maandag 29 april 2024

Mijn tante blijkt te zijn overleden

Ruim tien jaar geleden schreef ik een aantal blogjes over de breuk in mijn familie als gevolg van ruzies. Dat gebeurde kort na het overlijden van mijn grootvader, die overleed in de zomer van 1973. Het leek wel of mijn grootvader de familie bij elkaar hield. Exit grootvader en toen waren mijn ouders niet meer welkom bij zijn zussen. Vanaf het midden van de jaren 70 is het contact met mijn oom, tantes, neven en nichten van vaders kant vrijwel volledig verbroken. Ik woonde toen al niet meer bij mijn ouders, ik woonde toen al in de stad Groningen. Ik schreef  hier, hier en hier over die breuk. Die blogjes gingen ook over mijn pogingen 10 jaar geleden om weer contact te zoeken met mijn nichtje en mijn jongste tante.
Het resultaat van deze pogingen was niet succesvol. Ik was na al die jaren (ongeveer 40 jaar!) niet welkom en ze wilden door de ruzies van mijn ouders niets met mij te maken hebben. Mijn jongste tante was 15 jaar ouder dan ik en 14 jaar jonger dan mijn vader. Ik heb in mijn jeugd altijd veel contact met haar en later ook met haar man gehad. We gingen naar hen toe op oudejaarsavond, we gingen met mijn oom en tante zeker 3 zomers op vakantie, ik ging bij hen logeren. Het was mijn liefste tante.
Vanaf die breuk heb ik geen contact met hen gehad, ook niet met hun geadopteerde zoons, mijn neven dus, die heb ik alleen gezien als baby's en peuters en later nooit weer.

Ieder half jaar kijk ik even op Mensenlinq, waar je overlijdensadvertenties kunt vinden. Mijn tante is geboren in 1937, de kans dat ze overleden zou zijn werd ieder jaar groter.
En ja, in de afgelopen week zocht ik weer en daar stond ze. Eind vorige jaar overleden op 86 jarige leeftijd. Uiteraard geen bericht van gehad, want zij wilden tien jaar geleden niets met mij te maken hebben.
Ik ben er verdrietig van. Over hoe het gelopen is, over hoe ik nooit een band heb kunnen opbouwen met mijn neven en ook heb ik mijn oom en tante niet meer kunnen terugzien. 
Ik vond de jongste neef en zijn drie volwassen kinderen terug op Facebook en het adres van mijn oom staat in de overlijdensadvertentie, die online voor iedereen toegankelijk is.
Ik dacht nog even: zal ik een condoleancebrief sturen en mijn neef via facebook een condoleance sturen?

Ik heb besloten dat niet te doen, het zal het contact niet verbeteren, het is goed zo. Ik heb er vrede mee. Die neef zegt het waarschijnlijk helemaal niets en denkt: het zal wel. Ik denk dat zijn biologische familie voor hem interessanter is dan een nicht waarmee hij biologisch geen enkele band heeft en die hij helemaal niet kent.
Mijn oom was destijds diegene die via e-mail het contact resoluut afwees en vond dat mijn ouders mijn tante veel te veel pijn hadden gedaan. Waarom hem dan nu een brief sturen?
Ik hoop dat mijn lieve tante een fijn leven heeft gehad en dat ze genoten heeft van haar 7 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen die ze blijkens de overlijdensadvertentie heeft gekregen.

14 opmerkingen:

  1. Herkenbaar. Na het overlijden van mijn oma,was ik niet meer welkom om met bepaalde nichtjes te spelen. Dat is vreemd,als je 12 jaar bent. Mijn moeder had z.g. de boel financieel opgelicht.25 jr later had een oom een bijna dood ervaring en kwam zijn excuses aanbieden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn zus en haar dochter, dus mijn nichtje hebben toen mijn vader is overleden en moeder ging dementeren, zich laten machtigen om de bankzaken te regelen.
    Binnen twee maanden zat mijn moeder in een tehuis, was het huis leeg en alles bij opbod verkocht. Nooit een cent gehad, geen enkel boek of een aandenken.
    Kort daarna kreeg mijn zus kanker en zij stierf binnen het jaar.
    Ik heb steeds contact gehouden, ben bij het sterfbed van mijn zus geweest, en zie mijn nichtje een paar keer per jaar.
    Ja, het is wel even slikken als ik zie dat zij een vijver aan laat leggen en ik moet sparen voor een winterjas, maar toch ben ik blij dat ik geen ruzie heb gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze hebben jou overal buiten gehouden en dat is verre van netjes. Ook heb je niet de kans gehad om een aandenken te krijgen en dat vind ik dieptreurig. Voor jezelf opkomen betekent niet dat je ruzie maakt. Sterkte

      Verwijderen
    2. Marjet, in sommige families betekent voor jezelf opkomen juist wel ruziemaken. Het is altijd de vraag of je het er voor over hebt of niet....

      Verwijderen
    3. Nee Marjet, het was en is niet netjes.
      Maar zoals mrs. H. te B. al zegt, het was slaande ruzie geworden als ik er wel wat van had gezegd.
      En ik vind het nog altijd de beste beslissing, ik heb afscheid kunnen nemen van mijn zus en ik heb nog contact met mijn nichtje. Hele kleine familie, veel gebeurd...ik heb er vrede mee.

      Verwijderen
    4. Zoveel mensen zoveel manieren om met lastige situaties om te gaan. Bijna overal valt wat voor te zeggen en geen enkele manier zorgt ervoor dat lastige situaties ophouden te bestaan. Persoonlijk kan ik me heel goed voorstellen dat iemand veel pijnlijke en kostbare stapjes terug zet voor de lieve vrede. Rust vinden in die keuze en zoveel mogelijk aandacht schenken aan de mensen/delen van het leven die wel iets fijns te bieden hebben kan ook een gezonde manier zijn om voor jezelf op te komen.

      Verwijderen
  3. Ik zou zelf alleen een kaartje sturen dan houd ik het bij mijzelf.
    In het verleden nl ook mee gemaakt en gaf voor mij zelf een goed gevoel en nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat jammer Aaf. Je kunt er niets aan doen. Die dingen gebeuren. Mooi dat je zo positief eindigt en hoopt dat je tante een mooi leven heeft gehad.
    Als mensen vast zitten in hun wrok is dat verdrietig voor hen. Maar gelukkig heb jij geen last van wrok! Dat siert je.
    Groet Mariëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat verdrietig en vooral pijnlijk, Aaf.
    Er is veel tijd verstreken, ik denk dat je best een condoleancekaart naar je neven kunt sturen. Voor hen ben jij iemand die hun moeder gekend heeft. Jij kunt hen iets vertellen over hun moeder wat ze van niemand anders zullen horen. Maar dat is aan hen om te vragen, als ze er behoefte aan hebben. Voor jou is het verdrietig omdat er een stukje van jouw voorouders is weggevallen. Veel sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Komt in veel families voor ook bij ons had mijn vader en zijn zuster geen contact meer met elkaar.
    Bij mijn vader zijn overlijden hadden we het wel aan haar door gegeven omdat ze zijn zuster was.
    Haar reactie was voor mij was hij al lang dood, haar man vond het heel erg dat ze dat zei..
    Erg om te horen maar het komt in families voor.....eigenlijk jammer zo he!
    Maar soms is er meer voor gevallen dan dat wij dat weten en ik sta niet in hun schoenen dus oordelen kunnen we niet daar over.
    Zo vallen families helemaal uit elkaar.
    Ik heb er vrede mee het is nu eenmaal zo.

    Zonnige groet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. het gaat vaak mis met een erfenis en notarissen die zich niet in het familierecht bekwaamd hebben. weet zelf je rechten .familie kan je niet kiesen en soms kan je maar beter de banden verbreken,geeft rust.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind het erg verdrietig, maar soms zoek ik inderdaad ook o internet hoe het gaat met mijn zussen en hun kinderen. En soms vraag ik me af hoe het met al mijn ooms en tantes gaat.... Misschien zou ik dat ook via mensenlinq moeten zoeken, want ik vind het ZO raar dat ik absoluut niet weet wie er nog leeft en wie iets meer - maar omdatijn jongste zusje waarschijnlijk soort van contactpersoon van de familie is krijg ik dat niet te horen.....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb geen contact meer met mijn enige broer. Na het overlijden van mijn moeder, mijn vader was al eerder overleden, ging ik scheiden. Dat was niet het moment dat er dingen anders werden , maar op een gegeven moment was mijn nichtje jarig en net daarvoor had mijn ex besloten de alimentatie stop te zetten. Ik zat behoorlijk krap bij kas en had op dat moment niet alleen geel geld voor een kadootje, maar ook niet voor de treinreis samen met mijn dochter. IK had/heb geen auto en dus belde ik mijn broer om hem te vertellen dat ik niet kon komen. Zijn enige reactie was, ach dan spreken we wel een andere keer af. Geen ach zus wat vervelend en red je het dan verder wel? Geen aanbod om ons desnoods op te halen en de weken daarna hoorde ik ook niks meer. En ineens was ik er klaar mee. tot die tijd hing het contact ook meestal van mij af en werden de verjaardagen van mij en mijn dochter ook regelmatig vergeten. Ik stuurde als er verjaardagen waren op dagen in de week dat we er niet heen konden altijd een kaartje of belde even, aan die kant werd dat gewoon vergeten. Later dan het excuus tja we zijn druk hoor. En ik dacht eens kijken als ik niks meer laat horen en ja hoor, van hun kant bleef het ook stil. Dat is nu al bijna 30 jaar gelede. en nooit is meer contact geweest . Best wel triest omdat we maar met zijn tweetjes waren/zijn, maar ik heb me erbij neergelegd dat het zo is.Johmar

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn 3 broers hadden altijd een sterke band met elkaar en ik heb me altijd buitengesloten gevoeld. Toen mijn vader plotseling overleed kreeg ik pas uren later een bericht, omdat de buurvrouw vroeg waar ik was... Bij de begrafenis werd ik als oudste naar de laatste plaats gebonjourd omdat mijn broer die onder mij komt naast mijn moeder wou staan en niet van die plaats af wou. Ik vond het niet gepast om op dat moment er stennis over te gaan maken... Bij beslissingen ben ik vaak genegeerd...
    Maar was er werk aan de winkel wisten ze me te vinden....zij hadden het druk..... Met mijn broer onder mij heb ik al jaren geen contact meer, dit was echt onhoudbaar en hoeveel respect heb ik voor mijzelf? maar er wel veel verdriet van gehad. Met mijn jongste broer heb ik sporadisch contact, moet wel van mijn kant komen maar toen ik hem een paar weken terug zag bij een begrafenis van een aangetrouwde neef en hij heel arrogant tegen mij deed had ik er genoeg van en heb eindelijk besloten ook niks meer van mij te laten horen en ik zie wel wat er gebeurd. Zelf de deur dichtgooien wil ik niet want er komt een dag dat 1 van ons iets krijgt en wat dan? Verdrietig vind ik het wel en ben blij dat ik het hier even kwijt kan....

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.