zaterdag 30 april 2022

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Deze keer lukte het weer om voor mijn eenpersoonshuishouden onder mijn budget van 40 euro te blijven. Op zich niet echt een prestatie, want ik vind 40 euro voor mij alleen eigenlijk best ruim.

Wat opvalt: weinig fruit en veel groenten. Ik herinner me een boek van voedingswetenschapper Martijn Katan, waarin hij schrijft dat in zijn ogen vruchten suikerbommen zijn en dan denk ik: een beetje minder fruit kan best, als je maar voldoende soorten groente eet. Ik at groente in alle kleuren: groen, geel, rood, oranje en ook nog wit van de bloemkool die ik al eerder kocht.
Verder opvallend: veel vette vis.

23 - 30 april '22


*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
grapefruit, 3 stuks Lidl 1,79
baguette, meerzaden * Lidl 0,64
turks brood (afbak) AH 1,09
2 luxe broodjes Lidl 0,78
500 gram aardappeltjes @ Lidl 0,55
radijs  Lidl 0,69
kropsla met kluit Lidl 0,89
wortels, 1 kg AH 0,85
rode uien Lidl 0,79
paprikamix * Lidl 0,99
600 gr trostomaten* AH 1,55
2x rucola BB AH 1,70
gedroogde tomaten, potje
AH 1,09
surimisticks AH 0,99
gerookte haringfilet + 2x gerookte makreelfilet  (vers)* AH 6,21
1 liter  havermout VMN Lidl 0,25
kwark Lidl 1,39
roeryoghurt, mager, 1 beker AH 0,49
sojayoghurt, 2 bekers* AH 3,00
Snacks/ hapjes    
olijven, 2 doosjes* AH 2,00
borrelnoten @ AH 0,88
2 x borrelkaas BB AH 1,70
Dranken    
sojamelk, 2 liter AH 1,76
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     32,07
Diversen    
TOTAAL   32,07

vrijdag 29 april 2022

Energie van je zonnepanelen thuis opslaan in een accu?

Adine van Lekker leven met minder heeft uitgezocht hoe een thuisbatterij met zonnepanelen werkt. Met voorbeelden en rekensommetjes (klik op de link voor het artikel).
Ik vond haar artikel heel verhelderend.

Ook voor mij is het de vraag in hoeverre het lonend is om stroom op te slaan in een accu. Nu geldt er een salderingsregeling. Als jij in een gebruiksjaar 1800 kWh opwekt en je verbruikt 2000 kWh, dan hoef je alleen de 200 kWh extra te betalen. De salderingsregeling wordt geleidelijk afgebouwd en na 2030 of 2031 houdt die regeling helemaal op, dan kun je de stroom die je opwekt niet meer salderen.  Dan wordt het zo dat alleen de direct opgewekte stroom gratis is. Als je op een bepaald moment minder produceert dan je verbruikt, dan moet je bijkopen. Bijvoorbeeld als je 's nachts je vaatwasser of wasmachine gebruikt of je elektrische fiets of auto oplaadt. Je produceert dan geen stroom en verbruikt wel stroom. Die koop je dan. De te veel geproduceerde stroom die je overdag produceert, kun je terugleveren. Je krijgt er waarschijnlijk een vrij lage terugleververgoeding voor en de stroom die je aankoopt is een stuk duurder.
Je kunt er voor kiezen zelf stroom op te slaan, zodat je ook je eigen stroom kunt gebruiken als het donker is.

Wat kost dat en wat krijg je er voor?
Lekker leven met minder:
"Voor een batterij van 8 kWh moet je rekening houden met 5.000 tot 8.000 euro en voor een batterij van 14 kWh is de richtlijn ongeveer 10.000 euro."
Einde citaat.

Op dit moment produceren mijn 8 zonnepanelen op zonnige dagen 12 kWh en op slechte dagen tussen 0,7 en 2,4 kWh. In de afgelopen winter verbruikte ik regelmatig tussen 10 en 14 kWh per dag. Als dat in de winter sneeuwrijke bewolkte dagen zijn, dan is zo'n accu in een mum van tijd leeg! Het gemiddelde verbruik in januari in mijn situatie is 10 kWh per dag. 
Mijn conclusie is dat je verschillende accu's nodig hebt als je stroom wilt opslaan. 14 kWh is weinig en 8 kWh is helemaal erg weinig. Dus op zijn minst 2 grote accu's, is mijn inschatting.
En die accu's zijn heel prijzig, zeker als je dat vergelijkt met het bedrag dat mijn 8 zonnepanelen ex BTW kosten: €3.220,- .

Mijn conclusie: voorlopig nog maar even geen thuisaccu. Ik verwacht dat ze wel wat goedkoper gaan worden en misschien ook een grotere capaciteit gaan krijgen.

donderdag 28 april 2022

Krimpflatie: Hoe producten op slinkse wijze duurder worden

In de supermarkt gaan de prijzen omhoog, soms op een stiekeme manier.
Dan zit er minder in een pak of een doos en betaal je nog steeds hetzelfde.
Dus je krijgt minder voor hetzelfde geld!
Je hebt het alleen door als je goed naar de verpakking kijkt. Dan zit er bijvoorbeeld 50 of 100 gram minder in, maar voor de rest is het dezelfde verpakking.

- Afgelopen week kocht ik bekers alpro yoghurt en ik dacht, dat ik bekers met 500 ml gekocht had. Toen ik thuis kwam, bleek er maar 400 ml in te zitten. Ik had niet op de inhoud gelet en 2 bekers meegenomen.
- Ook kocht ik een pakje gerookte haringfilet. Tot voor kort zaten er 3 filets in een pakje, nu nog maar twee.
- Ik kocht een doos met zakjes kattenvoer van Felix. Vroeger zat er 100 gram in een zakje, poes moet het nu met 85 gram doen.
- In dozen met aardbeien zit nu geen 500 gram, maar 400 gram.
- En in een doos zelfrijzend bakmeel zit nu ook 400 gram en geen 500 gram, zoals voor kort.
Juridisch mag het ongetwijfeld, en toch voel ik mij belazerd!
Lees ook dit artikel van EenVandaag.
En dit artikel van het Radar testpanel.

Heb jij voorbeelden van krimpflatie?

woensdag 27 april 2022

Ruim 14 maanden WMO-hulp: Wat heb ik geleerd?

Vanaf half augustus 2020 kreeg ik hulp toegekend vanuit de WMO. Een dame kwam iedere week twee uurtjes bij mij stofzuigen, dweilen, de WC's en de badkamer poetsen. Soms deed ze ook andere dingen, zoals ramen lappen, spinrag verwijderen van het plafond, deurmatten uitkloppen, deurkrukken en trapleuningen schoonmaken.
Deze hulp kwam 2 uur per week en in die twee uur kon ze mijn huis goed bijhouden. De ene week lag het zwaartepunt op de bovenverdieping en de week daarop besteedde ze meer aandacht aan de vertrekken beneden.

Toen zij in augustus 2020 kwam, kon ik weinig. Staan deed pijn, ook als ik dat heel kort deed. Ook lopen was pijnlijk. Het was voor mij heel deprimerend en ik had geen zin meer in schoonhouden van mijn huis. Ik ben van nature niet iemand die blijer wordt van een schoon huis. Ik zag het vuil niet en het interesseerde mij totaal niet of iets vies was. Ik vond het goed genoeg als mijn woonkamer enigszins opgeruimd was, verder was er naar mijn idee echt niets nodig. Het gevolg was, dat ik al heel lang vrijwel niets deed aan mijn huishouden.

Toen ik de diagnose kreeg dat ik ernstig versleten heupen had, toen dacht ik: misschien moet ik toch maar eens actie ondernemen om hulp te krijgen. Want het lag vooral aan mijn lichamelijke gesteldheid dat ik mijn huishouding niet op orde had.

R. kwam en keek rond en vond mijn huishouding niet op orde en ging aan de slag. Op zich deed ze lang niet alles. Mijn bed heeft ze nooit verschoond en onder en achter mijn banken zoog ze pas op de allerlaatste dag dat ze hier was. Dat was een half jaar geleden. Mijn ramen heeft ze in die 14 maanden 1x gelapt en dan alleen op de benedenverdieping aan de binnenkant, want de WMO hulp is niet voor buiten, daarvoor zijn er glazenwassers.

Sindsdien houd ik mijn huis zelf bij en dat gaat goed. Staan en lopen gaat zo veel beter dan in de zomer van 2020. Er zijn geen problemen meer bij het stofzuigen en dweilen en ook niet met andere klussen, zoals grasmaaien (geen taak van de hulp), kleedjes uitkloppen, de banken verschuiven etc.

Wat heb ik vooral geleerd?
- Dat ik eerder aan de bel moet trekken als ik lichamelijk niet meer in staat ben om mijn huishouding schoon te houden. Het ging al lang echt niet meer en ik bleef halfslachtige pogingen ondernemen om toch zo goed en zo kwaad het ging alles bij te houden.
- Huishoudelijke taken inplannen. Meestal doe ik iedere donderdag iets en ook op zaterdag. En veel tijd hoeft het niet te kosten nu ik zo veel fitter ben. Ik ben altijd veel sneller klaar dan de tijd die ik van tevoren denk dat ik nodig heb. 

dinsdag 26 april 2022

Beleggen in vette (fastfood) hap?

Heerlijk dat we in Nederland journalisten hebben die in alle vrijheid van alles onderzoeken!  
Journalisten van de Leeuwarder krant (LC - het lijfblad van wijlen mijn moeder) en het Dagblad van het Noorden (DvhN) doken in de beleggingen van zorgverzekeraars en pensioenfondsen en zagen tot hun verbazing dat die investeren in fastfood!

DvhN: Zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis beleggen gezamenlijk voor 8,5 miljoen in McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Burger King. Bijna 10 miljoen Nederlanders zijn bij een van deze vier zorgverzekeringsconcerns verzekerd. Zilveren Kruis (onderdeel van Achmea) is met 5,1 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland. Onder meer De Friesland en Interpolis zijn onderdeel van dit bedrijf.

De vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen gezamenlijk 1,3 miljard euro in McDonald’s. Ze steken nog eens 307 miljoen euro in YUM! Brands en YUM! China (van onder meer Kentucky Fried Chicken, Taco Bell en Pizza Hut). In Restaurant Brands International (moederbedrijf van Burger King) investeren de pensioenfondsen tezamen 49 miljoen euro.

Het is vast en zeker beter dan beleggen in de wapenindustrie. Maar toch, die fastfood is ongezond! Ergens snap ik die pensioenfondsen wel, als je het cynisch bekijkt. Als mensen jonger sterven doordat ze te veel fastfood hebben gegeten, dan hoeft een pensioenfonds minder geld te steken in het uitkeren van pensioenen. Maar dat is wel heel cynisch!

En de zorgverzekeraars investeren enerzijds "gezonde leefstijl"-programma's die mensen moeten inspireren gezonder te leven en anderzijds steken ze dus geld in de fastfood. Ze zeggen dat ze dit doen om een vinger in de pap te krijgen bij de fastfoodindustrie, zodat ze invloed krijgen op de beleidskeuzes en daarmee op het aanbod van gezondere fastfood.
Ik hoop het, maar ik heb mijn twijfels.

Ook mijn pensioenfonds, het ABP, belegt in fastfood en niet een klein beetje! Volgens de journalisten van LC en DvhN gaat het om 673 miljoen euro. Hun bron: de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen. Dit is ook mijn geld van mijn pensioen, ze stoppen geld in de vette hap! Ik ben het met deze beleggingspolitiek niet eens!

Wat vind jij er van?

maandag 25 april 2022

Steeds beter thuis in de wereld van de zonnepanelen!

Toen ik in december mijn 8 zonnepanelen bestelde, wist ik eigenlijk van toeten noch blazen. Inmiddels heb ik er al weer veel bijgeleerd over zonnepanelen.
Ik ging afgelopen december niet helemaal over 1 nacht ijs, ik koos voor het bedrijf dat bij mijn jongste dochter en schoonzoon ook zonnepanelen had gelegd. Zowel op hun vorige huis, als 3 jaar geleden op hun huidige woning. Ze hadden het goed uitgezocht en ze waren tevreden over het geleverde werk en de geleverde producten. Waarom zou je dan het uitzoekwerk nog eens over doen?

Wat wist ik niet?
- Ik wist niet dat mijn zonnepanelen overdag de hele dag door stroom produceren. Mijn zadeldak is oost-west gericht. Op het moment dat de zon in de ochtend vanuit het oosten op de panelen schijnt, wordt de meeste stroom opgewekt. Ze heten niet voor niets zonnepanelen. Maar ......... ook als de zon aan de andere kant van het huis staat, wordt er toch nog wel enige stroom geproduceerd. De piek is rond 11:00 uur, maar tot wel 21:00 produceren de zonnepanelen rond deze tijd van het jaar nog een beetje stroom.

curve zonnepanelen van 20 april
- Ik wist niet dat de zonnepanelen op hete dagen minder stroom produceren. Op hete dagen neemt de hoeveelheid geproduceerde stroom af. Je zou denken: hoe meer zon en hoe meer warmte hoe beter, maar dat is dus niet zo. Dat was helemaal nieuw voor mij en hoe dit technisch precies zit, dat weet ik niet. Het enige dat ik weet, is dat de panelen te heet worden.

- Ook wist ik niet dat je BTW kon terugvragen. De aanvraag loopt inmiddels. Het is best een mooie regeling. Het lijkt er overigens op dat er binnenkort over zonnepanelen helemaal geen BTW meer betaald hoeft te worden.

- Ik had nog helemaal niet bedacht dat een laag sneeuw de zonnepanelen volkomen afdekt! Op 31 maart lag hier bijna de hele dag sneeuw. Die dag produceerden de zonnepanelen 0,7 kWh en de afgelopen dagen was dat boven de 11 kWh. Ik had het kunnen weten natuurlijk. Het is heel logisch dat de sneeuw een laagje geeft dat de panelen afdekt.

Wat ik al wel wist: de stroom die je in een jaar verbruikt mag je wegstrepen tegen wat je produceert. Dat heet de salderingsregeling.
Produceer je bijvoorbeeld 2000 kWh en verbruik je 2500 kWh, dan hoef je alleen voor die 500 kWh te betalen. Als je meer produceert dan dat je verbruikt, dan krijg je een terugleververgoeding voor de kWh die je "over" hebt. In mijn geval is dat 11 cent per kWh.
Deze salderingsregeling wordt geleidelijk afgebouwd. Zoals het nu lijkt vanaf 2024.
Als de salderingsregeling na verloop van tijd helemaal is afgebouwd, dan wordt er niets meer weggestreept. Dan verbruik je gratis de stroom die je op dat moment produceert. Als je geen stroom of te weinig stroom produceert, bijvoorbeeld 's avonds als het bijna donker is, dan betaal je voor de afname van stroom. Voor de stroom die je op enig moment produceert en niet verbruikt, bijvoorbeeld tijdens je werk of als je op vakantie bent, krijg je een terugleververgoeding.

zondag 24 april 2022

Mijn gas- en stroomverbruik in week 16

Voor de geïnteresseerden onder mijn lezers weer mijn gas- en stroomverbruik in de afgelopen week:

Verbruik

Mijn gebruik in de afgelopen week (week 16):

GAS ->  0,1 m3.
In week 15 gebruikte ik 5,1 m3.

STROOM ->  5  kWh
In week 15 gebruikte ik 10 kWh.

Kosten voor gas en stroom

Wat kost dat verbruik van deze week?
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 100 cent per m3 gas en €0,27 per kWh: €1,45
(Deze 100 cent per m3 gas en €0,27 per kWh zijn de prijzen van mijn huidige vaste contract, dat loopt tot begin november 2022)

In dat bedrag zijn de vaste kosten niet meegerekend.
Wat ook niet meegenomen is, zijn de met ingang van januari 2022 veranderde overheidsheffingen op stroom, en de overheidscompensatie vanwege de hoge energieprijzen. Daardoor is de stroom goedkoper geworden. Ook heel recent veranderde er nog weer iets in de overheidsheffingen. Voor mij te ingewikkeld om dat mee te nemen in de berekening van de verbruikskosten.

Wat betreft het gasverbruik:
Ik douchte niet thuis, maar in het zwembad en daarnaast waste ik mij met koud water. Afwassen deed ik door middel van kokend water uit mijn waterkoker. Die 0,1 kuub is puur van het eten koken.

5 kWh stroom is heel weinig. Ik denk dat de stroom die ik produceer en tegelijkertijd verbruik, meteen door de slimme meter verrekend worden. Ik heb 2 keer gewassen en een paar keer overdag de oven gebruikt voor het bakken van broodjes en het maken van een ovenschotel.

Zonnepanelen
Mijn stroomproductie was van zondag 17 april t/m zaterdag 23 april 77,9 kWh.

Mijn totale stroomproductie in maart en april: 297,7 kWh
(Op 11 maart werden laat in de middag de panelen aangesloten en leverden die dag vrijwel niets meer op).

Dit is overigens voorlopig mijn laatste bericht over stroom- en gasverbruik. Ik noteer nog wel wekelijks de meterstanden, maar in de komende maanden vind ik het niet interessant om er over te bloggen. Ik gebruik mijn elektrische warmtedeken op mijn stoel en op mijn bank en daarmee heb ik het zoals het nu lijkt warm genoeg. Geen stoken, dus vrijwel geen gasverbruik en tussen 10 en 12 kWh per week of minder doordat ik stroom opwek, is ook niet erg interessant. In oktober start ik de blogjes over gas- en stroomverbruik weer! Wel wil ik maandelijks een blog schrijven over de stroom die ik opwek middels mijn zonnepanelen.

Een fijne wandeling in het centrum van Groningen

Vrijdag voor het eerst sinds járen weer een wandeling gemaakt door het centrum van de stad Groningen! Tot voor kort kon ik 50 meter alleen aan met een flinke dosis pijnstillers en dan nog steeds met moeite!
Ik liep over het Zuiderdiep, door de Folkingestraat, rond de Der A-Kerk, over de Vismarkt en vervolgens naar de bushalte bij de Martinikerk. Op de Vismarkt was markt. De keitjes op de markt zijn niet echt geschikt voor iemand met recent 2 nieuwe heupen, maar het ging best goed! Langs alle kraampjes gewandeld, de enorme verscheidenheid aan verse vis bekeken en 2 boeketten dubbele narcissen gekocht. Kortom, al met al een flinke wandeling, voor mijn doen tenminste!

Ik heb genoten van het mooie weer en de levendige binnenstad!

Hier wat foto's over mijn tocht!

Folkingestraat op de kruising met het Zuiderdiep. Leuke plantenhangers.

Mocht je meer willen weten over de Folkingestraat in Groningen, kijk dan naar Binnenste Buiten, klik hier

Hek van de synagoge in de Folkingestraat.

Ingang synagoge

Een van de stolpersteine in de Folkingestraat - deze is voor een hele familie
Tekst:
Wij zullen jullie nooit vergeten. Zie onze tranen voor alle joden . Op deze plek voor alle families Van Gelder die vervolgd weren en uit Nederland weggevoerd en vermoord zijn tijdens de tweede wereldoorlog 1940-1945.


zaterdag 23 april 2022

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Deze week bleef ik ruim onder mijn budget van 40 euro. Dat kwam voornamelijk doordat ik 3 x een VerspilMijNiet - product kocht en daarnaast 2x afgeprijsde levensmiddelen kocht die in de aanbieding waren. De haring was een vergissing. Die was te oud om echt smakelijk te zijn, die koop ik niet weer. De kaas met fenegriek was heerlijk. Als ik die VMN en afgeprijsde artikelen voor de volle (aanbiedings-)prijs gekocht had, dan had ik waarschijnlijk mijn budget wel gehaald.

Ik kocht kort na elkaar 2 zakjes radijs. Ik had na het eerste zakje echt de smaak te pakken! Een heerlijk en gezond hapje voor tussendoor. Kleindochter Aaf vond het helemaal niets. Ze probeerde wel een radijsje, maar had toch liever een appel.

16 - 23 april '22


*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
3 grapefruits Lidl 1,69
6 Royal Gala appels* Lidl 1,49
halvarine AH 0,89
cottage cheese, 2 doosjes à 200 gr BB AH 1,04
1 doosje vega filet americain VMN Lidl 0,25
kaas met fenegriek* @ AH 1,40
focaccia, 2x2 * AH 2,50
bloemkool, 1640 gr* Lidl 0,99
400 gram Roma tomaatjes* Lidl 1,49
radijs, 250 gr Lidl 0,69
radijs, 200 gr AH 0,65
rucola AH 1,00
sla melange, 150 gram* AH 0,99
2 rode paprika's  AH 1,09
courgette * Lidl 0,49
2 doosjes vegan kipschnitzels VMN Lidl 1,00
zoute haring BB @ AH 1,40
surimistick AH 0,99
rozijnen, 250 gr AH 0,99
yoghurt @ AH 0,88
kwark AH 1,39
Snacks/ hapjes    
borrelkaas, 97 g BB AH 0,83
3 schaaltjes olijven* AH 5,00
Dranken    
2 flessen limonadesiroop AH 3,48
2x sojamelk AH 1,76
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     34,37
Diversen    
TOTAAL   34,37

 

vrijdag 22 april 2022

Een aanbod voor een serviceabonnement riolering

Op mijn deur zit een sticker met de tekst: verkopers niet welkom!
Ondanks dat werd er gisteren aangebeld en stond een jongeman voor mijn deur. Ik verwachtte een pakje, daarom ging ik naar de deur, maar deze man had niet de bedrijfskleding aan van een bedrijf dat pakketjes bezorgt. Hij kwam mij een serviceabonnement verkopen voor de riolering!
Zo'n abonnement was volgens hem onontbeerlijk, want in geval van verstopping van het riool, kon ik gratis hulp krijgen. Dat was super praktisch volgens hem.
Kosten?
"Maar" 99 euro per jaar!
Twaalf jaar geleden was hier ook al eens iemand die mij een dergelijk abonnement wilde aansmeren. Naar aanleiding hiervan heb ik de sticker op de deur geplakt, maar blijkbaar zijn er ook mensen die niet kunnen (willen?) lezen!

Ik woon sinds 1973, 49 jaar dus, zelfstandig in een huis, waarvan 15 jaar in mijn huidige koopwoning. Ik heb in al die jaren nog nooit problemen gehad met de riolering. Deze woningen waren uit bouwjaar 1972-1973, rond 1920, 1937, 1929 en 1952. Waarom zou ik in het verleden geen problemen met de riolering gehad hebben en nu wel?
Stel even dat ik 12 jaar geleden een abonnement genomen had, destijds was de prijs ook 99 euro per jaar, dan had mij dat nu ongeveer 1200 euro gekost. Zonder dat er ooit sprake was geweest van rioleringsproblemen.

Ik vind dat een dergelijk aanbod heel dicht grenst aan oplichterij! Ik neem, als dat nodig is, wel een gerenommeerd bedrijf in de arm om mijn riool te ontstoppen, dan weet ik zeker dat het goed is. Het is heel goed mogelijk dat het bedrijf dat het abonnement aanbood met de noorderzon vertrokken is op het moment dat je ze nodig hebt. Ik betaal als eigenaar van een woning rioolheffing aan mijn gemeente, in 2022 kost dat me €141,18 per jaar, ik neem aan dat ik de gemeente kan aanspreken als er iets mis is met het riool in mijn straat. Als er bijvoorbeeld bomen van gemeentelijke plantsoenen door rioolbuizen groeien, is dit een zaak van de gemeente en niet van mij.
Gemeente Groningen: U betaalt rioolheffing als u eigenaar van een woning of bedrijfspand bent. Het geld dat u betaalt gebruikt de gemeente voor het aanleggen en onderhouden van de riolering.

Moraal van dit verhaal: laat je geen onzinnig abonnement aansmeren waar je misschien in geen jaren gebruik van maakt!
Wat wel handig is om te doen, om te zorgen dat je geen verstopte afvoer of riool krijgt:
- zorg ervoor dat je geen maandverband, luiers, voedingsresten en andere dingen die er niet thuishoren door het toilet spoelt.
- zorg voor een goed rooster of een klassiek gootsteenbakje in je gootsteen en leeg dat regelmatig
- maak zo nu en dan je sifon, ook wel zwanehals genoemd, schoon
- kijk uit met zand en klei in je afvoer, dat hoort daar niet
- giet geen vloeistoffen en andere zaken die kunnen stollen door de gootsteen. Geen vette jus en zeker geen gietgips die kinderen gebruiken om beeldjes te maken. Het is heel leuk spul, maar het is eerst vloeibaar en daarna wordt het heel hard. Nooit restjes door de gootsteenafvoer doen!
- vul een paar keer per jaar je gootsteen met heet sodawater en spoel daarmee je gootsteen-afvoer door. Heet sodawater lost gestolde vetten op waardoor je afvoerbuizen naar het riool weer schoon worden. Klik ook hier voor meer oplossingen.
Heb jij een abonnement en wat is jouw ervaring?

donderdag 21 april 2022

Een extra krantenabonnement genomen

Kranten lees ik voornamelijk online en soms is er op facebook een verwijzing naar het Dagblad van het Noorden, de regionale krant. Het gaat dan vaak om premium artikelen en die kun je zonder abonnement niet lezen. Mij interesseert regionaal nieuws ook zeker wel. Ik woon al nagenoeg 50 jaar in de stad Groningen en ik heb ook wel eens voor korte tijd een proefabonnement op deze krant gehad. Toen ging het om de papieren krant, naast het abonnement op de Volkskrant, die ik ook al weer jaren lees.

Nu was er het aanbod om voor 81 cent per week een jaarabonnement te nemen op de premium artikelen + de nieuws app.
Dus ik heb besloten dat te gaan doen.
Een jaar lang een abonnement voor maar €42,12, oftewel €3,51 per maand. Dan krijg ik niet zoals bij de Volkskrant de volledige krant, maar voor mij is het naast mijn normale krant goed genoeg. Ik ga kijken hoe het bevalt en in hoeverre ik er gebruik van ga maken.

Hoeveel kranten lees jij?

woensdag 20 april 2022

Mijn appelboom en kersenboom bloeien

Zowel mijn appel als mijn kers bloeien uitbundig nu! Beide met zeker honderd bloemen. De kers wordt al druk bezocht door insecten. De knoppen van de appelbloesem zijn nog niet helemaal open, dat komt binnenkort. Ik ben benieuwd wat deze bomen gaan opleveren! Ik heb de ervaring dat lang niet alle bloemen vruchten worden. Ik ga het zien! De appel is voor mij en de kersen zijn voor de vogels.

De kers

De appelboom

dinsdag 19 april 2022

Kringloopvondsten

Ik had 0 kinder DVD's en dat is wel wat heel weinig. Dus ging ik afgelopen week in de kringloop op zoek naar een leuke aanvulling van mijn DVD-collectie, die tot nog toe alleen uit DVD's voor volwassenen bestond.
In de kringloop koos ik 7 DVD's uit, deze:

Ze kostten een euro per stuk, niet duur voor deze DVD's voor mijn kleinkinderen.
Het is ook altijd leuk om bij de kleding te kijken, daar vond ik een mooie sweatstof  jurk met borduursel van het merk Didi, van 100% katoen, voor €4,50.
Vervolgens zag ik bij de gratis mee te nemen nog een mini poppetje. Erg leuk voor oudste kleindochter, die is verzot op dergelijke poppetjes.

Meestal breng ik ook iets in. Deze keer de laatste 3 nummers van het tijdschrift Genoeg, die legde ik in de gratis mee te nemen kast. Dan kunnen anderen die weer lezen.

maandag 18 april 2022

Bezuinigen op de zorgverzekering. Hoe staat het er mee?

In november besloot ik te bezuinigen op mijn zorgverzekering.

Ik deed 2 dingen:

1. ik zegde de aanvullende verzekering op (die was inclusief tandzorg)
Mijn berekening was dat de premie van de aanvullende verzekering (in totaal €279,- per jaar) hoger zou zijn dan de aanspraken die ik op die aanvullende verzekering zou kunnen maken.

2. ik betaalde niet meer maandelijks alvast een deel van het eigen risico
Dus geen spreiding eigen risico meer, maar gewoon betalen op het moment dat het in rekening werd gebracht. Ik betaalde in voorgaande jaren, vanaf februari t/m november, 10 maanden lang €37,50. Op dit moment is de stand van het eigen risico €53,18. Dat bedrag is voor de levering van 4 soorten medicijnen voor 3 maanden. 4x dat bedrag is €212,72. Als ik geen nieuwe kwalen krijg en door kan gaan met de huidige medicijnen, blijf ik onder mijn eigen risico van €375, - bij verzekeraar DSW.
Het stoppen met gespreid eigen risico is in feite niet echt een bezuiniging, want als ik in 2022 te veel zou betalen door middel van deze gespreide betaling, dan wordt na berekening in april 2023 het teveel betaalde terugbetaald. Als ik het gehele eigen risico op gebruik, dan betaal ik die €375,00 dit jaar natuurlijk alsnog.

Het idee was om een jaar te kijken hoe de bezuiniging en stoppen met gespreid eigen risico zouden uitpakken.
Tot nog toe gaat het goed. Ik heb geen gebruik gemaakt van zaken die anders onder de aanvullende verzekering zouden vallen. En het eigen risico is tot nog toe €53,18.

zondag 17 april 2022

Mijn gas- en stroomverbruik in week 15

Voor de geïnteresseerden onder mijn lezers weer mijn gas- en stroomverbruik in de afgelopen week:

Verbruik

Mijn gebruik in de afgelopen week (week 15):

GAS ->  5,1 m3.
In week 14 gebruikte ik 8,2 m3.

STROOM ->  10  kWh
In week 14 gebruikte ik 35 kWh.

Kosten voor gas en stroom

Wat kost dat verbruik van deze week?
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 100 cent per m3 gas en €0,27 per kWh: €7,80
(Deze 100 cent per m3 gas en €0,27 per kWh zijn de prijzen van mijn huidige vaste contract, dat loopt tot begin november 2022)

In dat bedrag zijn de vaste kosten niet meegerekend.
Wat ook niet meegenomen is, zijn de met ingang van januari 2022 veranderde overheidsheffingen op stroom, en de overheidscompensatie vanwege de hoge energieprijzen. Daardoor is de stroom goedkoper geworden. Ook heel recent veranderde er nog weer iets in de overheidsheffingen. Voor mij te ingewikkeld om dat mee te nemen in de berekening van de verbruikskosten.

Zonnepanelen
Mijn stroomproductie was van zondag 10 april t/m zaterdag16 april 60,4 kWh.
Als ik de opbrengst van mijn zonnepanelen aftrek van mijn verbruik deze week (en dat mag door de salderingsregeling) blijft er deze week een teruglevering van 50,4 kWh over.

Mijn totale stroomproductie in maart en april: 220,2 kWh
(Op 11 maart werden laat in de middag de panelen aangesloten en leverden die dag vrijwel niets meer op).

Weer begonnen met kiemen van zaden!

Sinds kort ben ik weer begonnen met het kweken van kiemen. In de winter deed ik dat niet, omdat het dan een gedeelte van de dag toch wat te koud is in huis.
Ik kiem de volgende zaden

  • tuinkers
  • mosterdkers (kweek je op dezelfde manier als tuinkers)
  • brassicamix (met verschillende soorten kool-zaden)
  • berglinzen
  • radijszaad
Onderstaand stukje schreef ik al weer jaren geleden:

Kiemen zijn heel gezond, omdat kiemen boordevol vitamines en mineralen zitten.
Je kunt kiemen kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf kiemen. Ik gebruik altijd biologische zaden. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met kiemen, toen kocht ik ook een boekje over dit onderwerp, maar eigenlijk is een boekje niet echt nodig omdat je op internet voldoende informatie kunt vinden.

Mijn kiemenboekje
Ik kiem peulvruchten (linzen en bonen) en groentezaden die ik in potten kiem en tuinkers en mosterdkers die ik op watten laat kiemen. Het zijn heerlijke thuis gekweekte groenten voor weinig geld. Lekker voor op brood of in de salade.
Hoe lang duurt het voordat je de kiemen kunt eten?
3 tot 6 dagen
Hier kun je lezen en bekijken hoe je het doet, dat kiemen.

Waar is het goed voor?

  • De voedingswaarden blijven (omdat het een 'levend' product betreft) behouden tot aan het moment van de consumptie.
  • Met kiemen heeft men een groente die op het meest vitale moment van de groei genuttigd wordt. Bovendien wordt het in z'n geheel geconsumeerd, dit in tegenstelling tot volwassen groenten waarvan vaak slechts een deel wordt gegeten.
  • Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn ontwikkeling tot plant/groente bevindt, heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
  • Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan. Glucosinolaten zijn stoffen die een rol spelen in het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten.
  • Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet.
  • De meeste soorten kiemen zijn verrassend lekker, en op allerlei manieren te verwerken in diverse gerechten.
  • Door het aantrekkelijk uiterlijk zijn kiemen ook zeer geschikt als garnering
 (Bron: Kiemerij De Peuleschil)
Zakjes met kiemzaadjes kun je kopen in biologische winkels. Op de site waar ik naar toe verwees over hoe je te werk moet gaan, kun je ook vinden waar je de zaden kunt kopen. Desgewenst kun je ook via internet bestellen. Voordeel daarvan is dat je via internet meer keuze hebt dan in de biologische winkel.

Is het zuinig?

Je moet natuurlijk wel eerst investeren in de aankoop van de zaden. Dat kost wel wat, maar je oogst is rijkelijk overvloedig en dat kost je een stuk minder dan wanneer je in de winkel schaaltjes met kiemen koopt! Dan betaal je voor 20 gram tuinkers 1 euro en voor 60 gram gemengde kiemen €1,59!

zaterdag 16 april 2022

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Deze keer ben ik iets over mijn budget gegaan. Niet veel, maar 1 euro, peanuts dus!
Ik kocht vrij veel en daar waren wat duurdere dingen bij, zoals hoemoes, kaas, amandelen. Ik denk dat ik meer gekocht heb dan dat ik opgemaakt heb de afgelopen week. Dat kwam ook doordat ik 2x bij dochter at. Mijn schoonzoon, haar man, was voor zijn werk op reis en ik paste 's avonds of 's middags op en at mee. 

9 - 16 april '22


*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
grapefruits, 3 stuks Lidl 1,69
banaan Lidl 0,22
4 baby avocado's* AH 1,79
2 harde broodjes Lidl 0,55
4 pistolets bruin * @ AH 0,65
afbakbroodjes met pitten en zaden
Lidl 0,79
2 pakken knäckebröd Coop 1,30
2 huzarenslaatjes (Russisch ei) AH 1,54
basis muesli met noten en zaden, ongezoet @ Coop 1,49
3 doosjes hoemoes* AH 5,00
kaas* AH 4,02
surimisticks AH 0,99
haring in tomatensaus, 1 blik
Lidl 1,10
radijs* Lidl 0,49
broccoli, 500 gr* Lidl 0,89
kropsla met kluit Lidl 0,89
peterselie in pot* Lidl 0,99
snoeptomaten Coop 1,19
ketjap @ Coop 0,45
sambal brandal @ Coop 0,84
sambal badjak 2 potten* AH 2,47
Snacks/ hapjes    
2 zakken amandelen* Lidl 3,00
dropmix @ Coop 0,78
cocktailnoten Coop 1,37
vegan cakemix AH 1,99
Dranken    
sojamelk, 3 liter Coop 2,64
limonadesiroop AH 1,89
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     41,01
Diversen    
TOTAAL   41,01

vrijdag 15 april 2022

Al weer 15 jaar eigenaar van een koophuis

Op 15 april 2007 kreeg ik de sleutel van mijn woning. Eigenlijk was ik  juridisch de eigenaar van het huis, maar in feite was de bank de eigenaar, die had mij het geld geleend middels een hypotheek. Als ik niet aan mijn betalingsverplichtingen voldeed, kon ik weer uit het huis gezet worden. Dat was met de vorige eigenaar ook gebeurd. Die had betalingsachterstanden en dat kwam niet meer goed.

Met nog 10,5 jaar te gaan voordat ik op mijn 65e mijn AOW kreeg en ik dan een lager pensioeninkomen zou krijgen doordat ik door jarenlange werkloosheid en parttime werken weinig pensioen opgebouwd had, leek het mij een goed plan om mijn hypotheek af te gaan lossen. Het leek mij niet fijn om ook uit mijn huis gezet te worden! Uiteindelijk besloot de regering dat ik pas op mijn 66e mijn AOW zou krijgen, dus ik had een jaar langer voor pensioenopbouw en het eventuele aflossen van mijn hypotheek, maar dat wist ik toen nog niet.

Ik ging voortvarend aan de slag en het aflossen ging goed. Het leuke van aflossen is, dat de hypotheeklast steeds lager wordt. Op het laatst betaalde ik bijna geen hypotheekrente meer!
In januari 2018 heb ik het allerlaatste deel van mijn hypotheek (= €900,- was mijn totale hypotheekschuld toen) afgelost en sindsdien is mijn huis helemaal van mij en is er geen stukje van de bank!

Al weer 4 jaar is mijn huis dus 100% van mij! In het begin voelde dat als een overwinning. Dat had ik toch maar gepresteerd. Dat gevoel duurde niet zo lang. Toen werd het gewoon om een hypotheekvrij huis te hebben, niets bijzonders meer. Had ik ooit een hypotheek? Ik weet het al bijna niet meer!

Omdat mijn huis in het aardbevingsgebied staat en er daardoor waardevermindering opgetreden is, kwam ik in aanmerking voor subsidie om de woning te verbeteren of te verduurzamen. Met zonnepanelen en een opgeknapte badkamer met inloopdouche staat mijn huis er weer prima voor!

Op naar de volgende 15 jaar!


donderdag 14 april 2022

Boete belastingdienst

 NOS:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt het ministerie van Financiën een recordboete op van 3,7 miljoen euro vanwege de zwarte lijst waarop de fiscus jarenlang persoonsgegevens van mogelijke fraudeurs bijhield.
Eerder legde de toezichthouder de Belastingdienst al een boete op van 2,75 miljoen euro vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire, waarin ouders als gevolg van onterechte fraudeverdenkingen veel geld moesten terugbetalen.

Dan denk ik twee boetes voor de belastingdienst, in totaal 6,45 miljoen euro? Wie betaalt dat dan en aan wie wordt die boete dan betaald?
Ik neem aan dat de boete aan de overheid betaald moet worden, maar de belastingdienst is net zo goed overheid. Is het dan een soort vestzak-broekzak-transactie?

Dit lees ik verder in het artikel:
'Boete blijft in de schatkist'
Boetes die door de Belastingdienst moeten worden betaald aan de toezichthouder komen weer in de schatkist terecht. De boetes worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), een overheidsinstelling die valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Belastingdienst valt onder het ministerie van Financiën met minister Kaag als eindverantwoordelijke, daarom krijgt zij formeel de boete opgelegd.

In feite is het een soort symbolisch iets. Het mag dan een recordboete zijn, eigenlijk stelt het hemelmaal niets voor als sanctie. Niemand bij de overheid wordt er een cent minder van. Geen van de ambtenaren die in de fout ging hoeft iets te betalen.
Het bedrag blijft in de schatkist.

Zo wil ik ook wel een boete krijgen!


woensdag 13 april 2022

Een elektrische stoeldeken gekocht!

Omdat ik met mijn 8 zonnepanelen nu meer stroom produceer dan ik verbruik, leek het mij een goed idee om iets met die extra stroom te doen. Met mijn huidige contract levert 1 kWh mij 11 cent op als ik teruglever. Dat is vergeleken met de energieprijzen van tegenwoordig heel laag!
Ooit zat ik in de winter in een auto van een collega en die auto had stoelverwarming. Wat is dat heerlijk! De stoel werd direct warm en verwarmde mijn billen en rug! Woow, die warmte voelde weldadig aan!

Nu kocht ik dus voor op de bank of op de stoel een stoeldeken, zoals ik al in de titel van dit bericht verklapte. De deken is met een batterij oplaadbaar, neemt relatief weinig stroom en geeft vervolgens gedurende úren snoerloos lekkere infrarood warmte af! Hij kan op 3 standen:
1. laagste stand 28-32 graden - dan heb je 4 uur warmte
2. middelste stand 35-39 graden - 2,5 uur warmte
3. hoogste stand 38-42 graden - 1,5 uur warmte
De deken heeft 4 à 5 uren nodig om helemaal op te laden en neemt 18 Watt.
Ik heb gemerkt dat stand 1 voor mij al warm genoeg is.
4 uren warmte is dus 0,04 kWh (als ik uitga van 5 uren opladen).

Het voordeel is dat je, met die stoeldeken aan, nu aan ongeveer 17 graden in de woonkamer wel genoeg hebt. Dus dat scheelt gas! Gas besparen is geld besparen en minder (Russisch?) gas verbruiken.

Ik vind het heerlijk dat ik hem ook buiten kan gebruiken! Ik mag graag om deze tijd van het jaar buiten zitten, maar dat is soms wel wat fris. Met deze snoerloze deken kan ik mijn rug en achterwerk lekker warm houden en dat werkt dóór voor het warm houden van je hele lichaam.
Je kunt de deken ook tijdens het opladen gebruiken, maar dan duurt het langer voordat de deken opgeladen is en de deken is dan uiteraard niet snoerloos.

Het enige nadeel vind ik de prijs, die is best hoog. Kijk hier maar eens (geen aandelen of zo)
Op zich is het een goed bedrijf, gevestigd in Nederland en heel duurzaam bezig. Zo wordt een deel van hun producten in elkaar gezet bij hun eigen sociale werkplaats. Hier werken mensen met een arbeidshandicap of (voorheen) langdurige werklozen.Een mooi initiatief!

dinsdag 12 april 2022

Zo blij met zon en voorjaarswarmte

Het weer doet altijd heel veel met mijn stemming! Het licht van de zon is heerlijk! Zo veel beter dan somber en nat weer! Daar word ik zelf ook somber van! Ik begin nu  te zingen en ik adem automatisch dieper.

Vandaag wordt ook een prachtige dag. Het kan misschien wel 20 graden worden. Ik geniet met volle teugen. Ik wil er op uit of tenminste in mijn tuin aan de slag en profiteren van deze dag!
Wel even smeren met zonnebrand!
Ik sprak er toevallig gisteren met mijn oudste dochter over. Zij leeft ook altijd erg op met dit weer. Van ons mag het altijd wel zo zijn! Ik weet dat dat desastreus zou zijn voor de natuur en het gebeurt natuurlijk ook niet, maar toch, ik zou het heerlijk vinden. 



Heeft de zon invloed op jouw humeur?

maandag 11 april 2022

Geld verdienen met je weblog: Euroclix sparen

Met mijn weblog verdien ik een leuk zakcentje bij!
Van de baas van de reclame mag ik niet bekend maken hoeveel precies, maar je mag van mij aannemen dat het een aardig bedragje is,
Waarom ik daar niets over mag zeggen, dat is mij volledig duister. Ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat bloggers juist door de verdiensten gaan deelnemen. Dus meer blogs met reclame en dus meer verdiensten. Als iemand mij kan uitleggen waarom het niet mag, dan lees ik dat graag.

Verder doe ik al jaren mee aan Euroclix. Daar verdien ik de laatste jaren iedere 2 jaar ongeveer 850 euro mee. In het afgelopen jaar heb ik geen gespaarde clix ingewisseld, dat ga ik binnenkort weer doen.

Via deze weblog kunnen nieuwe deelnemers zich aanmelden. Daarvoor krijgen ze direct 150 clix cadeau. Verder krijg je, als je zorgt voor nieuwe deelnemers 10 % van de verdiensten van deze nieuwe leden. Heel leuk, dat krijg ik als provisie en jij ook als je nieuwe leden aanbrengt.

Ook verdien ik zelf clix met mail lezen en als ik ergens iets via internet bestel, dan doe ik dat altijd via Euroclix, zodat ik clix verdien.

Ik heb in de loop der jaren al heel veel geld verdiend met Euroclix, daar kun je een leuke vakantie van bekostigen.

Ik wil pas weer uit laten betalen als ik 50.000 clix gespaard heb. Dat levert 850 euro op, dat laten uitbetalen wordt "ergens" in de komende maanden. Hoe meer clix je inwisselt, hoe meer euro's, 1000 clix levert 10 euro op. 50x die hoeveelheid clix leveren 85x zo veel euro's op. Daarom wacht ik nog "even" met het laten uitbetalen.

zondag 10 april 2022

Mijn stroom- en gasverbruik in week 14

Voor de geïnteresseerden onder mijn lezers weer mijn gas- en stroomverbruik in de afgelopen week:

Verbruik

Mijn gebruik in de afgelopen week (week 14):

GAS ->  8,2 m3.
In week 13 gebruikte ik 2,1 m3.

STROOM ->  35  kWh
In week 13 gebruikte ik 70 kWh.

Kosten voor gas en stroom

Wat kost dat verbruik van deze week?
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 100 cent per m3 gas en €0,27 per kWh: €17,65
(Deze 100 cent per m3 gas en €0,27 per kWh zijn de prijzen van mijn huidige vaste contract, dat loopt tot begin november 2022)

In dat bedrag zijn de vaste kosten niet meegerekend.
Wat ook niet meegenomen is, zijn de met ingang van januari 2022 veranderde overheidsheffingen op stroom, en de overheidscompensatie vanwege de hoge energieprijzen. Daardoor is de stroom goedkoper geworden. Ook heel recent veranderde er nog weer iets in de overheidsheffingen. Voor mij te ingewikkeld om dat mee te nemen in de berekening van de verbruikskosten.

Zonnepanelen
Mijn stroomproductie was van zondag 3 april t/m zaterdag 9 april 38,4 kWh.
Als ik de opbrengst van mijn zonnepanelen aftrek van mijn verbruik deze week (en dat mag door de salderingsregeling) blijft er deze week een teruglevering van 3,4 kWh over.

Mijn totale stroomproductie in maart en april: 161 kWh (Op 11 maart werden laat in de middag de panelen aangesloten en leverden die dag vrijwel niets meer op, dus dit getal is de opbrengst van ongeveer een maand).

De BTW-teruggave zonnepanelen is aangevraagd en er was ook iets met het subsidiegeld ..............

Onlangs kreeg ik bericht dat de teruggave van de betaalde BTW over de zonnepanelen is aangevraagd.
Alleen ................ het is heel onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat ik het geld terugkrijg.
Dit bericht ontving ik van het bureau dat de aanvraag BTW-teruggave voor mij regelt:

De ervaring leert dat de afhandeltermijn van het gehele BTW traject normaliter ongeveer 4-5 maanden bedraagt. De Belastingdienst heeft momenteel echter grote achterstanden, waardoor wij geen enkele termijn kunnen noemen waarin e.e.a. is geregeld. Die informatie krijgen wij ook niet van de Belastingdienst.
Mocht er iets nieuws te melden zijn, dan berichten wij u vanzelfsprekend.
(.....................................)
Zonnepaneelhouders krijgen minder BTW terug dan zij hebben betaald aan de zonnepanelenleverancier. Omdat zij energie terugleveren aan het energienet dienen zij hiervoor een bedrag af te dragen aan de Belastingdienst welke afhankelijk is van het piekvermogen van de installatie. Uw opbrengstvermogen is 2880 Wp, daarbij hoort een forfait van EUR 60,00. Dit zal worden verrekend met uw teruggave. Meer informatie hierover leest u op de site van de Belastingdienst.

Dat terugkrijgen van de BTW kan nog wel even duren dus en ik krijg niet alles terug, het forfait behorend bij mijn opbrengstvermogen wordt afgetrokken van de BTW som.
Weer wat geleerd. Dit wist ik helemaal niet!

Daarnaast kreeg ik nog geen bericht van goedkeuring van mijn aanvraag voor de subsidie voor mijn zonnepanelen en renovatie van mijn badkamer. Ik  had op basis van de offertes voor de beide projecten €9.614,46 subsidie aangevraagd. Morgen zouden de 13 weken wachttijd om zijn, want morgen is het 13 weken geleden dat ik een hele dag (14 uren) in de gaten hield of ik al haast aan de beurt was. Lees ook hier.
Maar, o wonder, ik heb het gevraagde geld al wel op mijn bankrekening! Er stond afgelopen vrijdag ineens  €9.614,46 op mijn rekening! Er is kennelijk iets mis gegaan met de verzending van de toekenningsbrief via de mail. Ik vond hem online op Mijn SNN*, in mijn dossier. Er is op 28 maart een besluit genomen, maar ik ontving geen post en ook geen mail, dus dacht ik dat het nog niet afgehandeld was.
Maar wel dus.

Ik heb er geen problemen mee dat ik geen bericht kreeg. Liever geen brief en wel geld dan andersom!
Het geld is een voorschot, dit staat er in de brief:
Het kan zijn dat u de kosten van de verbeteringen aan uw woning mogelijk niet kunt voorschieten. U ontvangt daarom alvast € 9.614,46 aan subsidie. Het precieze bedrag stellen wij nog vast. Het bedrag wordt in ieder geval niet meer dan wat we nu berekend hebben.

Die €9.614,46 is ook voldoende, want beide klussen samen kostten ook ongeveer dat bedrag. De badkamer kostte iets meer, doordat er een beetje meer is gedaan dan in eerste instantie afgesproken, maar dat vind ik geen probleem.

*) SNN staat voor Samenwerkingsverband Noord Nederland.

zaterdag 9 april 2022

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Ik heb relatief weinig uitgegeven de afgelopen week, ik bleef ruim onder mijn budget van 40 euro.
Daarbij waren een aantal mooie aanbiedingen, zoals de vleesvervangers, de tonijn en de oploskoffie.

Er zijn nu nog aankopen bij de Coop bij. Binnenkort niet meer, dan verandert de Coopwinkel in een Pluswinkel. Dat zal wel even wennen worden!
Heb jij ervaringen met Plus? Aanraders?

2 - 9 april '22


*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
3 grapefruits Lidl 1,69
3 bananen* Lidl 0,48
chocopasta @ Coop 1,29
cottage cheese BB AH 0,49
knäckebröd Coop 0,65
4 kaiserbroodjes, voorgebakken Coop 0,49
makreelfilet  BB AH 2,92
vleesvervangers, 3 verpakkingen* Coop 4,99
2 blikjes tonijn (2=1) * AH 1,99
3 grote blikjes tomatenpuree AH 1,47
prei* AH 0,39
rucola BB AH 0,75
2 potten tafelzuur, A-merk * AH 1,68
sambal badjak Coop 1,65
kwark Coop 1,59
kwark AH 1,39
Snacks/ hapjes    0,00
Dranken    
sojamelk, 2 pakken
AH 1,76
sojamelk, 2 pakken
Coop 1,76
2x 200 gr oploskoffie* (2=1) Coop 2,59
limonadesiroop AH 1,89
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     31,91
Diversen    
TOTAAL   31,91