donderdag 23 november 2017

Een bankrekening delen

Veel mensen hebben een en/of rekening, ze delen als het ware een rekening. Mijn ouders hadden er één en ook mijn oudste dochter en haar man beschikken over een gezamenlijke rekening. Het kan heel handig zijn voor het delen van kosten voor boodschappen, huur en andere woonlasten. Ik heb met mijn vroegere partners nooit zoiets gehad. We hadden allebei een bankrekening en daar hebben we het bij gelaten.

Nu las ik in de Volkskrant dat de ABN Amro 12 duizend dubbele rekeningnummers verstrekt heeft. Dat waren rekeningnummers die al in gebruik waren bij anderen en dubbel uitgegeven zijn. Dus het kon zijn dat iemand anders bij een andere bank hetzelfde bankrekeningnummer gebruikt.

Wat?
Het waren oude rekeningnummers van de  Fortisbank en die waren  opnieuw uitgegeven, onder anderen bij Knab. Bij de overgang van Fortis naar de ABN Amro ging er iets fout, waardoor er dubbele nummers circuleren.
Uiteindelijk bleek de schade veroorzaakt door de dubbele nummers niet heel groot, dat komt omdat er tegenwoordig een IBAN code voor je rekeningnummer staat.  Iedere bank heeft nummers tot zijn beschikking.

Hoe zit de IBAN ook al weer in elkaar?
landencode + tweecijferig nummer + vierletterige code van je bank + je rekeningnummer
Als voorbeeld de belastingdienst: NL86 INGB 0002 4455 88.

Ik zou er als rekeninghouder vreselijk van balen dat ik mijn relaties moet informeren dat ik weer een ander rekeningnummer heb. Daarnaast vind ik het heel raar dat zoiets kan gebeuren en bankrekeningnummers 2 keer uitgegeven worden.  Het zijn er niet een paar, maar 12.000!
Voorlopig is er nog werk genoeg voor ICT-ers om te voorkomen dat zulke dingen gebeuren!

5 opmerkingen:

  1. Gelukkig dat de rekeninghouders er geen nadeel van hebben ondervonden! Tja, ICT-ers zijn net gewone mensen, vergeten ook en maken ook fouten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zakelijke rekeninghouders hebben er wel degelijk nadeel van. Ze moeten het briefpapier van hun bedrijf weggooien omdat het bankrekeningnummer niet klopt!

      Verwijderen
  2. Hier alleen nog een gezamenlijke rekening met ex voor onkosten dochter. Met huidige partner alles gescheiden. Omdat we de uitgaven ook scheiden gaat dat prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben een gedeelde rekening naast onze eigen rekeningen. Voor de vaste lasten als hypotheek, boodschappen, tv, telefoon en ectera. Wel handig hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben ook een gezamenlijke rekening genomen. Eerst hadden we beiden onze eigen, en een en/of rekening, maar na een half jaar samenwonen toch besloten om met 1 rekening verder te gaan...Alles is toch van ons samen en we kunnen nu meer sparen samen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.