vrijdag 30 juni 2023

Een nieuw nummer van het blad Genoeg!

Een aantal dagen geleden viel het zomernummer van het blad Genoeg bij mij op de deurmat!
Het is altijd leuk om te lezen. Voor diegenen die het blad nog niet kennen:
Genoeg is een onafhankelijk tijdschrift voor iedereen die meer wil doen met minder. Ieder nummer bestaat uit 4 delen
- Gelukkig met genoeg
- Genoeg voor iedereen
- Genoeg geld
- Praktisch genoeg.

Ik lees het blad al jaren. Hoe lang dat weet ik al niet eens meer.
Bijna het hele nummer is interessant.
Leuke onderwerpen vind ik altijd:

  • de rubriek boeken - een bespreking van nieuwe boeken die passen bij het thema van Genoeg
  • huishoudboekje - iemand die inzicht geeft in inkomsten en uitgaven
  • kopen of laten lopen - deze keer over merinowol
  • heb ik wat van je aan? - over kleding, meestal hergebruikt of zelfgemaakt.
  • over datum - wat uiteraard gaat over THT en UHT datum en in hoeverre je die data zonder schade kunt overschrijden.
Cover van nieuwste nummer

Ken jij het blad en wat vind jij er leuk aan?

donderdag 29 juni 2023

Duurzaam en zuinig: je kleding beschermen tijdens klusjes en koken

De productie van kleding is slecht voor het milieu. Voor katoen is enorm veel water nodig, vervoer en productie van kleding kosten veel energie en grondstoffen. Doodzonde dat die gemiddeld weinig gedragen worden. Het schijnt dat we kledingstukken gemiddeld maar 7x dragen voordat we ze weg doen.

Gisteren schreef ik over kleding en wassen en ook afgelopen maandag schreef ik over zuinig wassen.
Van wassen slijt textiel. Door het bewegen in de trommel de wasmachine en door de droger gaat textiel minder lang mee. Hoe minder wassen hoe beter!
Hoe zorg je nu dat je kleding mooi blijft?

- oude klussenkleding gebruiken voor verven, tuinieren. Die kleding mag vies worden. Je gaat er toch de deur niet mee uit. Als je klaar bent met verven of tuinieren dan was je de kleding en je bewaart ze tot de volgende klus. Het hindert helemaal niets dat er vlekken in zitten.

- na je werk kleed je je om en doe je iets aan dat comfortabel zit. Ik verwisselde ze voor een oude broek en een oude trui. Hierdoor hoeven je nette kledingstukken minder vaak gewassen te worden en blijven ze langer als nieuw. Ik hing ze na werktijd gewoon even uit.
Mijn vader deed het ook. Die verwisselde zijn nette werkpakken altijd direct voor casual kleding, een trui, een oude broek en zat daar dan de rest van de avond in. Zijn pakken kon mijn moeder niet zelf wassen, maar die moesten naar de stomerij. En daar hing een prijskaartje aan. Hoe minder vaak naar de stomerij hoe beter!

- mijn schoonvader droeg op de boerderij een overall. Die deed hij altijd aan als hij ging melken, de paarden ging verzorgen, de kippen of de schapen ging voeren. De overall zorgde er voor dat zijn kleding schoon bleef.

- bij het koken en poetsen gebruik je een schort. Vroeger droegen mijn moeder, mijn oma's en mijn tantes  jasschorten. Het was een soort jas over de gewone kleding.  Daardoor bleef hun kleding mooi schoon. In de film Flodder draagt ma Flodder ze ook en ze rookt er een sigaar bij. Dat deden mijn familieleden niet, behalve mijn jongste tante rookte niemand.

Jasschort
Schoenen
Niet alleen kleding kun je op deze manier langer goed en netjes houden, dat geldt ook net zo hard voor schoenen. Nette werkschoenen verwissel je voor slippers of pantoffels. Schoonvader deed klompen aan als hij naar buiten ging en liep binnen op sokken.

Ouderwets?
Is het zuinig omgaan met kleding en schoenen ouderwets?
Ik denk het niet. Ik denk dat we wat zorg voor kleding betreft terug moeten naar vroeger tijden, toen er veel voorzichtiger werd omgegaan met kleding en de verspilling nog niet zo enorm was als nu!

woensdag 28 juni 2023

Is een capsulegarderobe voor mij duurzaam en zuinig?

Misschien moet ik beginnen met uitleggen wat een capsulegarderobe is.
Het is een minimale garderobe met bijvoorbeeld voor de zomer een (zomer)broek, een spijkerbroek, een zomerrok, een korte broek, een blouse met lange mouwen, een zomerse jurk, een paar basic t-shirts en een jasje. 
Alles kies je zo uit, dat het onderling te combineren is. Het is duurzaam doordat je weinig koopt en er dus weinig grondstoffen, water en energie nodig is voor de productie. Vooral als je kledingstukken ook nog tweedehands zijn en niet nieuw, dan ben je hartstikke goed bezig!

Een zomer capsulegarderobe is  zo klein, het past allemaal prima in één wasmachine.
En daar zit voor mij als alleenstaande het probleem. Want hoe doe je dat dan met wassen van deze kleding?
Niet?
Want met zo weinig kleding, dan zit alles na verloop van tijd in de wasmand.
En dan?
Als je met meer mensen bent, bijvoorbeeld een partner en een aantal kinderen, dan is er ook van andere huisgenoten wasgoed. Dan kun je met weinig kleding toe.
Voor mij gaat dat niet op en zou het betekenen dat ik vaak een halfvolle wasmachine moet laten draaien en daar ben ik tegen. Zonde van de energie en van het water!
Dan maar wat meer kleding!

Heb jij weinig kleding?

dinsdag 27 juni 2023

Heerlijk dat het weer wat frisser is!

Het was afgelopen zondag warm, erg warm. Niet eens ver boven de 30 graden, zo'n 32 graden in de stad Groningen, maar toch had ik er nogal last van. 's Ochtends was ik nog even bezig met plantjes in de tuin, maar later op de dag vond ik het niet fijn meer. Ik zat in huis, met het zonnescherm omlaag, zodat de zon niet op de ramen scheen en het was 25 graden in de woonkamer. Normaal gesproken goed te doen, eigenlijk, maar ik had pijn aan mijn benen. Vanwege warmte en zweterige plakkerigheid had ik mijn compressiekousen niet aan gedaan en dat wreekt zich. Mijn benen begonnen pijn te doen doordat mijn enkels opzwollen.
Daar is een remedie voor zonder je in die compressiekousen te worstelen: je benen horizontaal leggen. Ik besloot een siësta te houden. Lekker even plat en lezen in bed. In de slaapkamer was het ook 25 graden. Niet te heet voor een dutje of lezen in bed.
Dus urenlang lekker gelegen. Mijn benen knapten al snel op en deden geen pijn meer.

Gisteren was het ineens 10 graden koeler! Dat was beter om actief te zijn. Veel gefietst, naar het zwembad, boodschappen doen en ik deed heerlijk de ramen tegen elkaar open om de hitte van de afgelopen dagen er uit te laten waaien. Zolang ik alles open had en er constant een luchtstroom door mijn woonkamer was, leek het een stuk koeler. Op de thermometer was er weinig van te zien. Ondanks uren frisse lucht door de woonkamer was het nog steeds 23,5 graden.
Niet echt veel afgekoeld, terwijl het buiten toch maar 20 graden was!
Blijkbaar houdt mijn huis de warmte goed vast! Dat is natuurlijk ook de bedoeling in de winter, maar in de zomer is dat minder fijn!

Gaat bij jou de warmte ook maar moeilijk uit je huis?

maandag 26 juni 2023

Zuinig wassen op 40 graden

Meestal was ik op 30 of op 40 graden, maar soms is het voor de wasmachine goed om eens een was op 60 graden te doen. Ook voor sommige soorten was is het trouwens beter. Handdoeken, keukendoekjes, theedoeken en beddengoed worden frisser.

Ik heb op mijn computer het programma SLIM.energieinzicht dat mij in detail laat zien hoeveel gas en stroom ik op een dag verbruik. Dat gaat via de slimme meter. Het duurt vaak een paar dagen voordat het verbruik zichtbaar is, maar dat maakt me niet uit, het gaat om het inzicht en niet om directe beschikbaarheid van de gegevens.
Vorige week waste ik op een avond* op 60 graden op de ecostand en ik heb er eens op gelet, deze was kostte mij 0,91 kWh aan stroom. Valt nog wel mee, vind ik. Dat is ongeveer 68 cent voor een wasbeurt.
Op de site van mileucentraal vind ik vergelijkbare cijfers.
Je kunt daar ook heel goed zien hoeveel je bespaart als je op lagere temperaturen wast.
Dezelfde was op 40 graden met gebruik van de eco-knop (en die heb ik) had mij 53 cent gekost.

Als je je afvraagt, waarom moet je zo nu en dan op 60 graden wassen? Op de site van milieucentraal leggen ze het uit:
"Als je veel op lage temperaturen wast, is het voor je machine verstandig om eens in de maand op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen met waspoeder met bleekmiddel. Zo voorkom je dat er biofilms ontstaan. Dat is een slijmlaag van bacteriën en schimmels, die voor een onaangename geur kunnen zorgen. Maak na een wasbeurt ook de rubberen afdichting goed droog, laat de deur openstaan zodat waterresten verdampen en maak het zeepbakje regelmatig schoon. Ook dat voorkomt dat micro-organismen in de wasmachine gaan groeien."

*
Meestal was ik overdag, op zonnige dagen, waarbij mijn zonnepanelen veel stroom leveren en de stroom voor mij "gratis" is.

zondag 25 juni 2023

Jezelf trakteren op fout lekkers, doe jij dat ook wel eens?

Bron foto: AH

Soms nadat ik bij de tandarts ben geweest of na een diabetescontrole met bloeddrukmeting, dan trakteer ik mijzelf op lekkers dat slecht is voor mij. De controle ging prima, geen tanden of kiezen met gaatjes, de bloeddruk is prima, gewicht en bloedsuikers zijn OK.

Drop, ijs, chocolade, chips. Ik heb dan een enorme behoefte om even uit de band te springen en even iets te nemen dat eigenlijk niet mag. Twee zoute haringen toen ik zwanger was en ik vanwege mijn bloeddruk op een zoutbeperkt dieet stond.

Na een "overtreding" van de voorgeschreven dieetregels is het ook wel weer klaar, maar die behoefte om even los te gaan na controle is er altijd.

Twee weken geleden na de diabetescontrole chocolade van een A-merk in een paarse wikkel. Soms een zak drop, wat ook heel fout is.

Het heeft ongetwijfeld te maken met mijn eetbuistoornis in het verleden, een stoornis die voor een (klein, en soms wat groter) deel nog steeds aanwezig is.
Fixatie op eten, lekkers, iets moeten hebben.
Lekker iets weg kauwen.

Ik houd mezelf voor dat één keer iets fout eten niet zo veel kwaad kan en ik denk ook dat dit zo is. Natuurlijk is het beter om het niet te doen en me te beperken tot worteltjes en radijsjes of een appel als tussendoortje. Maar een enkele keer, wat kan daar nu op tegen zijn?

Herken jij dat?

zaterdag 24 juni 2023

Mijn weekboodschappen: weinig uitgegeven deze week

Ik kon voordelig deze week. Ik moet er wel bij vermelden dat ik op 2 avonden niet thuis warm at, maar bij een dochter.
Wat valt er verder over te schrijven? Ik kocht 2 verspilmijnniet zakjes met voordelige groenten en fruit.
Daarvan is zijn de mango + 1 banaan direct dezelfde dag nog opgegeten. Ik heb geprobeerd of mijn kleinkinderen mango lusten, maar 3 vonden het echt niet lekker, alleen oudste kleindochter heeft er een beetje van geprobeerd. Jongste kleinzoon wilde er alleen met een vorkje in pikken, maar eten deed hij er niet van.
Toen hadden mijn dochter en ik bijna ieder een halve mango! Heerlijk!

17 - 24 juni 23

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
wilde perziken, 1150 gram  (9 stuks) * Lidl 1,99
meerzadenbaguette*  Lidl 0,59
1 groot stokbrood, 400 gr, met desem* Plus 1,00
cottage cheese, 200 gr.
Plus  0,89
146 gram gerookte haringfilet* AH 1,46
370 gram oude geitenkaas BB @ AH 5,10
2 zakken verspilmijniet (VMN) met onderstaande inhoud AH 2,00
 4 bananen in totaal 525 gram, VMN AH 0,00
1 mango, VMN AH 0,00
1 sinaasappel, VMN AH 0,00
1 rode paprika, VMN AH 0,00
1 aubergine, VMN AH 0,00
1 grote krop botersla, VMN AH 0,00
artisjokharten op olie, potje @ Lidl 1,74
1 rode paprika* AH 0,69
bospeen, 1183 gram* AH 1,39
vegan schnitzel, 2 pakjes* Lidl 3,04
vega gehaktballetjes, 2 pakjes* Lidl 2,58
zonnebloemolie Plus 2,49
Snacks/ hapjes   0,00
Dranken    
3 pakken sojamelk AH 2,67
TOTAAL   27,63

vrijdag 23 juni 2023

De oogst van 1 middag

Afgelopen woensdag ging ik met oudste kleinzoon van zes jaar naar zwemles. Hij houdt van het zoeken en vinden van flesjes en blikjes die ingeleverd kunnen worden. Dus kijkt hij in alle afvalbakken op het terrein van het zwembad. Het blauwe blikje en de flesjes vonden we in deze afvalbakken.

Later gingen we naar de speeltuin in de buurt. Daar vond hij met zijn nichtje 3 rode blikjes in een afvalbak. Hij stond er op zijn tenen bij om er in te kijken. Deze blikjes waren nogal gedeukt en ik heb ik zo goed mogelijk uitgedeukt en volgens mij waren ze goed genoeg om ingeleverd te worden. Kleinzoon is dol op geld, het liefst verzamelt hij zo veel mogelijk muntjes.

Ik vertel hem dat ik het heel goed vind dat hij de blikjes en flesjes wil inleveren. Als je ze niet inlevert, dan vormen ze onderdeel van een hele grote afvalberg.
Als je ze inlevert, dan kunnen de blikjes en flesjes hergebruikt worden. Hij keek een beetje vies: deze blikjes opnieuw gebruiken? Nee, niet de flesjes en blikjes zoals ze nu zijn, maar de grondstoffen worden gebruikt om nieuwe blikjes en flesjes te maken en fleece etc.

Gisteren heb ik alles ingeleverd, voor 2 flesjes kreeg ik 15 cent per stuk. De wat grotere leverde 25 cent op en de 4 blikjes elk 15 cent.  Dat maakt in totaal €1,15.

Lever jij gevonden flesjes en blikjes in?  

donderdag 22 juni 2023

Al bijna een volleerd 3-wielfietser!

Mijn driewieler 3 weken geleden

Vandaag is het al weer 3 weken geleden dat mijn driewieler afgeleverd werd. In die 3 weken heb ik er veel bijgeleerd. Ik was dan ook alle dagen aan het oefenen. Het was er de afgelopen tijd prima weer voor.
Ik schrik niet meer van kuilen in de weg, ik voel me veel vertrouwder op de fiets. Inmiddels ben ik niet meer bang om een helling niet te halen, ook tegen de harde wind in gaat het prima!
De mogelijke routes naar de woningen van mijn dochters ken ik nu goed en ik weet dat ik een smal fietspaadje met dito smal bruggetje beter kan vermijden. Daar kan namelijk niemand mij passeren en dwing ik anderen in de berm. En ik hoef niet voor dat paadje te kiezen, er zijn andere mogelijkheden, dus doe ik dat ook niet.
Bochtjes gaan nu flitsend. Soms bij scherpe bochtjes neem ik veel snelheid terug, ruimere bochtjes neem ik sneller, maar ook dan neem ik snelheid terug. Met andere woorden: ik pas mijn snelheid aan aan de soort bocht. Het sturen gaat steeds beter.

Naast het fietsen op de driewieler ben ik al heel bedreven in het parkeren van het gevaarte. Want een gevaarte is het. Hij is 2,42 meter lang, 78 cm breed en zonder elektrosysteem 51 kg zwaar. Maar die accu en toebehoren zitten er wel op, dus is de driewieler zwaarder dan 51 kg.
Ondanks omvang en gewicht lukt het prima om de driewieler in de schuur te plaatsen en er weer uit te halen.

Het fietsen heeft veel voordelen: ik hoef niet te wachten op de bus, ik ga veel sneller dan dat ik de afstand te voet afleg, ik ben flink in beweging, ik geniet meer van de omgeving!
 
Dat op de fiets kunnen genieten van de omgeving heeft er vooral mee te maken dat ik op mijn driewieler meer om me heen kan kijken. Ik heb inmiddels ruim 32 jaar diabetes en diabetes geeft vaak complicaties. Bij mij is dat polyneuropathie in voeten en benen. Doordat de zenuwen in mijn onderbenen en voeten door de diabetes ernstig aangetast zijn, is de aansturing van spieren verstoord en dat heeft gevolgen voor mijn evenwicht. Tijdens het wandelen moet ik steeds recht voor me uit kijken en vooral naar de grond kijken of er geen onregelmatigheden in het wegdek zitten. Scheve tegels, gaten in de weg of een richeltje kunnen oorzaak zijn van een valpartij. En om rond te kunnen kijken moet ik stil staan, anders verlies ik mijn evenwicht. Het komt er op neer dat ik tijdens wandelingen niet heel veel meekrijg van de omgeving, alleen van het wegdek.

Ik kan wel zeggen: de driewieler is tot nog toe een succes!
Ondertussen probeer ik wel mijn loopvaardigheid wat bij te houden, zodat die zo weinig mogelijk achteruit gaat!

woensdag 21 juni 2023

Bespaartip die altijd loont!

Mijn tip van vandaag:

Controleer altijd de kassabon als je boodschappen doet.
Regelmatig gaat er iets fout,
 - dan worden boodschappen die in de reclame zijn niet voor het juiste bedrag aangeslagen,
dit gebeurt me nog al eens, dan staan reclameartikelen kennelijk niet goed in de computer.

- of er staan meer artikelen aangeslagen dan je gekocht heb
een onervaren kassière wil nog wel eens per ongeluk een barcode 2x over de scanner halen.

- of, bij losse groeten of fruit, weet diegene die aan de kassa niet wat jij gekocht hebt en kiest de verkeerde code. Ook dit komt regelmatig voor, dan kan de medewerker bijvoorbeeld een koolrabi  niet van een venkelknol onderscheiden.

-
soms klopt de code op een artikel niet. Ooit kocht ik 5 bananen en die werden gescand voor 834 euro. Lees hier.
Nu is dat laatste natuurlijk zonder meer duidelijk. Bij de meeste fouten gaat het om veel kleinere bedragen en moet je echt even kijken voordat je de fout ontdekt.

Controleer jij je kassabon op fouten?

Bij zo'n tros ging het helemaal fout

dinsdag 20 juni 2023

Bij toekomstige droogte een foute keuze

In september 2016 liet ik mijn voortuin opknappen.  In totaal werden in minstens 10 hortensia's geplant. Ik vind ze heel mooi, maar .......... op de keper beschouwd was het een foute keuze! Waarom, omdat ze veel dorst hebben, ze hebben water nodig, dus ik ben iedere droge zomer aan het gieten.

Achteraf gezien had ik liever gekozen voor planten die beter tegen droogte kunnen. Maar voorlopig zijn ze nog wel mooi.



onder de hortensia dor blad van bos-hyacinten

Ze beginnen nu net te bloeien en ze bloeien heel lang.
Vandaag gaat het waarschijnlijk regenen, waardoor ze weer een voorraadje water hebben waar ze op kunnen teren. 

maandag 19 juni 2023

Ons/mijn interieur en witgoed in de jaren 70 en begin jaren tachtig

Gisteren bedacht ik hoe armoedig ik met mijn eerste vriend en ook met mijn latere partner leefde.

Hoe was dat vroeger?

Vanaf 1973 tot 1978 woonde ik samen met W. Hij had twee dochters en was pas gescheiden toen we een relatie kregen. Hoe woonde hij toen?
Vloeren - op een deel van de betonvloeren lag de allergoedkoopste vloerbedekking die je kon vinden, een ander deel was kaal en geverfd met roodbruine betonverf, ook in de woonkamer.
Meubels - niets was nieuw gekocht, alles was gekregen, afkomstig van het grofvuil of afgedankt en uit een vijver gevist. Bedden waren krijgertjes, soms afgedankt door buren die naar een ver tropisch land verhuisden en bijna alles achterlieten voor mensen die dat konden gebruiken. Bijvoorbeeld het tweepersoons bed. Eerst sliepen wij, totdat wij het zelf getimmerde spaanplaten bed (eigenlijk vezelplaat, platen van geperst hout) van de buren kregen, op een luchtbed. We kregen zowel het bed als de bevlekte matras er gratis bij. We sliepen onder aan elkaar geritste oude slaapzakken geleend van mijn ouders. Daar had ik lakens bij genaaid.
De kinderen sliepen op afgedankte gammele bedden met oude matrassen. Ook daar slaapzakken. Die waren wel nieuw, gekocht in de uitverkoop. Hoeslakens kreeg ik via via van mijn familie.
Witgoed - er was een oude koelkast, afgedankt door een collega van mijn ouders. En we hadden een stokoude gasoven, die kwam uit een bouwcontainer. Geluidsapparatuur hadden we niet, wel een oude tv.

Vanaf 1978 ging ik samenwonen met de latere vader van mijn dochters.
Eerst woonden we op zijn vrij ruime studentenkamer, met keuken en ruimte voor een kast op de overloop.
Vloer: tapijt dat met de geweven rug naar boven lag. Waarom met de rug naar boven? Waarschijnlijk was de bovenkant zo vuil dat het er niet uit zag.
In onze tweede woning lag in de woonkamer en slaapkamer een houten vloer. Die heeft mijn broer geschuurd en vervolgens heb ik die gelakt.
In onze 4e woning lagen in 2 slaapkamers ook houten vloeren. Die heb ik ook geschuurd en geverfd. Van enige vloerisolatie was uiteraard geen sprake.
Meubels: tweedehands of gratis want afgedankt gekregen. Ook zelfgemaakt, van oude tabakskisten. De tabaksfabriek in de buurt kreeg de tabak aangeleverd in grote kisten. Die kisten kon je gratis afhalen. Zo'n kist was ca 75(H) x 120(B) x 75 (D), Van het hout maakte mijn partner boekenplanken en ook een bureau. Bij het bureau werden een lange zijkant en de onderkant verwijderd. Bleef over: een bovenblad, zijkanten en een achterkant.  En dat was het bureau. Het "bureau" overleefde 2 verhuizingen, maar bij een volgende verhuizing viel hij volledig uit elkaar. Toen is het bureau bij het grof vuil gelegd.
Als boekenkasten hadden we gestapelde sinaasappelkistjes.
Een bed hadden we niet. We sliepen op de grond op een oude matras, gevonden bij het grof vuil. De vuile buitenkant hadden we er af gedaan en we gebruikten hoeslakens en een molton hoes. Later kreeg ik steeds meer pijn in mijn rug op die dunne matras. Toen heb ik een nieuwe matras aangeschaft en een tijdje later kregen we daar van mijn ouders een twijfelaar bij. Die twijfelaar was nog van mijn grootouders geweest. Ik slaap nog steeds op dat bed. Beddengoed (dekens en lakens) was destijds afkomstig van partners ouders.
Witgoed: ook hier afdankertjes, deze keer een koelkast van vrienden van partner zijn ouders en een tweedehands kookplaat.
Geluidsapparatuur was er volop, want mijn partner had tijdens bijbanen voldoende geld verdiend om goede geluidsapparatuur te kopen.
In later jaren, vanaf eind jaren 80, besteedden we meer geld aan meubels en vloeren en kwam er wat nieuws (banken, tafel, boekenkasten, oven, koelkast).

Was er dan echt zo weinig geld dat er zo armoedig geleefd moest worden?
Ik denk dat we het gewoon vonden, zoals we leefden.
Want we gingen wel zo nu en dan uit eten.
Met mijn laatste partner ging ik geregeld naar de film en we gingen ook op fietsvakantie.

zondag 18 juni 2023

Hoe is het met mijn vingers en handen?

Triggervinger
Vanaf begin mei had ik last van een triggervinger. De 4e triggervinger in mijn leven. Als ik de vinger bewoog, ging dat met schokjes en soms lukte het helemaal niet om de vinger weer recht te krijgen, dan bleef de vinger in gebogen toestand vast zitten. Eerdere klachten met triggervingers had ik met behulp van oefeningen en tips van een handfysiotherapeut weer helemaal weg gekregen. Zou dat deze keer ook lukken?
Het duurde wat langer dan de vorige keer en de keer dáár weer voor, maar uiteindelijk zijn de klachten helemaal verdwenen! Ik ben er blij mee, van de triggervinger heb ik geen last meer.

Andere klachten
Begin mei had ik de triggervinger aan de huisarts laten zien en er bij verteld dat ik de vorige keren dat ik klachten had, zelf met oefeningen weer hersteld was. Aan de triggervinger heeft de huisarts verder geen aandacht besteed. Ik moest maar terugkomen als ik na een maand nog steeds klachten had.
Maar .........  ik was ook bij de huisarts voor andere klachten aan mijn handen.  Knobbeltjes, vijf stuks, op vingers en in mijn handpalm. De knobbeltjes op de vingers waren volgens de huisarts onschuldig, het waren cysten.
Het knobbeltje in mijn handpalm was iets anders. Dat was volgens haar de ziekte van Dupuytren. Dan zul je vragen: wat is dat? Bij de ziekte van Dupuytren verdikt het bindweefsel in je hand(palm). Op de plaatsen waar het bindweefsel te dik is voel je knobbels of strengen in of onder de huid. Deze knobbels en strengen verschrompelen na verloop van tijd, waardoor de vingers of duim krommer gaan staan.
Ik heb de klacht aan de ringvinger van mijn rechterhand. De handpalm doet vaak pijn als ik iets beetpak. Onder het fietsen op mijn driewieler heb ik geen pijn, tot nog toe tenminste.
Er is weinig aan te doen, alleen een operatie als je vinger heel krom gaat staan. De klachten kunnen na een operatie weer terug komen.
Thuisarts.nl:

Er is geen behandeling waardoor de ziekte van Dupuytren verdwijnt. Medicijnen helpen niet. Ook een prik met medicijnen niet. Een spalk of fysiotherapie werken ook niet. Soms kan een operatie helpen. Vooral als u uw hand niet meer goed kunt gebruiken. Bij veel mensen komen de klachten wel weer terug na de operatie. Het is niet te voorspellen of dat gebeurt, en hoe snel.

Op de site van de patiëntenvereniging kun je veel informatie vinden.

Je snapt, dat ik niet blij met de diagnose ziekte van Dupuytren. Er schijnen vormen van deze ziekte te zijn die zich langzaam ontwikkelen, bij anderen gaat het sneller. Dat knobbeltje kwam vrij snel opzetten, maar misschien zegt dat nog helemaal niets over het verloop.
Aangezien er geen behandeling voor is, anders dan een operatie die vaak alleen tijdelijk een oplossing brengt, moet ik er maar mee leren leven.
Nu moet ik zeggen dat dit nu nog prima gaat. Ik heb er weinig last van, zo nu en dan is de handpalm een beetje pijnlijk, maar verder heb er geen hinder van.

zaterdag 17 juni 2023

Weekboodschappen deze keer met budgetoverschrijding!

In de afgelopen week gaf ik voor eten en drinken meer uit dan mijn budget.
Dat is niet verwonderlijk door de hoge prijzen van tegenwoordig. Ik kocht ook nogal veel artikelen, dus het is niet vreemd dat ik wat meer uitgaf dan normaal.
Ik kocht veel groenten en daarbij woog ik alles thuis af, zodat critici niet kunnen zeggen dat ik te weinig groenten kocht. Niet dat ik mij van die kritiek zoveel aantrek, maar ik wilde zelf ook wel eens weten hoeveel ik in de afgelopen week gekocht heb.
Als je de maïs meetelt, dan kocht ik 5124 gram groenten. Natuurlijk valt daar wel wat van af en eet ik niet alles. Maar zonder de afval mee te tellen, zit ik op 732 gram per dag!
Je snapt misschien wel dat nog niet alles op is, de radijs, de koolrabi en pastinaken en een deel van de trostomaten zijn nog over voor de komende dagen.

10-17 juni 23

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
witte druiven, 500 gram* Lidl 0,99
verse abrikozen, 500 gram* Lidl 1,49
abrikozen gedroogd Lidl 1,59
abrikozenjam Plus 1,55
cottage cheese Lidl 0,89
hummus naturel Plus 1,39
2 witte pistoletjes Lidl 0,50
halvarine AH 1,29
2 potten pindakaas* Plus 2,85
gnocci* Lidl 1,49
samasaya fijne noedels * @ AH 0,81
komkommer, 376 gram* Lidl 0,29
snackradijs, 250 gram Lidl 0,79
sperziebonen, vers, 276 gram* Plus 0,85
koolrabi, 685 gram* AH 0,99
trostomaten, 622 gram* Lidl 0,63
rucolasla*, 75 gram Lidl 0,89
suikermaïs, 2 kolven, 610 gram* Lidl 0,99
biopastinaken, 500 gram Lidl 1,49
groene courgette, 325 gram Lidl 0,39
rode paprika, 295 gram Lidl 0,49
3 pakjes vegetarische schnitzels* Lidl 3,87
2x vleesvervanger, vegan* Lidl 2,58
2x 200 gr cashewnoten, ongebrand  + ongezouten* Lidl 3,98
yoghurt, bio* AH 0,99
Snacks/ hapjes    
biscuits, 2 rollen AH 1,76
2x 100 gram chocolade, A-merk* AH 1,78
Dranken    
2 flesjes bier* AH 1,38
4x sojamelk Lidl 3,56
4x sojamelk Lidl 3,56
TOTAAL   46,10

vrijdag 16 juni 2023

Eindelijk bericht van de belastingdienst

Het duurde heel lang, maar afgelopen woensdag kreeg ik bericht van de belastingdienst!
Deze keer geen definitieve aanslag, maar een voorlopige aanslag, zowel van inkomstenbelasting 2022 als van zorgverzekeringswet 2022.

Er kan dus nog van alles veranderen.

Dit is wat er in de brief staat:
"Deze aanslag is voorlopig Deze aanslag is uitsluitend gebaseerd op de gegevens uit uw aangifte 2022. De Belastingdienst gaat uw gegevens nog controleren. De definitieve aanslag kan afwijken van deze voorlopige aanslag; wellicht moet u het te ontvangen bedrag geheel of gedeeltelijk terugbetalen. "

Ze hebben dus nog niet eens echt naar mijn aangifte gekeken!

Lekker dan!

In de afgelopen jaren ontving ik in april/mei altijd meteen de definitieve aanslag en niet eerst een voorlopige. Nu is dat anders. Blijkbaar hebben ze het daar te druk met andere dingen en laten ze die aangiftes maar even liggen?

Nu maak ik mij niet druk over het deel van de brief waar in gemeld wordt dat ik misschien alles of een deel terug moet betalen. In andere jaren was het te betalen of te ontvangen bedrag altijd gelijk aan het bedrag dat berekend was in de digitale aangifte. Het lijkt mij niet dat dit nu ineens anders zal zijn, ik heb mijn aangifte op dezelfde manier ingevuld. Geen afwijkingen hierin.

Doordat ik nu in afwijking met andere jaren ineens een voorlopige aanslag krijg en niet een definitieve, vraag ik me af:
Wat is er aan de hand bij de belastingdienst?


donderdag 15 juni 2023

Een activitytracker aangeschaft!

In 2019 heb ik heel kort de oude fitbit  van mijn jongste dochter gebruikt, zij had inmiddels een nieuwe. Maar de oude fitbit deed het niet meer goed. Hij wilde niet goed opladen en het bandje ging stuk.
Toen was het plan om ooit een nieuwe, eigen aan te schaffen of te vragen als verjaardagscadeau.

Activity tracker
En ooit was 2 weken geleden aangebroken. Mijn oudste dochter en ik besloten beiden een fitbit aan te schaffen*. Zij een roze en ik een zwarte. Niet een smartwatch**, maar een tamelijk simpele activity tracker.
Het is leuk om er samen mee bezig te zijn en resultaten te vergelijken.
Je ontvangt hem zonder gebruiksaanwijzing en je moet het maar uitzoeken. Daar komt het een beetje op neer. Je kunt wel een gebruiksaanwijzing downloaden, maar dat werkt voor mij niet goed. Maar .......... op YouTube heb je heel veel handige filmpjes die mij goed geholpen hebben. In 10 minuten alle basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt! De activity tracker is gekoppeld aan de smartphone en de tracker heeft GPS. Ik heb de fitbit nu vanaf dinsdag 6 juni en de aanschaf viel ongeveer samen met het intensief oefenen met mijn driewieler. Je kunt op de fitbit app op je telefoon afstanden zien, snelheid, gemiddelde hartslagen per minuut.

Hartritme
Met het horloge kun je zien wat warmte en inspanning doet met mijn 71 jarige hart. Ik word weliswaar pas over een klein half jaar 71, maar in de buik van mijn moeder had ik natuurlijk ook al een hart dat klopte. Op een gegeven moment had ik afgelopen zondag tijdens het fietsen een hartslag van 169 slagen per minuut! Echt wat te veel. Je maximale hartslag per minuut zou 220 min je leeftijd moeten zijn. Lees er hier meer over.  Ik ben vanaf dat moment op de dagen er na in een wat rustiger tempo gaan fietsen.  Dat ging beter en ging ik tot 147 slagen per minuut.

Zwemmen

Je kunt het horloge op het waterslot doen, zodat je er veilig tot 50 meter diep kunt gaan. Nou, zo ver kom ik niet in het zwembad! Het horloge houdt in het zwembad bij hoeveel minuten en hoe veel meter of je zwemt.

Stappenteller
Een stappenteller zit er natuurlijk ook op. Het is leuk om te zien hoeveel stappen ik dagelijks maak.  Direct na het ontbijt al een score van 492 stappen!
Aanbevolen wordt om per dag 10.000 stappen te doen. Voor ouderen is het advies 8.000. Ik kan jullie vertellen: dat haal ik lang niet! Ik fiets, ik zwem en ik doe krachttraining bij de sportschool. Beweging genoeg, maar die 8.000 stappen? Nee, ik vrees dat ik meestentijds blijf steken op tussen de 3.800 en 6.300 stappen, dat was het in ieder geval in de afgelopen week. Dus heb ik besloten dat mijn streefaantal 5.000 stappen is en misschien verlaag ik het wel naar 4.000. Het moet haalbaar blijven.

Slapen
Als je het horloge om houdt tijdens je slaap, krijg je een goede indruk van je slaapritme: je lichte slaap, je diepe slaap en je remslaap en ook momenten dat je wakker bent tijdens de nacht. De uren dat je slaapt worden geregistreerd en je ademhaling en hartslag in rust.
Het horloge geeft een bevestiging van wat ik al wist, afgezien dan van aantal ademhalingen en hartslag. Ik ben een slechte in-slaper, maar de kwaliteit van de slaap is wel goed.

Indruk tot nu toe
Ik vind het interessant te zien hoe mijn hartritme is tijdens inspanning en in rust. Het apparaat helpt me om actief te zijn, of dat zo blijft is afwachten. Ik maak nu extra wandelingetjes in een poging om aan het minimale aantal dagelijkse stappen te komen. Misschien negeer ik het horloge na verloop van tijd en zet ik nog maar 2.000 stappen per dag. Ik ga het zien!
Ik hoop in ieder geval dat het horloge me helpt mijn gezondheid zo goed mogelijk op peil te houden.

Minpuntjes:
- als het heel licht is, bijvoorbeeld in de zon, is het scherm niet leesbaar.
- daarnaast staat het scherm vrijwel steeds op zwart en wordt de tijd pas zichtbaar nadat ik mijn pols in een abrupte beweging naar me toe gedraaid heb. Ik kan daardoor niet in één blik zien hoe laat het is. Dat was ik met mijn gewone horloge wel gewend. Je kunt ook met de andere hand het horloge activeren. Maar dat kan niet tijdens het fietsen en al helemaal niet doordat je niets kunt zien als er zonlicht op valt (zie eerste minpunt)

Heb jij een activitytracker, stappenteller of smartwatch?

*Dit is geen reclame of review voor het apparaat. Ik krijg er niet voor betaald.
** Een smartwatch kan veel meer, daar kun je bijvoorbeeld ook mee betalen en
muziek luisteren

woensdag 14 juni 2023

Ex-man die mij stimuleert om dingen te doen

De vader van mijn kinderen is ruim een jaar geleden overleden. Hiermee kwam een einde aan een zwaar leven. Hij was ernstig psychiatrisch patiënt met diepe psychoses en in de loop der jaren een ingrijpende verandering in zijn persoonlijkheid. Daarnaast had hij beperkende lichamelijke kwalen. Lees er hier en hier meer over.

Vanaf 1978 hadden we een relatie. Toen was hij nog heel gezond en sterk. Hij stimuleerde mij enorm om te bewegen. Ik was en ben van nature erg lui. Ik zit liever dan dat ik wat doe. Hij deed zelf aan allerlei sporten: schaatsen, fietsen, hardlopen, zeilen, paardrijden, biljarten, tafeltennis, tennis, kaatsen en ik vergeet vast nog wel wat. Hij ging veel en vaak sporten. Hij was nergens echt goed in, maar hij had zeker duurvermogen. Hij reed de Elfstedentocht op de schaats en ook op de fiets.
Er kwam voor mij ook een sportfiets en we gingen zeilen, fietsen, wandelen.

Als ik geen zin had, last van mijn rug, pijn in mijn hoofd of wat dan ook, dan stimuleerde hij mij toch om in beweging te komen. En als ik dan één keer in actie was, stimuleerde hij mij om een tandje hoger of nog wat méér. Hij kon soms enorm bot zijn en recht voor zijn raap, dat was zijn manier van doen, maar hij bedoelde het goed en hij was destijds een heel stimulerende man voor mij.

Zo ging dat op fietsvakantie en tijdens wandelingen op die fietsvakanties. Als ik niet verder durfde of het niet meer zag zitten en anderen tijdens een periode van voortdurende regen de fiets op de trein zetten en terug naar Nederland gingen. Zijn stimulans en aanmoedigingen waren altijd met de overtuiging dat ik dat kon. Op fietsvakanties fietsten we gemiddeld ruim 110 kilometer per dag, ook door Zwitserland en Oostenrijk en door de Ardennen. En als we dan de tent opgezet hadden, dan konden we ook nog best en stukje wandelen. En dat stukje werd dan 1,5 uur of zo.

Ik was heel trots op mijn prestaties! Prestaties die dankzij mijn ex-man geleverd werden. Zo maar zelf van Groningen via Duitsland naar Voralberg in Oostenrijk gefietst en later via de Rijn ook weer terug naar Nederland! En tijdens een andere zomer naar het zuiden van Frankrijk gefietst en natuurlijk ook weer terug, via Zwitserland en Duitsland.

Vanaf dat hij rond 1993 allerlei lichamelijke kwalen kreeg (hartkwaal en reuma), bleef er van die stimulans niet zo veel meer over, want hij kon zelf maar weinig meer. Hij werd psychiatrisch ook steeds slechter. Sinds 1998 woonde hij blijvend in allerlei psychiatrische woonvormen en klinieken.

En het gekke is, sinds kort hoor ik hem weer. Hij zit in mijn hoofd. De oude partner, die mij vol liefde en overtuigingskracht activeerde en aanmoedigde. Ik hoor hem nu zeggen: het geeft niets dat je een beetje misselijk bent of dat je je niet helemaal 100% fit voelt, je kunt best wat doen! Ga naar buiten, ga naar de sportschool of naar het zwembad en beweeg!
En dat doe ik dus ook! Ik ben naar de sportschool geweest, maar dan ga ik aansluitend nog een stukje fietsen of wandelen of ik ga eerst naar het zwembad en vervolgens ook nog naar de sportschool.

Ik heb zijn aanmoedigingen destijds niet echt gezien en ook niet gewaardeerd!
Ik vond het destijds gewoon en soms zelfs wel storend dat ik al wéér in actie moest komen.
Nu kan ik de waarde van dergelijke aanmoedigingen beter zien.

dinsdag 13 juni 2023

Waar vind ik een leuk laken?


Tijdens warme periodes zoals nu, wordt het in de slaapkamers in de huurwoning van mijn oudste dochter echt warm. 28 graden is dan heel normaal. Dan slaapt ze het liefst alleen onder een laken. Niet onder een dekbedhoes, maar een enkelvoudig laken. Alleen................  lakens voor volwassenen en kinderen die het ledikantje ontgroeid zijn, zijn erg saai: wit of uni in een andere kleur. Je kunt te kust en te keur in dekbedhoezen in alle mogelijke motieven en dessins, maar leuke lakens, nee die zijn er niet!

Ooit heb ik van leuke katoenen stof van de markt zelf lakens gemaakt. Onder het laatste exemplaar slaapt mijn schoonzoon al weer jaren als het warm is. Doordat mijn kleindochters zo langzamerhand ook een groter laken nodig hebben, is mijn dochter op zoek naar leuke lakens.
Vooreerst maak ik van een oude dekbedhoes twee grote lakens voor de kleindochters en toen we het er zo over hadden, wilde oudste kleinzoon ook wel een los laken om onder te slapen. Die krijgt lakens gemaakt van de dekbedhoes uit de kindertijd van mijn dochter, zijn moeder dus.
Ik heb zelf nog grote tweepersoonslakens in pastelkleuren die ik gebruik tijdens hitte.

Een vriendin van mij lost het hitteprobleem op door niet meer in de slaapkamer onder het platte dak te slapen, maar beneden op de bank, waar het een stuk koeler is.

Hoe los jij het laken/hitteprobleem op?
Of slaap je nog steeds onder een dekbed?

maandag 12 juni 2023

Oefenen op de driewieler, alle begin is moeilijk!

Sinds ruim een week fiets ik op mijn driewieler. Het is een luxe exemplaar, met elektrische ondersteuning en starthulp*. Hij heeft geen zadel, maar een stoel met rugleuning en armleuningen.
Doordat het zitje laag geplaatst is, ligt het zwaartepunt laag en heb je veel minder kans om te vallen.
Je kunt ook met lage snelheid achteruit fietsen door achteruit te trappen.

*Die starthulp werkt als volgt: je hoeft eerst helemaal geen kracht te zetten, door middel van het indrukken van een knopje maakt de fiets als vanzelf een beetje vaart. Dat is fijn, want de fiets is vrij zwaar en bij een gewone fiets maakte ik bij het opstappen al een beetje vaart en nu moet ik vanuit stilstand gaan trappen.

En?
Hoe fietst dat?
Het moet erg wennen!
Hij stuurt anders. Op een tweewieler stuur je vooral met je lichaam, bij een driewieler stuur je met je armen.
Daarnaast is het evenwicht heel anders. Als het wegdek niet helemaal 100% vlak ligt, dan hang je een beetje scheef. En ik kan je verzekeren dat bijna alle wegen en fietspaden een zekere bolling hebben of schuin aflopen, sommige best veel! Dat is vooral voor de afvoer van regenwater, heel goed voor de afvoer van dat water, maar niet voor mijn gevoel van evenwicht op de fiets. Op een tweewieler zoek je en vind je dat evenwicht automatisch. Op een driewieler ging mijn lichaam nogal in de paniekstand: HELP! Ik ga VALLEN!
Als je door een kuil fietst, schud je helemaal heen en weer en als je niet oppast trek je met je arm aan het stuur, soms richting berm en richting sloot.
Ik las op de site van de Fietsersbond dat je op een driewieler eigenlijk opnieuw moet leren fietsen en dat geeft wel ongeveer weer hoe het voor mij in het begin voelde.

Ik kan nog niet alles en ben vooralsnog heel voorzichtig, maar zo langzamerhand heb ik een gevoel van controle. Achteruit fietsen heb ik nog niet geprobeerd, dat bewaar ik voor later!

Voor belangstellenden voor een driewieler: Op de site van de Fietsersbond staan een aantal leerzame tips.
Hier nog meer over driewielers op de site van de Fietsersbond

zondag 11 juni 2023

Voor het eerst aangedurfd om te vragen naar het klantentoilet

Even een waarschuwing vooraf: als je niet tegen praatjes over WC's kunt 🚺🚽🚾, stop dan nu met lezen en ga gezellig door bij een andere blogger 😅.

Door het medicijn metformine voor mijn diabetes heb ik regelmatig last van maag/darmklachten.* En als ik dan moet, dan moet ik dringend, soms heel dringend. Ik kan bij wijze van spreken vaak nog geen 100 meter overbruggen voordat het mis gaat.
In de AH hier in de buurt is een duidelijk zichtbaar klantentoilet en daar maak ik regelmatig gebruik van.
Afgelopen week had ik last van plotselinge aandrang en ik was in de Plus, in het winkelcentrum en daar is  geen duidelijk zichtbaar klantentoilet. Er is er wel eentje naast de bakker, maar dan moet je eerst de winkel verlaten. Ik had al wat boodschappen in mijn winkelkar geladen en ik dacht: vragen staat vrij en ik vroeg één van de medewerkers naar het klantentoilet. En, verrassing, die bleek inderdaad aanwezig.
Wat een opluchting dat ik niet de winkel hoefde te verlaten, maar gewoon met winkelwagen naar een toiletruimte kon!

Waarom schrijf ik er over? Ik denk dat er heel veel mensen zijn met plotselinge aandrang. Maag/darmklachten zijn nogal taboe. Ik kreeg er vanaf mijn 30e jaar last van en ik heb het met bijna niemand gedeeld. Mijn dochters en schoonzoons zijn wel op de hoogte, maar verder nauwelijks iemand. Ik probeerde het altijd zo veel mogelijk te verstoppen en te doen alsof er niets aan de hand is.

Ken jij mensen die regelmatig overvallen worden door plotselinge aandrang?

* Waarschijnlijk is niet alleen de metformine de oorzaak van mijn klachten, ook mijn beide ouders en mijn oma hadden last van plotselinge aandrang en die gebruikten geen medicijnen. Mijn oma had op de route tussen haar huis en de markt of winkels verschillende adresjes waar ze bij hoge nood naar toe kon gaan. Ik denk daarom dat ik de gevoelige darmen van mijn ouders en grootmoeder geërfd heb. Dus dubbelop!

zaterdag 10 juni 2023

Weekboodschappen beneden budget!

Deze keer heb ik mijn budget van 40 euro niet overschreden. Ik heb in de afgelopen week niet zo heel veel gekocht.
Alleen in de categorie dranken heb ik flink ingeslagen.
Een voorraadje sojamelk voor oudste kleinzoon. Hij lust alleen de dure van Alpro, de overige (huis)merken wil hij niet. Aangezien voldoende eiwitten gezond zijn voor kinderen in de groei en hij bijna volledig veganistisch eet, kocht ik weer wat voor hem. In de aanbieding 4 pakken voor  €5,07, als je vier pakken bij de Lidl koopt kost dat €3,56. Het verschil is nog steeds aanzienlijk!
Verder weer wat biertjes, die liggen nog te wachten in mijn koelkast. Met het huidige weer best lekker!

3 - 10 juni 23

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
5 bananen, fair trade Plus 1,49
mango* AH 1,29
muesli, 1 kg AH 2,69
jong belegen kaas* Plus 1,99
haringfilet, gerookt BB AH 1,44
tomaten, tasty Tom 380 gram* AH 1,69
1 aubergine, 315 gram * AH 0,59
2 aubergines, 678 gram* Plus 1,49
2 paprika's, 499 gram* AH 1,50
bospeen, 894 gr.* AH 0,99
bladslamelange, 100 gram* Plus 1,19
2 zalmburgers @ Plus 2,92
2 groenteschnitzels* Lidl 1,44
chilivlokken, 65 gram @ AH 1,16
pesto  Plus 1,29
yogurt biologisch* Plus 1,49
Snacks/ hapjes    
verse olijven, groen* Lidl 1,59
crackers AH 1,49
Dranken    
2 flesjes bier AH 1,94
oploskoffie, 200 gram AH 2,89
4x Alpro sojamelk* (voor kleinzoon) AH 5,07
TOTAAL   37,63

vrijdag 9 juni 2023

Waar blijft die definitieve aanslag belastingdienst? Deel 2


Al weer ruim een week geleden schreef ik over de definitieve aanslag die ik steeds maar niet kreeg. En ik kan jullie melden: ik heb nog steeds geen bericht! Ik log regelmatig in op de site van de belastingdienst, maar nee hoor, helemaal niets.

Op mijn vorige blogje kreeg ik heel veel reacties. Vaak hadden mensen al lang een aanslag binnen en ook hadden ze het geld al ontvangen. Lezers die later dan ik hun aangifte deden.

Ook waren er reacties van mensen die na eerdere aangiftes over de jaren vóór 2022 nog steeds zaten te wachten op een aanslag. Dat maakt mij wel wat aan het twijfelen, zou ik deze maand nog bericht, en geld, krijgen?

Doordat ik in andere jaren om deze tijd van het jaar al lang bericht had (in 2022 en 2020 al op 29 april!) en ook al lang geld had ontvangen, bekruipt mij de vrees dat er misschien iets mis is gegaan!

Wat kun je doen als de belastingdienst de eigen toezegging van 1 juli als uiterste datum overschrijdt?
Bellen?
En helpt dat?

donderdag 8 juni 2023

Japanse film over zelfgekozen of min of meer gedwongen sterven van ouderen

Ooit, al weer lang geleden, ik denk rond 1985, heb ik op tv een film gezien over een moeder die door haar zoon een berg opgedragen wordt om daar te sterven. Het is een hele klus en het is de bedoeling dat de vrouw daar hoog op de berg achter gelaten wordt om daar te sterven.
Na wat zoeken op het internet heb ik de titel en het verhaal van de film gevonden. Het is de film De ballade van Narayama, uit 1983. Inderdaad al geruime tijd geleden. Het verhaal volgens Wikipedia: "In het noorden van Japan moeten ouderen naar de berg Nara trekken om er te sterven, als ze de leeftijd van 70 hebben bereikt. Zo zorgen ze ervoor dat er genoeg eten is voor de rest van de gemeenschap. De 69-jarige Orin besteedt één jaar aan de voorbereiding op haar levenseinde. In die periode tracht ze haar kinderen en kleinkinderen klaar te maken op hun leven na haar dood."
Regisseur Shohei Imamura won voor deze film de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.
Wat ik vooral over de film onthouden heb, is het naar de top dragen van die vrouw, door een zoon. Ik vond de film heel beklemmend.

Nu is er een nieuwe Japanse film, een sciencefictiondrama Plan 75, waarbij de regering een plan maakt om ouderen van 75 jaar en ouder om voor een zachte dood te kiezen. Er zijn zo veel ouderen het voor de samenleving onmogelijk wordt om die allemaal te verzorgen.  Dus waarom dan niet met subsidie en een zachte hand mensen aansporen om de samenleving niet meer tot last te zijn?
Moviemeter: In de nabije toekomst is er een enorme vergrijzing aan de gang in Japan. Om aan deze evolutie het hoofd te bieden, voert de overheid het programma Plan 75 in waarin het haar burgers ouder dan deze leeftijd de financiële en logistieke ondersteuning biedt bij hun wens tot euthanasie. De bejaarde Michi is werkzaam bij Plan 75. Net als Hiromu en de jonge Filipijnse zorgverlener Maria wordt ze met de keuze tussen leven en dood geconfronteerd.

Het is geen onrealistische film. Japan heeft de oudste bevolking ter wereld. Over 10 jaar is bijna 40 procent boven de 65 jaar.  En de zorg en de pensioenen voor al die ouderen moeten opgehoest worden door de rest van de bevolking. Een rampzalig scenario! Dan is het heel nuchter en praktisch om al die ouderen niet stokoud te laten worden. Dat scheelt huisvesting verpleeghuis- en ziekenhuisziekenhuisplekken. Dan wordt de zorg een stuk goedkoper!

Ook China heeft mede door de eenkindpolitiek een sterk vergrijzende bevolking, maar ook in Nederland, België en bijvoorbeeld Italië zijn relatief heel veel ouderen!

Zou het echt over 10 of 20 jaar zo gaan in landen met een vergrijsde bevolking? In Japan China, en ook in Europa?


woensdag 7 juni 2023

Gas- en stroomverbruik in de maand mei

Hoe ging het mijn mijn energieverbruik in mei?
Ik verbruikte erg weinig gas en ik leverde veel meer stroom terug dan dat ik verbruikte.

Stroomverbruik en teruglevering

In mei 2023 levering 24 kWh en teruglevering 278 kWh.
Die levering vindt plaats wanneer mijn zonnepanelen geen, of in ieder geval niet genoeg, stroom produceren op het moment dat ik stroom verbruik.

Salderingsregeling

Je kunt door de salderingsregeling de geleverde stroom wegstrepen met de teruggeleverde stroom. In mijn geval hoef ik dus niets te betalen en krijg ik alleen maar geld. In mei dit jaar is dat nog 21 cent per kWh. Dat wordt vanaf het nieuwe contract bij de nieuwe leverancier anders, dan nog maar 13,5 cent per kWh. Maar onlangs kreeg ik een mailtje van mijn huidige leverancier: hun teruglevertarieven worden ook lager, vanaf 1 juli nog maar 11 cent per kWh. Dus ben ik ook wat dat betreft goedkoper uit.

Gasverbruik

Ik gebruikte alleen wat gas om te koken, een enkele keer te douchen en verder niet.
Ik waste me bij de wastafel met koud water en voor de afwas gebruikte ik de waterkoker.
Vaak kookte ik met elektriciteit (oven, magnetron).
Dat leverde een minimaal verbruik op: 1,111 m³.
Toevallig allemaal ééntjes.

Conclusie:  een heel voordelige maand! 

Voorlopig geen gas meer nodig om te verwarmen, hooguit eten verhitten.
Binnenkort, volgens de voorspellingen al vanaf vrijdag, wordt het warm! Er worden hier in noord Nederland 6 dagen met 25 graden of meer verwacht!
Ik slaap nog steeds onder het dikke wollen voorjaarsdekbed van mijn vierseizoenendekbed.
Tijd voor een dekbedwissel! Vandaag ga ik het zomerdekbed weer op mijn bed leggen.
Heb jij je zomerdekbed al in gebruik genomen?

dinsdag 6 juni 2023

Leve het internet!

Kleinzoon van 6 jaar kwam met het verzoek zijn konijn te repareren. Het was heel lang zijn favoriete knuffel. Probleem: er waren draadjes los op de snuit van zijn knuffelkonijn. Natuurlijk wilde ik die repareren, ik zou zorgen dat het konijn weer nieuwe snorharen kreeg!

Thuis aangekomen dacht ik: hoe zag het konijn er ook al weer uit?
Het is wonderlijk hoe snel je vergeet hoe een favoriete knuffel er nieuw uit zag!

Het te repareren knuffelkonijn

Ik dacht aan snorharen, zoiets als dit:

Met paint bewerkte foto

Maar toen bedacht ik, misschien zag hij er toch anders uit!
Gelukkig zat er een label aan zijn lijfje, waardoor ik het merk na enige research kon opzoeken op het internet. Heerlijk dat je dergelijke informatie dan gewoon snel kunt vinden.
Als ik de knuffel snorharen gegeven had, dan had ik het helemaal fout gedaan en was de knuffel niet meer de knuffel van kleinzoon geweest!

Zo is de knuffel geworden

Update op 14 juni. Bovenstaand konijn was eigenlijk ooit het reservekonijn.
Het eerste en liefste konijn had hetzelfde euvel.
hieronder het wat verwassen opgeknapte knuffeltje.



maandag 5 juni 2023

Veel bezoek!

Aantallen bezoekers in de afgelopen 12 maanden
Nee, niet in mijn huis, maar hier op mijn blog.
Inmiddels zit ik, sinds ik in september 2011 op blogger begon,  al op bijna 20 miljoen pageviews.
In het afgelopen jaar (van juni '22 t/m eind mei '23) telt blogger ruim 2 miljoen pageviews op mijn blog.
Om precies te zijn 2.123.770. Dat is gemiddeld 176.980 per maand.
Wat een aantallen!
Leuk om te zien!

Extra druk!
De afgelopen dagen waren helemáál superdruk.
Op zaterdag 18.324 pageviews en gisteravond bij het schrijven van deze blog waren het er 26.985
Ongekend veel!
Lezers die vooral kwamen lezen op mijn bericht over de definitieve aanslag van de belastingdienst. Een bericht dat ik donderdag al schreef.

Herkomst
En waar komen jullie vandaan?
Verreweg de meesten uit Nederland en België, maar ook uit:
Israël, VS, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Spanje, Italië, Canada, Zweden, Australië.

Leuk dat ik over de hele wereld lezers heb!
Lees jij ook vanuit een ver buitenland?

zondag 4 juni 2023

WhatsApp-fraude: ongelooflijk hoe mensen daar steeds weer intrappen!

Ik heb er al veel vaker over geschreven, maar omdat het in de vriendenkring van mijn dochters onlangs weer 2x gebeurde, hier toch weer een waarschuwing.

Eerst een moeder van één van de vriendinnen, vriendin A. Die moeder kreeg zogenaamd een appje van haar dochter dat ze haar telefoon kwijt was en dat ze 2000 euro nodig had. Het appje was met aanhef en sloot af met de werkelijke naam van het kind. Moeder besloot tot actie over te gaan, maar ...... de bank vond het een verdachte transactie. Daardoor heeft de moeder gelukkig het geld weer terug kunnen krijgen.

De vader van een andere vriendin in het vriendengroepje, vriendin B, kreeg een soortgelijk appje.  Hij heeft prompt geld overgemaakt naar zijn dochter, die een nep-dochter bleek te zijn.
Het lijkt er op dat hij helaas het geld kwijt is.  Ook een paar duizend euro.

Beide ouders zijn absoluut niet dom, allebei hebben ze hoger onderwijs genoten, maar toch waren ze niet alert genoeg om zich te realiseren dat het niet hun eigen kind was dat om geld vroeg, maar een crimineel.
Blijkbaar wordt het zó slim en geraffineerd gedaan, dat je er gemakkelijk in trapt!

Consumentenbond:

WhatsApp-fraude zorgt voor veel schade: gemiddeld duizenden euro's per slachtoffer. Bij de nieuwste variant doen oplichters niet alleen bekenden na, maar kapen ze ook WhatsApp-accounts.

Zo herken je WhatsApp-fraude

  • Een 'bekende' stuurt je een appje vanaf een onbekend nummer. De profielfoto kan kloppen. Vaak is het een bericht met de smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft.
  • Deze 'bekende' vraagt je om een rekening voor te schieten.
  • Er is vaak (veel) haast bij.
  • De 'bekende' wil niet op een andere manier communiceren. Of hij beweert dat dit niet kan, bijvoorbeeld door een kapotte telefoon.
  • In sommige gevallen hoor je als je belt vaag de stem van de bekende, waarna het gesprek stopt. Dit zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald.

Ga nooit op een betaalverzoek in, ook al vertrouw je deze bekende door en door. Criminelen lezen zich soms zelfs in via social media om personen goed te imiteren: van actuele gebeurtenissen tot gekopieerd taalgebruik en stemfragmenten.

Lieve mensen, trap er niet in!
Bel je kind ter controle, stel vragen die alleen je kind kan beantwoorden.
Let goed op, dat kan je duizenden euro's schelen!
Geld waar je leukere dingen mee kunt doen dan overmaken naar criminelen.

zaterdag 3 juni 2023

Boodschappen in de afgelopen week: misschien is een verhoging van het budget nodig?

Het valt niet mee om onder het weekbudget van 40 euro te blijven! Misschien moet ik er gewoon nog 5 euro aan toevoegen en er 45 euro per week van maken.
Ik wacht nog even af of het me in de komende weken lukt om rond of onder de 40 euro te blijven, anders wordt de budgetverhoging officieel!
Ik koos de afgelopen week ook wel voor wat dure dingen die luxe zijn en niet perse noodzakelijk:
kersen, mango, kaas, haringfilet, pompoenpitbroodjes, walnoten, focaccia en wijnbladeren. Ze maken de uitgaven hoger, en het is allemaal lekker, maar je kunt ook zonder. Als het moet.

De gerookte haringfilets had ik eigenlijk al een week geleden willen kopen, de aanbieding liep van 21 - 29 mei, maar in de eerste dagen van de aanbieding waren de pakjes die in de winkel lagen nog maar 2 dagen houdbaar en niet afgeprijsd. Ik doe minstens 4 à 6 dagen over 1 pakje met 2 filets, steeds een halve filet op 1 boterham, dus ik wil producten met een langere houdbaarheidsdatum. Dus uiteindelijk een pakje op 27 mei gekocht en 2 dagen later nog een pakje en daarvan is de houdbaarheid tot 8 juni. Veel geschikter voor mij!

Voordat iemand denkt dat ik in de afgelopen week 2 pakjes bouillonblokjes en een pot bouillonpoeder geconsumeerd heb: ik doe daar lang mee. Zo nu en dan wat door de zelfgemaakte soep, soms een blokje en soms een klein beetje uit een potje. De hoeveelheden uit een potje zijn beter te doseren, vandaar dat ik ook een potje kocht.

27 mei - 3 juni 23

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
bananen, fair trade, 1040 gr. Plus 1,49
kersen, 500 gr* AH 2,99
mango* AH 1,29
knäckebröd* Plus 1,00
Turks brood, afbak Lidl 1,29
3 pompoenpitbroodjes* Lidl 0,99
500 gram kaas BB AH 4,38
gerookte haringfilet, 422 gr BB (2 pakjes)
AH 3,97
hummus Plus 1,39
kop soep (3 zakjes instant tomatensoep)
Lidl 0,00
450 gr spinazie, diepvries AH 0,59
450 gr. tuinerwten, diepvries AH 0,89
bospeen* AH 0,99
1 kg rode uien Plus 1,05
2 puntpaprika's 240 gram* Plus 1,00
driekleurensla* Lidl 0,69
Italiaanse kruiden Lidl 0,99
500 gr walnoten* Lidl 5,99
gevulde wijnbladeren, 2 blikjes Lidl 3,78
2 pakjes bouillonblokjes minder zout BB AH 2,54
potje tuinkruidenbouillon BB AH 1,69
2x2 focaccia * AH 3,00
zure room @ Lidl 0,62
Snacks/ hapjes    0,00
Dranken    
6x sojadrink Lidl 5,34
TOTAAL   47,95