donderdag 29 februari 2024

Het Rode Kruis zorgt voor eten op school

We leven in een rijk land, één van de rijkste landen in de wereld. Toch krijgen duizenden kinderen eten op school: boterhammen, fruit, groente.
In zo'n 2000 scholen in Nederland delen het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds voedsel uit en soms ook boodschappenkaarten, waarmee ouders in de supermarkt eten kunnen kopen. Een school mag meedoen met het programma als minstens 30 procent van de scholieren uit een huishouden komt met een laag inkomen. 700 scholen hebben zich nog niet aangemeld, terwijl ze er wel voor in aanmerking komen.
Ik zou zeggen: doen!

Ook de school van mijn kleinkinderen heeft een gratis lunch en ontbijt voor kinderen die dat nodig hebben. In feite is dat er voor alle kinderen, er wordt geen uitzondering gemaakt.

Hoe kwam ik er achter dat de school van mijn kleinkinderen meedoet?

Laatst was ik met mijn kleinzoon naar zwemles en toen haalde hij uit zijn lunchtrommeltje een half opgegeten bruin broodje kaas en hij had ook nog een geschilde mandarijn. Die mandarijn had hij van thuis meegekregen en het broodje was van school. Ik mocht het mandarijntje, want die vindt hij niet zo lekker. Hij heeft veel liever een appel of een banaan, Het mandarijntje was meegegeven omdat er even niets anders voorhanden was.
Het was mij bij dat broodje kaas meteen duidelijk dat dit bruine broodje met kaas ergens anders vandaan moest komen, want dochter en schoonzoon eten geen bruin brood, maar enkel volkoren boterhammen en ze eten vegan, dus geen kaas. Ik vroeg daarom: waar heb je dat vandaan? Nou, van school. Daar was altijd eten verkrijgbaar.
In de gezinnen van mijn dochters is het inkomen hoog genoeg om voldoende eten in huis te hebben, maar ja, als een kind iets lekkerders voorbij ziet komen dan de inhoud van zijn of haar eigen lunchtrommel, dan snap ik best dat ze dat nemen. Ik vroeg nog: mag dat eigenlijk wel? Oh, jawel hoor, alle kinderen mogen er van nemen!

Voedselarmoede en maandverbandarmoede. Waarschijnlijk kwam het altijd al voor en is het niet iets specifiek van nu. Ik weet dat het bestaat en dat het ook nu veel voorkomt in ons land, maar toch vind ik het absurd.

woensdag 28 februari 2024

Aanslag 2024 gemeentelijke belastingen en waterschapslasten is binnen

Hier is het Noordelijk Belastingkantoor de instantie die de gemeentelijke belastingen en waterschapslasten int. En ik heb gisteren mijn jaarlijkse aanslag ontvangen.
Wat houdt die aanslag in? Gemeentelijke belastingen, zuiveringsheffing, verontreinigingsheffing en waterschapsbelasting.
Natuurlijk zijn de bedragen weer verhoogd. Dat ligt voornamelijk aan het feit dat de WOZ-waarde weer een stuk hoger is geworden. De posten met een sterretje zijn posten die gebaseerd zijn op de WOZ-waarde. 


2024 2023 2022 2021 2020






OZB eigenaar woning* 468,36 408,93 393,79 331,74 324,00
Watersysteemheffing Ingezetenen* 114,53 105,05 97,66 94,98 90,98
Watersysteemheffing gebouwd* 170,47 135,94 127,24 106,59 109,26
afvalstoffenheffing  262,92 263,64 254,88 259,92 236,40
rioolheffing eigenaar woning 167,1 155,24 141,18 142,33 149,89
zuiveringsheffing woonruimte 84,87 77,17 70,27 67,72 65,75

1268,25 1145,97 1.085,02 1.003,28 976,28

Alle posten zijn hoger geworden, behalve de afvalstoffenheffing. De verhoging is niet gigantisch, maar gaat wel gestaag door. Ik betaal altijd in 10 termijnen, via automatisch incasso, dat ga ik nu weer doen. Dus vanaf maart gaat er tot en met december iedere maand € 126,83 van mijn bankrekening.

Hoe zit het met de ontwikkeling van de WOZ waarde? Die gaat hard omhoog! De WOZ waarde van mijn woning is nu ruim 2x zo hoog als in 2017. Niet dat ik er naar mijn gevoel echt rijker van word, want als ik ga verkopen, dan moet ik ook weer een vervangende woonruimte kopen. Die is lastig te krijgen of heel duur!


2024 2023 2022 2021 2020 2019 2017
WOZ waarde 297.000 278.000 241.000 190.000 180.000 156.000 132.000

Hier in het noorden en zeker in mijn wijk zijn de woningen relatief goedkoop. Ik weet ook wel dat een woning met een WOZ waarde van nog geen 3 ton iets is waar je in heel veel gebieden in Nederland alleen maar van kan dromen. Maar toch vind ik het veel geld en een heel snelle verhoging!

dinsdag 27 februari 2024

TV-tip: Mr Bates vs the Post Office

Afgelopen woensdag is op de tv de dramaserie Mr Bates vs the Post Office gestart. Deze serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Houders van postagentschappen in de UK worden verantwoordelijk gehouden voor een falend computersysteem. Het systeem geeft kastekorten aan, die er in werkelijkheid helemaal niet zijn, maar de post houdt de filiaalhouders aansprakelijk. Sommige mensen gaan de cel en en anderen worden beschuldigd van verduistering en moeten enorme bedragen terugbetalen aan de post, terwijl ze in werkelijkheid geen cent achterovergedrukt hebben.
In de UK werden 3500  filiaalmanagers beschuldigd van diefstal en vervalsing. Mensen gaan failliet, hebben enorme schulden, sommige plegen zelfs zelfmoord.
Lees ook hier, op de site van de NOS (over ICT-bedrijf Fujitsu dat spijt heeft betuigd voor zijn rol in het zogenoemde postkantoorschandaal) .
De serie wordt zoals altijd met Engelse series uitstekend gespeeld door Engelse acteurs en het geeft inzicht in hoe het allemaal gebeurde. 
Hoe een groot bedrijf als de Post Office mensen kapot maakte door te blijven volhouden dat er niets met het computersysteem aan de hand was.
Het verhaal heeft parallellen met het Toeslagenschandaal in Nederland. Waar mensen ook tonnen terug moesten betalen die ze de belastingdienst helemaal niet schuldig waren. Hier ging het vooral om etnisch profileren, dat speelt in Engeland bij het Post Office schandaal voor zover ik weet niet, maar wel is het zo dat de financiële afhandeling nog steeds loopt. De schade werd tot nog toe lang niet helemaal vergoed. De overheid is de gedupeerden nog steeds veel geld verschuldigd.
Hier kun je de serie terugkijken.
Zoals ik al schreef: een aanrader!

maandag 26 februari 2024

Weer gratis kijken naar nestelende vogels!

Afgelopen dinsdag, toen we op het terrein van landgoed Nienoord liepen,  zag kleinzoon een ooievaar hoog op een nest. We waren beide heel enthousiast, want de nestbouw stak al een stuk boven de rand uit. Het leek er op dat het nest klaar was om aan eieren te beginnen!

Toen dacht ik: dan moet ik binnenkort ook eens even op de site van Beleef de Lente van de Vogelbescherming kijken, want misschien kan ik het nestelen van diverse vogels in Nederland al wel meebeleven!

En ja hoor!
De site is online!
Nog niet alle vogels zijn te bekijken, maar wel 3 verschillende uilen: kerkuil, steenuil en bosuil (heeft al 3 eieren!). En verder staat de camera aan bij de zeearend.
Binnenkort te zien: koolmees, merel, visarend, ooievaar, slechtvalk en boerenlandvogels.


In en rond vogelnesten staan camera's en via die camera's kun je alles volgen via de webcam: het gereedmaken van het nest, het seksen, het leggen en uitbroeden van eieren, het voeren van de kuikens.
In het afgelopen jaar waren de slechtvalk en de ooievaar bij mij veruit favoriet!
Mocht er op het moment geen activiteit op het nest zijn, een beetje lager in beeld staan altijd filmpjes van de afgelopen dagen.
Je kunt gratis kijken, maar het kost natuurlijk wel wat, die camera's en het uitzenden van de beelden. Daarom neem ik dat gratis niet heel letterlijk en doe jaarlijks een donatie.

Voor wie nog nooit gekeken heeft een waarschuwing: het is zeker niet allemaal leuk en schattig. Soms is er sprake van dood en verderf. Soms halen roofvogels of andere roofdieren (boommarter) eieren of kuikens uit het nest. Bij de ooievaars is er altijd minstens 1 kuiken die het niet redt en vorig jaar ging het helemaal mis. Een klein, in groei achtergebleven kuiken wordt opgegeten door een ouder en grotere kuikens die in de ogen van de ouders kansloos zijn, worden uit het nest gegooid: hups weg er mee! Door dit opruimen hebben de andere, sterkere jongen meer kansen.

Heb jij wel eens gekeken op de site van Beleef de Lente?

Bron foto: Vogelbescherming

zondag 25 februari 2024

Mijn verbruik van gas en stroom in week 8

Wat verbruikte ik in de afgelopen week, week 8?

GAS 10 m³

Ter vergelijking: in week 7 verbruikte ik 8,5 m³ gas.
Het was in de afgelopen week minder warm dan de week er voor en dat zie ik terug in mijn verbruik.

STROOM
Ik kreeg geleverd: 10 kWh
Mijn zonnepanelen leverden 13,1 kWh en ik leverde 8,44 kWh terug. Voor eigen gebruik: (13,1- 8,44 =) 4,66 kWh.
Dat brengt het totaal van mijn stroomverbruik in de afgelopen week op 14,66 kWh.

Ter vergelijking: vorige week nam ik 12 kWh af van de leverancier, daarbij gebruikte ik 3,94 kWh van eigen panelen. Toen was het totaalverbruik 15,94  kWh.

Zonnepanelen
Mijn zonnepanelen brengen nu de dagen gaan lengen echt weer meer op, en dat wordt nog veel beter!
In de winter was de slechtste score 2,5 kWh in 1 week, in de afgelopen week 13,1 kWh en in de afgelopen zomer was het record 102,9 kWh in 1 week.

10 littekens aan mijn hoofd, vrijwel allemaal onzichtbaar!

In de afgelopen week kreeg ik er door de behandeling aan de wortelpunt van een hoektand weer een nieuw litteken bij en ik ging eens tellen hoeveel littekens ik in mijn leven alleen al op mijn hoofd verzameld heb. Dat zijn er verbazend veel!

Mijn eerste kreeg ik op 3 jarige leeftijd. Ik viel met mijn hoofd op de betonnen rand van de zandbak. Bloed overal, ik weet het nog goed, het veroorzaakte bij mij een hevige paniek! De dokter hechtte de wond en ik kreeg door deze wond tussen mijn wenkbrauwen een verticaal litteken.
Nummer 2 was toen ik netvlies loslatingen en gaten in mijn netvliezen van beide ogen kreeg, toen was ik 17 jaar. Het gat is toen gerepareerd en de loslatingen zijn gelaserd. Eigenlijk ging het bij het laseren om een flink aantal minuscule littekens, maar ik tel alleen het litteken van het herstel van het gat in mijn netvlies mee. Voor de oogarts zijn die littekens goed zichtbaar en voor mij ook enigszins, want mijn zicht is daardoor iets verminderd. Maar: zonder operatie en laserbehandelingen was ik waarschijnlijk (vrijwel) blind geweest, in ieder geval aan mijn linker oog.
Nummer 3 was een wortelpunt operatie aan een voortand. Dat zit nog steeds onder de lip een voelbaar littekentje.
Nummer 4 en 5 waren operaties aan mijn rechter oor. Er was vanuit het trommelvlies een soort gezwel gegroeid (een cholesteatoom), die de gehoorbeentjes vernielde. De eerste operatie was van achter het oor, daar maakten ze een snede en maakten ze het binnenoor schoon, de tweede operatie ging door het trommelvlies en toen werd de prothese voor de gehoorbeentjes geplaatst. Dus littekens achter het oor en in het trommelvlies. Ik was bij deze operaties in koninklijk gezelschap prinses Beatrix onderging een zelfde operatie voor dezelfde kwaal, lees hier meer.
Nummer 6 was aan het andere oor, rond 2001. Ook daar een cholesteatoom, dat wat minder ver gevorderd was. Hier een snee achter het oor om alles schoon te maken en het gehoor zo goed mogelijk te herstellen.
Als beide oren niet geopereerd waren, dan was ik nu stokdoof.
Nummer 7 was een operatie aan mijn neus. Ik had een chronische bijholteontsteking en de KNO arts heeft de opening in de neus vergroot. Hij zei zelf dat hij "luikjes" had gemaakt. Hoe dan ook, het was heel effectief. Ik heb nooit meer langdurig last gehad van mijn bijholtes.
Nummer 8 en 9: staaroperaties al weer 10 jaar geleden, waarbij er kleine sneetjes in mijn hoornvlies gemaakt werden om de oude lens te verwijderen en de kunstlens in te brengen. Die sneden werden littekens.
Nummer 10 is de recente wortelpunt operatie aan mijn kaak. Deze keer niet een horizontale snede, maar een verticale snede langs de hoektand.

Mijn conclusie: ik ben dolblij met alle medische voorzieningen! Zonder de operaties was ik waarschijnlijk vrijwel doof en blind, ook door de staar, die zo'n 10 jaar geleden optrad.
Ik denk overigens dat ik voor mijn leeftijd bovengemiddeld veel littekens heb aan alleen al mijn hoofd.

zaterdag 24 februari 2024

Mijn uitgaven voor levensmiddelen in de afgelopen week

Mijn budget is deze keer niet overschreden, ondanks in totaal 4 bezoekers. Afgelopen weekend logeerden de kleindochters en mijn oudste dochter hier ongeveer 24 uur. Het doel is om jongste kleindochter van bijna 4 jaar rijp te maken voor een zelfstandige logeerpartij. Ze hangt erg aan haar moeder, dus de afgelopen logeerpartijen kwam moeder mee. Zo leert ze slapen in een vreemd huis, maar nog wel met haar vertrouwde mams vlak bij.
Verder kwam mijn liefste nicht een dagje op bezoek. Ze was in week in Friesland, op bezoek bij haar dochter en haar zus en kwam ook bij mij langs. Heel gezellig en leuk!
Waarom schrijf ik over die bezoekjes? Omdat ik daarvoor uiteraard wat extra's in huis haal!
Alle afbakbrood was bijvoorbeeld voor het bezoek.
Ik kocht op maandag een joekel van een bloemkool. Heerlijk! Daar kookte ik bloemkoolkerriesoep van (met het bladgroen en uien), geroosterde bloemkool en gekookte bloemkool en dan is er nog steeds de helft over. 

17 - 24 febr. 24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
3 goudreinetten AH 0,87
6 afbakpistoletten Lidl 0,79
vegan chocoladepasta AH 2,69
afbakbrood AH 0,89
2 luxe broodjes* Lidl 0,59
grote verpakking humus AH 2,03
cottage cheese AH 0,89
gerookte haring* AH 2,79
roomboter AH 2,09
koolzaadolie, 500 ml AH 3,89
890 gram zoete aardappel Lidl 2,31
focaccia, 2x 2 * AH 3,00
gedroogde tomaten op olie AH 1,54
bloemkool, 2400 gram* Lidl 1,69
3 kropjes mini romanasla Lidl 1,49
potje rode kool AH 0,59
2 pakjes vleesvervangers* Lidl 2,58
Snacks/ hapjes    
eierkoeken, volkoren AH 0,75
Dranken    
2 liter sojamelk AH 1,60
TOTAAL   33,07

vrijdag 23 februari 2024

Naar de kaakchirurg!

Afgelopen woensdag was ik voor een ingreep aan één van mijn hoektanden bij de kaakchirurg. De wortelpunt moest verwijderd worden en de ruimte die overbleef moest worden schoongemaakt. Dat doen ze onder de bovenlip, ze maken een sneetje in het tandvlees en openen met een boortje het bot ter hoogte van de wortelpunt.  Ik schreef er hier in januari al over.
Het was al heel lang geleden dat ik bij een kaakchirurg geweest was.
Ongeveer 50 jaar, een halve eeuw!
Toen in hetzelfde ziekenhuis, maar dan in een semipermanent bijgebouwtje, nu op een heel andere plek in het nieuwe ziekenhuis, vlak bij de hoofdingang. Ik ben er rond mijn 21e jaar drie keer geweest, 2x voor verstandskiezen die er niet uit getrokken konden worden. Die verstandskiezen moest uit mijn kaak geopereerd worden, wegens winkelhaken aan de wortels. Die andere keer was voor zo'n zelfde operatie als woensdag. Een van de voortanden boven is toen aangepakt.
Van de ingrepen toen, kan ik mij niet veel meer herinneren. Wel een dikke bovenlip en bij de verstandskiezen een dikke wang en een bloeduitstorting. Ook weet ik nog dat ik tegen de pijn flink wat paracetamol gratis mee kreeg.

Hoofdingang ziekenhuis. Bron: Wikipedia

Nu dus opnieuw onder het mes!
Ik ging met de bus, dat leek mij beter dan op de fiets. Als twintiger, wonend in dezelfde wijk als ik nu woon,  ging ik wel  op de fiets. Maar nu, 50 jaar later, met het OV, waarbij ik zorgde weer thuis te zijn voordat de verdoving uitgewerkt was. Dan kon ik lekker om mijn gemak bankhangen en bijkomen van de operatie. Voor zover dat nodig was.
Ik was op 13 februari ook al bij de kaakchirurg geweest, ik dacht namelijk dat ik meteen behandeld zou worden, maar dat bleek een vergissing. Ik kwam alleen voor een vooronderzoek en een voorgesprek. De eigenlijke behandeling kwam bij een volgende afspraak.
De operatie afgelopen woensdag viel me 100% mee, te meer doordat er misschien sprake zou zijn van een scheur boven in de tand, onder het tandvlees, waardoor de wortelpunt helemaal niet verwijderd kon worden, maar de hele tand getrokken moest worden. Tijdens de operatie werd duidelijk dat de tand gelukkig niet getrokken hoefde te worden en dat de wortelpunt er uit kon worden gehaald en de holte en het bot schoongemaakt en de tand gevuld kon worden. Ik heb ook nadat de verdoving er uit was, geen pijn gehad en er trad nauwelijks enige zwelling op.
Heerlijk, ik had er toch flink tegen op gezien en als ik naar verschillende sites kijk die gaan over deze operatie, dan denk ik dat ik mazzel heb gehad dat ik al na 1/2 dag zonder pijnstilling kon en er geen zwelling optrad. Nu is het wel zo, dat ik daar ook gevonden heb, dat de zwelling na een aantal dagen het ergst is, dus misschien komt het nog?

Bij de ziekenhuisapotheek moest ik na de operatie een medicijn halen tegen infecties, een middel om een week lang 2x daags mijn mond te spoelen. Tot mijn verbazing moest ik dit zelf betalen, geen eigen bijdrage, nee, het moest volledig zelf betaald worden. Waarom ik normale medicijnen bij mijn apotheek wel kosteloos ontvang en dit niet, daarvan heb ik geen idee.
Nou ja, liever dit betalen dan de operatie zelf, denk ik dan maar!
Dit kost ongetwijfeld minder dan mijn heupoperaties.

donderdag 22 februari 2024

Niet goed lezen kost geld!

Ik heb al weer ruim 2 jaar een dalvoordeel Noord NL Trein en Bus abonnement. Met dat abonnement heb ik in de 3 noordelijke provincies in de Arrivatreinen en in alle bussen 40% voordeel als ik reis na 9 uur 's ochtends. Ik heb het abonnement eind januari verlengd, dacht ik. De 25 euro is betaald, maar toen ik gisteren mijn reishistorie wilde nagaan, bleek dat ik ondanks mijn abonnement de volle prijs had betaald voor de afgelopen 6 busritten, o.a. de reis naar Leek met mijn kleinzoon. Ik wilde namelijk eens even kijken hoeveel deze reis naar Nienoord mij had gekost.

Wat bleek? Ik had de bevestigingsmail niet goed gelezen en je moet je zo'n "bestelling" na betaling vervolgens ophalen. Dus die 40% korting heb ik niet gekregen, want ik had mijn abonnement niet geactiveerd.

Jammer dan, dom van mij om de mail niet goed te lezen.
Wat is mijn "schade"?
Dat valt nog mee, het waren korte ritten, ik heb een kleine 5 euro voordeel gemist.


Eigenlijk vind ik het vreemd dat je je abonnement eerst op moet halen. Je betaalt er voor en waarom dan niet automatisch geladen? Dat gebeurt ook met saldo, dat hoef ik niet eerst op te halen. Zouden ze er stiekem van uit gaan dat veel mensen het vergeten en daarmee dubbel betalen? En de volle prijs èn het abonnement? Of ben ik nu veel te argwanend?

woensdag 21 februari 2024

Oma en kleinzoon op pad

Deze week is het voorjaarsvakantie en mijn kleinkinderen gaan dan altijd op hun opvangdagen gewoon naar de opvang. Vaak is er een heel leuk programma en de ouders kunnen, net als buiten de schoolvakanties. gewoon werken.
Maar, er ging iets bij het aanmelden voor de vakantieopvang, waardoor oudste kleinzoon niet terecht kon op zijn opvang.
Ik kreeg op maandag een telefoontje met de vraag of ik op dinsdag de hele dag op kleinzoon van 7 jaar kon en wilde passen, dat is dan bijna 10 uren zorg.
Ja hoor, prima, maar aangezien hij een kind is dat zich gauw verveelt, leek het me heel slim om een uitstapje te organiseren. De hele dag zichzelf vermaken of hem te vermaken leek me wel erg veel gevraagd, zowel voor hem als voor mij. Mogelijk zou ik hem dan na verloop van tijd achter het behang willen plakken. Het is verder een heel lief kind hoor, daar niet van!

Dus gingen we tegen de middag met de bus naar museum Nienoord in Leek, voluit het: Nationaal Borg & Rijtuigmuseum Nienoord.

Het museum en Grand Café. Bron: site van het museum
Krentenbollen met boter mee als lunch en met 1 keer overstappen waren we in Leek. Na een wandeling van een kwartiertje kwamen we aan in het museum. Eerst over de oprijlaan en over de ophaalbrug.

Er was een tentoonstelling over de illustraties van Fiep Westendorp: Fiep op wielen. Heel leuk en heel geschikt voor kinderen.
Natuurlijk koetsen, rijtuigen en ook de schelpengrot. De schelpengrot viel een beetje tegen, mijn kleinzoon had een echte grot verwacht, maar het was een gebouwtje, van binnen versierd met schelpen en stukjes schelp. Ik vond het best leuk, alleen je kon niet goed dichterbij komen en daardoor kon mijn kleinzoon niet goed zien, welke schelpen nu precies gebruikt werden. Hij vond de schelpenpaden leuker, daar kon hij de schelpen wel determineren aan de hand van een meegebracht overzichtje van Nederlandse schelpen.
Als afsluiter gingen we ook nog even wat drinken in het etablissement.
We waren inclusief reis heen en terug, ongeveer 4,5 uur onderweg.

Bij de ingang van de oprijlaan

Schelpengrot

Schelpengrot

Detail schelpengrot

kleinzoon vindt het schelpenpad interessanter

een van de vele koetsen van prins Willem van Oranje-Nassau, de te vroeg overleden halfbroer van koningin Wilhelmina

nog zo'n prachtige koets

een bokkenwagen

dinsdag 20 februari 2024

Rapportgeld

Toen ik een kind was en naar de lagere school ging, kreeg ik van mijn grootouders en van mijn ouders rapportgeld. In het begin per rapport een kwartje of zo, later bij iedere 7 of hoger een kwartje. Dus met 4 zevens of hoger kreeg je zo maar een gulden, bij ieder rapport weer.
Het was een goudmijntje in mijn ogen!
Alle geld moest in de spaarpot en vervolgens kwam het geld op mijn spaarrekening van de Zilvervloot. Hoe dat ging met de rapporten op de middelbare school, dat weet ik niet meer. Volgens mij was het toen afgelopen met het spekken van mijn spaarrekening.

mijn rapport van klas 4 van de lagere school

Mijn oudste kleinkinderen zitten nu in groep 3 en ik zou kunnen beginnen met rapportgeld. Afgelopen weekend heb ik het prachtige rapport van mijn kleindochter mogen bewonderen. Zo heel anders dan bovenstaand rapport! Je krijgt nu als ouder een veel uitgebreider beeld van het leerproces van het kind in kwestie. Dat was overigens bij de rapporten van mijn dochters ook al zo.
Ik heb nog een beetje twijfels, want ik vermoed dat de jongste kleindochter van bijna 4 dan ook wel geld wil voor haar spaarpot, maar toch vind ik het een goede traditie om bij de start van groep 3 rapportgeld te geven. De jongere kleinkinderen krijgen dat dan later wel en hopelijk leef ik nog wel minstens 10 jaar. Tegen die tijd hebben mijn jongste kleinkinderen ook de basisschool achter de rug.
En hoe veel geef ik dan?
Wat is redelijk en leuk?
Kreeg jij vroeger rapportgeld en hoe doe je dat als ouder?

maandag 19 februari 2024

Verleiding

Dochter en ik ontvingen allebei een mailtje van een vakantieparkenketen, over last minutes en vroegboekkorting in de zomermaanden. Dat komt doordat we beiden in het verleden verschillende keren een accommodatie van die organisatie ergens geboekt hebben.
Ik lees de mail niet eens en gooi hem meteen in de prullenbak. Dochter leest ze wel en wordt behoorlijk in de verleiding gebracht. O, goedkoop een weekend weg voor hun vieren! Toch wel heel leuk en te combineren met een verjaardagsvisite!
Ik opende ook wel eens zo'n mailtje, maar ik vind het niet de moeite waard om voor 129 euro ergens een weekend in mijn eentje te zitten, ook  al is het in verhouding met andere huurprijzen heel goedkoop. Laat maar! Voor mij is het minder aantrekkelijk en ik snap heel goed dat mijn dochter zich wel laat verleiden. Een vakantiepark met zwembad in de buurt van het adres waar ze toch al even op bezoek wilden gaan.
Hoe leuk is dat?
Dat ik niet geïnteresseerd ben, komt ook doordat ik al 4 vakanties in dit jaar gepland heb, twee keer in een vakantiehuis/appartementje in Noord-Nederland en twee treinvakanties in Europa. Daar hoeft echt niets bij! Over deze vakanties later dit jaar meer!
Een van mijn schoonzoons gaat soms een weekend alleen naar een vakantiehuisje. Dat is om de drukte van het tamelijk hectische gezin te ontvluchten en even in de bossen tot rust te komen. Ik hoef voor de rust mijn huis niet te ontvluchten, voor mijn rust kan ik gewoon thuis blijven en van mijn rust genieten, binnen niet al te lange tijd zelfs weer met een boek buiten op het terras!
Wat wil je nog meer!

zondag 18 februari 2024

Mijn verbruik van gas en stroom in week 7

Wat verbruikte ik in de afgelopen week, week 7?

GAS
8,5 m³

Ter vergelijking: in week 6 verbruikte ik 13 m³ gas.
In de afgelopen week verbruikte ik aanzienlijk minder gas, dat klopt met de warme dagen deze week.

STROOM
Ik kreeg geleverd: 12 kWh
Mijn zonnepanelen leverden 11,1 kWh en ik leverde 7,16 kWh terug. Voor eigen gebruik: (11,1 - 7,17 = 3,94 kWh.
Dat brengt het totaal van mijn stroomverbruik in de afgelopen week op 15,94 kWh.

Ter vergelijking: vorige week nam ik ook 12 kWh af van de leverancier, daarbij gebruikte ik 5,4 kWh van eigen panelen. Toen was het verbruik 15,9 kWh.
Vrijwel gelijk aan de afgelopen week!

"Dat vind ik niet nodig ...."

In de supermarkt haalde ik veel zware dingen, veel pakken melk, 2 courgettes en een potje tahin en ook had ik een paar boeken bij me, die ik in de bibliotheek had gehaald. In zo'n geval ga ik niet mijn zware tassen tillen, maar rijd ik mijn boodschappenkarretje naar mijn driewieler. De tassen zijn mij te zwaar om te tillen. Alle boodschappen pasten nauwelijks in mijn fietsmand.
Vaak laat ik de boodschappenkar staan bij de fietsenrekken, dan wordt hij wel weer door iemand anders meegenomen de winkel in. Dat doe ik zelf ook vaak als ik een karretje zie staan. In de karretjes hoeven geen winkelmuntjes, dus het maakt niet zo uit waar je ze bij de winkel achterlaat. Tenminste bij droog weer. Als het regent, vind ik dat zo'n karretje onder dak moet staan.
Het was op het moment dat ik het boodschappenkarretje naar buiten reed droog, maar het had een groot gedeelte van de dag gemiezerd, dat kon wel weer opnieuw gebeuren.
Ik had niet zo veel trek om mijn boodschappen in de steek te laten, mijn mand is niet afsluitbaar en diefstal is nooit ver weg. Daarom vroeg ik, staande bij mijn driewieler, een jong stel dat aan kwam lopen en op weg was naar de ingang van de supermarkt: "Willen jullie mijn karretje even meenemen de winkel in?"
Je raadt het antwoord al van de jongeman van hooguit 25 jaar, dat is namelijk de titel van dit stukje: "Dat vind ik niet nodig ...."
Ik was volledig overdonderd en had zo gauw geen antwoord, had willen zeggen, het gaat er niet om dat je het nodig vindt, het gaat er om dat je mij een kleine dienst bewijst.
Ze waren al in de winkel verdwenen.
Ik heb het winkelwagentje laten staan, ben op mijn fiets gaan zitten en ben naar huis gefietst.
Ze bedoelden het waarschijnlijk hopelijk niet slecht. Misschien dacht hij dat ik hem aanbood om de winkelwagen over te nemen en dat er een munt in het slot moest. En misschien wilde hij er alleen maar sigaretten kopen, die overigens niet meer te koop zijn.

PS: misschien moet ik, gezien de vele reacties, nog een toelichting geven: meestal draag ik mijn tassen naar mijn driewieler en vervoer ik mijn boodschappen niet in een winkelkar. Als ik zware boodschappen gedaan heb die niet duur zijn, bijvoorbeeld kattenbakvulling of zo, dan laat ik mijn boodschappen even onbeheerd achter om de kar terug te brengen.
Bij de fietsenstalling staat altijd hooguit 1 achtergelaten karretje, meestal helemaal niets. Als er een karretje staat, dan neem ik die mee naar binnen om te winkelen. Dus het is nooit zo dat er meerdere winkelkarretjes buiten staan, tenminste niet dat ik het meegemaakt heb.
Mijn driewieler met bagagemand, vastgezet met tiewraps

zaterdag 17 februari 2024

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Zoals bijna altijd op zaterdag heb ik vandaag voor jullie weer een lijstje met levensmiddelen die ik kocht in de afgelopen week. 
Deze keer een budgetoverschrijding.  De afgelopen weken zat ik onder mijn 40 euro budget, logisch dat dit niet iedere week kan. Soms wat minder uitgaven en soms wat meer.

Komend weekend komen mijn kleindochters van 7 en 3 jaar logeren en omdat de jongste nog niet zo goed buiten haar mama kan, komt mijn dochter ook mee. En vanwege die logeerpartij heb ik extra ingekocht: tomaten, krentenbollen, gehakt, limonadesiroop, extra sojamelk.
En in de komende week krijg ik mijn nicht op bezoek, die komt lunchen en misschien warm eten. Ook voor haar al vast wat ingekocht: geitenkaas en kaas.

10 - 17 febr. 24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
1 kg mandarijnen @ Plus 0,99
1 goudrenet AH 0,29
10 krentenbollen @ AH 1,42
3 harde broodjes meergranen (bonkjes)* Plus 1,00
sesampasta AH 3,39
knäckebröd AH 1,39
boter Plus 2,58
2x 500 gram halvarine* AH 1,98
gerookte haring BB AH 2,21
kaas * AH 4,15
2 zakken diepvriesgroenten, A-merk * AH 2,99
zoete cherrytomaten* AH 2,49
2x courgette * AH 1,49
vegan gehaktkruim AH 1,70
bouillonblokjes Plus 0,59
pizzadeeg* AH 0,99
Snacks/ hapjes    
IJs* (voor logeren kleinkinderen) AH 1,49
2x kleintje kaas AH 1,98
Dranken    
2 flessen zero limonadesiroop* AH 3,50
7 liter sojamelk AH 5,60
TOTAAL   42,22

vrijdag 16 februari 2024

Een hittegolf in februari

Gisteren was het hier buiten 15 graden! Ongelooflijk!
In vroeger tijden werd er rond deze tijd wel eens een Elfstedentocht gereden. Dat is nog niet zo heel ver in het verleden.
Toen ik een kind was, maakten we glijbanen in de sneeuw op het schoolplein. Een aanloopje en dan roetsjten we over het ijs (aangestampte sneeuw die ijs geworden is)! In mijn herinnering waren er de hele winter lang glijbanen op het plein! Ik weet ook wel dat herinneringen van + 60 jaar terug niet altijd even betrouwbaar zijn, maar toch is het wetenschappelijk vastgesteld dat hier in Nederland het voorjaar vergeleken met 50 jaar geleden 1 volle maand eerder begint.
Nu bloeien de narcissen, krokussen, elzenkatjes en nog veel meer!
En in plaats van sneeuw en hagel, regent het en liggen er overal grote plassen op wegen en fietspaden!
Zijn er nog ontkenners van de opwarming van de aarde in de zaal?
Kijk dan eens goed naar buiten!

eigen foto

donderdag 15 februari 2024

Maaltijden uit de vriezer

Ik kook vaak voor meerdere dagen en dan vries, of eigenlijk vroor, ik regelmatig maaltijden in voor later.
Nu vind ik dat ontdooide en in de magnetron opgewarmde eten uit de vriezer steeds minder lekker.

In de afgelopen tijd at ik vegan erwtensoep, een pastamaaltijd met vegan gehaktballetjes en couscous met courgette, ui, rode paprika en kikkererwten uit de vriezer en ik vond het niet echt lekker.
Het ziet er ook vaak niet uit: waterig, slap en wat kleurloos, bepaald niet aantrekkelijk en het oog wil ook wat.
Misschien dat ze aan de kant-en-klare vriezermaaltijden stofjes toevoegen om het lekker te maken en er lekker uit te laten zien? Of misschien smaakt dat ook niet erg lekker? Of ze stoppen er standaard vlees bij waardoor het eten meer smaak krijgt? Ik eet nooit vriezermaaltijden gemaakt door een of andere fabrikant, dus ik weet het niet.
Mijn besluit is nu om maaltijden niet meer in te vriezen en voor hooguit 2x te koken.
Want opgewarmd eten dat niet ingevroren is geweest smaakt mij een stuk beter!

Heb jij dat ook, dat maaltijden uit de vriezer minder smakelijk zijn?
Of heb je misschien tips om de smaak te verbeteren?

woensdag 14 februari 2024

De salderingsregeling blijft voorlopig zoals hij is

Gisteren werd het wetsvoorstel tot afbouw van de salderingsregeling in de 1e kamer behandeld en weggestemd. Dat betekent dat de oude regeling voorlopig in stand blijft. Totdat een volgende regering opnieuw met een wetsvoorstel tot afbouw van de regeling komt en dit voorstel wél wordt aangenomen.

Voor mij is het voordelig. Mijn zonnepanelen leveren meer stroom dan ik verbruik. Daardoor kan mijn verbruik tijdens momenten dat de zonnepanelen onvoldoende of helemaal geen stroom leveren, weggestreept worden tegen momenten dat de panelen te veel stroom leveren. Meer dan ik op dat moment verbruik.

Hoe zien mijn verbruikscijfers en teruglevercijfers er uit?
Ik kan het alleen over het afgelopen jaar weergeven.
Mijn zonnepanelen leverden 1975,5 kWh stroom.
Ik kreeg geleverd 414 kWh en ik leverde 1677 kWh terug.
De geleverde 414 kWh kunnen volledig weggestreept worden tegen het aantal kWh die ik terugleverde.
En voor de resterende kWh, 1263 kWh, kreeg ik een terugleververgoeding.
Doordat ik gedurende het jaar overstapte naar een ander energiebedrijf, was de terugleververgoeding niet het hele jaar even hoog. Tot half juni was dit 21 cent per kWh, na half juni was dit 13,5 cent per kWh en dat is het op dit moment nog steeds. *Later meer over waarom ik overstapte. In juni loopt het contract met de huidige leverancier af. Dan komt er ongetwijfeld een verlengingsvoorstel. Ik wacht het voorstel af en ga eventueel op zoek naar een leverancier die meer voordeel oplevert.

Waar moet ik bij overstap op letten?
- In hoeverre wordt een teruglever-boete geheven? Sommige bedrijven laten je een flink bedrag per maand betalen voor teruglevering. In mijn situatie kan dat oplopen tot 150 euro per jaar (teruglevering tussen 1000 t/m 1999kWh). Het gaat om Van de Bron, maar dit bedrijf geeft wel een mooie bonus, namelijk 290 euro als ik nu zou kunnen overstappen en dat compenseert dan wel weer de terugleververgoeding. 
- Wat is het teruglevertarief? De 21 cent per kWh die ik een jaar geleden nog ontving, komt vast niet meer terug. Dat is nu onvoorstelbaar hoog. Die hoge prijs had te maken met de enorm hoge energieprijzen. Ik vind nu terugleververgoeding van 5 cent per kWh bij de meeste bedrijven. Ik verwacht dat er bedrijven zullen zijn of komen, die een negatief tarief zullen hanteren voor teruglevering. Daar moet ik in ieder geval niet zijn. Als ik nu overstap, moet ik een boete betalen wegens verbreken van het jaarcontract.  Dat kost me te veel,  ik wacht tot het jaar voorbij is voordat ik in zee ga met een ander of misschien hetzelfde energiebedrijf. 

*Waarom stapte ik over? Het bedrijf waar ik mijn gas en stroom kreeg, bood geen vaste contracten en hun tarieven zaten boven het tarievenplafond.

Wat vind jij van het (voorlopig?) voortbestaan van de 100% saldering?


dinsdag 13 februari 2024

Boodschappen plannen en ophalen

Geeske vroeg mij afgelopen zaterdag hoe ik mijn boodschappen haalde en hoe ik het plande. Ik begrijp uit haar reactie dat ze zelf in een dorp woont, waar wel een supermarkt is, maar er verder is er geen keus in supermarkten.  Op zich mag je dan nog van geluk spreken. Er zijn zat dorpen waar helemaal niets is en waar je dus (ver) moet reizen of fietsen om boodschappen te doen.
Dat heb ik in een buitenwijk van Groningen echt geen last van!

Supermarkten in de buurt
Op ongeveer 5 minuten fietsen en hooguit 15 minuten lopen (+ 1 kilometer) zijn een Lidl en een AH. Loop of fiets ik 1 kilometer een andere kant uit, dan is daar een winkelcentrum met een Aldi en een Plus.
Heel goed bereikbaar dus! En als ik zo'n 15 minuten naar het zuidoosten fiets, is daar een Jumbo en die is er ook als ik ongeveer 15 minuten naar het westen fiets.
In de praktijk kom ik maar heel zelden bij de Jumbo. Het is me te ver.

Hoe kom ik er?
Voordat ik stopte met fietsen op een gewone fiets, ging ik altijd op de fiets. Twee grote fietstassen op mijn fiets en daar deed ik mijn boodschappentassen in. En soms nog een groot pak (toiletpapier of kattenbakvulling) achter op de bagagedrager, vastgemaakt met een spin.
Nadat ik stopte met fietsen op mijn tweewieler wegens slechte balans en valpartijen, liep ik, met een boodschappentas op wielen. Sinds ik afgelopen voorjaar in het bezit ben van een driewieler met bagagemand, fiets ik weer meestal.

Heupoperaties
Geeske vroeg ook hoe ik na mijn heupoperaties het deed met de boodschappen. Toen had ik een rollator en wandelde ik naar de dichtstbijzijnde winkels. Ik deed er langer over dan een kwartier om er te komen. Halverwege ging ik even op de rollator zitten en rustte uit. De rollator had een handig boodschappenmandje en verder gebruikte ik een rugzak voor de lichte dingen. Na beide heupoperaties revalideerde ik ongeveer 14 dagen in een verpleeghuis. Daar oefende ik dagelijks met lopen achter een rollator en later ook lopen met een stok. Doordat ik na de eerste heupoperatie pijn bleef houden aan de andere heup, die nog onder het mes moest, liep ik toen buiten altijd met rollator. Na de 2e operatie kon ik pijnvrij lopen en heb ik mijn rollator weggegeven aan mijn 1e man, die de rollator nodig had. Na 6 weken na een heupoperatie mocht ik weer fietsen en dat deed ik dus ook. Alleen ging dat gepaard met (bijna)valpartijen. Om ernstig letsel vóór te zijn, heb ik een jaar na de laatste heupoperatie besloten de gewone fiets niet meer te gebruiken: te gevaarlijk voor mij!

Hoe ik mijn boodschappen plan
Ik kijk, voordat ik boodschappen ga doen, op de internetpagina's van de 3 supermarkten waar ik mijn boodschappen doe. Zijn er nog leuke aanbiedingen waar ik wat aan heb?
De aanbiedingen van AH en Plus komen op vrijdag al online en gaan in op respectievelijk maandag en zondag. Meestal bekijk ik de aanbiedingen van de Lidl pas op maandag.
Eerst bekijk ik mijn voorraad in kast, koelkast en vriezer, daarna maak ik lijstjes op mijn telefoon. Soms sla ik een week lang een supermarkt over, als er geen aanbiedingen zijn waar ik belang bij heb. Meestal ga ik naar 1 supermarkt per keer, want ik kan in de mand van mijn driewieler niet heel veel tegelijk meenemen. De Lidl en de AH zijn hier buren. Soms haal ik in beide supermarkten wat boodschappen, bij beide dan niet veel.

Inkopen doen met  de auto heb ik nooit gedaan, slecht voor CO2 uitstoot en door te lopen of te fietsen kom ik in beweging! Heel gezond!
Hoe doe jij je inkopen?

maandag 12 februari 2024

Dat kan beter! Maar wil ik dat ook?

Ik ontving een mailtje van het energiebedrijf.
Ik had veel meer gas verbruikt dan gepland of gedacht en hierbij is rekening gehouden met de seizoensinvloeden. 83 m³ in plaats van 63 tot hooguit 79 m³
Dus kreeg ik een 😞 en Volgende maand beter!
Ze leverden er een Nibud overzichtje bij, waarop ik in januari als laagverbruiker uit de bus kom.
- Bewoners van een appartement verbruikten gemiddeld 155 m³
- Een tussenwoning 216 m³
- Hoekwoning 253 m³
- 2 onder 1 kap 286 m³
- Vrijstaand 377 m³
Gemiddeld verbruik in een tussenwoning is dus 216 m³ en ik verbruikte 83 m³ in mijn tussenwoning.

Ik kreeg als toegift ook nog besparingstips:
- de verwarming 's nachts op 15 graden en overdag tussen 17 en 21 graden.
- ventileer je woning
- isoleer je radiatoren en cv leidingen

Ook mijn stroomverbruik was in januari hoger dan verwacht, maar volgens het overzichtje van Nibud is mijn verbruik juist weer heel laag. Een eenpersoonshuishouden zou gemiddeld 175 kWh verbruiken en ik verbruikte in januari 56 kWh. Maar toch ...... hoger dan verwacht.

Als ik de maandoverzichten over het afgelopen half jaar bekijk, dan constateer ik, dat ze verwachten dat ik iedere maand dezelfde hoeveelheid energie verbruik! Want iedere maand weer komen ze met een bericht over een tegenvallend resultaat. In november heb ik bijvoorbeeld meer gas verbruikt dan in oktober en in december nóg weer meer. Ja, nogal wiedes als je op gas stookt en het overdag korter licht is. Een wonderlijke instelling van hun computerprogramma!
Dat betekent dus ook, dat ik de komende maanden steeds deze icoontjes krijg😊, want het wordt buiten gemiddeld gezien warmer en het is veel langer licht, waardoor ik meer van de levering van mijn zonnepanelen kan profiteren.

Ga ik iets veranderen aan mijn gas- en stroomverbruik?
Nee, natuurlijk niet!
Volgens het Nibud verbruik ik al heel weinig. Mijn verbruik blijft hetzelfde, tenzij ik komende winter besluit aan de Middellandse Zee of zuidelijker te gaan overwinteren.

zondag 11 februari 2024

Verbruik van gas en stroom in week 6

 Wat verbruikte ik in de afgelopen week, week 6?

GAS
13 m³
Ter vergelijking: in week 5 verbruikte ik 14 m³ gas.
Ongeveer gelijk aan de vorige week dus.
Het was in de afgelopen week soms best warm voor de tijd van het jaar, maar er waren hier ook nachten met nachtvorst.

STROOM
Ik kreeg geleverd: 12 kWh
Mijn zonnepanelen leverden 9,3 kWh en ik leverde 5,4 kWh terug. Voor eigen gebruik: 3,9 kWh.
Dat brengt het totaal van mijn stroomverbruik in de afgelopen week op 15,9 kWh.
Ter vergelijking: vorige week nam ik 11 kWh af van de leverancier, daarbij gebruikte ik 4,21 kWh van eigen panelen. Toen was het verbruik 15,21 kWh.

Wil je echt geen zonnepanelen van ons kopen?

In de afgelopen week werd ik steeds opnieuw op mijn mobiel gebeld door een nummer uit Arnhem of onmiddellijke omgeving. De eerste keer nam ik op.
"Mevrouw, u heeft aangegeven dat u belangstelling heeft voor zonnepanelen en wij kunnen die leveren."
Nou wat mooi dat ze die kunnen leveren, maar ik heb helemaal geen belangstelling. Ik heb geen idee hoe ze aan die informatie komen. Zou ik ergens iets aangeklikt hebben, iets dat ging over saldering of zo?
En heb ik dan werkelijk mijn telefoonnummer afgegeven? Wat slordig van mij. Ik houd mijn telefoonnummer het liefst zo veel mogelijk privé!
Ik antwoordde de man dat ik al lang zonnepanelen heb en echt geen belangstelling heb voor nog meer panelen. En toen sloot ik het telefoontje af. Geen zin in verdere reclame.
Maar ...... daarna blijven ze bellen, iedere dag. 
Altijd 's middags tussen 12 en 5.
Wat willen ze toch van mij?
Mijn telefoon geeft al aan: vermoedelijk spam.
Vervelend, want als ik gebeld word op mijn mobiele telefoon, is het iets dringends met kinderen, kleinkinderen of andere familieleden. Dus een telefoontje is voor mij een teken van iets ernstigs, tenzij ik met een familielid afgesproken heb om even te bellen!
Verder verzendt iedereen Whatsappjes.
Als ik op dat (zonnepanelen)nummer druk, verschijnt op mijn scherm: nummer blokkeren?
Dat lijkt me een uitstekend idee!
Hoe heb ik het gedaan?
Met deze aanwijzingen:

1. Via je telefoon
Android: Ga naar Contacten > sla het nummer op als contactpersoon > selecteer de persoon die je wil blokkeren > Meer > Toevoegen aan automatische blokkeerlijst.
iPhone: Ga naar Telefoon > sla het nummer op als contactpersoon > selecteer de persoon die je wil blokkeren > klik op ‘Blokkeer deze beller.’

Zouden ze er iets van merken dat ik het telefoonnummer geblokkeerd heb?
Dat lijkt me eerlijk gezegd prima, ik hoef niets van hen, ook geen zonnepanelen.


zaterdag 10 februari 2024

Uitgaven voor boodschappen beneden budget

Vorige week waren mijn uitgaven nog lager, maar ook deze week zijn mijn uitgaven voor levensmiddelen beneden mijn budget van 40 euro.
Ik heb goed gebruik gemaakt van aanbiedingen, maar zou het zo zijn dat de boodschappen weer wat goedkoper worden?

Nog even een toelichting op mijn uitgaven. Wat ik in een week eet, is altijd een combinatie van eten wat ik al in huis heb en nieuw gekochte voedingswaren. Dus denk niet dat ik geen margarine of boter op mijn brood smeerde of dat ik alleen maar appelstroop en kaas at, want dat is niet zo.
Ik gebruikte meer sojamelk, fruit en aardappels dan ik in de afgelopen week kocht en ik gebruikte ook groenten en andere levensmiddelen uit de voorraad, koelkast en vriezer.
En aan de krentenbollen, havermout, brood, kipburger, de uien en pasta ben ik nog niet eens begonnen.
De verse zalmfilet en broccoli zijn daarentegen al lang op! De zalmfilet maakte ik op de dag van aankoop meteen al klaar, want de houdbaarheid was beperkt!

3 -10  febr. 24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
6 (kleine) bananen fair trade bio * Lidl 1,12
2 pakken havermout BB AH 0,99
2 pakjes volkoren krentenbollen* AH 2,98
1 grof volkoren zonnepit brood* Lidl 0,99
kaas* AH 3,97
gerookte haring BB AH 2,50
appelstroop AH 0,99
broccoli, bijna 600 gram* Plus 1,49
1 kg uien* Plus 0,79
500 gr. bio uien rood Lidl 1,19
2 preien* AH 1,00
1 hele knolselderij* AH 0,99
gember, 38 gram Lidl 0,23
500 gram volkoren pasta* AH 1,42
175 gram zalmfilet @ (nog 2 dagen houdbaar)
AH 3,78
2 verpakkingen vegan kipburger* Plus 3,99
Snacks/ hapjes    0,00
Dranken    
2 liter sojamelk AH 1,60
TOTAAL   30,02

vrijdag 9 februari 2024

Het voorjaar komt er aan

In mijn tuin zie ik de eerste knoppen van de narcissen en hyacinten, er bloeien al wat primula 's en in het plantsoen staan al weer grote aantallen krokussen in knop en ik heb in het plantsoen ook al veel pollen met sneeuwklokjes gezien.  Mijn olijfboompje in grote pot, die naar binnen moet als het meer dan 8 graden vriest nachts, is nooit naar binnen geweest.
Gisteren viel er hier nog natte sneeuw, maar toch komt het voorjaar er echt aan, tot mijn genoegen, moet ik zeggen

Het voorjaar dan maar!
Ik vind het feit dat het weer langer licht is en het licht helderder is werkelijk heerlijk! Ik knap er van op, winter is niet mijn seizoen en ik houd ook helemaal niet van kou!
Het is ondertussen al weer bijna 2 uur per dag lichter dan op de kortste dag in december.

Het wachten is op de bloei van bollen in mijn tuin.

Deze gekweekte heb ik in mijn tuin

En  ook deze wilde(re)

donderdag 8 februari 2024

Olijfolie

Als puber van een jaar of 14 kookte ik op vakantie in Spanje met olijfolie. Ik bakte er aardappels en uien in.. Ik herinner me nog de krachtige smaak en de geuren die dat veroorzaakte. Heerlijk! Zo anders dan de slaolie van thuis!
Ik heb nooit weer dezelfde olijfoliegeuren geroken. Olijfolie die je hier koopt is een bleek en slap aftreksel vergeleken met die olijfolie van toen. In ieder geval zoals ik me de geuren en smaken van de destijds gebruikte olijfolie herinner.
In de afgelopen jaren zat er eigenlijk kraak noch smaak aan de olijfolie uit de supermarkt.
Dat werd me pas goed duidelijk toen ik de aflevering over olijfolie van het TV programma Keuringsdienst van Waarde afgelopen maandag zag.
De meeste olijfolie die hier in Nederland verkocht wordt, is in de basis inferieure olijfolie, gemaakt van rottende olijven. Om de slechte smaak te verbloemen, wordt deze olijfolie geraffineerd. Dat is slecht voor de kwaliteit van de olijfolie.
Keuringsdienst van Waarde: Bij het raffineren verwijder je namelijk ook de gezonde eigenschappen van de olie, waaronder onverzadigde vetten, antioxidanten en vitamine E. Het resultaat? Een olijfolie die geen smaak, kleur of geur meer heeft.
Lees hier meer over de geraffineerde olijfolie.
Wat ze er allemaal mee doen?
Ze voegen water en fosfor toe
Ze behandelen de olie met een oplossing waarbij zeep gevormd wordt.
Daarna worden de zeepresten er uit gehaald en wordt de olie gedroogd om het water er uit te halen.
Daarna wordt de olie met actieve klei en actieve kool gebleekt en de slechte geuren te verwijderen door de olie te onder vacuüm te verhitten en er stoom door te blazen.
Dan wordt de olie nog een keer gefilterd.
Persoonlijk viel ik bijna van mijn stoel van verbazing toen ik dit allemaal las!

In de uitzending wordt ook nog eens de mythe ontkracht dat je de extra vierge olie alleen koud mag gebruiken. Daar klopt niets van, je mag hem zeker verhitten! Dat doen ze in Zuid Europa overal!

Nu snap ik beter waarom de Nederlandse geraffineerde olie nergens naar ruikt en nergens naar smaakt. 

Welke olijfolie is dan wel goed?
De extra vierge die koud geperst is. Soms staat er
op mechanische wijze verkregen.
Het land van herkomst moet vermeld zijn. Als er op het etiket staat "Origine: Europese Unie / Niet Europese Unie" is dit bepaald geen aanbeveling. Dit wel: Protected Designation of Origin.
Waar moet je verder op letten?
De productiedatum is van belang.
Hoe recenter hoe beter.

woensdag 7 februari 2024

Aantal lezers stabiliseert

Januari was altijd een topmaand voor deze weblog.
Zou het te maken hebben met goede voornemens?
Mensen denken misschien:
NU gaan we echt, werkelijk waar, besparen, geld opzij leggen, de hypotheek aflossen en ga zo nog maar even door. En komen dan op dit weblog uit en dat merk ik aan de maandelijkse bezoekersaantallen.

Maar sinds het begin van de coronapandemie is januari niet meer standaard een topmaand.
Soms is dat april (2020) met 220.975 pageviews, soms is dat oktober (2022) met 223.482 pageviews, of juni (2023) met 218.147 pageviews.
Niet meer januari als absolute topmaand. Niet  dat januari nu een slechte maand is, dat zeker niet.

Aantallen pageviews in de afgelopen 12 jaar.
De piekjes met rode stipjes zijn de maanden januari.

Hoe scoorde januari in de afgelopen jaren?
In januari 2012 - 57.722
In januari 2013 - 113.025
In januari 2014 - 122.678
In januari 2015 - 132.276
In januari 2016 - 156.260
In januari 2017 - 171.050
In januari 2018 - 178.320
In januari 2019 - 191.361
In januari 2020 - 195.280
In januari 2021 - 187.901
In januari 2022 - 178.830
In januari 2023 - 186.986
In januari 2024 - 182.959

Zoals je ook in de afbeelding kunt zien, zijn de aantallen pageviews al weer sinds 2018 ongeveer stabiel. Niet alle maanden zijn hetzelfde, maar de groei is er uit.
 
Wat is het meestgelezen blogje in de afgelopen 12 jaar? Dat is Waar blijft die definitieve aanslag van de belastingdienst?   Gepubliceerd op 1 juni 2023, dat ging over de aanslag over het jaar 2022. Met 62.873 pageviews tot nu toe.
En die definitieve aanslag is overigens nog steeds niet gekomen.
 
En de aantallen? Ik had in augustus 2007, toen ik mijn blog begon, echt niet gedacht dat dit blog zo veel bezoekers zou trekken!
Fantastisch!

dinsdag 6 februari 2024

Verandering van smaak

Als kind lustte ik bijna alles. Ik was een dik kind, was op dieet en had altijd honger!
Toch waren er een aantal voedingsmiddelen die ik niet erg lekker vond. Ik at ze wel, maar ik at veel liever wat anders: boerenkool, spruitjes, bruine bonen, bananen en handperen.
Later ben dit soort eten wel meer gaan waarderen, hoewel peren en bonen nog steeds niet mijn favorieten zijn!

In mijn macrobiotische tijd, tussen mijn 22e en mijn 25e jaar, vond ik geroosterde boekweit, gele sojabonen (puur, niets mee gedaan, alleen gekookt) en misosoep lekker. Nu niet meer en ik vind sojabonen heel erg stinken!
Zo zie je dat smaak kan veranderen.

Toen ik begon zo veel mogelijk veganistisch te eten, vond ik de Alpro sojatoetjes best lekker. De yoghurt en de kwark vond ik heel smakelijk, maar naar mate de tijd verstreek vond ik ze steeds minder lekker.
Niets voor mij, die sojatoetjes en ze zijn nog duur ook!

Ik experimenteerde met zelf gekookte toetjes met sojamelk: griesmeel pudding, gele custardvla, havermoutpap. En eigenlijk vond ik niets echt lekker, of de samenstelling trok mij niet aan.
Toen ben ik een tijdje koemelkyoghurt gaan eten. Best lekker, maar ik was niet tevreden over het feit dat ik weer niet-vegan toetjes at.
Dus toch maar weer eens de havermout geprobeerd.
Deze keer met rozijnen en de pap na het koken een tijd laten staan, zodat hij lekker dik wordt.
Dit lijkt een prima oplossing. Heerlijk en te gebruiken zowel als ontbijt en als toetje.
En ook nog veel goedkoper!
De sojamelk koop ik voor 80 cent per liter en de havermout voor 50 cent per 450 gram. Van die havermout heb je ongeveer 110 gram per liter melk nodig. Dus met één pak havermout kook je 4x een pan havermout!