In de afgelopen nacht kregen we er een uur bij en konden we de klok een uur terugzetten.
Wanneer het in de zomertijd 7 uur 's ochtends is, is het nu 6 uur 's ochtends. En wanneer het nu vanavond 9 uur is, was het gisteren al 10 uur. Voor mij niet zo'n probleem, ik kan dat wel overbruggen en daar langzaam aan wennen.
Maar dat wennen doe ik nu nog niet! Dinsdagavond komt mijn peuterkleindochter hier een nachtje logeren, inclusief de volgende ochtend. En ik ben er van overtuigd dat zij voorlopig geen enkele boodschap heeft aan wintertijd. Zij wordt gewoon om dezelfde tijd wakker als dat ze anders wakker wordt en gaat ook om dezelfde tijd slapen. De overstap naar de wintertijd maak ik pas als zij weer vertrokken is. Dat lijkt me voor haar en voor mij véél beter.
Nu word ik me er weer eens goed van bewust hoe vervelend die overgang van wintertijd naar zomertijd en omgekeerd is. Het slaapritme past zich niet van de ene dag op de andere aan en zeker niet van (kleine) kinderen!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 31 oktober 2021
Het is weer wintertijd
Labels:
Winter
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Mijn spijsvertering trekt zich niets aan van de verzette klok. Dus liep ik om 6.30 al een rondje.
BeantwoordenVerwijderenEn wat doen haar ouders dan? Want ook peuters hebben activiteiten die op tijd gaan, kinderdagverblijf bijvoorbeeld. Juist zo snel mogelijk de aanpassing inzetten, daarom is de overgang ook in het weekend.
BeantwoordenVerwijderenHaar ouders proberen haar zo snel mogelijk in een nieuw ritme te krijgen.
VerwijderenOverigens liepen het ritme van deze peuter van 1,5 en dat van mij al flink uit de pas. Zij wordt spontaan om 6 uur 's ochtends wakker en ik rond half 8. Nu moet ik in ieder geval zorgen dat ik niet nóg later ga slapen en weer ontwaken. Anders wordt het verschil alleen maar groter, want zij heeft ongetwijfeld meer tijd nodig om te wennen aan de wintertijd.
Behalve de dag na de wissel het gevoel dat ik op rare tijden eet, heb ik echt nooit last van het uur verschil. Mijn kinderen van nu 17 en 19 ook niet. Veel verder dan ‘gek hè, zo vroeg donker’ komt het hier niet. Ik hoor vaak in de media van mensen die er wel last van hebben, maar dat geldt dus niet voor iedereen.
BeantwoordenVerwijderenMarjolein
Hier gelukkig nooit last van gehad met de kinderen, maar ik heb ook uitslapers die nog nooit voor 7 uur wakker geworden zijn, uitgezonderd de "echte" babytijd.
BeantwoordenVerwijderenIk zelf heb er in de avond last van, dat ik zo vreselijk moe ben. Maar in tegenstelling tot mijn kinderen ben ik een echt ochtendmens en lig in de avond rond 10 uur op bed en dat is best wel even volhouden de eerste tijd om tot zolang te "moeten" wachten. Ik ga niet eerder op bed want wil gewoon mijn ritme wat ik al zo lang heb behouden.
groet Janneke
Hoe heb je dat zelf gedaan dan toen je kinderen jonger waren? Mijn kinderen zijn begin jaren 80 geboren en ze hebben er nauwelijks last van gehad. Wijzelf trouwens ook niet. Het blijft mij toch altijd verbazen dat als mensen op vakantie gaan naar andere tijdzones en een paar weken later weer terug ze blijkbaar geen hinder ondervinden, ook de kinderen niet blijkbaar. Soms zelfs voor een week naar de andere kant van de wereld. En kom me niet aan met jamaar dat is vakantie want dat weet je biologische klok niet. Mijn man heeft in zijn werkzame leven heel veel gereisd en nooit ergens last van gehad, hij ging altijd meteen door in de tijd van het betreffende land en als hij hier weer terug was. En dat doe wij nu ook, gewoon op dezelfde tijden eten, naar bed gaan en weer opstaan etc. Mijn idee is dat je er niet zoveel mee bezig moet zijn, maarja wie ben ik.
BeantwoordenVerwijderenIk kan mij niet herinneren dat mijn kinderen en wij er zo veel moeite mee hadden.
VerwijderenVerre reizen heb ik nooit gemaakt, er was hooguit 1 uur tijdsverschil en tijdens vakanties sta je vaak later op en ga je vaak wat later naar bed en dan is dat uur geen probleem.
Ik kan mij helemaal vinden in anoniem10.38
BeantwoordenVerwijderenIk heb er totaal geen probleem mee,ook nooit gehad.
BeantwoordenVerwijderenGroot gelijk. Nog maar even wachten met wennen tot na de logeer partij.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben er geen last van. Alles op de vrij vaste tijden die we gewend zijn.
BeantwoordenVerwijderenDe hond liep wel sneller te zeuren om eten. Krijgt ze normaal na de tweede koffie, maar nu ging ze staan na de eerste.
Mijn oudste dochter had er veel moeite mee, de jongste helemaal niet. Ik ben de eerste weken wel vroeg wakker.
BeantwoordenVerwijderenThea
Het lijkt hier nu al nacht en dan is het pas kwart voor 4!
BeantwoordenVerwijderenGroet, Merel