Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 7 oktober 2013

Meningsverschillen tussen de heer K. en mij

Een aantal dagen geleden ging de heer Koos behoorlijk tekeer toen ik kritisch geluiden ventileerde  over vrijwilligerswerk verricht door mensen die zorg nodig hebben.
Koos vond dat ik geen kritiek mocht hebben, maar dankbaar moest zijn. Volgens hem had ik in mijn leven al 1 miljoen euro van de staat geëist en had ik er geen recht op om enige kritiek te geven. Citaat:
Je hele blog gaat over halen , krijgen, hebben, gratis , toeslag, uitkering , enz enz (..................................) je hebt helemaal geen recht op 1 miljoen maar het is een gave, een cadeau voor jou van de maatschappij.

Die ongezouten kritiek doet wat met een mens. Ik ging denken: heb ik bij mijn dood of misschien nu al inderdaad 1 miljoen euro van de Staat der Nederlanden ontvangen? Het leek mij een extreem hoog bedrag. Dus nam ik een excelsheet en voerde alle bedragen in, die ik aan bijstand heb ontvangen. Ik heb al mijn jaaropgaven nog. Zo moeilijk is dat nu ook weer niet. Deels ging het om een bijstand voor een alleenstaande, soms een halve gezinsuitkering (vriend had recht op de andere helft) een alleenstaande ouderuitkering en een aanvullende bijstand voor een eenoudergezin toen ik 1,5 à 2 dagen per week werkte.
Hier komt het bedrag: tussen 1974 en het jaar 2000 heb ik ontvangen fl. 220.233,15.  Dat is omgerekend €100.105,98. Over dit bedrag heb ik fl. 46.603,19 = €21.183,27 belasting en sociale premies moeten betalen. In totaal heb ik dus netto €79.922,71 aan bijstand mogen ontvangen.
In die periode tussen 1974 en 2000 heb ik ook gewerkt en een studiebeurs gehad. In heb zo'n 17 jaar (aanvullende) bijstand mogen genieten. Dat dit geen vetpot was, dat kun je op je vingers natellen.
Het was zonder meer fijn dat ik bijstand ontving toen ik zonder inkomen zat. Maar als ik bovengenoemd bedrag afzet tegen wat sommige mensen met tophypotheken ontvangen aan hypotheekrenteaftrek (in feite allemaal belastinggeld) of de leuke extra bonussen die sommige mensen in de top van het bankwezen of zo hier en daar in zorginstellingen ontvangen, dan valt het ook wel weer een beetje mee. Het is maar een fractie van die miljoen die heer Koos dacht dat ik bij de staat opgeëist had.

Dan de kritiek op de onderwerpen op mijn blog. Natuurlijk gaat mijn blog over halen, krijgen, hebben, gratis, toeslag, uitkering etc. Ik wil graag mensen op hun rechten wijzen. Als je niet zelf een uitkering aanvraagt, dan krijg je helemaal niets. Dat geldt ook voor toeslagen, over voordeeltjes bij overstappen. Als je niet let op aanbiedingen bij de supermarkt, dan loop je die mis en ben je duurder uit. Als je CV in de winter bevriest, zit je met een forse schade, dus waarschuw ik mensen. Ik geef tips over bezuinigen, zodat mensen meer uit hun euro kunnen halen en niet aan het einde van hun salaris nog een stukje maand overhouden (om met Loesje te spreken).
Maar dankbaar omdat ik bijstand mocht ontvangen en toeslagen kreeg?
Ik ben niet van kerkelijke huize, maar van socialistische huize. Mijn grootouders en ouders waren buitenkerkelijk en waren allen lid van de SDAP (sociaal democratische arbeiders partij, een voorganger van de PvdA) en later de PvdA en tevens waren de grootvaders en mijn vader lid van de vakbond. Ik vind het prima als mensen zelf dankbaar zijn voor dingen, dat is hun goed recht, alleen voel ik dat zelf helemaal niet zo. Ik ben wel heel blij en tevreden dat ik in Nederland woon, als was het maar om de vrijheid en het welvaartsniveau hier in NL.

Voor mij heeft dankbaarheid te maken met een hogere macht. Ik geloof niet in een hogere macht. Ik hoop niet dat ik sommige mensen hiermee beledig of tegen zere schenen trap, want dat is niet mijn bedoeling.  Ik vind dat ik inderdaad recht had/heb op uitkeringen, recht op pensioen, recht op zorgtoeslag, huurtoeslag etc. We hebben er in deze democratie met zijn allen als burgers voor gezorgd dat deze sociale regelingen tot stand kwamen, dat er pensioenfondsen kwamen en dat financiële regelingen ook uitgevoerd werden. Ik heb, vanaf dat ik stemgerechtigd was, altijd gestemd en daarmee aan mijn democratische verplichtingen voldaan. Onder anderen dankzij mijn stem hebben we de huidige sociale wet- en regelgeving. Die regelgeving is een stuk beter in vergelijking met sommige andere landen, dus dat is heel fijn.
En, zeg eens eerlijk, ben jij niet blij met rechten zoals:
- de hypotheekrenteaftrek
- de zorgtoeslag
- de huurtoeslag
- toeslag kinderopvang
- compensatie eigen risico in de zorg
- AOW
- WW
- gratis basisonderwijs
- gratis voortgezet onderwijs tot 18 jaar
- kinderbijslag (vergeten te vermelden)
Ik bedoel maar, we betalen allemaal belasting en sociale premies, maar we krijgen er ook wel weer wat voor terug.

Update 14.50 uur
Als ik er over nadenk, dan was voor mij het meest kwetsend dat ik in de crisisjaren 80 en ook begin jaren 90 door sommige mensen, o.a. schoonfamilie, weggezet werd als profiteur en dat proef ik ook uit sommige reacties hier. Ik zat qua werkgelegenheid in de bak onbemiddelbaar, ik had een ernstig psychiatrisch zieke man en verder moest ik het overlijden van mijn 1e kind verwerken. Ik was feitelijk heel depressief, naar mijn gevoel zou het me helemaal nooit meer lukken om ooit weer aan het werk te komen, een uitzichtloos bijstandsbestaan dus.
De term profiteur heeft voor mij een heel negatieve bijklank, alsof ik geheel met opzet in de bijstand gekomen was. Het was absoluut geen opzet en hoe langer in de bijstand, hoe groter de afstand tot de arbeidsmarkt. In die zin was ik helemaal niet blij met de periode dat ik bijstand had. Aan de andere kant was ik uiteraard wel blij met het vangnet dat de bijstandswet mijn gezin bood. Wat hadden we zonder gemoeten.

Inmiddels heb ik de mogelijkheid om te reageren op dit bericht uit gezet. Discussie definitief gesloten!

34 opmerkingen:

 1. Helaas is ons systeem gebaseerd op geld terug krijgen. Er is al lang bewezen dat het niet werkt. De hele huizenmarkt leunt nu op de belastingteruggave en hier is altijd rekening mee gehouden. Men laat ons meer belasting betalen om de premies daarna weer terug te kunnen geven. UIteindelijk een duur systeem maar ja we doen het er allemaal mee.
  Ook ik heb een koopwoning. Verder moet je meneer K maar lekker laten kletsen, als ie last heeft van je blogt leest ie maar lekker ergens anders toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed verhaal @zuinig aan. Niets aantrekken van de reacties van K.
  K is kleinzielig en heeft een hekel aan de mensheid en waarschijnlijk ook aan zichzelf. Gewoon doorgaan met je blog. Veel mensen kunnen nog iets van je leren.
  Ton Vermond, Leiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. aanvulling:
  kinderbijslag

  In Nederland hebben we een verzorgingsstaat. Dus je mag gebruik maken van........... doe je het niet dan moet je van de wind leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je vat het nog steeds niet na al die kritiek. Je pakt hier als enige voorbeeld de bijstandsuitkering, iets wat 100% gefinancierd is door de staat. Vervolgens vergelijk je die met de HRA, de hypotheekrenteaftrek is een belastingkorting op je inkomen. Ofwel, als je geen inkomsten hebt, geen HRA. Ja, dat systeem is ook verziekt en zo krom als het maar zijn kan. De uitspraken zoals ik die volgde van "K" waar extreem, maar hij zette ze bewust zo extreem neer om je wakker te schudden.

  Je krijgt zorgtoeslag, ongetwijfeld heb je huurtoeslag gehad in het verleden, je ontvangt geld als ambtenaar en "klaagt" als je geen indexactie krijgt terwijl het bedrijfsleven als sinds 2008 op haar gat ligt. Wat denk je trouwens dat het aan begeleiding heeft gekost om je uit de bijstand te krijgen, of heb je hierin geen begeleiding gehad? Dit is allemaal prima en ik ben er trots op dat we zo'n systeem hebben, maar leer het ook waarderen.

  Vervolgens pronkt je hier wel met "Euroclix", waar je vervolgens geen belasting over betaald (maar wel elke euro van de staat opeist").

  Kijk, ik lees uw blok met veel plezier als sinds 2009. Maar je moet ons sociale systeem af en toe wel beter snappen dan je nu doet. Ik heb er geen enkele moeite mee als je je gelijk probeert te halen of kritisch bent op plannen van het kabinet. Maar snap ook dat het huidige systeem niet langer houdbaar is en er de komende jaren waarschijnlijk nog veel meer van afgesnoept gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. anoniem: een deel van het bedrijfsleven ligt op zijn gat, er zijn ook grote groepen die wel indexering en meer krijgen. HRA kun je alleen krijgen over geld dat je betaald hebt, dat was vroeger ook zo met de toeslagen die nu ingesteld zijn met als gevolg dat de mensen voor wie het bedoeld was er geen gebruik van konden maken omdat ze te weinig belasting betaalden. Je kunt namelijk geen korting krijgen over iets dat je niet betaald.
   Daarbij is HRA geen belastingkorting op je betaalde belasting, niet op je inkomen.
   Een ambtenaar werkt net zo hard voor zijn / haar geld als ieder ander en 'ontvangt' dus niet zomaar geld. Het vervelende van een ambtenaar is dat ze niet eens trots op hun werk mogen zijn van de buitenwereld. Maar dit zijn wel de werkenden die er voor zorgen dat onze samenleving redelijk soepel draait. En die samenleving dat zijn wij.

   Ook jij zult gebruikmaken van allerlei voorzieningen die betaald worden uit belastinggeld. Of gooi je geen afval weg, gebruik je geen wegen, openbaar vervoer of uberhaubt schone lucht om in te ademen?

   Verwijderen
  2. Ja tuurlijk gebruik ik die voorzieningen. En die moeten er ook zijn, maar we zijn een beetje doorgedraaid in dit land dat de overheid er wel voor zorgt. Het is een te krom systeem. Mensen die voorzieningen krijgen waar ze recht op hebben, terwijl ze het misschien wel niet nodig hebben.

   Een mooi voorbeeld is die teruggave voor chronisch zieken. Ik diabeet kreeg 308 euro terug, enkele jaren op een rij. Waarom? Ik snapte het niet, ik maak misschien marginaal meer kosten dan een niet zieke, maar waarom zou ik het terugkrijgen? Ik heb een goede baan en zo'n extraatje is uiteraard fijn maar niet perse nodig. Lage inkomens daarentegen kunnen die vergoeding gebruiken, maar staat die vergoeding wel in verhouding tot wat je hebt? En durf dat ook uit te spreken zonder een stempel op chronisch zieken te plakken.

   Een ander voorbeeld. De arbeidskorting is gebaseerd op het brutoloon, niet op hoeveel iemand werkt. Dus stel ik werk 20 uur per week voor een redelijk salaris en verdien daar net zo veel mee als een lager opgeleide van iemand die 40 uur per week, krijgen we toch dezelfde arbeidskorting. Is toch zo krom als een hoepel. Het zou aan beide gekoppeld moeten zijn: uren werk per week en salaris. En dat geld voor al die toeslagen en ons hele belastingsysteem.

   Je hebt mij overigens nooit horen zeggen dan ambtenaren niet hard werken of onzinnig werk doen. Het enige waar ik niet tegen kan is dat ze nu op z'n strepen staan doordat ze dreigen op de nullijn te komen. Terwijl mensen in de bouw gewoon salaris in moeten leveren.

   Verwijderen
 5. Blijkbaar heeft meneer K wel een hele gevoelige snaar geraakt anders ga je zijn bewering niet narekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja vind je het gek dat ik mij geraakt voelde?

   Verwijderen
  2. Als ik eerlijk ben ZA had ik er niet meer op gereageerd maar ik heb makkelijk praten want bij mij schrijft hij niet en... ik kan eerst de reacties modereren en hem dus weigeren. Maar dat je alles voor hem gaat uitrekenen vind ik wel erg ver gaan en bovendien, dat je alles nog bewaard hebt! Nee als bij de tijd voorbij is dat je het wettelijk moet bewaren dan gaat het weg, helemaal foetsie.

   Verwijderen
 6. Ik wil niet weten wat ik de staat heb gekost in mijn leven. Dat zou meneer K ook niks moeten uitmaken, wat een ander de staat wel of niet kost. We mogen stemmen op de partij die ons het best vertegenwoordigd; wat een luxe! Dan stemt meneer K maar op de partij die het meest kiest voor zelfvoorziening hier in Nederland. Niets mis mee! Net als er niets mis mee is om juist voor meer sociaal te kiezen. Die vrijheid hebben we. Ik maak er dankbaar gebruik van (en ook van de HRA, zolang het er nog is, al ben ik al fiks aan het aflossen)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben ook voorstander van het wijzen van mensen op hun rechten, maar ook hun plichten. Zelf zoek ik ook tot in de puntjes uit waar ik recht op heb en ben ik blij met de huurtoeslag en stufi die ik in het verleden heb gekregen.
  Ik lees je blog met heel veel plezier, maar vind je berekening echt te kort door de bocht. Als schoolgaand kind kost je al een leuk bedrag per jaar. Ook zou je het bedrag nog moeten corrigeren voor inflatie. Je komt waarschijnlijk niet aan een miljoen, maar goed, het gaat K. waarschijnlijk om een stuk bewustmaking.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat een schoolgaand kind veel geld kost is waar. Maar we hebben met elkaar de leerplichtwet ingevoerd omdat het niet naar school laten gaan van mensen de samenleving nog veel meer geld kost. Nijn ouders hebben alleen lagere school gehad, en zijn nu 86 en 79, maar ik durf niet meer na te gaan wat ze de samenleving aan gezondheidszorg kosten. Voornamelijk door onwetendheid en passiviteit. Afwachten wat de dokter zegt, en niet zelf op informatie afgaan.

   Verwijderen
  2. Elk schoolgaand kind kost de staat geld. Kinderen van ouders met bijstand en kinderen van ouders met 4xmodaal.
   Daar maakt de staat dus geen verschil in (begrijp me niet verkeerd, dat is prima!)
   Mijn kind kost mij jaarlijks €850 extra aan schoolgeld, wat ik gewoon zelf betaal. Ook studeer ik zelf nog, wat ik ook gewoon zelf betaal. En dat kan ik, omdat ik dus wel kinderbijslag en kindertoeslag krijg.

   En ik ben deze maatschappij dankbaar voor het feit dat ik kan studeren, dat ik daardoor straks een mooie baan kan hebben, waardoor ik ervoor kan zorgen dat mijn kinderen ook de opleiding kunnen volgen die ze graag willen. Dat ik straks gewoon de toeslagen niet meer hoef te krijgen, omdat ik teveel verdien. Daar werk ik hard voor. Maar tot die tijd moet ik gewoon alles passen en meten zodat het past. Ik ben dankbaar voor de enorme lieve mensen die op mijn kinderen passen, als ik moet werken. Ookal betaal ik ze daar voor. Ik ben dankbaar voor de school, die een speciale afdeling voor mijn oudste heeft, waar hij eindelijk goed past en zich fijn voelt. Zodat hij zich kan ontwikkelen tot een goed en meelevend mens.
   Maar ik ben niet dankbaar voor de staat, die beslist wat mijn verzekering(lees: commercieel bedrijf) moet inhouden en vooral, wat er niet in zit. Voor de staat, die zegt dat gezondheidzorg goedkoper moet, terwijl er meer en meer mensen gebruik van moeten maken. Voor de staat, die vind dat je alles maar zelf moet doen (deels zeker mee eens, maar dat kan niet na zoveel jaar verzorgingsstaat, zonder overgang), maar ondertussen je de middelen aan de andere kant aan het afnemen is.

   Verwijderen
 8. En als de "verzorgingsstaat" onbetaalbaar wordt omdat er teveel misbruik van wordt gemaakt, moeten we allemaal een stapje terugdoen. Dat is ook democratie!
  Jennie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Daar ging het meneer k waarschijnlijk om, mensen triggeren en daar ga jij op in. Je gaat zitten rekenen en zoekt uit of meneer k soms gelijk heeft. Misschien voelde je even schuldig , je hebt meneer k dus zijn zin gegeven. Een mens met een riant inkomen' doordat zijn vader zuinig is geweest, daar is hij waarschijnlijk "heel dankbaar" voor..........!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dankbaarheid koppelen aan een hogere macht? Die begrijp ik niet. Als bijvoorbeeld mijn buurvrouw een weekendje op onze katten past, ben ik daar dankbaar voor. Ik zie mijn buurvrouw alleen niet als hogere macht. Ik denk dat dankbaarheid een normaal onderdeel is van je sociaal-emotionele pakket, ook als je niet in een hogere macht gelooft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ZA met 'dankbaarheid' bedoelt: op je knieën gaan. Nederigheid verschuldigd zijn en niet voor jezelf mogen opkomen.
   Erkentelijkheid omdat iemand eenmalig iets voor je heeft gedaan (en jij, als het goed is, ook weer iets terugdoet of kan doen) is iets heel anders. Daarin speelt een element van gelijkwaardigheid.

   De dankbaarheid waar ZA niets van moet hebben, begrijp ik heel goed. Ze is bovendien maatschappelijk werkster van beroep ( als ik het goed onthouden heb) en zal uit hoofde van haar opleiding dus geneigd zijn mensen te wijzen op waar ze recht op hebben. Wijzen op plichten, dat werk is voornamelijk aan andere overheidsdiensten voorbehouden.

   Verwijderen
  2. Sorry, maar dankbaarheid is voor mij dankbaarheid. Of dat nu t.o.v. een hogere macht is of een medemens of in zijn algemeenheid.

   Nederigheid is voor mij iets anders dan niet voor jezelf op mogen komen. Nederigheid is een bewuste keuze, die niks te maken heeft met gevoelens van minderwaardigheid. Nederigheid heeft alles te maken met het niet (meer) nodig hebben van altijd op je strepen te staan. Mensen die zich juist bewust zijn van hun eigenwaarde kunnen nederig zijn. En nederige mensen kunnen heel veel invloed hebben en veel bereiken. Maar goed, dat is mijn mening...

   Verwijderen
 11. Ach, hou toch op zeg, de overheid heeft reclame campagnes om mensen er op te wijzen dat ze geen geld moeten laten liggen waar ze recht op hebben. Er zijn speciale websites voor etc. Je helpt de overheid dus door het erover te hebben, helemaal voor niks en belangeloos ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben jij nou zo dom of lijkt dat maar zo?
   Je helpt de overheid!! Misschien kan zuinigaan hier een vergoeding voor claimen.
   Helene

   Verwijderen
  2. je helpt een medemens om dat te krijgen waar een recht is. Dat recht is er gekomen omdat wij als samenleving vinden dat deze groep op deze wijze ondersteund moet worden. Je helpt niet 'de overheid', want de overheid zijn wij allemaal, zij voeren het werk uit wat nodig is om de resultaten van onze democratische beslissingen te verwezelijken.

   Verwijderen
  3. Willemien, van harte met je eens. Ik vind het altijd raar als mensen wijzen naar de overheid als iets wat niet van hen is.

   Verwijderen
 12. Ik lees met plezier je tips en manieren om rond te komen. Jij deelt je kennis met anderen. Ik leer ervan. En velen met mij.
  Ik ben benieuwd of meneer K, zonder er wat voor terug te vragen, ook zo helpend voor andere mensen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het invoeren van overheidssteun is in wezen hetzelfde als het ondersteunen van je familie en buren, alleen is de kring van mensen aan wie je hulp biedt groter geworden. Klaplopers en nietsnutten waren er altijd, op "het durp" net zo goed als in het land als geheel. Waar het op neer komt: wat is je definitie van welvaart en waar wil je aan bijdragen? Voor mij: Kwalitatief onderwijs voor iedereen, ongeacht achtergrond of geslacht. Toegang tot de nodige gezondheidszorg, ongeacht achtergrond of inkomen. Financiele en of practische en of emotionele ondersteuning van diegenen die oud zijn, of ziek, of anderszins hulp nodig hebben om een fatsoenlijk leven te leiden. Ik betaal al jarenlang flink en van harte belasting daarvoor. Trouwens ik ben best dankbaar dat ik dat kan doen, al ben ik onkerkelijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Iedereen heeft recht op zn eigen mening, maar die van meneer K slaat wel alles hoor. Hoe krom kun je denken? Ook ik heb huurtoeslag, zorgtoeslag en al die shit meer, daar is het toch ook voor? Als ik alles alleen van mijn salaris moet betalen, kan ik het eten wel uit de vuilnisbakken gaan halen....Zuinigaan; lekker blijven bloggen, er zijn genoeg mensen die je graag mogen lezen en alle tips zijn welkom, in welke aard dan ook! Je hebt altijd van die zure mensen ertussen zitten..... Wacht maar tot zij eens een beroep moeten doen op de overheid.....Dan hoor je ze niet...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Soms denk ik wel dat alles een beetje krom is. Ik denk dat we veel belasting betalen en ik vind dat daar op sommige plekken te weinig van terug gezien word. Neem nou bv de oudere zorg, ik vind het niet normaal dat oudere mensen een hele dag in een vieze luier rond moeten lopen dat is mens onterend. Deze mensen hebben wel de Nederlandse economie in de jaren na de oorlog helpen opbouwen.
  Verder vind ik het krom dat sommige mensen die 40 uur werken bijna net zoveel verdienen als iemand met een uitkering en daarbij opgeteld alle toeslagen die diegene krijgt.
  Tuurlijk vind ik dat iedereen hier in Nederland genoeg geld moet ontvangen om te kunnen wonen in een verwarmt huis/flat en gewoon moet kunnen eten, maar de verdeling is soms een beetje zoek tussen werkende en niet werkende mensen (ook al weet ik dat zeker in deze tijd er een hoop mensen hun baan kwijt geraakt zijn, wat ik natuurlijk heel erg vervelend vind voor diegene die dat overkomen is)
  Ik zeg niet dat je niet dat gene moet accepteren waar je recht op heb, maar ik denk wel dat je je bewust moet zijn van het geen wat je krijgt.
  Groetjes Esmee

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik maak alleen gebruik van de hypotheekrenteaftrek zolang het nog duurt en verder van helemaal niets. Geen kinderbijslag, schoolgeld, toeslagen voor de tandarts, geen uitkering of bijstand, geen beroepskeuzetesttoeslag, geen psycholische-onkostenvergoeding en zelfs geen moestuintoeslag...Het feit dat ik niet financieel afhankelijk ben van onze overheid, daarvoor ben ik intens dankbaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik leef noodgedwongen al jarenlang van een uitkering. Door mijn minimum inkomen kan ik aanspraak maken op allerhande toeslagen en dergelijke. Het is niet vanzelfsprekend dat zoiets allemaal maar kan in dit land. Natuurlijk ga ik de Tweede Kamer daarvoor geen bosje bloemen sturen als dank, maar ik vind dat je er weleens bij stil mag staan dat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is. Op een voorrangsweg nèèm je geen voorrang, maar krìjg je voorrang. Een subtiel verschil en dat geldt denk ik ook voor dit onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En waarom nèèm je geen voorrang? Omdat het je dood kan zijn, je bent wel wijzer! Dat subtiele verschil vind ik toch iets anders dan het aanvragen van een bijstandsuitkering of een toeslag als je daarvoor in aanmerking komt.

   Verwijderen
 18. ik ben het met consuminderenmetplezier eens. Werk me een slag in de rondte en heb daardoor nergens recht op. Zelfs bij een uitgebreide aanvullende verzekering betaal ik 1/3 van de gemaakte kosten zelf.
  Ben een alleenverdiener dus moet alle eindjes bij elkaar knopen om rond te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik geloof wel in een Hogere macht maar ben het verder gewoon met je eens. Hoe het technisch allemaal in elkaar zit ( verschiilen die hierboven beschreven staan) weet ik niet maar wel dat als door de Nederlandse democratie bepaalde regels ontworpen zijn, je daar een beroep op mag doen. Daar zijn ze voor. Gewoon je goed recht. Heb ooit ook een tijd van de bijstand gebruik mogen maken.
  Dan ben je nooit illegaal bezig maar gewoon handelen volgens de wet.
  Wat velen niet weten is dat het je recht is om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Dat staat in de belastingwetgeving en heb ik eens in de krant gelezen.
  Dwz je mag alle legale mogelijkheden aanwenden maar het MOET wel legaal zijn. Aftrekposten opvoeren die niet bestaan mag natuurlijk niet.
  Verder ben ik vooral wat de gezondheidszorg dankbaar dat we in Nederland leven maar ik ga niet uit dankbaarheid naar de huisarts maar uit noodzakelijke overwegingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heb je ook al eens uitgerekend hoeveel je de Nederlandse samenleving hebt opgeleverd? Tel daar rustig een bedragje voor het goed opvoeden van twee kinderen bij en eentje voor alle mantelzorg die je hebt gegeven. Daarnaast dan natuurlijk alle afgestane inkomstenbelasting en andere betaalde premies en lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ZA geef K toch geen podium, blijf vooral bij jezelf. Je hoeft je niet te verdedigen,je weet toch dat je intenties goed zijn! ;-) Ga vooral door met je blog en verwijder respectloze reacties. Groetjes Ina

  BeantwoordenVerwijderen