woensdag 30 juni 2021

Jongste dochter al weer 32 jaar!

Vandaag is het al weer 32 jaar geleden dat mijn jongste dochter geboren is! Wat lang geleden al weer!
Ik ben heel trots op haar en haar zus. Ze zijn beide uitgegroeid tot prachtige, lieve mensen. Sociaal vaardig en betrokken op de wereld om hen heen! Ik prijs me gelukkig met die twee, en uiteraard hun partners en de kleinkinderen, ik vind dat ik heel lieve schoonzoons heb en schitterende kleindochters en kleinzoon.

Jongste, hopelijk blijf je goed gezond en komen er nog tenminste 2x 32 jaar bij!

In 1991, twintig dertig jaar geleden in Beieren, Zuid-Duitsland , na het eten van kersen

Met walkman tijdens fietskamperen in Nederland, ook in 1991

Dochter hield 20 30 jaar geleden al van kamperen en dat vind ze nog steeds heel leuk! Met de auto in Nederland, maar ook op de fiets!

dinsdag 29 juni 2021

Soms word ik blij van een bezoek aan het ziekenhuis!

Gisteren had ik een consult in het ziekenhuis, in het UMCG, bij de oogarts. De titel is eigenlijk al de spoiler: alles was helemaal goed met mijn ogen.

Waar werd naar gekeken?
Naar 3 verschillende zaken, of eigenlijk 4:

  1. de gevolgen van ruim 30 jaar diabetes voor mijn ogen
  2. eventuele tekenen van nieuwe netvlies loslatingen
  3. vorming van na-staar op mijn kunstlenzen die ik kreeg bij de staaroperaties
  4. schade door te hoge bloeddruk

1. Door diabetes kan vaatschade optreden in de ogen. Vaatjes gaan bloeden en als dat niet behandeld wordt, dan word ik blind. Tot nog toe was er geen vaatschade te zien. Hoera! Er is in ieder geval 1 deel van mijn lichaam dat geen last heeft van de nadelige gevolgen van de al die jaren diabetes!
2. Op mijn 17e, in 1970, had ik aan beide ogen netvlies loslatingen en aan 1 oog gaten in mijn netvliezen. Ik ben toen gelaserd en geopereerd en de behandeling was voor die tijd heel succesvol. Behalve wat littekens op mijn netvliezen bleef mijn zicht heel goed. Sommige mensen werden er blind door, maar ik had geluk. Ook een aantal jaren geleden bleek ik links ineens weer een loslating te hebben. Dat oog is toen gelaserd en de loslating is met die laserstralen weer vastgezet. Doordat de littekens van de gaten en loslatingen aan de randen van mijn gezichtsveld zitten, heb ik weinig hinder van de littekens.
3. Ik heb sinds ruim een jaar rechts een beetje last van na-staar. Dat was vorig jaar al geconstateerd. Die na-staar was niet erger geworden, behandeling is nog niet nodig.
4. Ik heb bloeddruk medicatie, maar toch kan de bloeddruk soms een beetje aan de hoge kant zijn. Mijn ogen bleken ook hierbij helemaal goed te functioneren.

Vorig jaar in april  was de polikliniek al helemaal ingericht op corona. Nu is de inrichting al weer totaal anders. Je kunt je door allerlei maatregelen (er zijn allemaal kunststof hokjes, daarmee is iedereen van anderen afgeschermd) nog veel beter aan de 1,5 meter afstand houden. De leestafels zijn verdwenen en ik verwacht dat die tafels ook niet weer terug komen.

Wat mij verder opviel: het terrein van het ziekenhuis is rookvrij gebied, maar bij alle andere bezoeken werden deze regels overtreden en zaten mensen buiten in nabijheid van de ingang te roken. Nu helemaal niet! Dat was voor het eerst! Een positieve ontwikkeling!

maandag 28 juni 2021

Appel uitgedund

In 1993 kreeg ik een in mijn ogen grote tuin, in ieder geval vergeleken bij de 2,5 vierkante meter aarde waar ik eerst mijn plantjes in zette.
Destijds, en dan heb ik het over ruim 25 jaar geleden, keek ik iedere vrijdag naar Gardeners' World. Ik was een echte fan. Vooral Geoff Hamilton vond ik zeer inspirerend en later ook Alan Titchmarsh, zijn opvolger. Toen ik Gardeners' World opzocht op Wikipedia, las ik ik dat Geoff Hamilton al weer in 1996 overleden is, 25 jaar geleden! En Alan Titchmars stopte niet lang daarna, in 2002.
Ik word echt oud!
Ik kocht destijds regelmatig het tijdschrift Gardeners' World en andere tuintijdschriften, waar ik heel erg van genoot.
Op zeker moment ben ik opgehouden met het kijken naar het programma, ik vermoed een paar jaar na 2002. Het was allemaal wel leuk en aardig, maar ik had weinig tijd voor mijn tuin en ik kon feitelijk weinig met mijn tuin. Het was een tuin op zware kleigrond. Bij droogte werd het als beton en er in graven als het nat was, was een hels karwei!
Ook toen ik in mijn huidige woning kwam wonen had ik weinig tijd: bijna fulltime werken, mantelzorg voor mijn moeder. Er stonden planten en bomen in mijn tuin en die hield ik wat bij, verder niet.
Ik verving een sierwilgje door een appelboompje en plantte een gekregen rode bessenstruik en dat was het dan!

Pas sinds kort kijk ik weer naar Gardeners' World, met 888 ondertiteling, want dan volg ik het Engels beter.
Afgelopen vrijdag ging het over uitdunnen van de appel. Als er aan een tak van je appelboom meer dan 2 appels naast elkaar groeien, dan moet je de overige appeltjes uit dat trosje verwijderen, dan groeien de overige appels beter uit. Met die tip ben ik gisteren aan de slag gegaan en ik heb mijn appel uitgedund. Ik hoop nu op mooie appels in de herfst!

zondag 27 juni 2021

Hoera! De mondkapjes hoeven niet meer!

Vanaf gisteren is de mondkapjesplicht (voorlopig?) afgeschaft! Als er tenminste 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dat betekent dat het in de supermarkt niet meer hoeft en ook op veel andere plekken niet meer. Ik ben er wel blij mee. Het betekent dat ik veel vaker weer hele gezichten kan zien en niet meer in mijn verstaan van gesproken woord en spraak-afkijken gehinderd word door mondkapjes.
Ook had ik altijd last van een beslagen bril, waardoor ik regelmatig bijna niets meer kon zien en dus noodgedwongen mijn bril maar in mijn tas deed!
Ook bungelden mijn hoortoestellen na afdoen van mijn mondkapje vaak naast mijn oren en zaten ze niet meer achter mijn oren.

Morgen ga ik naar de oogarts voor de jaarlijkse oogcontrôle. Dat kan hij/zij niet doen zonder die 1,5 meter te overschrijden. Dus neem ik een mondkapje mee naar het ziekenhuis. 

In de komende week worden ook mijn nieuwe hoortoestellen aangemeten. De toestellen worden ingesteld op mijn gehoorverlies. Ook daarvoor is nabijheid dichter dan 1,5 meter nodig.
Verder ga ik naar de kapper in deze week en laat ik bloedprikken. Voor al deze activiteiten is misschien toch een mondkapje nodig.

Ik heb het druk deze week. Ik neem in ieder geval mondkapjes mee. Ik heb vrijdag al mijn mondkapjes gewassen in een heet sopje, zodat ze weer fris zijn. Mee in de tas, dan haal ik ze indien nodig tevoorschijn!

zaterdag 26 juni 2021

Door ziekte weinig boodschappen gekocht

Maandagavond werd ik ziek, ik kreeg last van hoofdpijn, pijnlijke kaken, misselijkheid, diarree, koorts, vermoeidheid, kortom: algehele malaise, daardoor heb ik deze week weinig boodschappen gekocht.
Afgezien van het halen en brengen van mijn fiets op woensdag, ben ik gisteren voor het eerst weer wat buiten geweest en heb ik wat boodschappen gedaan. Zoals altijd bleek dat toch wat te vroeg, ik denk altijd alweer (bijna) beter te zijn, terwijl dat in feite niet zo is, dus na 2x 5 minuten heen en weer naar de supermarkt heb ik verder niets gedaan. Flinke stukken fietsen om mijn conditie op peil te houden is er nu niet bij, dat komt later wel weer. 

19 - 26 juni '21


*=aanbieding, @=afgeprijsd WAAR PRIJS
Voeding    
3 nectarines* AH 1,25
400 gr aardbeien* AH 2,69
500 gr. kersen* AH 2,49
2 avocado's* AH 2,00
tahin (sesampasta) AH 2,65
rucola* AH 0,75
734 gr trostomaten* AH 0,87
2 zoute haringen* @ AH 1,16
224 gr makreelfilet* AH 2,04
kwark AH 1,29
Snacks/ hapjes   0,00
Dranken   0,00
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     17,19
Diversen   0,00
TOTAAL   17,19

 

vrijdag 25 juni 2021

Gratis hoortoestellen

Laatst schreef ik een blog over hoortoestellen en slecht horen. Wieteke tipte mij toen om naar een keten te gaan waar ze de 25% eigen bijdrage vergoeden.
Een gouden tip!
Afgelopen maandag had ik een afspraak en ik krijg binnenkort  2 hoortoestellen en een apparaat om de TV geluiden te streamen. Helemaal  gratis, ik hoef niets te betalen.

Ik zou alleen een verzekering voor diefstal, verlies en onherstelbare schade kunnen nemen. De verzekering kost 1 euro per hoortoestel per maand, in één keer voor 5 jaar te betalen. Zo'n bedrag à €120,- is te overzien. Dus dat ga ik misschien maar doen. Hoewel je je op zo'n verzekering niet moet verkijken. Als ik er het water mee inspring of per ongeluk mee onder de douche ga staan, dan krijg ik waarschijnlijk niets vergoed en ook niet als ik ze in het zwembad in een kleedhokje laat liggen en niet meer terug krijg.
Het besluit om al dan niet te verzekeren moet ik nog nemen. Er is in de afgelopen 13,5 jaar dat ik hoortoestellen draag, nooit iets gebeurd. Verlies of diefstal lijkt me onwaarschijnlijk. Ik heb ze in mijn oren als ik op stap ben. Dan moet ik dus mezelf kwijtraken of ik moet zelf gestolen worden, gekidnapt of zo.

Er zit gewoon 5 jaar garantie op de toestellen, dus mochten ze in de tussentijd stuk gaan (zoals bij mijn beide huidige toestellen gebeurde) dan worden ze gewoon gratis gerepareerd.

Hebben lezers misschien ervaring met verzekering van hoortoestellen?
Weet jij of zo'n verzekering nuttig is?

donderdag 24 juni 2021

Nieuwe achterbanden op de fiets

De laatste tijd leg ik flink wat kilometers af op mijn fiets! Al die kilometers zorgen natuurlijk wel voor slijtage van de banden en versleten banden geven heel veel kans op lekrijden, zeker bij nat weer.
Omdat ik slecht ter been ben, is een lekke band voor mij helemaal niet handig!
Hoe kom ik met die lekke band weer thuis of bij een fietsenmaker?

Hoe werkt dat dan, die lekke banden bij nat weer?
Als het nat is, dan blijft er van alles aan je banden plakken: scherpe stukjes glas, schelpen, steentjes, doornen etc. En doordat ze blijven plakken, komen ze bij iedere omwenteling van je wiel verder in de band. En als die band heel dun is, dan is dat scherpe stukje er snel doorheen en psss zegt je band!

Dus ging ik gisteren naar de werkplaats van de fietsenmaker om mijn fiets te laten voorzien van een nieuwe buitenband en meteen ook maar een nieuwe binnenband.
Hopelijk heb ik hiermee een lekke band voorkomen!
Kosten: €39,85 voor buiten- + binnenband.

mijn oude achterband

woensdag 23 juni 2021

Mijn kersen doen het goed!

Ook dit jaar zitten er weer kersen aan mijn kersenboom!
Het zijn vrij kleine en tamelijk zure kersen, maar dat mag hem de pret niet drukken.
Ik heb kersen aan mijn kersenboom!
Vorig jaar hebben mijn kleinzoon en mijn jongste dochter alles wat over was nadat merels op rooftocht waren, geplukt en heeft mijn kleinzoon daar lekker van gesmuld. Dit jaar hangen ze er nog, hoewel ik ook al wel vogelvraat ontdekt heb!


De rijpste kers is al door vogels gevonden!


dinsdag 22 juni 2021

Bestolen in de supermarkt!

Ik had afgelopen zondag wat boodschappen gehaald: nectarines, zoute haring en aardbeien. Maar toen ik mijn boodschappen in mijn tas wilde doen, waren de haringen verdwenen!
Ik voelen en kijken in het stuk achter de band van de kassa, maar echt, ze waren er niet.
De kassière vraagt: "wat zoekt u? "
Ik: "De haringen!"
Ik had ze toch echt gekocht en betaald. Ze zaten niet in mijn tas en ze lagen er niet meer.
Gewoon verdwenen.
Gelukkig pakt de kassière de telefoon en laat een nieuw pakje komen, zodat ik toch mijn haringen heb!

Achteraf bedacht ik dat de dame voor mij ook haringen kocht. Ik had ze op de band zien liggen. Waarschijnlijk had ze de hare al in de tas gedaan en toen zag ze mijn haringen liggen en stopte die ook in haar tas, gewoon in de veronderstelling dat het haar aankoop was.

Het was voor het eerst dat ik bij de kassa "bestolen" ben! Weliswaar waarschijnlijk per ongeluk, maar het voelde heel gek!

Naar aanleiding van alle opmerkingen dat het waarschijnlijk helemaal niet gaat om diefstal en dat het woord bestolen hier niet op zijn plaats is: het voelde voor mij wel als bestolen. Iemand had mijn haringen weggepakt!


maandag 21 juni 2021

Waarom moeten dingen altijd stuk gaan?

Het bandje van mijn horloge is kapot. Een beetje maar, maar desalniettemin kapot! Alleen het bandje van de gesp is stuk.
Balen vind ik het!
Het vervangen van zo'n siliconenbandje kost tenminste 10 euro en dan moet je het ook nog zelf monteren!
Ik heb het horloge nu precies 2 jaar en ik wilde het eigenlijk niet vervangen door een zelfde soort horloge. Het horloge kostte destijds 26 euro. Als de batterij leeg is, dan koop ik een slim horloge waar je ook al je bewegingen mee kunt meten. Ik hoef er niet mee te kunnen betalen, zo slim hoeft mijn nieuwe horloge ook weer niet te zijn. Maar mijn hartslag, stappen en andere beweging wil ik er wel op kunnen aflezen.
Schaam, ik wil dit kapotte horloge dus weg doen als de batterij leeg is. Een wegwerphorloge!
Maar hoe moet het met het kapotte bandje?
Ik heb de volgende oplossing bedacht: ik nam een haarelastiek en wikkelde dat 5 keer rond het bandje en stak het uiteinde van het bandje daar in!

Kapot!

Met haarelastiek

zondag 20 juni 2021

Een prachtig boek!

Ik lees op dit moment een prachtig boek en ik ben zo enthousiast dat ik er een stukje over wil schrijven!
Titel: Boek voor mijn dochters (Engelse titel: The Memory Book)
Auteur: Rowan Coleman
Claire, de hoofdpersoon, is een vrouw van begin 40 die Alzheimer heeft. Ze heeft een dochter van 3,5 en een dochter van 20 jaar.
Ze krijgt in het begin van het boek een Herinneringen Boek, waar zij haar gedachten in kan schrijven, ook haar oudste dochter en haar man Greg schrijven er in. Ook van haar moeder Ruth worden herinneringen en emoties rond de Alzheimer van haar dochter beschreven.

Ik vind het een knap geschreven boek. Het proces van iemand die Alzheimer heeft wordt enorm indringend beschreven. Zo nu en dan heeft ze heldere momenten en dan weer weet ze niet hoe ze haar schoenen aan moet trekken en wordt ze bang van de man die in haar huis woont. Hij was de liefde van haar leven, maar zo nu en dan weet ze daar niets meer van.
Haar zorgen over haar beide dochters, haar opstandigheid dat ze niet meer les mag geven en dat ze niet meer auto mag rijden zijn zeer aangrijpend beschreven.
Heel bijzonder, ik vind het een aanrader!

Waarom grijpt het me zo aan?
Dat is misschien vooral omdat ik zelf bovengemiddeld kans heb op vasculaire dementie door diabetes. Diabetes is slecht voor de bloedvaten, het kan de vaten in ogen, nieren, voeten etc aantasten en ook de hersenen. Ik heb nu zo'n 34 jaar diabetes. Tot nog toe zijn mijn ogen, nieren en voeten nog best goed, en hopelijk mijn hersenen ook. Gelukkig krijgt niet iedereen met diabetes last van vasculaire dementie, maar ik vind het wel een beetje beangstigend dat ik meer kans daarop heb!

zaterdag 19 juni 2021

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Deze week veel zomerfruit: 1 kg kersen, en 2 nectarines. Genieten was het! Verder wat harde broodjes en bijzondere kazen, zalm en olijven om mijzelf eens lekker te verwennen!
Ook kocht ik 2 zoute haringen, eigenlijk niet goed voor mijn bloeddruk, want te zout. Ik deed er 4 dagen mee, iedere dag een halve. Zo blijft de schade voor de bloeddruk een beetje beperkt! 
De ibuprofen was zo langzamerhand bijna op, dus tijd voor aanvulling van de voorraad pijnstillers!
Ook kocht ik 32 rollen toiletpapier, ik had nog 24 rollen in voorraad, dus voorlopig ben ik weer helemaal voorzien!

12-19 juni '21


*=aanbieding, @=afgeprijsd, GTA=geld terug actie WAAR PRIJS
Voeding    
2 nectarines* AH 0,84
500 gr kersen Grieks* AH 2,49
500 gr kersen Spaans* Lidl 1,99
2 harde broodjes (kampioentje) Lidl 0,60
1 hard volkoren broodje AH 0,29
2 pakken knäckebröd Coop 0,92
trostomaten AH 1,30
komkommer AH 0,49
broccoli* AH 0,53
rode peper* AH 0,28
schijfjes aardappel, 500 gr* Lidl 0,59
rucola Lidl 0,89
bospeen* Lidl 0,89
haringfilet in tomatensaus, 2 blikken Lidl 2,26
2 zoute haringen* AH 1,79
bio tofu naturel AH 1,49
zalmfilet, diepvries, 2x 375 gram* Coop 4,99
huzarensalade Coop 1,99
Snacks/ hapjes    
3x kaas, 1 geitenkaas, 2 blauwader, in totaal 252 gram* AH 2,20
geitenkaasrol, 180 gr Lidl 1,79
olijven, vers, 2 doosjes* AH 3,00
Dranken    0,00
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     31,61
Diversen    
2 x 32 inlegkruisjes* AH 1,74
2x 16 rollen toiletpapier* AH 7,99
ibuprofen, 2 doosjes met 20 stuks Kruidvat 3,98
TOTAAL   45,32

vrijdag 18 juni 2021

Beleggen, ik doe het nog steeds!

In de zomer van 2015 begon ik met beleggen. Bij de ASN, dezelfde bank als waar ik mijn betaalrekening heb. Ik begon met een heel bescheiden bedrag, namelijk: €175,-. Ik werd in het begin een beetje panisch van het verlies van geld, maar inmiddels heb ik wat meer ervaring en ben ik er niet meer ondersteboven van.In de beginjaren heb ik vaak overwogen alles geld van de beleggingsrekening af te halen, maar uiteindelijk deed ik het niet en liet ik het geld gewoon maar staan.
Wat is het voordeel van beleggen boven sparen? Met beleggen loop je meer risico dan bij sparen, maar het verwachte rendement ligt ook hoger.

De afgelopen jaren heb ik steeds meer geld belegd, allemaal duurzaam en groen. Nu beleg ik een kleine 3000 euro. Het heeft me een klein beetje winst opgeleverd, niet veel, maar toch net iets meer dan de rentestand. Dus ik ben wel tevreden. Ik hoef ook niet heel veel te verdienen aan beleggingen en als ik wat verlies, dan ik dat ook niet zo erg!
Mijn beleggingen zijn duurzaam, er wordt niet belegd in wapens, fossiele brandstoffen of andere ellende, de beleggingen berusten op drie pijlers: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit.

In welke fondsen beleg ik?
Het groenprojectenfonds
Het duurzaam aandelenfonds
Het duurzaam obligatiefonds
Het milieu & waterfonds
Het duurzaam mixfonds

donderdag 17 juni 2021

Toch maar weer verder met kledingopruiming

Vanaf februari heb ik maandelijks 1 of (meestal) 2 zakken met textiel weg gedaan.
Een tijd lang had ik weinig zin om te grote kleding weg te doen.
Dan dacht ik: wat als ik toch weer zwaarder word? Dan mis ik al die kleding die ik inmiddels weggedaan heb.
Dat heb ik eerder meegemaakt. 20 en 30 jaar geleden werd ik na ongeveer 30 kilo gewichtsverlies weer dikker en had ik spijt dat ik kleding had weggedaan! Door ervaring wijzer, heb ik tot nog toe vrijwel alleen kleding weggedaan die ik toch al niet meer droeg.
Omdat het gewichtsverlies deze keer echt lijkt te beklijven en het gewoon goed gaat (nou ja, gewoon, zo gewoon is dat niet), ben ik maar weer verder gegaan.

Gisteren werd er weer textiel aan huis opgehaald. Op maandag hakte ik de knoop door en zocht kleding uit. Er gingen ook deze keer weer twee zakken met kleding weg! Inmiddels zijn het er zeker 8 zakken!
Als je denkt: wat veel,  dan moet je bedenken dat een broek of trui maat 56 veel meer textiel vergt dan een kledingstuk maat 46. Dat scheelt ook veel in gewicht en volume.

Normaal wordt het textiel maandelijks opgehaald, alleen in de zomermaanden gebeurt dat niet, pas in september weer! Op zich geen probleem, want er staan in de wijk in ieder geval 3 textielcontainers waar ik zakken met overtollig textiel in kwijt kan. Misschien zijn er nog wel meer, maar van die drie weet ik zeker dat ze er zijn.

Bron afbeelding: Wikipedia

woensdag 16 juni 2021

Gratis bestellen bij de supermarkt?

Al heel lang had ik niets meer besteld bij de AH. Ik fietste er de afgelopen maanden steeds zelf naar toe. Een tochtje van 5 minuten, meer is het niet.
Ze "misten me" mailden ze mij! Dus mocht ik een keer gratis boodschappen bestellen. Daarvoor ontving ik een code, maar de houdbaarheidsdatum wekte bij mij een enorme verbazing! Ik moest de code gebruiken vóór 20-01-1900.


 

Vóór 20 januari 1900? Dat was héél ver voordat je online boodschappen kon bestellen. Toen waren mijn grootouders nog zo klein, dat ze in de luiers zaten. Die datum, dat moet een fout zijn.
Maar wat is het dan wel? Kan ik de code gebruiken voor als ik toch hopelijk binnenkort geopereerd ben en boodschappen nodig heb?

De oplossing: Ik las het mailtje op mijn telefoon. Daar komt ook het screenshot van. Toen ik de volgende dag mijn telefoon met deze mail horizontaal hield en het beeld draaide, toen verscheen ineens in diezelfde mail een datum die goed zou kunnen kloppen: 28-06-2021. Daarna hield ik het scherm weer gewoon en toen stond er toch echt weer 20-01-1900.
Het zal wel met digitale codes te maken hebben.
Wonderlijk!

Ga ik deze week of volgende week boodschappen bestellen zonder bezorgkosten? Ik vind 50 euro als minimaal bestelbedrag nogal veel. Misschien bestel ik inderdaad als er volgende week leuke aanbiedingen zijn. Deze week vind ik de aanbiedingen nauwelijks de moeite waard.

dinsdag 15 juni 2021

Pijnstillers

Afgelopen woensdag schreef ik over de alle dingen die ik doe. Dat ik zo veel dingen kan doen, heeft vooral te maken met het gebruik van pijnstillers. Ik probeer het aantal pillen te beperken, maar ik gebruik ze wel!
Dat komt vooral omdat ik nu weinig last heb van bijwerkingen. Eerder, in augustus/september vorig jaar, was ik de hele dag misselijk van de zware pijnstiller die ik destijds had.

In het ziekenhuis en op de revalidatieafdeling zeiden ze vorig jaar september na mijn eerste heupoperatie: pijn hoeft niet. Dat was allemaal leuk en aardig dat die pijn niet hoefde, maar die misselijkheid was zo mogelijk nog erger dan de pijn die ik toen had. Want die pijn viel best mee en de misselijkheid viel me niet mee.

Nu slik ik hetzelfde middel en heb ik geen last van misselijkheid.
Ik ben de koning te rijk!
Ik kan zonder al te veel pijn in huis een aantal stappen lopen en fietsen gaat ook bijna pijnloos. Ik profiteer er van, onder het motto: bewegen is goed, meer bewegen is beter en al te veel bewegen is fout, want geeft blessures. Dus ik zit nog steeds best veel, maar ik beweeg matig intensief tegenwoordig vaak wel 1,5 uur op een dag!

Omdat ik 's nachts altijd pijn heb, gebruik ik de pijnstillers ook om in slaap te komen. Zonder pijnstiller val ik door de pijn moeilijk in slaap, ik kan me niet ontspannen. Met pijnstillers slaap ik langer en lig ik minder te draaien.

Kan het ook zonder pijnstillers?
Ja waarschijnlijk wel, maar dan zou ik veel meer pijn hebben en waarschijnlijk daardoor minder bewegen. Ik laat me door veel pijn toch echt weerhouden om in beweging te komen.
Daarnaast zorgen pijnstillers voor een betere nachtrust, waardoor ik fitter wakker word.

Update 17 juni: ik gebruik nu minder capsules van de zware pijnstiller. Vorig jaar 3 per dag en nu meestal maar 1 per dag en soms een dag helemaal niet. Ik gebruik hooguit een derde van de hoeveelheid die ik toen gebruikte. Waarschijnlijk blijft daardoor de misselijkheid weg.

maandag 14 juni 2021

Weer begonnen met kiemgroente!

Sinds kort ben ik weer begonnen met het kweken van kiemen. In de winter deed ik dat niet, omdat het dan een gedeelte van de dag toch wat te koud is in huis. Nu is het constant minstens 21 graden en zelfs warmer, dus met dit weer willen zaden weer uitstekend kiemen!
Ik kocht vorig jaar in april de volgende zaden:

  • tuinkers
  • mosterdkers (kweek je op dezelfde manier als tuinkers)
  • brassicamix (met verschillende soorten kool-zaden)
  • berglinzen
  • radijszaad
De kosten waren inclusief verzending: €17,20. De gekochte zaden zijn gegarandeerd kiemkrachtig tot november 2021 en waarschijnlijk wel langer. Ik heb vorig jaar vanaf april tot in september, toen ik op 9 september geopereerd werd, zaden gekiemd. Toen ben ik er mee gestopt. En nu dus weer begonnen. Het kiemen van tuinkers en mosterdzaad doe je op een schotel, en dat deed ik al weer een aantal weken. Ik heb dit seizoen al weer heel wat tuinkers en mosterdkers gegeten!
Ik eet nu iedere dag kiemen, meestal op brood, maar ook door de salade. Ik kweek niet alle zaden tegelijkertijd, dan wordt het te veel. Op dit moment heb ik in productie: mosterdzaad, brassicamix en radijszaad.

Onderstaand stukje schreef ik al weer jaren geleden:

Kiemen zijn heel gezond, omdat kiemen boordevol vitamines en mineralen zitten.
Je kunt kiemen kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf kiemen. Ik gebruik altijd biologische zaden. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met kiemen, toen kocht ik ook een boekje over dit onderwerp, maar eigenlijk is een boekje niet echt nodig omdat je op internet voldoende informatie kunt vinden.

Mijn kiemenboekje
Ik kiem peulvruchten (linzen en bonen) en groentezaden die ik in potten kiem en tuinkers en mosterdkers die ik op watten laat kiemen. Het zijn heerlijke thuis gekweekte groenten voor weinig geld. Lekker voor op brood of in de salade.
Hoe lang duurt het voordat je de kiemen kunt eten?
3 tot 6 dagen
Hier kun je lezen en bekijken hoe je het doet, dat kiemen.

Waar is het goed voor?

  • De voedingswaarden blijven (omdat het een 'levend' product betreft) behouden tot aan het moment van de consumptie.
  • Met kiemen heeft men een groente die op het meest vitale moment van de groei genuttigd wordt. Bovendien wordt het in z'n geheel geconsumeerd, dit in tegenstelling tot volwassen groenten waarvan vaak slechts een deel wordt gegeten.
  • Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn ontwikkeling tot plant/groente bevindt, heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
  • Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan. Glucosinolaten zijn stoffen die een rol spelen in het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten.
  • Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet.
  • De meeste soorten kiemen zijn verrassend lekker, en op allerlei manieren te verwerken in diverse gerechten.
  • Door het aantrekkelijk uiterlijk zijn kiemen ook zeer geschikt als garnering
 (Bron: Kiemerij De Peuleschil)
Zakjes met kiemzaadjes kun je kopen in biologische winkels. Op de site waar ik naar toe verwees over hoe je te werk moet gaan, kun je ook vinden waar je de zaden kunt kopen. Desgewenst kun je ook via internet bestellen. Voordeel daarvan is dat je via internet meer keuze hebt dan in de biologische winkel.

Is het zuinig?

Je moet natuurlijk wel eerst investeren in de aankoop van de zaden. Dat kost wel wat, maar je oogst is rijkelijk overvloedig en dat kost je een stuk minder dan wanneer je in de winkel schaaltjes met kiemen koopt! Dan betaal je voor 20 gram tuinkers 1 euro en voor 60 gram gemengde kiemen €1,49!

zondag 13 juni 2021

Prinses Beatrix heeft dezelfde oorkwaal als ik!

Gisteren op de site van de NOS: prinses Beatrix is geopereerd aan een cholesteatoom aan haar linker oor. (Klik vooral op de link voor verdere informatie, ik vond de afbeeldingen zeer verhelderend, ik heb nooit een goed beeld gehad hoe een cholesteatoom er precies uitziet. Ik zie nu voor het eerst een duidelijk plaatje)
Toch leuk dat mijn oorkwaal eens in het nieuws komt!
Ik had zowel links als rechts een cholesteatoom en die beide cholesteatomen zijn verwijderd, maar door de cholesteatomen is mijn gehoor helaas nogal achteruit gegaan.
Haha, zo voelt mijn slechthorendheid zowaar een beetje koninklijk!

Het voordeel van prinses Beatrix: ze is al 83 jaar. Doordat ze pas op latere leeftijd deze kwaal krijgt, ondervindt ze er veel minder lang hinder van dan ik. Ik onderging mijn eerste operatie op mijn 41e. Dat was aan mijn rechter oor en daar moest ik bijna een jaar later nogmaals aan geopereerd worden. Toen is er een vervanging geplaatst voor mijn door de cholesteatoom verwoeste gehoorbeentjes (op de afbeelding nummers 4, 5 en 6). Ik kreeg een inwendige prothese dus. Toen ik 49 jaar was, onderging ik een operatie aan mijn linker oor en daar zijn de gehoorbeentjes alleen schoongemaakt. 

Bij mij gingen de 3 operaties prima en ik heb er alle vertrouwen in dat ook de operatie van prinses Beatrix succesvol is verlopen!

Bron: https://www.kno.nl/patienten-informatie/oor/cholesteatoom/

zaterdag 12 juni 2021

Al weer een rustig boodschappenweekje met weinig uitgaven

Ik heb weinig uitgegeven in de afgelopen week. Ik kocht een bak aardbeien en een aardbeiplant, want ik vind het heel leuk om eens een aardbei op eigen terras te plukken. Ik betwijfel of ik er 400 gram van oogst en dus of het uit kan, maar dat maakt me niet uit.

5 - 12 juni '21


*=aanbieding, @=afgeprijsd, GTA=geld terug actie WAAR PRIJS
Voeding    
Hollandse aardbeien, 400 gram* AH 2,99
2 harde broodjes AH 0,20
cottage cheese AH 0,91
trostomaat, 680 gr* AH 0,80
komkommer Coop 0,49
courgette Coop 0,49
zoete puntpaprika* Coop 0,87
cocktail trostomaten* Coop 1,62
zoute haring* AH 1,91
makreelfilet* AH 2,73
krielaardappel, 1 kg * @ AH 0,87
vloeibare zoetstof huismerk, 2 flessen Kruidvat 3,98
Snacks/ hapjes    
geitenkaas, 75 gr @ AH 0,65
Dranken    
2 liter sojamelk* AH 1,50
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     20,01
Diversen    
inlegkruisjes AH 1,09
aardbeienplant AH 2,99
bloeiende plant AH 1,00
boeket anjers @ AH 1,00
plakband Coop 1,14
TOTAAL   27,23

vrijdag 11 juni 2021

Met mondkapjes buiten in de zon

Mondkapjes zijn binnen in openbare ruimtes en in het OV verplicht. Het verbaast mij dat dit nog steeds zo is op plekken waar je voldoende afstand kunt houden.

Tot ergens in de herfst, ik dacht tot begin oktober was alleen in het OV en in het onderwijs een mondkapje verplicht. Dat was dus máánden nadat de pandemie uitgebroken was. Ik kon in september zonder mondkapje voor de heupoperatie naar het ziekenhuis en daarna door naar de revalidatie-afdeling van het verpleeghuis. Helemaal geen mondkapje nodig!

Toen, begin oktober dacht ik, bij de start van de tweede golf, moest je in winkels, in ziekenhuizen, in de bibliotheek, bij de huisarts, ja werkelijk overal binnen een mondkapje op.

Je zou denken dat de mondkapjes nu met de huidige versoepelingen wel weer kunnen verdwijnen, maar ik merk nog niets in die richting. Nog steeds moet ik bij het betreden van een winkel een mondkapje op.
En het gekke is, dat ik ook hoe langer hoe meer mensen buiten een mondkapje zie dragen. Mensen op de fiets met mondkapje, soms ergens in hun hals of op hun kin, maar nog steeds ergens op hun hoofd. Niemand is daartoe verplicht, maar ik zie heel veel mensen buiten fietsen of wandelen met mondkapje.
Waarom zouden ze dat doen? Zouden mensen vergeten zijn dat ze een mondkapje dragen?

Het dragen van een mondkapje in de zon geeft een soort afgeschoren-baard-effect. Het gezicht wordt bruiner, behalve waar het mondkapje zit. Net als een gebruinde man die halverwege of na de zomer zijn baard af scheert. Die is op de plek waar de baard zat een stuk minder bruin!


donderdag 10 juni 2021

10 juni, de verjaardag van mijn oma Lolkje

Ik had een oma en een beppe.
Oma Lolkje was de moeder van mijn vader. Ze was geboren op 10 juni 1898, dat is vandaag 123 jaar geleden. Ze overleed op 90-jarige leeftijd, eind november 1988, toen ik net zwanger was van mijn jongste dochter.
Ze werd daarmee een stuk ouder dan haar twee oudste kinderen. Mijn vader overleed vijf jaar later, in 1993 en zijn oudste zus overleed in 1998, 10 jaar later dus.

De moeder van Lolkje heette Jantje (1861-1944). Ze had haar familie te schande gemaakt door op haar 22e ongehuwd een kind te baren. Het kind, een zoontje, overleed na 2 weken. Het verhaal erachter ken ik niet. Ik heb deze gegevens digitaal gevonden op Allefriezen.nl. Ze was ongetwijfeld al jong als dienstbode werkzaam, dat was ze nog steeds toen ze op haar 29e met mijn overgrootvader trouwde. Jantje kon niet lezen of schrijven toen ze trouwde, dus een handtekening zette ze niet op de huwelijksakte. Waarschijnlijk is ze helemaal niet naar school geweest en heeft ze van kinds-af-aan gewerkt. Het kinderwetje van Van Houten, dat kinderarbeid in fabrieken verbiedt, werd ingevoerd in 1874 en de leerplichtwet dateert pas vanaf 1901.
Toen Jantje een kind was, mocht ze dus overal werken. Haar moeder baarde veel kinderen, 13 in totaal, alleen bleef er weinig kinderen in leven. 6 kinderen werden doodgeboren, 3 kinderen overleden voordat ze een half jaar waren, soms al binnen een week na de geboorte. Jantje was de eerste die in leven bleef en volwassen werd. Er volgden nog 2 zussen en een broer. Twee van deze kinderen emigreerden toen ze volwassen waren naar de VS. Ik denk dat het een armoedig bestaan was.

Dat was dus de achtergrond van mijn oma Lolkje. Zij ging wél naar school, er was immers inmiddels een leerplichtwet, en ze bleek goed te kunnen leren. Dus de hoofdmeester vond dat ze door moest leren. Maar helaas, daar kon geen sprake van zijn. Haar 3 broers mochten naar de ambachtsschool, maar zij moest als 12-jarige gaan werken als dienstmeisje. Niets aan te doen, er was voor Lolkje en haar zusje Geertje geen geld voor  verdere scholing.

Lolkje trouwde relatief jong, al in 1922, toen ze 24 jaar oud was. Mijn vader, geboren in 1923, was haar eerste kind, maar ik was niet haar eerste kleinkind. Ik werd haar tweede kleinkind, mijn nichtje was 1,5 jaar ouder.

Rode draad in het leven van mijn oma: ze wilde vooruit in de wereld. Haar kinderen moesten het goed krijgen en geen armoede meer lijden. Ze waren geen arbeiders meer, maar ze waren nette burgermensen geworden. Aanzien krijgen en gezien worden, dat was haar grote wens.

De relatie tussen mijn moeder en oma Lolkje was ronduit slecht. Mijn oma pestte mijn moeder op allerlei manieren. Niets was goed genoeg, niet hoe mijn moeder het huishouden deed, niet hoe ze eten kookte en ook de kleding van haar en haar kinderen deugde niet. Mijn zeer verlegen moeder deugde in haar ogen niet als persoon. Ook maakte oma Lolkje rare opmerkingen. Ze zei bijvoorbeeld dat ik niet een kind van mijn vader kon zijn, want ik leek niet op hem. Dat was een schop tegen het zere been van mijn moeder.
Toen mijn vader in 1972 als homo uit de kast kwam, kreeg mijn moeder ook daar de schuld van. Mijn moeder had mijn vader homofiel gemaakt, dat moest wel!

Oma Lolkje was nooit lief voor mij. Ze deed mij altijd pijn en ik probeerde zo veel mogelijk uit haar buurt te blijven. Mijn opa was heel goeiig en lief, daar had ik veel meer mee.
Hoe deed ze mij dan pijn? Ik was mollig en had van die ronde wangen. Daar kneep ze altijd heel geniepig in. Dus niet een aai over de bol, maar een pijnlijk wang kreeg ik bij de begroeting.
Niet fijn! Daarnaast kneep ze altijd keihard in mijn hand als ik haar een hand gaf, een soort bankschroefhand ter begroeting. Ik zei altijd au!!! als ze me begroette.
Ik kwam er niet graag, maar we waren er bijna ieder weekend. Op zondag. Dan gingen mijn grootvader, mijn ooms en mijn vader naar het voetbal, van Cambuur. Het sportveld, toen volgens mij nog zonder stadion, was bijna om de hoek.
Het enige dat wel leuk was, is dat we lekkere dingen mochten eten: worteltjes uit de groentetuin en met mooi weer geld voor een ijsje dat we zelf mochten halen in een winkeltje verderop in de straat.

Toen ik ouder werd en op school zat, had ze altijd verhalen over mijn nichtje. Die deed alles beter en had meer succes in de ogen van mijn oma. Haar schoolprestaties waren beter, zij had leuke vriendjes. Ik kon niet tippen aan mijn nichtje, dat was duidelijk. Ik heb het mijn nichtje nooit gevraagd, maar misschien zei ze het omgekeerde wel tegen haar. Dat zou goed kunnen!

Vanaf het moment dat mijn vader uit de kast kwam, escaleerden de zaken. Mijn oma deed een poging om mijn moeder te vergiftigen. Je kunt er hier op mijn blog meer over lezen (in de laatste alinea). 
Mijn moeder was heel overstuur en is nooit meer bij haar op bezoek geweest.

Ik was solidair en kwam ook niet meer langs, tot jaren later, ergens in 1980, toen ben ik nog eens samen met mijn partner bij haar langs geweest. Ze woonde toen in een bejaardenhuis. Ze deed toen heel aardig en vriendelijk. Dat is ook de laatste keer dat ik haar gezien heb.

Nu is er over nadenk, heeft ze in haar leven eigenlijk weinig kansen gehad. Ze mocht niet leren hoewel ze de capaciteiten had, ze moest gaan werken en vanaf haar huwelijk zat ze thuis en kon ze verder ook helemaal niets doordat ze het niet breed hadden.

woensdag 9 juni 2021

1 klus per dag + een flinke fietstocht

De afgelopen dagen heb ik iedere dag een klus op het programma staan. Ik heb vanuit de WMO 2 uur per week hulp, maar die doet veel dingen niet en bovendien is 2 uur ook niet zo heel erg veel.

Wat deed ik?

  • Glas verzamelen en naar de glasbak brengen
  • Gras maaien. Het gras was véél te hoog en het was hard werken om het gras weer wat "normaal" te krijgen. Ik zag er als een berg tegenop om het aan te pakken en het moest vooral niet te vroeg in het voorjaar gemaaid worden omdat er allemaal mooie bloembollen in het gras staan. Die moeten eerst voldoende kracht opdoen zodat ze het komende voorjaar weer mooi gaan bloeien. Ik ben wel een uur bezig geweest met het maaien.
  • Mijn matras draaien en omkeren. Deze matras is dik en daardoor zwaar. Ik heb het hoofdeinde nu op het voeteneinde gelegd en ik heb de onderkant nu boven. Eigenlijk was dit zo'n zware klus, dat ik misschien maar beter de volgende keer één van mijn kinderen kan vragen om het samen te doen.
  • De zandbakschelp aanpakken. In deze schelp stond heel veel water, want kennelijk lekt de bak, waardoor het regenwater in de zandbak komt. Niet handig, want daardoor kunnen de kleinkinderen niet met het zand spelen. Ik heb alle water er zo veel mogelijk uit geschept en de zon op het zand en het resterende water laten schijnen. Ik had al een kleurig blauw dekzeil gekocht, ongeveer in dezelfde kleur als de zandbak zelf. Daarmee ga ik de zandbak afdekken als er regen verwacht wordt.

Daarnaast maakte ik iedere dag fietstochtjes. Soms 1,5 à 2 uur in één rit en soms verdeeld over 2 à 3 kleinere ritjes. Ik heb in lang niet zo'n fietsconditie gehad! Een paar jaar geleden zat ik regelmatig onderweg op een bankje om even bij te komen en nu is dat helemaal niet nodig! Ik fiets gewoon door!

Ik ben heel blij en tevreden met deze activiteiten. Heerlijk dat ik mij zo sterk en fit voel!

dinsdag 8 juni 2021

Kleurige kleding

Toen ik zwaarder was, droeg ik vaak donkerblauw, zwart, olijfgroen, grijs etc. Donkere kleuren en vooral geen opvallende patronen. Ik had het idee dat het dik maakte. Ik was al dik en in opvallende kledij leek ik nog dikker, dat idee. Nu ben ik zo veel afgevallen, dat ik dichtbij een gezond BMI kom en ik ook wat meer in gangbare maten val, denk ik er over om meer kleurig kleding aan te schaffen.

Oudste dochter vroeg mij een paar dagen geleden waarom ik dat vroeger, toen ik nog dikker was, ook al niet deed.
Ja waarom eigenlijk?
Ik had het idee dat donkere kleding afkleden en dat dan mijn dikke lijf niet zo opviel. In feite kleedt het natuurlijk niet echt af. Rond blijft rond, ook in donkere kleding. En donkere kleding maakt wel somber!

Kort geleden bedacht ik, dat ik in jaren niet zo licht ben geweest. Bij mijn vorige afvalpogingen bleef ik steken op een gewichtsverlies van naar schatting ongeveer 30 kg. Mijn huidige gewicht had ik voor het laatst rond 1979. Dat is lang geleden!
Nu ik zo veel dunner ben, durf ik best te kiezen voor meer kleur.
Onder het motto: oud, grijs, maar niet saai!
Here I come, de nieuwe Aaf, in fellere kleurtjes, ook al ben ik bijna 70!

maandag 7 juni 2021

Een eetbuistoornis

Ik heb heel lang een eetbuistoornis gehad, erg lang, zeker ruim 45 jaar. Die eetbuistoornis zorgde er feitelijk voor dat ik dik werd en ook dat afvallen vaak niet lukte.

Een verstoorde relatie met eten heb ik al mijn hele leven. Dat kwam, omdat ik vanaf dat ik 1 jaar was, te dik bevonden werd en ik werd op strenge diëten gezet om te zorgen dat ik af zou vallen of in ieder geval niet zwaarder zou worden. Het ging altijd over te dik zijn, slanker worden en verboden eten.
Rond mijn 19e mondde al die aandacht voor niet eten en slank worden uit in een eetstoornis.  Ik ging voor studie op kamers wonen en voelde mij daar heel depressief en ongelukkig. In de jaren daarvoor ben ik door mijn ouders emotioneel verwaarloosd en werd ik door mijn vader regelmatig uitgescholden. Je kunt er hier meer over lezen.
Ik had dus een eetstoornis. Toen heette dat nog niet zo, ik wist alleen dat ik problemen had met normaal eten. In eerste instantie was het vooral  anorectisch gedrag, maar al snel veranderde dat in een eetbuistoornis waarbij ik last had van fikse eetbuien. 55 kilo wegen bij een lengte van 179 cm is mij nooit gelukt.

Dit staat er in de hulpgids voor de Geestelijke Gezondheidszorg over een eetbuistoornis volgens de DSM-5 criteria:

A. Recidiverende eetbui-episodes. Een eetbui-episode wordt gekenmerkt door beide volgende kenmerken:
(1) Het in een afzonderlijke tijdsperiode (bijvoorbeeld binnen een periode van twee uur) eten van een hoeveelheid voedsel die beslist groter is dan die de meeste mensen binnen dezelfde tijd, onder vergelijkbare omstandigheden zouden eten.
(2) Het gevoel tijdens de episode geen beheersing te hebben over het eten (bijvoorbeeld de betrokkene heeft het gevoel niet te kunnen stoppen met eten, of niet te kunnen beheersen wat of hoeveel hij of zij eet).
B. De eetbui-episodes hangen samen met drie (of meer) van de volgende kenmerken:
(1) Veel sneller eten dan normaal.
(2) Dooreten totdat een onaangenaam vol gevoel ontstaat.
(3) Grote hoeveelheden voedsel nuttigen zonder lichamelijke trek te hebben.
(4) Alleen eten, uit schaamte over de hoeveelheid die de betrokkene nuttigt.
(5) Achteraf van zichzelf walgen, zich somber of erg schuldig voelen.
C. Er is sprake van duidelijke lijdensdruk door de eetbuien.
D. De eetbuien komen gedurende drie maanden gemiddeld minstens eenmaal per week voor.
E. De eetbuien gaan niet gepaard met het recidiverend toepassen van inadequaat compensatoir gedrag zoals bij boulimia nervosa, en treden niet uitsluitend op in het beloop van boulimia nervosa of anorexia nervosa.


Als ik dit zo lees, dan kan ik werkelijk overal een vinkje achter zetten.
Met het inadequaat compensatoir gedrag wordt bedoeld: braken, misbruik van laxeermiddelen of overmatig bewegen en dergelijke.
Ik compenseerde de inname van al die extra calorieën inderdaad niet met manieren om te proberen om die calorieën weer kwijt te raken.

De hulpgids voor de Geestelijke Gezondheidszorg gaat nog even door:

  • Licht Gemiddeld 1 tot 3 eetbui-episodes per week.
  • Matig Gemiddeld 4 tot 7 eetbui-episodes per week.
  • Ernstig Gemiddeld 8 tot 13 eetbui-episodes per week.
  • Zeer ernstig Gemiddeld 14 of meer eetbui-episodes per week.

    Voorkomen

De eetbuistoornis komt bij 1-2% van de bevolking voor en, in tegenstelling tot boulimia nervosa, in gelijke mate bij mannen en vrouwen.


Mijn eetbuistoornis varieerde van licht tot matig en mijn broer had deze eetstoornis ook, maar daar ben ik pas een jaar of 20 geleden achter gekomen.

Hoe ging dat, als ik een eetbui kreeg?
Eetbuivoedsel had ik nooit in huis. In die zin overviel een eetbui mij niet. Het plan voor een eetbui en de behoefte daaraan ontstond altijd in de supermarkt. Ik sloeg eetbuivoedsel in met de bedoeling om dat allemaal op te eten: een zak chips, een pak gevulde koeken, een hele salamiworst, een gekookte worst, een hele boterkoek, een liter vla. Dat soort dingen. Ik kocht niet altijd zo veel voedsel, maar soms wel. Heel calorierijk en vet. In eerste opzet was het plan om daar maar weinig van te eten, bijvoorbeeld alleen de boterkoek of de helft daarvan. Maar al snel viel dat plan in duigen en at ik alles op. Dat kon ik eigenlijk ook niet anders doen. Ik had absoluut geen rem, het móést op! Altijd stiekem, altijd alleen en altijd had ik achteraf heel veel spijt en was ik beschaamd dat ik dat wéér gedaan had! Ik voelde me dan heel ellendig. Genieten van het voedsel deed ik niet en natuurlijk had ik heel veel last van zo'n enorme hoeveelheid eten in mijn maag. Ik werd er ziek van, soms was het zo veel dat ik er kotsmisselijk van werd en alles er spontaan weer uitkwam.

Wat was de functie van de eetbuien? Het was voor mij een manier om stress te verminderen, om verder even nergens over na te denken en mezelf als het ware plat te leggen. Andere mensen doen dat met alcohol of drugs. Ik koos voor eetbuien.

In die ruim 45 jaar waren de eetbuien niet altijd even heftig aanwezig. Soms ging het een tijdje goed en dan weer waren ze er volop. Tijdens mijn zwangerschappen had ik er geen last van. Ik denk dat ik het gevoel had dat ik mij tijdens de zwangerschap geen rare eet-capriolen kon veroorloven. Ik had last van hoge bloeddruk en ik had zwangerschapsdiabetes. Ik wilde mijn kind geen schade berokkenen.
Ook tijdens vakanties had ik geen last van eetbuien. Dat kon ook niet, want dan was ik nooit alleen, misschien lag het daar aan?

Hoe ben ik er van af gekomen? Ik ben er nog niet zo lang van af. Heel geleidelijk kocht ik in de afgelopen jaren kleinere hoeveelheden eetbuivoedsel totdat het na verloop van tijd helemaal stopte. Dat stoppen van het kopen kan ik mij niet precies herinneren, het zou heel goed kunnen dat het pas was nadat ik gestopt ben met werken, toen ik bijna 2,5 jaar geleden met pensioen ging.
Ik weet wel, dat de stoornis 3 à 4 jaar geleden al niet meer zo erg was. Zeker niet wekelijks en de hoeveelheden beperkten zich tot bijvoorbeeld maar 2 pakken koeken per keer.

Overigens moet ik constateren dat de eetstoornis niet voor 100% over is. Ik vertoon nog steeds gedrag dat je met een eetstoornis in verband kunt leggen:
iedere dag wegen, blij zijn als ik lichter ben geworden en een beetje de pest in hebben als ik zwaarder ben, iedere dag calorieën tellen en boos op mezelf zijn als ik meer dan 2000 calorieën op een dag eet. Maar dit alles valt in mijn beleving reuze mee. Ik word niet meer ziek van eetbuien en ik kom niet meer in de verleiding heel veel te veel te eten.  Dus naar mijn idee is het over, op wat mini-symptomen na die niet zo veel kwaad kunnen, maar wel een beetje dwangmatig zijn.

Mocht je ook een eet(bui)stoornis hebben, er is nu veel meer aandacht voor dan in 1972, toen mijn eetstoornis begon. Zoek hulp en veroordeel  jezelf  vooral niet!

zondag 6 juni 2021

Mijn sandalen weer uit de kast gehaald!

Wie wat bewaart, die heeft wat! Ooit kocht ik een paar stevige bruine sandalen. Ze zaten heerlijk, maar ze waren in mijn ogen te lomp om naar het werk aan te hebben. Als het heel warm was, dan droeg ik wel mijn Birkenstock slippers, maar die sandalen vond ik niet kunnen. En omdat ik ze naar het werk niet droeg, lagen ze heel veel zomers in mijn kast.

Nu heb ik ze weer tevoorschijn gehaald.
Dat is voornamelijk omdat ik neuropathie in mijn benen en voeten heb. Ik voel door de diabetes weinig in mijn voeten en daardoor kan ik de slippers niet altijd  goed vasthouden met mijn tenen. Ze vallen soms gewoon uit, op de trap of tijdens het fietsen. Dat verliezen van de slipper is door het hielbandje bij de stevige sandalen niet mogelijk. Verder geven de sandalen door de brede banden meer steun aan de voet.
Ik heb ze ook weer in gebruik genomen omdat ik tijdens de warme dagen vreselijk warme voeten had in de dichte schoenen die ik droeg. Ik draag compressiekniekousen, die zijn met wol, bamboe en garens die zorgen voor de compressie (32% Merinowol- 31% Bamboe- 32% Stretch Nylon- 5% Spandex). De sandalen zijn een stuk luchtiger dan dichte schoenen!

Mijn Birkenstock sandaal

Mijn iets vrouwelijker slipper

Toegegeven: de sandalen zijn niet erg elegant, maar wel comfortabel  😁
Overigens zijn de compressiekousen ook niet heel elegant, maar het is wel heel goed voor mijn benen om ze dragen! Dan zwellen mijn onderbenen niet te veel op en barst de huid niet spontaan open.

Het type en kleur compressiekous die ik bij de sandalen draag. 

zaterdag 5 juni 2021

Uitgaven voor voeding en drinken in de afgelopen week

Ik heb deze week bijna 35 euro uitgegeven aan voeding. Dat is in vergelijking met de weken in mei vrij veel!
Hoe kwam dat? Ik kocht tamelijk veel fruit en vrij veel vis en vleesvervangers, maar verder niets buitensporigs.
Nog een opmerking over de zigzagwatten: die gebruik ik om tuinkers en mosterdkers op te kweken met zaad dat ik vorig jaar kocht.

29 mei - 5 juni '21


*=aanbieding, @=afgeprijsd, GTA=geld terug actie WAAR PRIJS
Voeding    
dadels 3x 500 gram
AH 3,00
2x 500 gram abrikozen * @ AH 2,91
gedroogde pruimen, 375 gram Coop 2,78
citroensap Coop 0,22
ajvar AH 1,65
3 pakjes vleesvervanger (gehakt, shoarma + wokreepjes)* Coop 5,00
2 stuks zoute haring* AH 1,91
3 makreelfilets AH 3,27
rucola* AH 0,75
2 paprika's * AH 0,99
518 gr trostomaten* AH 0,82
rode peper, vers* AH 0,28
4 blikjes kikkererwten* AH 1,77
zwarte bonen pasta GTA AH 0,00
harissa GTA AH 1,00
kwark AH 1,29
Snacks/ hapjes    
blauwschimmelkaas, 213 gram* AH 1,66
Dranken    
4 liter sojamelk* AH 2,99
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     32,29
Diversen    
zigzagwatten Coop 0,85
TOTAAL   33,14