maandag 30 september 2024

Een lekke band!

Ik zou na het baantjes zwemmen naar huis, kwam bij mijn driewieler, en één van de achterbanden was helemaal plat! Een lekke band!
Gelukkig heb ik een jaar geleden wegenwachtabonnement voor mijn fiets geregeld, waardoor ik gewoon de wegenwacht kan bellen. Het abonnement was nèt verlengd toen ik afgelopen zaterdag pech kreeg. Ik belde dus de wegenwacht, dan krijg je een sms-je met een link waarbij je de situatie kunt toelichten. De melding was dat de wegenwacht er binnen hooguit 120 minuten kon zijn. Poeh! Dat is heel lang!
Nu had ik al één keer eerder met mijn driewieler een lekke band gehad, dat was in januari dit jaar, toen kreeg ik te horen dat de wachttijd maximaal 1,5 uur bedroeg en toen viel het mee. De wegenwacht was er toen binnen 45 minuten. Ik hoopte zaterdag dat de wachttijd ook nu mee zou vallen. Ik kreeg een link waarop ik kon zien wat de afstand was tussen mijn pechgeval en de wegenwacht nog was.
En al snel bleek hij er al aan te komen. De wegenwacht was er binnen 40 minuten. Een opluchting, kan ik zeggen!

Mijn driewieler tijdens het plakken van mijn band. De tang is gebruikt om de metaaldeeltjes uit mijn buitenband te pulken.
Alleen, de schade viel niet mee! Er zaten veel gaatjes in die band en het was een soort gatenkaas geworden. Eerst zijn alle veroorzakers van de gaatjes uit de buitenband gehaald, en toen ging het plakken beginnen. De oorzaak: afgebroken metaaldeeltjes van een borstelwagen en dat was een duidelijke verklaring, want in de afgelopen week reed er een borstelwagen door mijn straat, die alles schoon borstelde, maar blijkbaar wel van die nare metaalsplinters achterliet. De wegenwacht kon geen garantie geven op zijn werk, daarvoor zaten er te veel gaatjes in de band, de band was te zwak. Ik kreeg het advies mee om er een nieuwe band om te laten zetten en altijd een reserve binnenband bij mij te hebben, zodat die band bij meerdere gaatjes gebruikt kan worden.
Ik heb thuis even geluncht en gebeld met de fietsenhandel, die op ruim 7 kilometer van mijn huis is. Ik dacht namelijk dat de werkplaats gesloten zou zijn en ze mij daar niet konden helpen. Bij telefonisch contact bleek dat de werkplaats inderdaad gesloten was, maar dat ze best een uitzondering voor mij wilden maken, het was maar 5 minuten werk om de band te verwisselen.
Heel klantvriendelijk. Ik ben er heen gefietst en toen ik aankwam was de band bijna leeg!
Het duurde inderdaad maar heel kort en toen kon ik, met een reserve binnenband in mijn fietsmand weer naar huis fietsen!

zondag 29 september 2024

Mijn energieverbruik in de afgelopen week

Hierbij weer mijn zondagse blogje over mijn energieverbruik. Voor iedereen die daarin geïnteresseerd is en zijn/haar verbruik wil vergelijken

Wat verbruikte ik in de afgelopen week, week 39?

GAS 1,2 m³
Ter vergelijking: in week 38 verbruikte ik 0,1 m³ gas.
Gisteravond vond ik het veel te koud! De thermostaat gaf 18,5 graden aan, zo koud was het ook weer niet, maar ik had er last van en dus deed ik er wat aan en zette de thermostaat op 19,5 graad. En verstookte daarmee 1 hele kuub of eigenlijk 0,997m³.
In 2023 en 2022 ging ik veel later stoken, pas halverwege oktober. Misschien was het toen warmer, of ik ben kouwelijker dan toen. In september 2021, een paar weken na mijn laatste heupoperatie waarbij ik een nieuwe heup kreeg, stookte ik ook vroeg, vrijwel direct nadat ik thuis kwam vanuit de revalidatie en ik mijn lichamelijke conditie nog weer moest opbouwen. Ik ben nu vrij langdurig ziek geweest, met een maand lang gebruik van antibiotica. Misschien speelt dat nu mee dat ik tamelijk snel rillerig ben.

STROOM
Ik kreeg van het net geleverd: 8 kWh
Ter vergelijking: vorige week kreeg ik 7 kWh geleverd.
Mijn zonnepanelen leverden 28,1 kWh en ik leverde 22,45 kWh terug. Voor eigen gebruik van de zonnepanelen gebruikte ik dus: (28,1 - 22,45 =) 5,65 kWh.
Dat brengt het totaal van mijn stroomverbruik in de afgelopen week op 13,65 kWh.

Zonnepanelen

De panelen leveren weer een stuk minder stroom dan in de afgelopen zomer. Toen maximaal 85 kWh, nu nog maar 28,1 kWh.

Mijn vest een beetje opgeleukt

Ik heb een grijs fleecevest waar oorspronkelijk op elke mouw, op de manchet, drie metalen knoopjes zaten. Maar de knoopsgaten van die knoopjes doorsneden in no time het garen waarmee ze bevestigd waren. Ik naaide ze opnieuw aan, raakte een paar kwijt en uiteindelijk zat er helemaal niets meer aan.
Omdat het vest donkergrijs is, is het sowieso al een beetje saai. Die knoopjes waren een leuke versiering.
Wat nu?
Ik had een tijdje geleden leuke knopen gekocht, met roofkatmotieven, van ieder 2, een beetje weinig als je zes knoopjes nodig hebt, maar ik besloot te combineren.

manchet van de mouw zonder knopen

met knopen
Op beide mouwen heb ik de knopen in de zelfde volgorde aangenaaid.
Ik ben tevreden met het resultaat.

zaterdag 28 september 2024

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Weinig gekocht in de afgelopen week en daardoor bleef ik ruim onder mijn budget van 40 euro per week. Ik heb deze week niet uitgerekend hoeveel groenten ik omgerekend per dag kocht. Misschien wat weinig, maar ik at ook weer bij jongste dochter, na het oppassen op mijn tweejarige kleinzoon.
De palmkool was een beetje taai en heel sterk van smaak. Ik weet niet of ik het nog een keer ga kopen. Deze kool schijnt wel supergezond te zijn, met heel veel vitamines en mineralen. Misschien heeft de groente mijn gezondheid wel een stevige boost gegeven, dat was waarschijnlijk wel nodig na 27 dagen achter elkaar antibiotica!
Heb jij wel eens palmkool gegeten?

21 - 28 sep24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
bananen AH 1,55
kaas* AH 3,34
vegan brood- en toast salade, 2 doosjes* AH 3,59
champignons, 250 gram markt 1,00
300 gram Cavolo Nero (palmkool)
markt 1,00
1 Chinese kool,  750 gram markt 1,00
250 gr. cherrytomaten Plus 1,05
800 gram krieltjes Plus 1,45
maiskolven, 2 stuks* AH 1,50
gember-mango chutney* AH 2,47
curry pasta* AH 2,39
tempeh, grote verpakking @ AH 1,34
2 pakjes vivera vleesvervanger* AH 3,19
kwark AH 1,89
Snacks/ hapjes    
zoutjes Action 1,29
pepitamix (amandelen, pompoenpitten en pinda's) AH 1,39
Dranken    
4 liter sojamelk AH 2,84
TOTAAL   32,28

vrijdag 27 september 2024

Weer een keertje bijna gratis naar de film!

Afgelopen woensdag draaide er in het buurtcentrum van mijn wijk weer een film. Een clubje wijkbewoners zoekt 10x per jaar een leuke (filmhuis) film uit, die dan in het wijkcentrum vertoond wordt.
Het zijn nooit blockbusters, of romantische komedies of iets dergelijks. Het zijn eigenlijk altijd bijzondere films. Het publiek bestaat voornamelijk ui 65+ -ers.

Deze keer werd de Noorse film: The Worst Person in the World vertoond, met als hoofdrolspeelster Renate Reinsve. Ik had nog nooit van deze Noorse actrice gehoord, maar in 2021 won ze bij het filmfestival in Cannes voor haar acteerprestatie in deze film de prijs voor de beste actrice.
Ik vond het een prachtige film, ik heb er samen met zo'n 90 buurtgenoten van genoten!

En wat is bijna gratis?
Voorheen betaalden we 1 euro, maar sinds deze maand zijn de kosten €1,50, inclusief een kopje koffie of thee. Nog steeds supergoedkoop!

Er is ruimte voor ongeveer 90 bezoekers, de zaal mag volgens de brandweervoorschriften ook weer niet overvol zijn, want dat is gevaarlijk bij calamiteiten.

Ik voel me bevoorrecht met de mogelijkheid om dicht bij huis voor weinig geld leuke films te kunnen zien! 

donderdag 26 september 2024

Zorgpolis weer duurder in 2025

NOS: "Zorgverzekeraar DSW laat in 2025 de zorgverzekering met 9,50 euro stijgen. Daarmee komt de basisverzekering uit op 158,50 euro per maand."
Al jaren stijgt de premie van de basisverzekering. Volgens de directeur van DSW, kan het ook niet anders. De vergrijzing, de hogere loonkosten en nieuwe behandelmethoden maken dat er meer geld nodig is.
Babyboomers zoals ik, hebben meer zorg nodig. Gemiddeld gesproken dan. Er zijn ook vast en zeker mensen die zonder enige doktersbemoeienis 90 of 100 worden, maar daar hoor ik niet bij.

Aad de Groot, directeur van DSW, vindt het hele circus inmiddels onhoudbaar worden. In een interview in de Volkskrant, pleit hij voor een zorgpremie van 30 euro per persoon per maand en de rest zou inkomensafhankelijk moeten zijn en betaald worden via de belastingen. Dan heb je niet meer het gedoe met de 7 miljard zorgtoeslagen die nu per jaar uitbetaald moeten worden.
Het lijkt mij een goed plan, want ik denk, dat veel mensen met een laag inkomen die zorgtoeslag niet aanvragen doordat ze bang zijn dat ze het geld weer terug moeten betalen.

Ik betaal al jaren in november/december de hele premie voor het volgende jaar. Vorig jaar was de korting 1,5 %. De korting en de premie voor de aanvullende verzekering zijn nog niet bekend. Dus weet ik niet hoe hoog mijn korting is. Als die 1,5% korting blijft, zeker meer dan vorig jaar, doordat de premie hoger is.

Hoe ga jij betalen? Per maand, of net als ik meteen voor het hele jaar?

woensdag 25 september 2024

Volop consumentenprogramma's!

Nu het najaarsseizoen begonnen is, zijn er weer veel consumentenprogramma's op TV.
Ik kijk naar : Meldpunt, Radar en Kassa. Het kan niet op! Maandenlang niets en nu ineens weer een overvloed.
Meldpunt wordt uitgezonden op vrijdagavond
Kassa op zaterdagavond
Radar op maandagavond
Dat vind ik niet slecht hoor, er komen heel veel tips en waarschuwingen voorbij, maar soms is het een beetje te veel van het goede. Dan kijk ik niet op het tijdstip zelf, maar kijk achteraf, op NPO start. Daar kan ik voor mij minder interessante delen overslaan.

Wat vind ik wel interessant?
- Het herkennen van oplichtingspraktijken
            - "bankmedewerkers" die melden dat je spaargeld in gevaar is
            - "politieagenten" die je sieraden voor je gaan opbergen in een kluis omdat er in jouw buurt zo veel gestolen wordt.
- Belastingregels
- Toeslagen
- Knelpunten in de zorg
- Geluidsoverlast door verwarmingsapparaten
- Wat je moet doen als je verkeerde producten of kapotte producten aangeleverd krijgt.
Enzovoort.

Kijk jij?

dinsdag 24 september 2024

Genieten van een boek

Sinds kort heb ik het 6e faxenboek "Ik kus uw handen duizendmaal" van Nicolien Mizee te leen van de bibliotheek en ik vind het weer prachtig!
Het zijn gefaxte brieven aan scenarioschrijver Ger (Beukenkamp). In feite zijn het dagboekbrieven en ik vind ze heel boeiend.
Vanaf het eerste deel "De Kennismaking" ben ik fan!
Dit is deel 6 en daarin worden de faxen gepubliceerd uit het jaar 2000, het jaar dat haar eerste boek verscheen: Voor God en de Sociale Dienst.  Dit boek gaat onder anderen over haar overtuiging dat ze volstrekt ongeschikt is om te werken en ze dus een arbeidsongeschiktheidsuitkering zou moeten hebben.
Dat lukt inderdaad om zo'n uitkering te krijgen.
Ze heeft inmiddels vijf romans geschreven, een kinderboek, verhalenbundels en de 6 gebundelde faxen aan Ger.

Met name die faxen vind ik schitterend. Ze zetten me aan het denken en soms vind ik ook heel komisch.
Deze dagboekachtige stukken hebben voor mij een groot voordeel: ze zijn interessant, maar niet spannend.
Een spannend boek kan ik 's avonds niet wegleggen, en dan blijf ik doorlezen, ook al wordt het vier uur 's nachts. Dit boek kan ik prima wegleggen en de volgende avond voor het slapen gaan weer verder gaan.
Wat mij betreft een aanrader. Als ik deel 6 uit heb, begin ik gewoon weer bij deel 1 en lees ik ze nog een keer.

Tip: begin niet in deel 6 voordat je de andere delen gelezen hebt. Er komen heel veel personen in voor, vrienden, kennissen, familie. Als je start met deel 6, heb je geen idee wie wie is en weet je niets van de gezamenlijke geschiedenis van Nicolien met die mensen.

Heb jij een van de boeken van deze schrijfster gelezen?

maandag 23 september 2024

Een nieuwe buitenlamp

Acht jaar geleden plaatste mijn schoonzoon een buitenlamp aan mijn schuur, zodat ik 's avonds mijn huis kon betreden met verlichting. Ik heb een vrij hoog stoepje, in het donker dat stoepje op en het slot proberen te vinden was tot dan toe een opgave. De lamp was een uitkomst!

Nu, 8 jaar later, had de lamp het begeven. Ik dacht nog dat de lamp het begeven had en dat er een nieuwe LED-lamp in moest. Schoonzoon kwam helpen, in de avondschemering, maar nee, toen deed de lamp nog steeds helemaal niets, terwijl er met de toevoer van stroom niets mis was, want de lamp in de schuur deed het wel. Dan moest het volgens schoonzoon aan de sensor liggen, misschien corrosie of zo?
Heel jammer dat die dingen niet duurzamer geproduceerd worden en niet eindeloos mee gaan. Nu moet je de hele lamp weggooien en een nieuwe kopen. Dat laatste deed schoonzoon een weekje later samen met 2 jarige kleinzoon, die een uitstapje naar de bouwmarkt heel leuk vindt, en hing de nieuwe lamp op! Voor alle duidelijkheid: schoonzoon deed dat, niet mijn kleinzoon, die kan er nog niet goed bij.
Ik ben heel blij met de lamp!
De lamp geeft veel licht en er zit vijf jaar garantie op. Nu maar hopen dat de lamp na die 5 jaar nog járen functioneert!


zondag 22 september 2024

Mijn energieverbruik in de afgelopen week

Inmiddels is de meteorologische herfst begonnen en ik vind het weer tijd worden voor mijn zondagse blogje over mijn energieverbruik. Voor iedereen die daarin geïnteresseerd is en zijn/haar verbruik wil vergelijken

Wat verbruikte ik in de afgelopen week, week 38?

GAS 0,1 m³
Ter vergelijking: in week 37 verbruikte ik 0,2 m³ gas.
Ik heb de verwarming nog niet aan gehad, maar dat gaat ongetwijfeld binnenkort gebeuren.
De afgelopen week was het zomers, maar binnenkort wordt het echt kouder, is de verwachting. Daarom heb ik mijn elektrische dekens weer tevoorschijn gehaald. Mijn deken voor op de bank, mijn onderdeken voor in bed. De stoeldeken was al weer in gebruik. Wat ik verder vandaag gedaan heb, is mijn dekbed verwisselen. Het zomerdekbed hangt te luchten en het herfstdekbed zit weer in de dekbedhoes.

STROOM
Ik kreeg van het net geleverd: 7 kWh
Mijn zonnepanelen leverden 36,5 kWh en ik leverde 29,98 kWh terug. Voor eigen gebruik van de zonnepanelen gebruikte ik dus: (36,5 - 29,98 =) 6,52 kWh.
Dat brengt het totaal van mijn stroomverbruik in de afgelopen week op 13,52 kWh.

Zonnepanelen

De panelen leveren weer een stuk minder stroom dan in de afgelopen zomer. Toen maximaal 85 kWh, nu nog maar 36,5 kWh.

Een nieuwe oproep voor een covid-vaccinatie.

Ik weet dat er lezeressen (of lezers?) zijn, die denken dat het je dood wordt om een covid prik te halen, doordat ze in complottheorieën geloven, maar ik heb er nog steeds vertrouwen in. Dus haal ik het vaccin, net als vorige herfst. Ik geloof namelijk niet in die theorieën, zoals ik al verschillende keren hier schreef.
Door de vaccinaties tussen 2021 en nu heb ik nog nooit corona gehad. Waarschijnlijk niet alleen door vaccinaties en afstand houden en andere regels, ook had ik vast en zeker geluk.

In augustus dit jaar kregen jongste dochter en haar man corona. Dat bleek uit een positieve test. Ze zijn er een tijdje flink ziek van geweest, hoge koorts en echt ziek. Zij zijn jong en gezond. Ik ben ouder en ik heb al jaren verschillende chronische kwalen. Dat betekent dat de kans groter is dat ik er nog veel zieker van word dan zij dat waren. Dat zowel mijn diabetes als mijn astma er door uit de bocht vliegen en verergeren. Bovendien is er een kans op Post Covid. Iedereen heeft daar kans op en ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om dat te krijgen.
Dus fiets ik over een tijdje naar de priklocatie van de GGD en haal een nieuwe prik!



zaterdag 21 september 2024

Uitgaven aan voeding en drinken in de afgelopen week

Het is hier de laatste tijd wel een beetje hollen of stilstaan. Dan weer veel geld uitgegeven aan boodschappen, dan weer weinig.
Nu weer weinig.
Wel kocht ik gemiddeld ruim 300 gram groenten per dag en daar rekende ik de tomatenblokjes nog niet bij. Wel de peterselie. Eigenlijk was het meer dan 300 gram groenten per dag, want ik at ook een avond bij jongste dochter, dus de som was eigenlijk 2235 : 6 = 372,5 gram. Niet slecht, zo'n score!
Volgende week vast en zeker weer meer inkopen!

14- 21 sep24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
9 pruimen, 458 gram* Plus 0,68
4 kiwi gold* Lidl 1,56
1 heel volkoren brood* AH 0,99
2 luxe broodjes Lidl 1,28
114 gr. kaas, plakken @BB AH 1,36
hummus, 350 gram
AH 2,15
smeerkaas AH 1,15
rode peper AH 0,45
sperziebonen, 215 gr * AH 0,34
winterpeen, 1 kg* AH 0,99
2 preien 440 gram* AH 0,89
tomatenblokjes, blik AH 0,69
trostomaten, 500 gr.* Plus 0,79
bol verse knoflook Lidl 0,59
krulpeterselie, 2x  40 gram * Lidl 1,00
Snacks/ hapjes   0,00
Dranken   0,00
TOTAAL   14,91

vrijdag 20 september 2024

Weer eens naar de kapper!

Normaal gesproken ga ik 1 keer per kwartaal naar de kapper, het is de kapper in mijn oude woonbuurt, waar ik tussen 1982 en 2007 woonde. Soms ga ik minder vaak, bijvoorbeeld in coronatijd, toen ik ook nog heupoperaties had, waarvan ik moest herstellen. Toen zat er één keer 30 weken tussen. Hoe weet ik dat? Ik noteer sinds 2008 altijd de datum dat ik geweest ben, het bedrag dat ik betaalde (het tarief is sinds die tijd bijna verdubbeld) en de tijd die verstreken is na de vorige knipbeurt.
Ook nu zat het allemaal wat tegen. Ik was eind mei geknipt, 29 mei om precies te zijn en had dus eind augustus weer eens geknipt moeten worden. Alleen ....... toen was ik ziek en had zo'n last van die wondroos, dat het mij niet zou lukken daar te komen en vooral zo lang te moeten zitten met mijn voeten op de grond, dat deed te veel pijn. Voor fietsen op mijn driewieler ontbrak mij de energie, heen en terug is in totaal 10 kilometer. Om er te komen had ik natuurlijk een taxi kunnen nemen of één van de (schoon)kinderen had mij kunnen halen en brengen. 
Daarnaast: mijn hoofd stond er niet naar, ik was niet met mijn haar bezig, ik had andere dingen die mij bezig hielden.

Nu ik weer wat opknap, keek ik weer eens beter naar mijn haar en vond het er ineens niet meer uitzien. Naar mijn idee was het nog maar kort geleden dat ik bij de kapper was geweest, waarom was het dan zo uitgegroeid? Ik keek het na in mijn exelsheet en het bleek een stuk langer geleden te zijn dan ik gedacht had!

Gisteren, 16 weken na de vorige knipbeurt, fietste ik op mijn driewieler naar de kapper, of eigenlijk kapster. Ze was helemaal alleen in de zaak, want personeelskrapte. Ze had graag weer wat meer mensen aangenomen, maar overal is de vraag voor personeel groter dan het aanbod.
We praatten weer helemaal bij, over mijn vakantie in Engeland vooral. Haar dochter woont sinds een jaar of 10 in Engeland, dus stof genoeg om over te praten.
Mijn haar zit nu weer prima en ik heb deze keer al weer een afspraak gemaakt voor de volgende keer, nu wel over 13 weken. Altijd in principe, want als het regent en stormt, of er is dringend kinderoppas nodig, dan verzet ik de afspraak. De afspraak is op een dag dat alle kleinkinderen naar de (naschoolse)opvang gaan. Daardoor is de kans klein dat kinderoppas nodig is.

donderdag 19 september 2024

Mijn weegschaal doet het weer!

Ik heb twee weegschalen, beide met een glasplaat er op. Een keukenweegschaal en een personenweegschaal. Beide heb ik al weer geruime tijd. De keukenweegschaal functioneert naar behoren, maar de personenweegschaal deed niets meer.
Ik heb ooit mijn oude personenweegschaal weg gedaan, hoewel ik achteraf denk dat ik alleen de batterij had moeten vervangen. Wat een verspilling! Dat ding had helemaal niet weggegooid hoeven worden!

De nieuwe, die nu al niet meer zo nieuw is, kreeg ik als "kerstpakket". Op mijn werk waren de kerstpakketten in een doos op een bepaald moment afgeschaft en vervangen door een aantal punten die je online kon inwisselen voor cadeaus. Een messenset, een pakket badschuim etc, een warme plaid en ook een personenweegschaal en nog veel meer.
Die weegschaal die koos ik, maar nu was het einde verhaal, want de batterij was leeg. Met de weegschaal zelf was waarschijnlijk niets aan de hand. De weegschaal hield er half juli mee op. Kort voordat ik op vakantie naar Engeland ging. Ik dacht: die batterij vervang ik na mijn vakantie wel eens een keer!
Na mijn vakantie was het er nog niet van gekomen, druk met andere dingen. En toen werd ik ziek, die nare wondroos maakte mij flink ziek en die weegschaal was voor later zorg.
Nu, ruim een maand na het begin van de ziekte, word ik eindelijk weer wat actiever, en vind ik het tijd worden om er een nieuwe batterij in te plaatsen. Dus ik keek eerst maar eens wat voor type op er nodig was. Een platte batterij type CR 2032. Mooi! Want die heb ik in huis!
Er uit halen ging vlot, met een mesje opwippen en klaar. Maar de nieuwe er in verliep minder goed, wat een gepruts!
Ik was een kwartier bezig en het lukte nog steeds niet. Het mes er weer bij!
Met datzelfde mesje duwde ik wat tegen het contactpunt om iets meer ruimte te maken, en ja, dat lukte.
Nu heb ik weer een functionerende weegschaal en mijn gewicht viel mij mee!
Dus dat is mooi!

woensdag 18 september 2024

Díé tentoonstelling wil ik zien!

Dit najaar brengt het Fries Museum een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in Nederland. Het museum neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd, van de 18e eeuw tot nu, op zoek naar de essentie van de bruidsjurk. Aan welke modes en tradities was de jurk onderhevig? Waar komt de ‘witte’ bruidsjurk, zoals we die nu kennen, vandaan? En wat zegt de jurk over de draagster? Ja, ik wil! is tot en met 16 februari 2025 te zien in Leeuwarden.

In de tentoonstelling, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX en met grafische vormgeving van Dana Dijkgraaf Design, wordt een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil! ontdek je zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van beauty content creator en presentatrice Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat.
Bron van de bovenstaande tekst: de website van het Fries Museum.

Het lijkt mij echt een interessante tentoonstelling! Dus daar wil ik naar toe.  Ik wilde toch al wel eens naar het Fries museum, dit is een goede aanleiding om het museum te bezoeken.

Ik moet denken aan het huwelijk van mijn ouders, met mijn moeder die, zoals dat ging in die tijd, gewoon een lichtgrijs net mantelpakje droeg, geen witte trouwjurk, die eenmalig gedragen werd, maar iets heel praktisch, waar ze ook later nog wat aan had. Een witte bloes en een groot boeket met witte anjers en daarbij op haar achterhoofd een zwart hoedje (niet zichtbaar op onderstaande foto, maar wel op andere foto's van het huwelijk) en zwarte schoenen.

Mijn ouders in hun trouwkleding, Leeuwarden januari 1952

Ook moet ik denken aan mijn oma Aaf, waarover verteld werd, dat ze met haar vriendin Lies alle trouwerijen in het gemeentehuis afliepen, omdat ze dat zo leuk vonden.  Ze zaten dan achterin de zaal en genoten van de plechtigheid. Gratis vermaak dus. Geen kerkelijke huwelijken, want beiden buitenkerkelijk. Destijds stonden er aankondigingen van huwelijken in de krant: de ouders van mejuffrouw X en de heer Y geven kennis van het voorgenomen huwelijk van hun (schoon)kind op: datum, plaats en tijdstip. Ik weet niet of dit alleen de huwelijken waren die in de toenmalige gemeente Leeuwarderadeel, waar zij woonden, gesloten werden, of ook de huwelijken in de stad Leeuwarden. In de oorlog werden deze gemeenten samengevoegd tot 1 gemeente.
Ik kan mij niet herinneren dat oma Aaf, toen ik een kind was, nog steeds die hobby had. Misschien was de gezondheid van haar vriendin inmiddels verslechterd en ook liep mijn oma inmiddels slecht door haar krakkemikkige heup (zie mijn blogje van eergisteren).

Overigens: vandaag is de geboortedag van oma Aaf, 128 jaar geleden. Ze werd 87 jaar.

dinsdag 17 september 2024

Hoe dóén mensen dat?

Riep dochter in de afgelopen week een beetje wanhopig.
Ze betaalt altijd per pin en nooit contant en ze had euromunten nodig om de bandenspanning van haar auto te controleren. Daar moet je tegenwoordig voor betalen. Vroeger, en dan heb ik het over 15 jaar geleden of misschien wel langer, was het een gratis service van de benzinepomp. Tegenwoordig al lang niet meer. Je moet een euromunt inwerpen, maar dan moet je die wel hebben! Lastig als je altijd met je pinpas betaalt.

Daarnaast krijgt haar oudste dochter zakgeld, ook in munten.

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, die spaar ik als ik contant betaal en dat contant betalen is in principe altijd, uitzonderingen daargelaten.
Zo nu en dan krijgt dochter dan weer een voorraadje munten.

En ik neem aan dat anderen ook op die manier aan hun munten komen?

foto van mijn voorraadje

Hoe doe jij dat?

maandag 16 september 2024

Ineens méér pijn!

Een week geleden had ik behalve veel pijn in mijn been ook pijn aan mijn linker heup. De pijn trad op als ik ging zitten of weer ging staan. Het laatste stukje van de beweging deed veel pijn, en omgekeerd het eerste stukje als ik weer ging staan. Dan valt pas op hoe vaak ik op de dag opsta en weer ga zitten. Dat begon 's ochtends al in bed. Gaan staan, kleren pakken, weer gaan zitten om de kleren aan te doen. Gaan plassen en weer opstaan. De trap af lopen en gaan zitten om brood te smeren, weer gaan staan.
En zo door, tientallen keren per dag. Alleen plassen moet ik al elke 2,5 uur, vaak ook 's nachts.
Die pijn liet zich ook niet "wegpoetsen"met de pijnstiller Tramadol. Die hielp wel tegen de pijn in mijn been, maar niet tegen de pijn in mijn heup.

Mijn verklaring was, dat de pijn ontstaan was door de ongewone beweging die ik maakte met het zieke been. Dat been moest tegen de zwelling zo vaak mogelijk horizontaal liggen, op een stoel of op een kussen op de bank, waarbij ik dan een beetje gedraaid op de bank zat. Doordat ik dat nu vaak deed terwijl ik dat anders nooit doe, heeft waarschijnlijk mijn pezen overbelast.
Ik ben iemand die niet meteen bij de dokter zit. Ik besloot de heup te ontzien door minder met mijn been horizontaal te gaan zitten. Eigenlijk vrijwel niet, want ik besloot 's middags een aantal uren in bed te gaan liggen. Dus wel het been horizontaal, maar niet in een ongewone houding. Verder ging ik de heup voorzichtig een beetje rekken en strekken.

Ik hield wel in mijn achterhoofd dat het ook de bacterie kon zijn die aan de wandel was gegaan en zich gevestigd had op mijn kunstheup. Het risico daarop is voor zover ik weet ietsje groter bij mensen die een nieuwe heup hebben.
Mijn oma Aaf had een bacterie in haar heup nadat haar gebroken heup gerepareerd was, ergens vlak na WO II. Ze was heel ziek, zo ziek dat ze mogelijk zou komen te overlijden. De priester wilde haar al bedienen met de laatste sacramenten. Oma Aaf heeft hem weggestuurd, ze lag dan wel in een RK ziekenhuis, het Bonifatius Hospitaal, maar was niet Katholiek, met een priester wilde ze niets te maken hebben.
Dus ik wist dat een bacterie heel ernstig kon zijn en hield ik mijzelf goed in de gaten.
Hoge koorts?
Hoge alarmfase!
Maar dat gebeurde niet. Ik had hooguit een beetje verhoging, nog van de infectie aan mijn been, maar ik voelde mij niet heel ziek, zoals in het begin van de wondroos.

Na 3 dagen werd het al een stuk beter. Toen had ik nog een beetje pijn en nog weer een dag later was de pijn helemaal weg en kon ik als vanouds weer gaan zitten en gaan staan zonder een centje pijn. Alsof er niets aan de hand was!
Heerlijk!

zondag 15 september 2024

Hoe ging het in de verspillingsvrije week?

Afgezien van schillen en een rot plekje op een van de vijgen die ik kocht, gooide ik helemaal niets weg.
En daarmee deed ik niets anders dan ik in feite altijd al deed. |
- verstandig inkopen en opmaken wat eerst op moet.
- niet te veel verse groenten en fruit kopen, niet meer dan dat je logischerwijs gaat gebruiken. Mocht je over hebben: invriezen. Dat doe ik bijvoorbeeld met bananen en spitskool.
- op een goede plek bewaren, zodat het eten niet snel bederft
- restjes gebruiken
- kijken, ruiken en proeven als iets over de datum is.
Over dat laatste: ik had in april in een aanbieding 2 doosjes bio volkoren couscous gekocht. Op de datum had ik niet gelet. Een beetje dom, want van de week bleek dat ze houdbaar zijn tot juni 2024! Dat had ik allerminst verwacht, je verwacht dat een dergelijk product wel een jaar houdbaar zou zijn. Nee dus. Er was gelukkig niets mee aan de hand, maar ik voel me toch een beetje bekocht!

Wel nieuw: ik kocht een "miskoop", namelijk een doorgeschoten prei. Dat is een prei waar een bloemstengel in zit.  Die bloemstengel is een stuk harder dan het blad. Mijn moeder gooide dit altijd weg en ik tot nu toe ook. Bijna altijd controleer ik de bovenkant van de prei die ik koop: zie ik binnenin het afgesneden blad een bloemstengel zitten? Dan koop ik die niet. Nu was ik dat vergeten en de binnenkant van de prei was grotendeels bloemstengel. Wat nu? Ik zou een preisoepje maken en voor het eerst gooide ik de stengel niet weg, maar sneed ik die in kleine stukjes en kookte die gewoon mee. En eigenlijk heb ik er helemaal niets van geproefd! Het was gewoon een lekker soepje!

bloeiende prei. bron: wikipedia

zaterdag 14 september 2024

Uitgaven voor eten en drinken in de afgelopen week

Voor de afgelopen week gaf ik weinig uit, maar nu wel. Net iets boven mijn budget. Helemaal niet erg, ook al doordat ik in de 2 weken daarvoor erg weinig boodschappen deed. Ik leefde van de aanwezige voorraad en kocht weinig bij.
Ik had afgelopen woensdagmiddag naar de bioboerderij zullen gaan, om in plaats van mijn buurvrouw,  die op vakantie is, op haar abonnement gratis groenten op te halen, maar ik besloot niet te gaan. 2x 10 kilometer fietsen is op dit moment te ver. Daarvoor ben ik nog niet voldoende hersteld van die hardnekkige wondroos. Het gaat gelukkig wel de goede kant uit, dat wel!
Ook een reden om niet te gaan: er werd onweer en veel regen verwacht. Ik besloot mijn groenten gewoon maar in de supermarkt te gaan halen, bij de AH en de Lidl, ook prima. Ik kocht ook nog 2 potjes met groenten, altijd handig, merkte ik in de afgelopen weken.
Dure uitgaven: kaas en olijfolie. Het zou mij trouwens niet verbazen als de olijfolie in de komende tijd nog duurder wordt, want de oogsten schijnen over het algemeen niet goed te zijn.

7- 14  sep24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
6 vijgen* Lidl 1,00
2 pakken volkoren knäckebröd* Plus 2,49
2x spicy hoemoes* AH 2,99
smeerkaas AH 1,15
kaas Plus 4,15
3 gerookte haringen* AH 2,25
2 pakjes falafel* Lidl 2,58
2 blikjes cannellini bonen* AH 2,29
trostomaten, 562 gram AH 1,18
augurken AH 0,89
extra vergine olijfolie, halve liter* AH 6,74
bloemkool 1466 gram * Lidl 1,19
343 gram courgette Lidl 0,59
361 gram aubergine Lidl 0,79
750 gram rode uien Lidl 0,99
2 groene paprika's* AH 1,00
potje worteltjes AH 0,75
potje sperziebonen AH 0,85
2x saladekruiden @ AH 1,00
2x 500 g magere kwark Plus 2,18
Snacks/ hapjes    
chocolade* AH 2,99
Dranken    
4 liter sojamelk AH 2,84
TOTAAL   42,88

vrijdag 13 september 2024

Een gaatje gerepareerd

Kapotte kleding repareren is een duurzame manier om met kleding om te gaan. Als iets stuk is, of er zit een gaatje in, dan hoef je dat nog niet meteen weg te doen. Je kunt het herstellen.
Mijn kleindochters hebben veel leggings en maillots, gecombineerd met een jurkje. leggings en maillots zijn nogal kwetsbare textiel om in te spelen. Mijn kleindochters zijn beweeglijke kinderen die graag buiten spelen, in de speeltuin, op het schoolplein of in de tuin. En dan komt er gemakkelijk een gaatje in een legging of maillot.

Een gaatje bij de knie

Gisteren kreeg ik weer een legging met een gaatje, ter reparatie. Deze keer van mijn vierjarige kleindochter.  Ik zoek er de juiste kleur garen bij en maak het gaatje aan de binnenkant dicht.


reparatie - binnenkant

Doordat de binnenkant pluizig is, valt het gaatje aan de binnenkant minder op dan aan de buitenkant, dat is dan niet anders. Binnenstebuiten dragen kan niet.

Gerepareerd, buitenkant
Effen stoffen zijn minder goed onzichtbaar te repareren. Voor bijna onzichtbare reparaties is een druk motiefje ideaal.
Laatst repareerde ik een tamelijk grote winkelhaak in een tricot jurkje, met een motiefje. Je zag er bijna niets van!

donderdag 12 september 2024

Mijn elektrische stoeldeken is weer gebruiksklaar

Ik ontving een mailtje van de leverancier. Het werd tijd om de deken uit de zomerslaap te halen en weer gebruiksklaar te maken.
Volgens de mail moest ik eerst de buitenhoes wassen. In mijn geval niet nodig, want dat had ik al gedaan voordat ik de deken weglegde. Nog een keer wassen leek me niet handig. Ik vind trouwens eerst wassen en dan opbergen veel beter dan na het opbergen wassen. Dan heeft eventueel vuil zo veel tijd gehad om het textiel aan te tasten!
Na het wassen moest de deken, of eigenlijk de accu, volledig opgeladen worden. Dat is beter voor het behoud van de batterijduur. Ik had de deken met volledig opgeladen accu opgeborgen, maar het leek wel op hij nu helemaal leeg was. Het laden duurde úren en nog steeds was de accu niet volledig vol.
Misschien moet de accu gereset worden?
In de mail stond hoe dat moest. Die handelingen heb ik uitgevoerd, ik legde hem opnieuw aan de lader en toen was de accu al snel weer helemaal opgeladen.
Ik ben weer klaar voor de koudere herfstige dagen!

Twee jaar geleden kocht ik een zelfde deken voor mijn dochter. Ik heb de aankoop gedaan, dus zij ontvangt geen mail. Dus stuurde ik mijn mailtje door naar haar, zodat zij er ook mee aan de slag kan.

woensdag 11 september 2024

Pijn hoeft niet!

Na mijn heupoperaties in 2020 en 2021 kreeg ik volop pijnmedicatie. In het ziekenhuis en op de revalidatieafdeling van het verpleeghuis hoefde ik maar te bellen en ik kreeg medicijnen (oxycodon), want, zeiden ze: "pijn hoeft niet!" De Ooxycodon is een zware, morfine-achtige pijnstiller. Dit medicijn hielp prima tegen de pijn, maar ik werd er ziek van, verstopping, buikpijn, misselijk. Niet fijn!
Dus probeerde ik er zo snel mogelijk van af te komen, dan maar wat meer pijn! Ook tijdens de periode dat ik op de wachtlijst voor de operatie stond, mocht ik een dergelijk middel. Iets minder zwaar, maar ook een opioïde, namelijk Tramadol. Ook dat viel toen niet zo goed, ik bleef er doorlopend misselijk van. Volgens de bijsluiter is dat alleen in het begin zo, maar bij mij bleef de misselijkheid, weken lang. 
Dus ook die nam ik alleen als ik er niet onderuit kon, dus bij echt heel veel pijn.  De verpleging kon wel roepen: pijn hoeft niet, maar de middelen hadden ook nadelen.

Nu met de wondroos, gebruik ik opnieuw Tramadol om de pijn de baas te blijven en in tegenstelling tot de periode waar in ik wachtte op een operatie, heb ik nu helemaal geen last van misselijkheid!
Heerlijk!

Nu, met die pijn in mijn been, moet ik terugdenken aan het gebroken scheenbeen, een breuk die ik als amper twaalfjarige opliep. Ik kreeg toen totaal geen pijnstillers, die 6 weken dat ik toen in het ziekenhuis lag.
En ik weet nog heel goed hoe enorm veel pijn dat deed! Blijkbaar vonden ze destijds pijnmedicatie niet geschikt voor kinderen. Ik kreeg helemaal niets, en doordat het heel erg druk was op de kinderafdeling, was er geen plek op zaal en lag ik de eerste week in mijn ziekenhuisbed alleen op de gang, de pijn te verbijten. Wat had ik toen graag pijnmedicatie gehad!

Zou er in 1964 geen geschikte pijnmedicatie voor kinderen voorhanden zijn geweest?
 
Tot besluit wil ik het nog even hebben over de verslavende werking van Oxycodon en Tramadol. Je kunt er namelijk afhankelijk van worden, en soms gaat dat heel snel, wat betekent dat je steeds meer nodig hebt en dat je er niet meer zonder kunt. En dat betekent dat je dus afkickverschijnselen kunt ervaren als je in één keer stopt.
De huisarts raadde mij nu al aan om de Tramadol af te bouwen, terwijl ik het middel nog geen 2 weken gebruik. Eerst van 4 naar 3 keer per dag en dan een paar dagen later 2 per dag enzovoort. 

dinsdag 10 september 2024

Mijn been en ik

Op 18 augustus, al weer ruim 3 weken geleden, werd ik flink ziek: hoge koorts, pijn, mijn hart raakte van slag.

Het bleek wondroos te zijn aan mijn linker onderbeen, een bacteriële infectie.  Deze ontsteking breidde zich uit en besloeg al vrij snel het hele onderbeen, tot en met de voetzolen, alles was heel pijnlijk, dik, rood en heel warm. Je voelde de hitte van het been door de broek en de compressie kousen heen! Ik kreeg antibiotica om de infectie te lijf te gaan. En nog eens een antibiotica kuur en daarna nog een. Want opschieten deed het niet. De pijn bleef en nam alleen maar toe, ik had zo veel pijn dat paracetamol geen merkbaar effect had. Ik wilde graag iets anders, zodat ik 's nachts kon slapen en niet steeds wakker werd van de pijn. Ik kreeg Tramadol, een soort morfine, tegen de pijn. Dat hielp, het was een hele verlichting om niet constant die nare pijn te hebben. 
Er kwamen met pus gevulde blaren op mijn huid en die blaren gingen open, waardoor er open plekken ontstonden. Gelukkig waren die plekken wel heel rustig, maar desalniettemin ben ik er wel tussen de bestaande afspraken door voor de zekerheid nog een keer mee naar de huisarts gegaan.
Inmiddels zit ik al 3 weken met de wondroos. Bij de meeste mensen geneest de kwaal een stuk sneller, bij mij niet, het schoot voor geen meter op!
Daarom volgt binnenkort een uitgebreid bloedonderzoek om te kijken of er onderliggend misschien iets aan de hand is en of ik echt herstel. 

Sinds een aantal dagen komt er wel wat meer schot in de genezing. Mijn been is minder dik en minder rood. Ik mag er van uit gaan dat het binnenkort over is. De pijn is er nog steeds, dus ik gebruik nog steeds de zware pijnstiller. Misschien wordt het binnenkort: indien nodig.

Maar .... het is mijn 2e keer wondroos, de 1e keer was bijna 6 jaar geleden. Het schijnt dat ik er van uit kan gaan dat ik het ooit nog een keer krijg. Er staat nu in mijn dossier welke antibiotica nu het beste werkte. Dus dat wordt een volgende keer als allereerste ingezet, maar ik hoop dat het nog heel lang duurt voordat dit weer nodig is!
Het been heeft mij nu zo lang geplaagd!

maandag 9 september 2024

Voorlopig geen films meer, tenzij ....

Op 5 september is mijn abonnement op P*thé gestopt. Vier maanden lang kon ik, als ik dat wilde, iedere dag naar de bioscoop. En desgewenst 2x op een dag.
Dat deed ik niet, want lang niet alle films zijn voor mij aantrekkelijk. En naar een film gaan die saai of "stom" is, dat is niet echt mijn ding.
Ik zal bijvoorbeeld niet naar een Sneak Night gaan. Dan krijg je een verrassingsfilm voorgeschoteld. Volgens het bedrijf: Het is altijd een topfilm die binnenkort in première gaat.
Nou het is maar net wat je onder de term topfilm verstaat. Vechtfilms met Vikingen of een film met zombies of horrorfilms horen daar voor mij niet bij. Die onaangename verrassing wil ik mij zelf graag besparen. Ze mogen dan in hun soort misschien een topfilm zijn, maar het is niets voor mij.

Ik ben in de afgelopen 4 maanden naar 18 films geweest. Films die zeker leuk waren en soms heel erg leuk of bijzonder. Een mooie score, vind ik zelf. De kosten waren 50 euro + 500 rentepunten van de bank met het oranje logo, dus ongeveer €2,75 per film. Ik kreeg dit tijdelijke abonnement cadeau.
Dat bedrag van €2,75 klopt niet helemaal, want bij 50+ films moest ik bijbetalen, dus het was iets meer dan gemiddeld €2,75.
Ik had meer films kunnen bezoeken, maar ik ging ook 10 dagen op vakantie naar Engeland èn ik was de afgelopen 3 weken te ziek door een bacteriële infectie: de wondroos aan mijn been. In de afgelopen weken voelde ik mij echt niet goed genoeg. Dus ben ik in plaats van naar de film te gaan, 's middags gaan rusten en 's avonds vroeg naar bed gegaan. Beter voor mijn herstel.

Ik schreef in de titel tenzij...... , want als er een prachtige, interessante film langs komt, dan kan ik natuurlijk naar die film gaan. En als ik films heel erg ga missen, dan kan ik ook opnieuw een abonnement nemen, maar dan voor de volle prijs.

zondag 8 september 2024

Een nieuwe serie: Waar doen ze het van?

Vanaf afgelopen vrijdag is een nieuwe serie "Waar doen ze het van" gestart. Hierin figureren 4 gezinnen, met heel verschillende inkomens en heel verschillende uitgavenpatronen.

Vorige jaren vond ik het vaak interessant, met name de gezinnen waarin elk dubbeltje omgedraaid moet worden en het gezin dat ruim voldoende heeft om van te leven.
Dit seizoen:
Gezin Elisabeth, die de schulden heeft afgelost, maar nog onder bewindvoering staat, het gezin van Dirk-Jan en Chantal, de horecafamilie Bogaart en Anita, die zichzelf een bewuste vrek noemt.

Afgelopen seizoenen vond ik het programma leuk om naar te kijken.
Waar geven mensen geld aan uit?
Wat vinden ze belangrijk, wat doen ze slim en wat doen ze in mijn ogen minder slim?

Kijk jij en wat vind je er van?


zaterdag 7 september 2024

Mijn uitgaven voor eten en drinken in de afgelopen week

In de afgelopen week heb ik veel meer gekocht dan dat ik in de afgelopen weken deed, maar nog steeds kwam ik niet aan mijn budget van 40 euro per week.
Dat komt ook doordat ik afgelopen zondag bij mijn dochter at. Haar verjaardagsfeest is vaak inclusief (vegan) lasagne eten, al jaren hèt feesteten bij uitstek voor haar. En het was weer heel lekker!
Misschien denk je: heb je geen margarine of boter gebruikt, of geen brood? Jawel hoor, maar die koop ik niet iedere week. Ik bewaar het eten goed in vriezer en koelkast, zodat ik er lang mee doe en niets hoef weg te gooien.

31 aug - 7 sep24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
2 dozen druiven* AH 2,19
3 Elstar appels* Plus 0,59
minicrackers, eenhaps, volkoren Lidl 1,53
dunne crackers  Lidl 0,99
cottage cheese Lidl 0,89
vega hamburger Lidl 1,61
gerookte zalm Lidl 5,99
kruidenkaas, voor op de wraps Lidl 1,96
wraps Lidl 0,94
2 preien * Plus 0,99
broccoli, 800 gr* AH 1,26
sperzieboontjes, 760 gram* AH 1,50
krop ijsbergsla Aldi 0,99
pruimtomaatjes, 300 gram Aldi 1,49
Snacks/ hapjes    
pepitamix Lidl 1,39
cup -a  soup, 2 doosjes Plus 1,45
nep cup a soup, 2 doosjes Plus 1,18
Dranken    
4 liter sojamelk AH 2,84
TOTAAL   29,78

vrijdag 6 september 2024

Te veel kleding!

Kort geleden in het nieuws: de markt voor ingezamelde kleding is volledig verzadigd. Er is geen ruimte meer voor nieuwe afgedankte kleding.
In magazijnen liggen de balen kleding tot aan het plafond, zo vreselijk veel is er. De (ultra) fast fashion produceert heel veel goedkope kleding en er wordt dus ook veel weggegooid, want particuliere kledingkasten zijn niet van elastiek.
Waar gaat veel van die oude kleding naar toe? Naar de vuilnisbelten van arme landen, bijvoorbeeld in de Atacamawoestijn in Chili. Daar ligt ook onverkochte nieuwe kleding, met de labels er nog aan.

Het zou goed zijn om ons koopgedrag grondig te wijzigen en minder te kopen!


Milieucentraal:

"De kledingindustrie groeit . De groei komt doordat het aantal mensen op de wereld toeneemt, de groep mensen met een middeninkomen stijgt en doordat mensen kleding vaker als wegwerpproduct behandelen. Dit heeft gevolgen voor het milieu: ongeveer van de mondiale uitstoot van broeikasgassen komt door de kleding- en schoenenindustrie. Ook in Nederland blijft het aanbod toenemen, er komen hier per jaar bijna 1 miljard kledingstukken op de markt. Gemiddeld kopen we in Nederland rond de 50 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar.

Wist je dat... Je kunt ongeveer 40 kg CO2 per jaar besparen door 6 kledingstukken minder te kopen. Als iedere Nederlander dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85,000 keer met de auto rond de wereld!"

Hoeveel kleding kocht ik dit jaar?
1 zomerjurk
1 mouwloos zomerbloesje
1 sportshirt voor in de sportschool
een paar
antislip zwemsokken, zodat ik niet uitglij in het zwembad.
5 onderbroekjes.

donderdag 5 september 2024

Dakkoffer!

Mijn jongste dochter en haar man hadden een dakkoffer gekocht en die was geïnstalleerd op hun auto. Kleinzoon van 2 jaar vond de dakkoffer geweldig! Hij troonde mij mee naar buiten, want ik móést de dakkoffer bewonderen. Hij vertelde dat de dakkoffer mee ging omdat ze gingen kamperen, de tent moest er in. Een serieuze zaak, dat kon je aan zijn gezichtje zien! Zonder tent en dus zonder dakkoffer had je geen slaapplek en waar moest hij dan slapen?
Een aantal dagen voor hun kampeervakantie paste ik op de kleinzoons. Steeds weer ging de tweejarige even kijken of de dakkoffer nog wel op de auto zat. Vanuit het halletje bij de voordeur had hij er zicht op. Steeds als hij terug kwam, zei hij met een heel tevreden gezichtje: "dakkoffer" .
Zo schattig!
Hij heeft zeker 5 keer gekeken en gelukkig was het elke keer in orde. Dus het kamperen kon doorgaan!

Deze dakkoffer met kampeerspullen

Soms is een dakkoffer ook heel handig om een auto snel weer terug te vinden. Oudste dochter had de dakkoffer na de vakantie nog niet van hun auto gehaald toen we afgelopen maandag naar het ziekenhuis gingen voor onderzoek van mijn been en we de auto ergens op dat grote parkeerterrein van het ziekenhuis neerzetten. Toen we weer terugkwamen van het onderzoek, bleek dat haar auto tussen die vele auto's de enige was met een dakkoffer. Dus geen moeizame zoektocht over het terrein naar waar we die auto ook al weer geparkeerd hadden. Het was direct duidelijk.

woensdag 4 september 2024

En toen reden we ineens op de gloednieuwe zuidelijke ringweg!

Op zondag 1 september, 's avonds om 8 uur ging die weg open en de volgende ochtend al reden dochter en ik op deze weg, in feite een gedeelte van de A7. Door 4 tunnels en op acht meter diepte. Hopelijk gaat dat goed bij hevige regenval! Maar dit terzijde, op de dag dat we over de weg reden was het zomers weer en geen vuiltje aan de lucht.
Wat deden we daar?
Sightseeing in de tunnels van de nieuwe ringweg misschien?
Nee dat niet, we hadden een doel: het ziekenhuis.
Op de maandagochtend vroeg, om 9 uur, was ik voor controle bij de huisarts en daar vertelde ik over de hevige pijn in mijn onderbeen. Hoorde dat bij de wondroos, of was er ook nog iets anders aan de hand? De pijn kon veroorzaakt worden door de wondroos, maar het was niet uit te sluiten dat ik een trombosebeen ontwikkelde of een aderontsteking had.
Dus er moest een echo gemaakt worden van het been, want aan de buitenkant van het been is niet zichtbaar of er aan de binnenkant iets aan de hand is. En voor die echo moest ik naar het ziekenhuis, een fietstocht van ruim een half uur, te ver om te fietsen als je niet 100% bent. Gelukkig was oudste dochter niet aan het werk en kon ze mij naar het ziekenhuis rijden en begeleiden.
De echo werd gemaakt en er werd niets gevonden. De pijn hoort toch blijkbaar bij die nare wondroos. Jammer dan, maar ik moet er voorlopig maar mee leven!
Ik heb al wel bij de huisarts om een zwaardere pijnstilling gevraagd, want de paracetamol helpt vrijwel niet.
Na het onderzoek bewonderden we nogmaals de kersverse weg, maar dan in omgekeerde richting. Het is mooi geworden,  maar de namen van de diverse tunnels zijn slecht leesbaar. De letters zijn bruin op een iets donkerder achtergrond.  Er is te weinig contrast. Een beetje jammer! Voor verbetering vatbaar.  

dinsdag 3 september 2024

Verspillingsvrije week 9 t/m 15 september, doe je mee?

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week van 9 tot en met 15 september!

Slim omgaan met je voorraad

Minder eten verspillen; dat is wat we allemaal willen. Toch houdt de één weleens een paar boterhammen over en ontdekt de ander het restje pasta in de koelkast net te laat. Door regelmatig je voorraad te checken en te koken wat eerst op moet, voorkom je al een hoop voedselverspilling. Een simpele daad voor een beter klimaat!

Verspillingsvrije tips

Organiseer je voorraad
  • Check regelmatig je voorraad, ook voor je boodschappen gaat doen. Wat heb je nog in huis? Wat moet als eerste op? Door goed op de hoogte te zijn, kun je slim inkopen doen en koop je niet snel te veel.

  • Nieuw product gekocht? Zet het achterin de koelkast of voorraadkast. Verhuis oudere producten naar voren en maak deze als eerst op.

  • Vergeet jij weleens een restje in de koelkast? Of kom je er te laat achter dat de yoghurt niet meer goed is? Markeer een plank in je koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die het eerst op moeten. Of beplak bakjes en losse verpakkingen met schilderstape of 'Eerst op tape'.

  • Heb je een ongeopend product met een ‘Te Gebruiken Tot-datum’ (TGT) in de koelkast? Gebruik het dan vóór of op de datum. Je kunt het ook uiterlijk op de datum invriezen. Voor geopende producten geldt een ander bewaaradvies. De Bewaarwijzer van het Voedingscentrum helpt.

  • Voor producten met een 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT) geldt: kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten en zo voorkom je verspilling.

Wees flexibel met je voorraad
  • Leg een ijzeren voorraad aan. Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Deze producten combineer je makkelijk met restjes of verse producten die snel op moeten. Zo kun je altijd een maaltijd op tafel toveren. Handig wanneer je onverwachts gasten krijgt of toch thuis eet.

  • Een voorraad in de vriezer zorgt voor veel flexibiliteit. Je hebt altijd wat in huis om mee te combineren. En je haalt heel makkelijk de juiste porties uit de vriezer. Zo maak je precies genoeg klaar en voorkom je verspilling.

    Goed voor je portemonnee.
    Het leuke is dat niets of in ieder geval weinig verspillen ook heel goed is voor je portemonnee!
    Want wat je anders misschien weggooide, dat gebruik je nu. Dus hoef je minder nieuw eten te kopen en minder uit te geven.

    Ik doe in ieder geval mee en probeer nog minder dan anders weg te gooien.

    Als laatste: Verspillingsvrij ben je natuurlijk niet slechts één week lang, maar het liefst het hele jaar door.

    Bron: samen tegen voedselverspilling

maandag 2 september 2024

Kookte mijn moeder nooit met kant-en-klaar spullen?

Ik ben opgegroeid in de jaren 50 en 60. Toen waren er maar heel weinig kant-en-klaar maaltijden te koop. 
Wat wel?

Ik werd regelmatig naar de groentewinkel gestuurd om soepgroenten of geschrapte aardappeltjes. De groenteman kwam ook aan de deur, maar dan zonder dergelijke kant-en-klaar artikelen.
De aardappels werden ter plekke in de winkel geschrapt, in een soort trommel. De gesneden soepgroente ging in een bruine zak en ging mee naar huis. Mijn moeder hoefde dus niet te schrappen en de soepgroenten niet te snijden.

Vanaf de jaren 60 herinner ik mij saroma instant pudding. Je moest het poeder door de melk kloppen, even laten opstijven en het was klaar! De smaken waren nogal kunstmatig, maar ik vond het heerlijk!

Ook waren er sauzen, zoals slasaus en maggi voor door de soep en natuurlijk bouillonblokjes. Mijn moeder heeft nooit zelf een dressing voor de sla gemaakt en in de soep kwamen steevast bouillonblokjes en aan tafel kwam er maggi bij.

vooral bij mijn broertje heel populair. Op elk hapje eten wilde hij een drupje.

Daarnaast had je spam of smack of ook wel luncheon meat en cornedbeef in blik. Daar hoefde je niets aan te doen, het was gewoon vlees in blik. Er kwamen plakjes op brood of door de allereerste macaroni die wij aten, met een blikje tomatenpuree.

Overigens: ik kan mij niet herinneren dat mijn vader ooit eten gekookt heeft, dat was blijkbaar het domein van de moeder,  zoals in alle gezinnen die ik kende.   

Heb jij in de jaren 50 en 60 ook wel eens wat kant-en-klaar gegeten?