maandag 25 oktober 2021

Kleindochter Aaf uit logeren

Afgelopen weekend kwam kleindochter Aaf uit logeren.  Ze is deze maand 5 jaar geworden en ze kan al enorm veel, maar ook nog veel dingen helemaal niet. Of liever gezegd: ze kan ze misschien wel, maar ze wil er mee geholpen worden en als oma doe je dat dan natuurlijk. Uitkleden, pyjama aan doen, boterhammen smeren etc.

Wat  deden we? Aaf speelde met de ridders die ik laatst kocht, we liepen naar 2 verschillende speeltuintjes in de buurt, waar werd geklommen en geschommeld.

Een leuk klimtoestel

Thuis aangekomen maakte ik haar jas wat minder saai en aten we focaccia met een salade en een toetje.

Jas met door mij opgenaaide bloemen


En daarna ging het richting bed! Hierbij is de volgorde superbelangrijk. Eerst wordt er melk gedronken en dan pas volgt het aantrekken van de pyjama. Nu deed ik het helemaal fout en dat betekende dat de pyjama weer uit moest. De kleren moesten weer aan en dan pas kon de melk gedronken worden, maar dan kon de pyjama nog steeds niet aan. Dan moesten eerst de haren geborsteld en ingevlochten worden en moesten de tanden gepoetst. Daarna de pyjama en dan een plasje en dan een nachtluier. Het gaat tegenwoordig heel goed met het ophouden van de plas, maar niet altijd, dus voor de zekerheid een luier. Die is vaak nog droog 's ochtends en wordt dan opnieuw gebruikt.
Dan voorlezen en richting bed. Maar daar schoten de meegebrachte slaapattributen te kort. Wel knuffellap en knuffeldier, maar geen wekker en ook geen muziek! Dikke tranen rolden over haar wangen. Ze wilde eigenlijk wel naar huis, want zonder slaaptrain-wekker en muziek kon ze eigenlijk niet slapen! De wekker geeft met blauw licht aan dat ze in bed moet blijven, zodra het gele licht gaat schijnen, betekent het dat ze uit bed mag komen. (vanaf 6:30 uur in haar geval)

Wekker van Aaf met symbool dat ze nog niet hoeft te slapen.

De volgende ochtend was ze keurig om zeven uur wakker. Ze ging direct weer spelen en ze had nauwelijks tijd om aan te kleden en te eten. Wel heb ik nog even gevraagd naar de volgorde van melk drinken en aankleden. Maar 's ochtends maakte dat niet uit. Ze kon melk drinken in pyjama of met de kleren aan!

8 opmerkingen:

  1. Zo herkenbaar Aaf. De rituelen van de kleine mensjes 🤗
    Hier gaat dat ook zo met de logeerpartijtjes, sommige kindjes zijn fexibel andere kindjes houden vast aan hun ritmes en rituelen daar moeten echt rekening mee houden, net grote mensen hè.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo leuk om te lezen. Logeren is best spannend he.
    Onze dochter had een nachtlampje met daarachter een tijdklokje. Die stond ook op half zeven. Als het lampje uit was mocht ze ons wakker maken. Nog vroeg, maar anders was ze soms om kwart over 5 al klaarwakker....groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat schattig en zo herkenbaar!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ohhh ons zoontje van 6 kan ook niet slapen zonder zn blauwe nachtlichtje. Ook zn slaapmuziekje is heel belangrijk, zonder lukt echt niet! Tenzij zn 2 grote zussen bij hem slapen, dan lukt slapen zonder lichtje of muziek direct 😂
    Maar slaaprituelen zijn voor zo n kleintjes idd heel belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat geven kleine rituelen veiligheid

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn zoon van 3 kan ook precies vertellen hoe het wel én hoe het niet moet. Al hangt hij vooral aan de juiste knuffels in bed en alle taken afwikkelen, niet aan een heel ritueel in een bepaalde volgorde. Die wekker is goed om te onthouden, al hebben we vooralsnog geen klagen met zijn wakker-worden-tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk, ik heb geen kinderen dus ik ken dit niet, had vroeger zelf volgens mij geen rituelen, bij mij zijn die pas na mijn 30e ontstaan!!! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fijn dat ze toch heeft kunnen logeren ondanks de tranen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.