woensdag 6 februari 2013

Discriminerende verzekeraar

Er schijnt een verzekeringsmaatschappij te zijn die discrimineert op postcode bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Klik hier voor de pagina op Nu.nl
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft al weer een tijd geleden een rapport geschreven: "rijke mensen leven lang en gezond".  Dus hoe meer geld je hebt, hoe gezonder je bent en hoe langer je leeft. De SP stelde kamervragen en de minister vond er dit van: hij vindt het ''onwenselijk'', als de verzekeringspremie uitsluitend wordt gebaseerd op de postcode. Hij vindt solidariteit een belangrijk principe bij verzekeringen en verzekeraars hebben volgens hem de maatschappelijke taak om individuele risico's te spreiden over een grotere groep mensen. (Bron: Nu.nl)
De minister heeft er overigens geen problemen mee dat verzekeraars de risico's via de postcode doorberekenen in de premie van bijvoorbeeld een inboebel- of autoverzekering. (Bron: Nu.nl)
Kijk, en daar heb ik wel problemen mee. Waarom zou je de risico's via de postcode doorberekenen?
Je verzekert de waarde van de inboedel of de waarde van de auto. Punt, en verder geen gedoe.
In 1984 studeerde ik af en moest ik mijn studentenverzekering, een combinatie van zorgverzekering/inboedelverzekering/aansprakelijkheidsverzekering, inruilen voor het ziekenfonds en een gewone verzekering. De studentenverzekering had ik bij Ohra. Toen ik na de studie wilde overstappen naar een gewone inboedelverzekering/aansprakelijkheidsverzekering bij deze verzekeringsmaatschappij, toen kon dat niet. Ze verzekerden "gewoon" dat postcodegebied niet. (Ik woonde toen al in dezelfde achterstandswijk waar ik tot 2007 in gewoond heb.) Ook geen hogere premie, nee, ik kon me bij hen absoluut niet verzekeren. Pardon? Ja u heeft het goed begrepen, dat doen we niet, een te hoog risico. Dat noem ik nog eens discriminatie! Ik moest het maar bij een andere verzekeringsmaatschappij proberen. Er is in al die jaren (tussen 1980 en nu) nooit bij mij ingebroken. Misschien moet ik het even afkloppen, maar er is nog nooit iets gebeurd, ook geen aanspraken op aansprakelijkheid. Ik was destijds witheet, ziedend van boosheid.
Je snapt dat ik nooit meer ook maar heb overwogen voor welke verzekering dan ook klant te worden bij Ohra. Als ik die discriminatie nu had beleefd, had ik mij direct gewend tot minister Dijsselbloem. Ik ben nu een mondige burger, tenminste, dat houd ik mezelf voor.

11 opmerkingen:

  1. Echt belachelijk dat dit is toegestaan, vind ik. Ik wist er ook helemaal niks vanaf...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, en niet alleen op postcode ook op aandoeningen word je uitgesloten. Toen ik 15 jaar geleden sarcoidose had, kon ik nergens een uitvaartverzekering afsluiten. Dat was toch geen dodelijke aandoening. Ik heb nog steeds geen uitvaartverzekering, want tot jaren na die ziekte werd ik geweigerd en nu met de ME kan het ook niet.
    Ach ik spaar er zelf wel voor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is ook nog voordeliger, er vanuitgaande dat je normaal oud wordt. Als je zorgt dat je altijd geld achter de hand hebt, voor het geval dat, is geen uitvaartverzekering het voordeligst. Geartsje

      Verwijderen
    2. Zorgwekkend verhaal maar zeker typerend voor het Nederlandse verzekeringswezen anno 2014.

      Verwijderen
  3. Hetzelfde geldt voor de zorgverzekering. Waarom moeten chronisch zieken zich bewust bijverzekeren?

    Waarom moeten chronisch zieken meer betalen voor de overleidingsrisicoverzekering?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat bestaat toch al heel lang? Het heet redmining. Bij verzekeraars trekt men dan een rode vlek om een postcodegebied heen. Risicogebied.
    Maar het is heel diffuus. Toen ik een keer bij Univé een bepaalde verzekering online wilde afsluiten, kreeg ik een melding dat er problemen mee waren, en dat ik het hoofdkantoor maar moest benaderen voor meer info. Toen ik doorklikte, bleek dat ik in een redmining gebied woonde en geen verzekering kon afsluiten. Later heb ik nog eens een andere verzekering bij Unive afgesloten, toen moest ik inkomensgegevens verstrekken en werd ik zonder problemen geaccepteerd. Mensen die vroeger particulier verzekerd waren voor ziektekosten (en dat waren bijv. ook kleine zelfstandigen die onder de armoedegrens leefden) betaalden ook voor dure regio's of voor een hogere leeftijd een extra opslag. Ik herinner me nog de hogere ziektekostenpremie die ik moest betalen in de maand dat ik 35 werd. Op grond van het bereiken van die leeftijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De reden waarom dit nu pas wordt onderzocht kan liggen in de oprichting van het College voor de Rechten van de Mens, waar het artikel in NU naar verwijst. De Cie Gelijke Behandeling (CGB) is in dit College geïntegreerd. De CGB had destijds geen bevoegdheden dit soort zaken te onderzoeken. Nu wordt w.s. bekeken of het wel onder de bevoegdheden van dit nieuwe College valt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat gebeurt inderdaad heel vaak. Ik was ook woedend toen ik als lid van de ANWB -op grond van de postcode- gewoon aan de balie al geweigerd werd voor een autoverzekering.Ik wilde toen ook maar geen lid meer zijn!
    Johanna

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toen ik een keer een inboedelverzekering wilde afsluiten werd mij gevraagd of ik een strafblad had, ik heb toen opgehangen en een andere verzekeringsmaatschappij gebeld en verzekering afgesloten zonder deze vraag te krijgen. Heel raar!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. waar is het mogelijk om een inboedel en opstalverzekering voor een koophuis af te sluiten met het feit dat mijn partner een atrafblad heeft?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Rialto en dattracties is duurder. maar als iemand een tip heeft voor een reguliere verzekeraar en ook voor een orv ivm aaknoop huis..houd ik me aanbevolen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.