woensdag 7 december 2022

Je huis verwarmen met een houtkachel

Nu het gas zo duur is, is het verleidelijk om naar andere vormen van verwarming te zoeken. Zijn er voordeliger manieren?
Ik schreef al eens over verwarmen met een elektrische kachel en verwarmen met kaarsen. Vandaag gaat het over stoken met hout om je huis warm te houden.

Ik geef onmiddellijk toe: ik ben geen expert. Ik heb alleen ervaring met het stoken van open haarden in vakantiehuisjes, het in mijn jeugd stoken van fikkies in het verwaarloosde park waar enige tijd later het ziekenhuis MCL gebouwd werd en het zitten bij een kampvuur op een camping.
Ik ben alleen wel ervaringsdeskundig op het gebied van luchtwegklachten als gevolg van houtrook. Die rook verergert mijn astma.

Als ik de laatste tijd buiten wandel, vooral op gure avonden, heb ik meer hinder van houtrook dan ooit tevoren. Het lijkt wel of er flink wat houtkachels bij gekomen zijn!
Mijn wijk is één van de armere wijken van de stad Groningen, met voornamelijk woningen die als huurwoningen begin jaren 70 gebouwd zijn. Er zijn wel koopwoningen, net als die van mij, maar dat zijn vrijwel allemaal van oorsprong eenvoudige huurwoningen. In die jaren 70 werd het gas nog volop uit de bodem onder mijn wijk en het iets verderop gelegen Slochteren gepompt. Dus staan hier woningen met CV installaties. Om hout te stoken, moet je investeren in een rookkanaal, een kachel en houtvoorraden. Daarom denk ik dat het in mijn wijk in vergelijking met andere wijken nog meevalt met de houtrook en het in wijken met meer welvaart nog veel erger is!

Een Godin houtkachel. Mijn broer heeft zoiets als deze.

Toevallig staat in het decembernummer van het blad Eigen Huis een artikel over hout stoken.
5 experts worden aan het woord gelaten over hout stoken.
Wat vinden ze er van?

Mw Groenwold, senior adviseur Milieu en Gezondheid GGD Amsterdam:
Mensen onderschatten de uitstoot van schadelijke stoffen en de gezondheidsaspecten van houtvuur enorm. Ook nieuwe, gecertificeerde kachels stoten veel ongezonde stoffen uit. Een avondje stoken in een moderne kachel geeft net zo veel fijnstof uitstoot als een autorit van duizend kilometer.

Hoogleraar Krol, hoogleraar luchtkwaliteit en Atmosferische Chemie aan de WUR in Wageningen. Houtkachels dragen bij aan luchtvervuiling. Meer dan 10% van de fijnstof deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer worden veroorzaakt door houtstook. CV-installaties of warmtepomp dragen nauwelijks bij aan vervuiling.

Dhr. Kooij, woordvoerder  Nederlandse Haarden- en Kachelbranche
Een verantwoorde stoker weet zijn positie in de samenleving: kachel goed en verantwoord laten installeren. Stooktraining opdoen en niet stoken bij mistig weer of als er een stookalert van het RIVM van kracht is.

Mw. Nijenhuis, voorzitter van de Stichting Houtrookvrij
Jaarlijks 2.700 vroegtijdige sterfgevallen door houtstook. Verantwoord stoken bestaat niet.
De modernste kachels stoten nog steeds 580-3100 x méér fijnstof uit dan een gasgestookte verwarmingsinstallatie.
Volgens MilieuCentraal komt er bij hout stoken 2x zo veel CO2 vrij als bij stoken met gas.

Dhr Bolt, van de Stichting De Groene Stoker
vindt dat het allemaal erg meevalt. Hij roept tegenstanders op te stoppen met polariseren en mee te helpen de juiste kennis te verspreiden.


Tot zover aangepaste (ingekort) citaten uit Eigen Huis

Wat vind ik?
Ik schrik van het gevaar van de fijnstof uitstoot en de hoeveelheid CO2 en de vroegtijdige doden door houtstook. Stoken van hout is volgens deskundigen heel ongezond en ik  merk dat ook zeker aan mijn luchtwegen.
Ik vind stoppen met houtstoken een goed idee. Juist doordat het slecht is voor CO2 uitstoot en gezondheid.

21 opmerkingen:

  1. Moeilijke materie. Voor iemand met kleine beurs en bijna gratis hout lijkt het me moeilijke aan de buurtbewoners te denken. Hier doen ze het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb verder ook geen ervaring met houtkachels of andere kachels, maar ik begrijp mensen wel. Ik zelf woon ook in een oud jaren 30 huis, en als ik zo een kachel zou hebben zou ik deze ook gebruiken.
    Ik denk ook dat veel mensen niet weten dat het zo schadelijk is!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen Aaf,
    In onze vorige woning hadden wij een houtkachel, zelf laten plaatsen. We stookten er heel wat hout doorheen, in deze matig geïsoleerde vrijstaande jaren '60 woning in een klein dorpje op het platteland.
    Hoeveel? Wel een kuub of 12. Zelf gekloofd, uiteraard, en goed gedroogd.
    En toch: als ik buiten kwam rook ik de rook. Dat kan niet goed zijn.
    In het nieuwe huis (gebouwd 1996, woonachtig sinds 2019) hebben we de schoorsteen verwijderd (tot op het dak) en komt er geen kachel in dit huis. Ook al kunnen we een deel van ons eigen hout "verbouwen" in de tuin. Maar zolang ik daar niet volledig zelfvoorzienend mee kan zijn (wat op 600m2 niet kan), heeft het milieutechnisch gezien geen zin.

    Als ik ver buitenaf zou wonen, met buren op een paar honderd meter en een paar ha grond, dan zou ik wel zelf een voedsel & kapbos aanplanten en de vloerverwarming laten draaien op de kachel. Er is dan geen sprake van netto CO2-uitstoot (ik heb er immers specifiek dan een bos voor aangeplant die de uitgestootte CO2 zelf eerst heeft opgenomen) en anderen hebben er geen last van. Maar, dat gaat nooit gebeuren want ik wil niet meer verhuizen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb geen normaal geen luchtwegklachten. Als kind wel gehad. Ik slaap graag, zomer en winter, met het raam open. Overbuurman en vrouw zitten nu vaak bij hun houtkacheltje in de overkapping. Vanwege de prijs? Op mijn slaapkamer is het dan zo benauwd voor mij, dat ik moet verhuizen naar de achterslaapkamer, waar het raam niet openstond. Ik heb nu een luchtreiniger gekocht. Die staat uren op rood als hij mijn slaapkamer moet reinigen, ondanks dat natuurlijk s morgens daar het raam weer open kan en de overbuurtjes naar hun werk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het een lastige. In onze buurt worden dagelijks veel kachels gestookt. Wij doen het alléén op ijskoude dagen, dit seizoen 2x een dag aangehad. En echt, zó gezellig!
    Maar anderzijds, voor mensen met luchtwegklachten vind ik het heel vervelend.
    En is het nou écht zo slecht? Of is dit allemaal gelobby?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn astma zegt.. het is echt zo slecht. Ik ben verhuisd van een wijk waar geen hout werd gestookt naar een wijk waar wel hout wordt gestookt. Hier kan ik bijna niet ventileren.. in de zomer fikt er iemand hout want gezellig en in de winter fikt iedereen alles wat er branden wil want koud. Ik heb 4 luchtreinigers en neem 5 keer zoveel medicatie als voorheen...ik heb nu medische urgentie om terug te gaan naar mijn oude wijk (moest er uit wegens nieuwbouw van mijn oude rijtje en mocht niet in het nieuw gebouwde.
      Al is het maar verloor elke 3e persoon in dit land dat er ophouden met vanalles wegfikken..

      Verwijderen
    2. Hi Liselot, ik kan geen cijfers produceren, alleen ervaringen delen. Prikkende keel en neus, benauwdheidsklachten vergelijkbaar met inademen van oude boekenlucht. Opgezette slijmvliezen in neus en keel, stekende ogen. Vooral in de slaapkamer vind ik het verschrikkelijk als je daar geen frisse lucht hebt.

      Verwijderen
  6. Hallo Aaf, ik stook al een jaar of 30. Maar dat is eindig. Ik kan niet meer ontkennen dat het heel slecht is. Zie ook :https://mobilisation.nl/index.php?id=5 (Houtrook dood kinderen)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lastig inderdaad en heel ellendig als je last hebt van houtstokende buren.
    Hout stoken is trouwens heel bewerkelijk en geeft ook in huis roet en stof, dus die buren hebben ook het probleem zelf in huis. De mensen die ik ken en die hout- of pellets stoken zijn zich wel bewust van de rook uit hun schoorsteen, maar het is crisis en dan maak je zulke keuzes.
    En oei, in Trouw van zaterdag las ik dat zonnepanelen vol pfas zitten. Als die dingen over 20 jaar afgedankt worden, hebben we er een probleem bij. Sim.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Onze buren verwarmen hun huis volledig met hout. Ze zagen en kloven dagelijks. Ik vertrouw hen als ze zeggen dat ze alleen schoon hout branden. Ze vertelden hoe de prijs van brandhout omhoog is gegaan een avond hout stoken is bepaald niet gratis meer. Wekelijks rijden ze met hun auto heen en weer om pallets en boomstammen aan te vullen.
    In onze woonbuurt zijn nu duidelijk veel meer mensen die een houtkachel of open haard stoken. Je ruikt het vooral smiddags en in het weekend. En helaas ruik je ook regelmatig geuren van verf of carboleum er door heen. Wie in de wijk de dader is, kun je niet na gaan.
    Ben ik dol op een vuurtje? Nou en of, knus en gezellig. Maar ik brand geen vuurkorven of kachels (meer) vanwege de vervuiling. En ook kaarsen brand ik niet meer want ook dat is niet gezond. Op kachels van buren heb ik geen invloed, op kaarsen branden wel. Dan maar gezellig met schemerlampjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn partner had in zijn vorige huis een houtkachel met oventje erin. Ik heb nog nooit zulke lekkere kip gegeten en altijd ketels erop voorwarm water, en de warmte was ook heerlijk.
    In ons huis nu zat een schoorsteen in de kamer en keuken en eerst wilden we wel een houtkachel maar ik zag toch teveel op tegen de rommel en het vele werk van alles. Beide schoorstenen zijn dus verwijderd.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Pak van mijn hart, deze blog. Zelfde probleem hier. Plus buren die zo stoken waardoor het huis luchten heel moeilijk is omdat alles direct naar rookwalm ruikt. Soms trek ik pas gewassen kleding aan en dan ruikt het alsof ik een gerookte ham ben. Ik hoop dat het overal waar huizen dicht op elkaar staan verboden wordt. Heb het altijd al ontzettend asociaal gevonden, al moet ik zeggen dat ik meer sympathie heb voor mensen die denken dat dit ze financieel zal helpen. Mensen die dit eerder al deden en in een woonwijk of stad wonen hebben echt geen sociaal besef.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wijn stoken alleen maar hout. Mist of geen mist. Stookalert of niet. Elke dag de kachel aan. We hebben alleen maar 2 houtkachels.
    En kost in feite niets. We hebben handel in openhaaardhout, dus stoken zelf gratis.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat mij betreft worden houtkachels zo snel mogelijk verboden. Ons land is te dichtbevolkt om zonder gezondheidsproblemen te veroorzaken hout te stoken.

    Een hartelijke groet van Jo

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Er zou ook iets aan het dichtbevolkte gedaan moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En hoe had je je dat voorgesteld?
      Die mensen zijn er nu eenmaal.

      Verwijderen
    2. Moeder Natuur zorgt eerstdaags wel voor een ziekte die we niet zo snel kunnen bestrijden. Een nieuwe griep stam bijvoorbeeld. Er zitten nog zoveel onbekende virussen en bacteriën in de bodem die we nog niet kennen. Er zit er vast wel een tussen die opruiming houd onder de mensheid.
      Ja ik weet het! Doemdenken of realiteit?

      Verwijderen
    3. Er is inderdaad grote kans op een nieuwe pandemie die minder goed bestreden kan worden dan Covid19, of eentje die veel heftiger uitpakt. Het is overigens waarschijnlijker dat die virussen en bacteriën komen van dieren en niet uit de bodem: pluimvee, koeien, varkens, geiten, muizen, ratten en andere dieren.
      Doordat er zoveel dieren voor hun vlees gehouden worden, is het vooral de mensheid zelf die het risico op dergelijke ziektes sterk vergroot. Om de mensheid moeder natuur te noemen, gaat mij wat te ver!

      Verwijderen
  14. Over fijnstof. Ik woon onder vliegveld Zestienhoven. De bouw van deze wijk kreeg doorgang, omdat het een zakenvliegveld werd. Met de app Explane van SchipholWatch kan ik, als ik buiten ben de decibels meten. Het is 77 in de tuin.
    Maar loop ik een paar honderd meter verder, dan is het 80!
    Vanavond was er een gemeenteraadsvergadering met insprekers. Iemand vertelde dat hij in 1995 een woning had gekocht in buitengebied dichter bij Zestienhoven.
    Afgelopen zomer was het verschrikkelijk druk op Zestienhoven, RTHA, hij kon er niet van slapen. Bovendien was de waarde van zijn woning gedaald.
    Iemand anders vertelde over fijnstof. Op zijn werk werkte hij met metalen en door de toevloed van vliegtuigen krijgt hij nog meer te maken met fijnstof.
    Zestienhoven wil uitbreiden en niet krimpen. De mensen die in de stad wonen zijn pro luchthaven. Partij Denk wil dat Zestienhoven blijft. De meeste stemmers op Denk wonen in de stad en hebben er geen last van, dus graag direct vliegen naar Turkije.
    Ik ben lid van Bewonersvereniging Tegen Vliegtuigoverlast en zat op de tribune. Ik sprak niet in.
    Qua openbaar vervoer ben je naar Schiphol tien minuten langer onderweg. Openbaar vervoer is niet aanwezige voor de eerste vluchten die om 07:00 uur starten.
    Veel privé vluchten vanaf Zestienhoven voor het kabinet en andere bobo’s.
    Die tellen niet mee in de tellingen.
    Kortom, als de plannen doorgaan, kijk ik uit naar een andere woning en daalt de verkoopwaarde van mijn huidige woning.
    Lichtpuntje is dat de gemeente Rotterdam terug wil naar een zakenvliegveld. Laten we hopen dat er krimp is en geen groei.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik zou er een voorstander van zijn om voor alle Nederlandse vliegvelden privé luchten te verbieden. Inclusief die voor ministers en koningshuis in invliegende bobo's/politico/artiesten/business tycoons.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry, hier kan ik het niet volledig mee eens zijn. Tijdens de blokkade van de privé vluchten baan op Schiphol kon ook een medische vlucht niet landen!
      Ook lijkt het me niet prettig om een omstreden persoon op je gewone lijnvlucht te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de kroonprins van Saudie Arabië of een zware crimineel zoals Taghi. Je weet nooit of er iemand is die het toestel wil neerhalen. In zo’n geval heb ik liever dat ze met een privé toestel vliegen! Je zal maar toevallig net aan boord zijn!!!!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.