonder mensen met ervaring.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Brrrrrrrrrrrrrrrr hier het D-woord ook al voor gebruikt, wat een vreselijke kreet en zo ingezet ziekmakend voor vele ouderen. Jij zal het wel overleven maar leuk is anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En dan maar klagen over de kosten van de gezondheidszorg door senioren. Zo worden werknemers toch ziek gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik snap dit soort dingen ook echt niet! Waarom moeten ouderen meer werken als er zoveel werkloze jongeren zijn. Ik vind dat iedereen op een "normale" leeftijd met pensioen moet kunnen gaan, maar ja... de regering bepaald helaas anders.
    Groetjes, Doortje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn hoofd begint er een beetje van te tollen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het valt mij ook al best zwaar om 8 uur per dag te werken en ik ben 'pas ' 48 jaar oud! Gelukkig heb ik een korte reistijd, 15 minuten op de fiets. Maar ik denk niet dat ik kan volhouden tot mijn 67e of 68e.
    Volgens sommige nieuwsberichten gaan ze in Zweden juist van een 8-urige naar een 6-urige werkweek; lijkt me wel wat!
    http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4145818/2015/09/19/Heeft-de-achturige-werkdag-zijn-beste-tijd-gehad.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Haha, herinner me een bijeenkomst van de OR samen met de RvC. Ging over duurzame inzetbaarheid. Mijn manager was ook OR lid. Zegt een van de RvC, ze werkt nu bij de AFM, tegen die manager: 'Heb jij een medewerker van 60?' tegen hem. Hij knikt en bevestigd dit. Ik zag Merel kijken en denken. Wow, heb jij het moeilijk.
    Ik zat er notabene bij. Ik was zo ontsteld dat ik even de tijd moest nemen om dit op mij in te laten werken.
    Ik sprak hem later er op aan en hij loog dat hij dacht dat het over een andere collega ging. Ik accepteerd die leugen. Die andere collega was een jaar jonger dan ik, maar zag en gedroeg zich minder energiek dan ik.

    Op een andere bijeenkomst waar ik gelukkig even weg moest, dus ik heb het toen gemist, werd aan de groep gevraagd wie de oudste was. Mijn ex-chef, een sympathieke vent gaf geen antwoord,
    De heks sprak mij later aan en complimenteerde me. Niemand die jou noemde, als zijnde de oudste werknemer,
    Ik was terug naar mijn werkplek, omdat ik beloofd had een toekomstige stagiair op dat moment te bellen dat hij aangenomen was.

    Zodra je 60 bent krijgen ze superveel ontzag voot je, kotsziek word je er van, alsof ze je dagen aftellen.
    Dat aftellen deed ik regelmatig, maar naar buiten toe gaf ik de indruk een gepassioneerde medewerker te zijn. Daar ben ik god in geslaagd. Mijn manager die ja knikte bij d OR sprak ik aan, met de vraag wat er toch was. Hij ded de deur achter me dicht en vertelde dat ik ontslagen zou gaan wordn.
    Stralend nam ik dit bericht in ontvangst. Tijd, dan heb ik tijd!! Maar nog steeds kan ik geen halfjaar naar Australie. Maar ja, nu heb ik een boot, ook leuk.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.