Nee, nou niet meteen boos worden!
Ik wil er nog wat aan toe voegen: ..... als je gewend bent om met weinig rond te komen.
Eigen ervaring
Toen ik in de bijstand kwam, had ik met mijn vriend jaren als student geleefd van een studiebeurs. Dat was ook heel erg letten op je uitgaven, dat gold voor levensmiddelen, vakanties en uitstapjes, maar ook voor kleding (ik maakte bijna alles zelf uit lappen van de markt en super goedkope breigarens).
Vakanties beperkten zich tot fietstochten langs goedkope campings en een tentje achterop en zelf voor de tent je potje koken. Of bivakkeren in een oude caravan die ons door een oom of vrienden van mijn ouders aangeboden werd.
Niet uit eten, niet op een terras zitten, niet naar de kroeg. Tweedehands spullen kopen en veel zelf maken en repareren. Je had toen nog dat het grof vuil 1x per maand aan de stoeprand gezet werd. Daar lag allerlei waardevol materiaal tussen: Onze eerste tweepersoons matras kwam daar vandaan, een deel van de meubels en later kinderspeelgoed. Andere meubels waren vaak afdankertjes.
Zo heb ik hier nog steeds het oude eikenhouten bed van mijn vader staan, gemaakt door mijn grootvader omstreeks 1936 en ook het oude tweepersoonsbed van mijn grootouders, ook eikenhout volgens mij. Daar slaap ik in.
Alles ging zo goedkoop mogelijk en we hadden ook een goedkoop huurhuisje.
Veel minder inkomen dan je gewend was
Als je vóór corona goed verdient en je moet door werkloosheid of faillissement flink terug in inkomen, is het heel anders. Het valt niet mee om ineens 1000 euro minder te besteden te hebben. Als je niet je uitgavenpatroon aanpast, krijg je schulden. Dat is onvermijdelijk.
Maar hoe ga je ineens van bijvoorbeeld van een netto inkomen van 2500 euro terug naar 1500 (= ongeveer bijstandsniveau)
Stappenplan
Wat voor stappen kun je dan het beste nemen?
- Maak een totaaloverzicht van je huidige uitgaven en inkomsten.
Misschien dacht je dat je 100 euro per week aan boodschappen uitgaf, maar als je alle boodschappen optelt, dan kom je misschien wel op 250 euro. Ook kan het zijn dat je veel geld uitgeeft aan afhaalmaaltijden en blijkt dat die kostenpost veel hoger is dan gedacht.
- Vraag toeslagen aan: zorgtoeslag, huurtoeslag, toeslagen voor kinderen (indien van toepassing)
- In de supermarkt liggen de goedkopere producten vaak in de onderste vakken. Maak van je supermarktbezoek een workout door vaak door de knieën te gaan om de goedkope varianten te vinden.
- Kijk welke uitgaven je kan schrappen. Zet abonnementen stop.
- Voer een koopstop in voor kleding, schoeisel. Mocht je echt iets nodig hebben, kijk dan bij de kringloop.
- Kijk goed naar je energiegebruik. Doe de thermostaat een paar graden lager, gebruik minder vaak elektrische apparaten.
- Boek geen vakanties
Bespaar, bespaar en bespaar nog eens.
Nibud
Op de site van het Nibud vind je veel informatie en praktische tips over grip op geld.
Hier vind je de Geldwijzer corona
Hier over besparen.
Hier over koopverleidingen.
Voedselbank
Mocht je heel weinig leefgeld over hebben, meld je dan aan bij de Voedselbank.
Klik hier voor de bedragen en voorwaarden om in aanmerking te komen voor tijdelijke hulp van de Voedselbank.
Heb je een twee-ouder gezin met twee kinderen, dan kom je in aanmerking als je minder dan €515 per maand overhoudt voor eten en kleding.
Er zijn ongetwijfeld lezers die nuttige tips hebben.
Dus graag aanvulling!