donderdag 31 oktober 2019

Goed voornemen

Voordat de wintertijd begon, ging ik laat naar bed.
Héél erg laat, het was vaak wel half twee. Bij maar weinig buren brandt dan nog licht, soms bij helemaal niemand. Ik ben tot laat nog lekker bezig met lezen of op mijn computer, op dit blog, een enkele keer kijk ik naar een film op tv en ik heb geen slaap in de zin.
Als ik ga zwemmen, dan zwem ik meestal tussen 11.00 en 12.00 uur 's ochtends, dus dat haal ik best als ik om twee uur ga slapen ...
Maar misschien is iets vroeger toch gezonder.
Mijn voornemen was om met ingang van de wintertijd toch echt vroeger naar bed te gaan.

Tot nu toe lukt het goed!
Ik ga tussen 11 uur en half 12 naar boven, lees nog even en ga dan slapen.
Daardoor ben ik voor mijn doen wel erg vroeg wakker, vaak wel voor 8 uur!

Zijn er meer lezers die regelmatig vervallen in zo'n laat ritme? 

woensdag 30 oktober 2019

Deze maand 6 keer buiten de deur uit eten! Wat een luxe!

In oktober ben ik in totaal 6 keer uit eten geweest.
Dat is voor mij ongekend!
Vier keer voor een warme maaltijd en ook nog twee keer voor een lunch.

Het begon met een etentje met mijn goede vriendin en oud-collega. We hadden een half jaar geleden samen gegeten en het werd wel weer eens tijd. Mijn oud collega gaat bijna met pensioen en is van plan om na haar pensioen komende zomer (en voorjaar en herfst) een half jaar naar het buitenland op vakantie te gaan. Een half jaar! En ze was in de afgelopen zomer ook al 9 weken weg geweest! Genoeg stof om over te praten dus!
We eten vanwege ons beider zuinigheid meestal in een eenvoudig eethuis, dat deden we ook deze keer en verteerden inclusief drinken voor  nog geen 15 euro per persoon.

Daarna volgde de lunch met oud-collega's. Ik had nog een lunch tegoed die mij aangeboden was bij mijn afscheid. Hier blogde ik al eerder over. Heerlijk gegeten en fijn bijgepraat.

Toen kwam opnieuw een lunch. Een vriendin had mij bij mijn verjaardag al weer geruime tijd geleden een tegoedbon voor een eetcafé cadeau gedaan en die hebben we samen gebruikt. Het was in een landelijk, ouderwets café even buiten de stad Groningen, lekker naast de grote kachel. Het kostte wel wat meer dan de waarde van de tegoedbon, maar dat heb ik natuurlijk bijgepast.

Mijn ex-man die al weer 15 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, had dochters, schoonzonen en mij plus natuurlijk de kleinkinderen, ter ere van zijn verjaardag een etentje in een pizzeria aangeboden. Dus gingen we met zes volwassenen en 2 peuters pizza eten. Mijn ex had een goed humeur en gedroeg zich niet buitensporig psychiatrisch. Overigens zijn ze in dat dorp qua psychiatrische patiënten wel het een en ander gewend!

Toen volgde een etentje met 4 leden van mijn vroegere ruiloppasgroep.  Die groep bestaat nu 32 jaar. Vroeger pasten we met gesloten beurzen op elkaars kinderen en maakten we met zijn allen en met (een deel van) de kinderen, uitstapjes. We hadden destijds allemaal een bijstandsinkomen. Na verloop van tijd lukte het ons allemaal om uit die bijstand te komen en met werk een beter bestaan op te bouwen. Deze 10 ruiloppaskinderen zijn nu tussen de 34 en 25 jaar oud en hebben deels zelf al kinderen, in totaal zijn er nu 6 kleinkinderen. Nu eten we één keer per jaar samen en praten we weer bij over het afgelopen jaar. Over de kleinkinderen hebben we het nauwelijks gehad, dat komt omdat 3 van de vijf vrouwen nog geen kleinkinderen hebben. Ze zijn er niet mee bezig en hebben ook nog geen interesse in de kleinkinderen van de overige 2.

Tijdens het afscheid van mijn werk, ontving ik naast andere cadeaus, ook dinerbonnen voor een vegetarisch restaurant. Het was een aanzienlijk bedrag dat ik destijds ontving. Ik was al een keer met deze bonnen uit eten geweest met oudste dochter en haar man. Jongste en haar man zouden ook nog steeds een keertje, maar er kwam steeds wat tussen: ziekte, drukte, vakantie en zo voorts en zo meer, maar nu was het gisteren eindelijk zo ver dat jongste dochter en haar man met mij uit eten gingen.

Ik weet van mijn moeder dat de keren dat ze in haar leven uit eten ging zo ongeveer op de vingers van één hand te tellen zijn.
Wat heb ik het toch goed!

dinsdag 29 oktober 2019

Het ontdooien van de vriezer, hoeveel stroom kost dat nu?

Het is bekend dat een ijsvrije vriezer minder stroom verbruikt dan een vriezer waarvan de wanden bedekt zijn met ijs. Toen ik eens schreef over het ontdooien van mijn vriezer, reageerde een lezer met dat 1x per vijf jaar voldoende was, omdat het volgens haar/hem veel stroom kostte om de vriezer weer aan te zetten. Dus beter een vriezer met ijs dan een schone vriezer.

In mijn vriezer was het vorige week donderdag na ontdooien +25 graden en hoeveel stroom kost het om hem weer -18 graden te krijgen?
Omvang van mijn vriezer: de vriezer in mijn koelvriescombinatie bestaat uit 1 diepe korte lade, 1 diepe grote lade en 1 ondiepe grote lade. Achter de korte lade zit de motor van het apparaat.
Via SLIM.energieinzicht.nl kan ik per uur en per dag nagaan hoeveel stroom bepaalde activiteiten kosten en het is verbazend hoe weinig stroom het kost om mijn vriezer weer op -18 graden te krijgen!

Op zondag deed ik een 30 graden was op het ecoprogramma - stroomverbruik die dag: 2,48 kWh

Op maandag ging ik met de stofzuiger door de bovenverdieping om alles weer eens een keer goed schoon te maken: stroomverbruik die dag: 1,71 kWh

Op donderdag ontdooide ik de vriezer en zette hem na 2 uur ontdooien weer aan en deed na 20 minuten de inhoud (die in de tussentijd goed in kranten en dekens verpakt was) weer in de vriezer: stroomverbruik die dag: 1,65 kWh. Op die donderdag was het relatief warm en noteerde De Bilt een temperatuur van 19,6 graden. Mijn verwarming ging niet aan.

Op dagen dat ik  de verwarming niet aanhad, niet zoog, geen was draaide en alleen mijn dagelijkse dingen deed was het stroomverbruik in oktober 1,37 kWh.

Mijn conclusie is dat het ontdooien van een kleine vriezer weinig stroom kost. In de twee uren van ontdooien lag hij stil en daarna had hij even nodig om weer op gang te komen. Dat kostte naar schatting dus in totaal 0,3 kWh extra.
Dat de vriezer weer -18 graden werd, gaf een veel kleinere piek te zien dan een 30 graden was van de wasmachine. Het stroomverbruik van de vriezer valt reuze mee dus.
Ik vind zelf een schone vriezer ook veel fijner, anders komt vooral de inhoud van de bovenste lade steeds tegen het ijs aan en daardoor kan er maar weinig in deze ondiepe lade bewaard worden.

Het lijkt mij zinvol om je vriezer regelmatig te ontdooien, tenzij je een no-frost vriezer hebt, dan hoeft dat niet.

maandag 28 oktober 2019

Doden in de bios

Afgelopen zaterdag werden er twee doden gevonden in de Pathé. Ik heb de afgelopen maanden een abonnement gehad op deze bioscoop en misschien daardoor trof het mij extra.
In hetzelfde gebouw als waar ik nog maar zo kort geleden genoten heb van leuke films, zijn twee onschuldige mensen om het leven gebracht. Brr, wat een drama!
Ik heb in drie maanden tijd 17 films gezien, in bijna alle zalen ben ik geweest, op alle verdiepingen, dus ik heb er in de afgelopen maanden heel wat voetstappen liggen.
De verdachte van de moorden is inmiddels opgepakt.
Dat is knap werk van de politie!

Het lijkt er op dat de man dacht dat er misschien geld te halen viel door het gebouw in te sluipen. Alsof deze schoonmakers 's ochtends vroeg bij de geldlades kunnen komen!  Hoe deze man dat kon denken, zal misschien wel een raadsel blijven. Schoonmakers gaan niet over het geld, die poetsen en boenen zodat alles weer fris is en dat vaak tegen een niet zo hoog loon. Met geld  van de bioscoop hebben ze niets te maken, ze zijn in dienst bij een schoonmaakbedrijf dat een contract heeft met de bioscoop.

Daarnaast: ik vrees dat er maar weinig contant geld binnenkomt. De meeste bioscoopkaartjes worden gepind of digitaal overgemaakt. Zo ging het ook met mijn abonnement. Ik heb geen euro ter plekke betaald.

Ik vind het heel triest dat deze vrouw en haar man zo om het leven moesten komen! Mijn gedachten gaan uit naar hun kinderen die moeten leren omgaan met dit verschrikkelijke verlies. 

Wat als de supermarkt je eten niet komt brengen?

Afgelopen zaterdag was er een storing bij de AH bij de boodschappenservice. Er waren veel klachten over boodschappen die niet bezorgd werden.
Geen brood, geen babyvoeding, geen feesteten en andere artikelen voor een (kinder)feestje.
Er werd niet alleen niet bezorgd, ook de communicatie over de vertraagde of falende bezorging was slecht  of ontbrak volledig volgens de klagers.

Ik heb nog nooit wat laten bezorgen, tot nog toe vond ik het nooit nodig. Ik kan best even zelf naar de AH fietsen en voor mijzelf wat boodschappen halen, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat je boodschappen bestelt als je een groot gezin hebt, kampt met ziekte of als je het heel druk hebt.
Dan nog zou ik zorgen voor noodvoorraden en een plan B voor als er iets misgaat. Door noodweer (storm, sneeuw of ijzel of zo) of cyberaanvallen op ICT systemen kan er misschien onverwachts niet bezorgd worden en dan is het goed om nog wat achter de hand te hebben.
Ik ga ook niet pas naar de winkel als ik niets mee in huis heb, ik zorg voor tijdige aanvulling en sowieso heb ik een (nood)voorraad.

Begrijp me goed, het bedrijf had wel iets van zich moeten laten horen en geen mensen in onzekerheid moeten laten zitten of de bezorging van de bestelling nu wel of niet zou plaatsvinden, maar als iemand twittert dat er geen babyvoeding meer is, dan doe je naar mijn mening als ouder ook iets fout.

Gelukkig is de storing verholpen en wordt er op maandag, vandaag dus, weer bezorgd.

zondag 27 oktober 2019

Energieverbruik in de afgelopen week (week 43)

Iedere week noteer ik mijn gasverbruik en vanaf schrijf ik daar wekelijks een blogje over. Niet voor iedereen interessant, maar voor mensen die erg bezig zijn met zuinig stoken en een laag stroomverbruik een aardig onderwerp.

Mijn gebruik in de afgelopen  week (week 43):

GAS ->   4,7 m3.
In week 42 gebruikte ik 4 m3.

STROOM ->  13  kWh
In week 42 gebruikte ik ook 13 kWh.

Wat kost dat verbruik van deze week? 
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 71 cent per m3 gas en 24 cent per kWh: €6,46
En zoals altijd: dit zijn alleen de verbruikskosten, de overige kosten, zoals vaste leveringskosten en netwerkbeheerkosten komen daar nog bij.

Is mijn verbruik zuinig?
Ja als je het verbruik van een vergelijkbaar huishouden er naast legt, dan is dat inderdaad zuinig.
Volgens de site  SLIM.Energieinzicht.nl waar mijn het verbruik via mijn slimme meter weergegeven wordt, verbruikt een vergelijkbaar huishouden 2,5 keer zo veel gas en 5 keer zo veel stroom.

Is twitter wat voor mij?

Ik las laatst ergens dat ouderen veel te weinig digitaal vaardig zijn, die lopen nogal wat achter op de tieners, twintigers en dertigers.
Ik doe mijn belastingaangifte digitaal, ik zoek veel uit via Google, ik lees de krant digitaal (abonnement), ik internetbankier,  ik sluit digitaal contracten af met zorgverzekeraar en energiebedrijf, ik raadpleeg buienradar etc.

Tot nog toe heb ik mij op sociaal media beperkt tot deze blog, Facebook en LinkedIn en e-mail natuurlijk, maar ik dacht in de afgelopen week ineens: er zijn gigantisch veel mensen in deze wereld die twitteren, zou ik eigenlijk ook mee moeten doen met dit verschijnsel?

De Amerikaanse president Trump, man oh man, díé twittert wat af! En die is een stuk ouder dan ik, wel zes jaar. Nu is hij een slecht voorbeeld voor ouderen, want hij maakt er regelmatig een puinhoop van. Hij liegt, bedriegt en doet seksistische, racistische en andere afkeurenswaardige uitspraken.
Maar dat neemt niet weg dat Twitter misschien voor iemand als ik toch wel aardig zou zijn.
Tweets van bekende mensen volgen via twitter en zelf (re)tweeten, dan ben ik helemaal bij de tijd!

En er is meer op het gebied van social media: bijvoorbeeld Instagram,  Pinterest
Ik wil in ieder geval eens wat meer rondkijken op SeniorWeb om te kijken of ik daar nog wat kan oppikken. Onder het kopje tips & uitleg kun je gratis heel wat wijzer worden.

Ben jij 60+ en ben jij actief op social media?

zaterdag 26 oktober 2019

Uitgaven aan boodschappen in de afgelopen week

Iedere zaterdag publiceer ik mijn lijstje boodschappen van de afgelopen week. Sommige lezers, vooral diegenen in het buitenland, vinden het leuk om te zien wat ik zoal koop. Mijn budget voor voeding en drinken is ongeveer €35, soms zit ik wat hoger en soms kom ik lager uit. Gemiddeld genomen zit ik net wat onder deze 35 euro.
Ook in de afgelopen week kwam ik net niet op vijfendertig euro uit.

Ik heb voor het eerst in járen weer eens edelgist vlokken gekocht. Zoals bij de meesten van jullie wel bekend, ben ik een kaasliefhebber en ik wil minderen met kaas. Gistvlokken schijnen bijvoorbeeld op de pastamaaltijd wel een goede vervanger te zijn. We gaan het zien! Vandaag ga ik pasta eten.  Het is duur spul, als het niet voldoet, dan was het een eenmalige uitgave. Het is zo lang geleden dat ik het gebruikt heb, dat ik mij de smaak niet meer kan herinneren.

Deze keer weer wat geld terug acties (in het lijstje vermeld als GTA). Beide artikelen waren zonder geld terug aanmerkelijk duurder, maar het moet gezegd, zonder GTA had ik ze niet gekocht. Met deze korting vond ik het wél de moeite waard. Ik betaalde nu €2,50 en anders zou ik €6,24 betaald hebben.

Lees je dit op je telefoon? Onderstaand lijstje lees je beter als je je telefoon draait, dan zie je ook de prijzen.

19 -26 okt '19


*=aanbieding, @=afgeprijsd, # =  GTA WAAR PRIJS
Voeding
2x Doyenne de Comice peer* AH 0,41
mandarijnen AH 1,79
3x doosje diepvriesfruit* AH 3,58
grof volkoren brood AH 1,43
kaas @ AH 2,17
meergranenwafels GTA AH 0,50
knäckebröd AH 1,25
sandwichspread AH 1,19
winterpeen @ AH 0,45
pompoen* AH 1,27
rode uien, 4 stuks* Coop 0,44
2 potten bonenschotel* AH 1,98
gerookte makreel, 4 filets* Coop 2,09
falafel AH 1,59
4 eieren @ AH 0,88
gistvlokken AH 4,39
2 flessen tomatenketchup* AH 1,17
kwark AH 0,69
tafelzout, minder natrium AH 1,79
Snacks/ hapjes
olijven, vers* AH 1,70
Dranken
limonadesiroop 0% suiker Coop 1,59
2 liter sojadrink Coop 1,76
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN 34,11
Diversen
zegels AH 2,10
kattenvoer GTA AH 2,00
TOTAAL DIVERSEN  4,10
TOTAAL 38,21

vrijdag 25 oktober 2019

Geld in de jaren 80

Wat is er in de afgelopen 35 jaar op het gebied van geld veel veranderd!

Nu kan je in Nederland op ieder moment je banksaldo digitaal checken.
35 jaar geleden kreeg je wekelijks een bank- of giroafschrift en daarop kon je checken of er geld bij of af was gegaan.  In de tussentijd had je geen idee als je niet zelf bijhield wat je banksaldo was. En dan kon het gebeuren dat je geld wilde ophalen en je onvoldoende saldo had. Dat onvoldoende saldo kan nu natuurlijk ook, maar je hebt meer digitale mogelijkheden om je saldo te checken.

Betaalautomaten in winkels waren er nog niet. Je  betaalde in winkels gewoon contant of met een bankcheque of girobetaalkaart.
Betalen van huur, belasting, energie etc: dat deed  je met een acceptgirokaart of een overschrijvingskaart. Die gingen in een speciale gratis giro of bank enveloppe en die deed je op de bus. Betalen kon ook toen al via automatische machtiging, zodat het geld automatisch geïnd werd. Dat deed ik met de huur en de ziekenfondspremie. 

Toen kon je bij de bank geld halen en daarmee betalen en verder kon je met een girobetaalkaart betalen. Maar pinnen als betaling kon ik toen nog niet. Wel waren er rijke mensen die een creditkaart bezaten, maar daar hoorde ik als minima niet bij.

Geld uit de muur halen, uit de "flappentap" zoals die destijds genoemd werd. Kon pas eind jaren 80. In 1986 werd de eerste giromaat van de Postbank geïnstalleerd, maar het duurde toen nog jaren voordat ik hier in de stad Groningen geld uit een geldautomaat kon halen.
Toen werd ook de pincode ingevoerd.
In die beginperiode kon je ook alleen bij je de geldautomaat van je eigen bank geld halen en ik kon als klant van de Postbank niet geld halen bij een automaat van bijvoorbeeld de Rabobank. Volgens wikipedia kon het wederzijds gastgebruik van geldautomaten pas vanaf 1998. 
Vóór de invoering van de geld- en betaalautomaat en de pincode was een betaalpas of giropas nodig om te tonen bij gebruik van betaalcheque of girobetaalkaart.

donderdag 24 oktober 2019

Oudere laat je niet oplichten!

Er is een bende actief die mensen wijs maakt dat er bloed geprikt moet worden omdat er sprake is van een voor ouderen problematisch (griep)virus.
De bende werkt landelijk in tweetallen, of het altijd om dezelfde mensen gaat is nog onduidelijk, misschien zijn er meerdere duo's actief. De een gaat bloedprikken en de ander berooft de oudere van geld en soms ook van de pinpas. Want het prikken moet wat kosten. Niet veel, maar wel wat, maar "gelukkig" kan er gepind worden. Dat betekent dat de pinpas in gevaar is, want die wordt als het ware gerold en de pincode is intussen slim afgekeken.

Dus komt er iemand bij jou aan de deur die je niet kent, laat hem/haar niet binnen! En laat je vooral niet wijsmaken dat je geprikt moet worden omdat je bloed onderzocht moet worden, voordat je het weet ben je heel wat euro's armer!

Mijn vroegere buurvrouw, ze kwam uit een ver land buiten Europa, deed de deur nooit zomaar open, niet overdag en zeker niet 's avonds, ze keek door het raampje en beoordeelde of het een bekende was.
geen bekende, dan bleef de deur dicht. Ze wees mij er destijds op dat ik véél te gemakkelijk de deur opende. Niet doen! Het was een goede tip, ik ben destijds, ik was nog geen 35 jaar en nog lang niet oud, een keer het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Iemand belde aan omdat ze geen benzine meer had en een portemonnee was ze vergeten, ze was gestrand en had een tientje nodig om vlakbij benzine te halen. De jerrycan had ze in de hand. Dat tientje zou ik de volgende dag terug krijgen. Ik was te goed van vertrouwen en naïef en gaf een tientje. De vrouw heb ik nooit weer terug gezien en het tientje natuurlijk ook niet. Ik was toen bijstandsmoeder met 1 kind en een tientje was genoeg om tenminste 8 broden te kopen.

Wees voorzichtig met onaangekondigde bezoeken van mensen en vraag om legitimatie! Voordat je het weet ben je slachtoffer van oplichting en daarnaast is er door onbevoegden bloed afgenomen. Dat bloedprikken loopt in sommige gevallen misschien niet ook goed af. Prikmateriaal kan vuil zijn en daardoor kun je er een ziekte van oplopen!

woensdag 23 oktober 2019

Bijna weer wintertijd!

Komend weekend wordt het weer wintertijd. In de nacht van zaterdag op zondag komt er een uur bij.
Als het nu 7 uur 's ochtends is, is het dan nog maar 6 uur 's ochtends. Het betekent dus dat je de klok een uur terugzet.
Diegenen die geen kleine kinderen hebben, zoals mijn kleindochter, die om zes of vijf uur wakker zijn en het ook voor het werk niet nodig is om vroeg op te staan, kunnen lekker nog een uur verder slapen. Dochter vreest de wintertijd, want dan is kleindochter misschien een tijd lang om vier uur al wakker!
Totdat ik 24 jaar was, kende ik niet anders dan wintertijd. Die heette toen nog niet zo, want er was geen zomertijd. De klokken werden niet verzet en de tijd bleef zoals hij was. Lang geleden, toen ik nog niet geboren was, was er wel een zomertijd, maar die is in 1946 afgeschaft.
De zomertijd zou energie besparen en omdat er in de jaren 70 een energiecrisis was en er verschillende maatregelen genomen werden om energie te besparen, werd vanaf 1977 de zomertijd opnieuw geïntroduceerd.

Tegenwoordig wordt er in deze 24-uurs-maatschappij geen energie meer bespaard, maar heeft de overgang van wintertijd naar zomertijd en omgekeerd voor sommige mensen nogal invloed op hun biologische klok. Ze raken danig in de war en dat is niet nuttig, zeker omdat de energiebesparing tegenwoordig nihil is.
Dus ophouden ermee, is de meerderheid in Europa van mening.
Maar wat moet er dan komen? Moet het permanent zomertijd worden, of altijd wintertijd?
Er waren nogal wat mensen die vonden dat het altijd zomertijd moest blijven: lekker lang licht en op ochtend was het ook licht genoeg, dachten ze. Die mensen gingen er vanuit dat het met de zomertijd ook in de winter gewoon 17 uren licht was, net als in de zomer!  Maar zo gaat dat natuurlijk niet, als je de zomertijd in de winter handhaaft, dan gaat in december de zon pas om 9:50 uur op en hij gaat om ongeveer half zes onder.

Nu komen meteorologen met een geheel nieuw voorstel, een soort compromis: verzet de klok permanent een half uur en laat het daarbij. Nu is de zomertijd een tijd die in bijna heel Europa geldt. Ik denk dat het moeilijk is om overeenstemming te krijgen over een tijdsverschil van een half uur. Want hoe bereken je dan het tijdsverschil tussen bijvoorbeeld New York en Amsterdam? Het tijdsverschil werd altijd uitgedrukt in hele uren. Het is nu 6 uren, maar zou het dan 5,5 uur worden?
Op zich is het een leuk plan, maar ik denk niet dat het veel kans van slagen heeft.

dinsdag 22 oktober 2019

Neusspray met gekruiste handen!

Sinds kort heb ik een neusspray. Die is voorgeschreven door de huisarts. De spray moet de zwelling in mijn verstopte neus  doen afnemen en er voor zorgen dat ik beter kan ademen. Deze spray is onderdeel van de astmabehandeling. Een verstopte neus kan namelijk een astma aanval uitlokken en dat wil je zo veel mogelijk voorkomen.
Ik moet iedere dag 2 keer sprayen in ieder neusgat. Om te sprayen heb je je duim nodig (die zet je tegen de bodem van het flesje) en je wijsvinger en je middelvinger om het spraymechanisme in werking te stellen. Op de bijsluiter van de apotheek staat in de instructies dat ik met een vinger van de linker hand het rechter neusgat moet dichthouden en dan met de rechter hand het linker neusgat moet sprayen. Omgekeerd moest ik het rechter neusgat sprayen door de spray in mijn linkerhand te houden en gelijktijdig het linker neusgat dichthouden met de wijsvinger van mijn rechter hand.
Dus zo deed ik het de eerste keer. Wat een gehannes met gekruiste handen en armen! Ik kon er bijna niet bij en het was uiterst onhandig.
De volgende dag besloot ik toch eerst maar eens de bijsluiter in de originele verpakking te lezen. En die heeft het helemaal niet over gekruiste handen! Volgens mij is het een foutje in de bijsluiter van de apotheek, want waarom zou je zo moeilijk doen met gekruiste handen?
Toegegeven, het is de bedoeling dat je sprayt naar de neusvleugels toe en niet richting tussenschot en dat  wordt misschien gestimuleerd door het kruisen van mijn handen, maar ik weet zo ook wel hoe ik het flesje moet houden, dus voor mij geen gekruiste handen meer!

maandag 21 oktober 2019

Ik krijg weer zin in zwemmen!

Ik zwem zeker 3x in de week, maar vaak wel vaker. Dat doe ik op ochtend tussen 11:00 en 12:00 uur.
Op 6 oktober was de laatste dag dat ik kon zwemmen, daarna liep mijn zwemabonnement af en in de weken daarna had ik het nogal druk:
- Ik wilde graag nog 1x op ochtend naar de film, dat abonnement liep op 7 oktober af, dus 7 oktober was de laatste gelegenheid
- Ik had twee afspraken voor gezellige bijpraat lunches, o.a. met oud-collega's.
- Ik had 3 medische afspraken staan op ochtend.

Soms ben ik het saaie banen zwemmen even helemaal zat, het is goed voor mijn gezondheid, dat zeker, want ik gebruik heel veel spieren en het is goed voor mijn astma, maar het is wel saai!
Daarnaast heb ik een hekel aan de drukte in het bad in de vakanties.  Dan is het een stuk drukker dan normaal. Het is slalomzwemmen en filezwemmen met kans op trappen onder water.
Ook was ik nog steeds heel vermoeid, waarschijnlijk door de virusinfecties die ik een tijdje terug opliep. Ik bleef heel moe en daar kwam maar heel langzaam verandering in! Het wordt zo langzamerhand beter, maar het zou van mij wel wat sneller mogen.Van een fietstochtje naar de supermarkt moest ik al uitrusten, laat staan van een tocht heen en terug naar het centrum van de stad. Vaak was ik dan heel erg blij dat ik er was!

Daarom besloot ik mijn abonnement nog niet direct te verlengen, maar even een pauze te nemen.
Door die pauze liep mijn agenda nog verder vol: even naar de fietsenmaker, naar de kapper, dat kon nu allemaal mooi op ochtend. Daarnaast plande ik ook op avond veel meer activiteiten dan gebruikelijk voor mij. En die energie en tijd moet toch ergens vandaan komen.

Nu begint hier in het noorden dus de vakantie  en nu begint het toch weer te kriebelen ik heb echt weer zin om te zwemmen.
Ik denk dat ik komend weekend maar weer een abonnement neem! Dan heeft de pauze echt lang genoeg geduurd.

zondag 20 oktober 2019

Stroom- en gasverbruik in de afgelopen week

Iedere week noteer ik mijn gasverbruik en vanaf schrijf ik daar wekelijks een blogje over.

Mijn gebruik in de afgelopen  week (week 42):

GAS ->   4 m3.
In week 41 gebruikte ik 5 m3.

STROOM ->  13  kWh
In week 41 gebruikte ik 12 kWh.

Wat kost dat verbruik van deze week? 
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 71 cent per m3 gas en 24 cent per kWh: €5,96
En zoals altijd: dit zijn alleen de verbruikskosten, de overige kosten, zoals vaste leveringskosten en netwerkbeheerkosten komen daar nog bij.

Is dat zuinig?
Ja als je het verbruik van een vergelijkbaar huishouden er naast legt, dan is dat inderdaad zuinig.
Volgens de site  SLIM.Energieinzicht.nl waar mijn het verbruik via mijn slimme meter weergegeven wordt, verbruikt een vergelijkbaar huishouden 2,5 keer zo veel gas en 5 keer zo veel stroom.

Besloten geen peren meer kopen - maar toch wat gekocht

Ongeveer een jaar geleden heb ik besloten geen peren meer te kopen, want eigenlijk vind ik peren niet zo erg lekker en daarom laat ik ze vaak, als ik dan wat koop, veel te lang liggen, want geen zin in peer en daar worden ze niet beter van en vaak belandde dan een deel in de groene bak. Dus geen peren meer, besloot ik. Als kind lustte ik helemaal geen peren en de afgelopen jaren vond ik ze meestal niet lekker.

Wanneer vind ik ze wel lekker? Als ze precies rijp genoeg zijn, niet te hard en niet te zacht, maar precies goed. Daarnaast is de soort van belang. Ik geef niets om conference peren, maar wel de Doyenne de Comice. Die laatsten zijn naar mijn smaak prima eetbaar, maar meestal ook wat duurder. Dat zal wel komen omdat ze wat minder goed te bewaren zijn of zo, geen idee eigenlijk!

Peren zijn wel heel gezond en recent in de aanbieding. Ik kocht één peer voor 18 cent en later die week nog één voor 22 cent. Spotgoedkoop in feite!
Mijn oplossing voor nu: ik koop, als ik er zin in heb, één peer in de aanbieding die niet te zacht is en niet te hard en die consumeer ik dezelfde dag! 
Dan geef ik de peer geen kans om overrijp te worden en  hoef ik geen rottende peren meer weg te gooien omdat ik er steeds geen zin in had.

zaterdag 19 oktober 2019

Boodschappen in de afgelopen week - mooi binnen budget!

Deze week kocht ik vooral heel veel groenten en voor mijn doen veel koekjes.
De groenten:
bloemkool
uien
tomaten
spruiten
paprika's
broccoli
Verder 4x een pot bonenschotel. Dit zijn zowel Mexicaanse bonenschotels als chili con carne schotels. Normaal €2,39 per pot, nu 99 cent. Heerlijk voor als ik een keer weinig tijd heb! Wat vegagehakt met gesnipperde uien er door en tortillachips er bij en wat verse tomaten en klaar is je maaltijd! Ik weet wel dat je bonenschotels nog goedkoper en misschien gezonder zelf kunt maken, maar dat kost een stuk meer tijd en met de potten uit de aanbieding ben ik snel klaar.
Ook kocht ik nieuwe vloeibare zoetstof. Ik heb een tijd terug mijn laatste flesje in gebruik genomen en ik grijp niet graag mis. Die zoetstof gebruik ik vooral in zelfgemaakte havermoutpap.

12 - 19 okt '19


*=aanbieding, @=afgeprijsd WAAR PRIJS
Voeding
2x Doyenne de Comice peer* AH 0,40
jong belegen kaas @ Coop 2,84
uien Coop 1,09
trostomaten* Coop 0,83
pompoen, ruim 1 kg* AH 2,14
bloemkool, 1542 gram* AH 0,99
spruiten* AH 0,89
puntpaprika's* AH 1,19
broccoli, 375 gram* AH 0,51
sambal, 2 potjes* AH 2,50
vegetarisch gehakt AH 1,59
busje kruiden voor gehakt AH 0,99
bonenschotel, 4 potten à 700 gram * AH 3,96
tortilla chips AH 0,76
cup a soup, 2 pakjes AH 1,00
vloeibare zoetstof (voor voorraad) Kruidvat 1,99
sojatoetje, halve liter* Coop 0,83
Snacks/ hapjes
volkoren biscuitjes, rol AH 0,79
speculaas, pak AH 0,81
minicrackers AH 1,45
Dranken
2 liter sojadrink Coop 1,76
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN 29,31
Diversen
zegels AH 1,40
zelfzorgmedicijnen Kruidvat 5,28
TOTAAL DIVERSEN  6,68
TOTAAL 35,99

vrijdag 18 oktober 2019

Waarom word ik steeds gebeld op mijn vaste telefoon?

Ik heb een mooie, grote telefoon voor slechthorenden. Wel 3x per dag werd ik de afgelopen week gebeld, maar als ik opnam, dan meldde zich niemand!
Heel raar!
Wie was dat toch? Wat was er aan de hand?
Het duurde lang, maar eindelijk vond ik uit wat het was. Ik werd helemaal niet gebeld, de oplaadbare batterijen voor de accu waren oud en versleten en het signaal gaf aan, dat de batterij bijna leeg was, maar opladen lukte niet meer goed.
Het belletje is te vergelijken met de rookmelder, die gaat ook hard piepen als de batterij bijna leeg is!

Eerst dacht ik even: ik koop een nieuwe telefoon, want deze is niet goed meer, maar dat vond ik meteen een onzinnige gedachte. Ik moet gewoon de oude batterijen door nieuwe vervangen en dan komt het ook in orde. Handleiding er bij en uitzoeken wat er in moest en op internet zoeken naar de juiste vervangende batterijen.
Een nieuwe, gelijkwaardige telefoon kost een kleine 70 euro. Nieuwe batterijen kosten nog geen 10 euro.
Dus met de aanschaf van nieuwe batterijen heb ik 60 euro uitgespaard! Gisteren kreeg ik ze via de post binnen. Nu kan ik weer een tijdje vooruit en als die batterijen weer "op" zijn, dan ga ik beslissen of ik voortaan met alleen een smartphone verder wil en het vaste abonnement opzeg!

donderdag 17 oktober 2019

Zuinig stoken - wanneer is de temperatuur nog aangenaam?

De koude maanden komen er weer aan, dat betekent dat er weer gestookt moet worden, hoe energiebewust je ook wilt leven.

Hoe stook je zuinig?
Isolatie is van belang, hoe betere isolatie, hoe beter de warmte in huis blijft hangen. Er is wel één maar, je moet wel ventileren, anders wordt het veel te vochtig in huis. Vocht zorgt voor schimmels en andere ellende, daarnaast kost het wat meer energie om een vochtig huis te verwarmen.

Het hoeft in huis niet ruim 20 graden te zijn om toch aangenaam te zijn. Het hangt van veel factoren af. Met kleding kom je een heel eind. Lekkere warme kleding, warme vesten en truien en isolerend ondergoed voorkomen dat je je arm stookt.

Als je zuinig wilt stoken, dan kun je de thermostaat een (paar) graadje(s) lager zetten. Voor mij is 18,5 graad meestal voldoende, maar niet altijd. Dat is een kwestie van gewenning en van de mate van activiteit. Als ik mij net een tijd lang matig ingespannen heb, dan is 17 graden ook genoeg. Ik ben dan nog zó warm, dat die warmte die ik zelf geproduceerd heb, ruim voldoende is.
Maar soms is 19,5 graad of hoger zelfs niet voldoende. Dat viel mij in de hete periodes afgelopen zomer op. Dan was het overdag heet en koelde het 's avonds iets af en dan had ik het koud en zocht ik een vest of een dekentje op. En dan was het op de thermometer nog steeds ruim boven de 20 graden. Dat maakte mij duidelijk dat het vooral gaat om de effecten van afkoeling.
Hetzelfde gebeurt op middagen dat mijn kleindochter hier speelt. Dan doe ik de verwarming aan, de thermostaat komt dan op 20 graden en als ze vertrokken is, dan gaat de thermostaat weer wat lager.
Het wonderlijke is dat die afkoeling ook dan weer zorgt voor rillingen, terwijl ik het normaal  bij eenzelfde temperatuur en dezelfde hoeveelheid kleding absoluut niet koud heb.

woensdag 16 oktober 2019

Toch minder korting op pensioenen?

Volgens een groep experts hoeven de pensioenen helemaal niet zo veel gekort te worden als je andere rekenregels toepast.
Deze experts hebben een brief geschreven aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.
Kijk!
Dat lijkt goed!
Het is namelijk zo, dat niet alleen de rentes van invloed zijn op de hoogte van de gelden van de pensioenfondsen, ze hebben over het algemeen ook een heel aardig rendement op andere belegde gelden.
Er hoeft dus niet zo veel gekort te worden om te zorgen dat er voor de volgende generaties voldoende overblijft.
Minder korting zou mooi zijn!
Over indexatie hoeven we het waarschijnlijk niet te hebben, maar minder korting is ook al wat.
Volgens de brief: "Anders rekenen we onszelf alleen maar verder de put in. Ons pensioenstelsel en zijn miljoenen deelnemers verdienen beter."
Als de geleerde heren en dames + mensen van het bedrijfsleven vinden dat de regels prima aangepast kunnen worden, laten we dat dan maar gauw gaan doen!

PS Vandaag werd bekend dat de president van De Nederlandsche Bank misschien mogelijkheden ziet om de pensioenen van ABP en Zorg en Welzijn niet te korten.  (klik op de link) Dit zou zijn op basis van het nieuwe pensioenakkoord.

dinsdag 15 oktober 2019

Waarom minder AOW op Bonaire?

Het Caraïbische eiland Bonaire is een gemeente van Nederland, een bijzondere gemeente weliswaar, maar desalniettemin een gemeente van het Koninkrijk der Nederlanden, net als de gemeente Groningen of alle andere gemeenten in Nederland.
Toch is de AOW daar anders. Ik ontvang als alleenstaande €1158,22 per maand, een leeftijdgenoot op Bonaire ontvangt volgens de NOS maar 586 euro per maand. Lees hier.

Hoe zit dat?
Is het leven daar goedkoper dan, dat ouderen maar de helft krijgen van wat ze in Nederland ontvangen? Volgens een bericht van de NOS is het leven er juist duurder, in ieder geval de boodschappen, de NOS: "Voor een komkommer die in Nederland voor 75 cent in de schappen ligt, betaal je op Bonaire 3,18 euro. Een liter versgeperste sinaasappelsap kost bij de Zaanse super 3,09 euro, terwijl je in het filiaal van diezelfde supermarkt in Kralendijk op Bonaire 5,45 euro betaalt."
Alle eten moet  ingevoerd, er wordt op Bonaire weinig voedsel geproduceerd. Nu denk ik dat je als senior op Bonaire wel gek zult zijn om van je super lage inkomen een liter versgeperst sinaasappelsap te kopen, maar het geeft wel aan dat de prijzen hoog zijn.

NOS: Een ouderdomspensioen voor een alleenstaande 65-plusser op Bonaire is 586 euro per maand. Onderzoeksbureau Regioplan heeft in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid berekend dat dat eigenlijk 1385 euro moet zijn, het zogenaamde bestaansminimum.

Is dit discriminatie?
Het lijkt er wel heel sterk op! Geen oudere in Nederland zou dit pikken. Ze zouden met hun e-bikes, rollators of scootmobielen of eventueel een geleende tractor  alle verkeer in de grote steden gaan blokkeren, maar dat lukt natuurlijk niet als je arm bent en op Bonaire woont, want waar moet je dan naar toe om de aandacht te trekken?

Gevolg van deze uiterst karige AOW is dat mijn leeftijdgenoten op Bonaire die geen andere inkomsten hebben dan AOW, in diepe, schrijnende armoede leven.
Er is toegezegd dat die AOW stapsgewijs verhoogd zal worden, maar voor een toezegging en kleine stapjes kopen ouderen op Bonaire niets.
Ik vind dat hier snel verandering in moet komen! En het lijkt mij terecht dat deze ouderen er tevens met terugwerkende kracht er flink wat bij krijgen!

PS het zou mij niet verbazen dat in de andere bijzondere Nederlandse gemeenten in het Caraïbisch gebied  (Saba en Sint Eustatius) dezelfde regeling geldt voor de AOW, maar dat heb ik niet uitgezocht.

maandag 14 oktober 2019

Eindelijk goed!

In het voorjaar kocht ik een nieuwe bril, maar om het montuur goed passend te maken, dat was een lange weg! Het dragen van mijn bril bleef pijn doen, dus dan stapte ik maar weer over op mijn oude bril, die zat nog steeds prima, deed nergens pijn, maar was een een beetje oud.
Die nieuwe bril verdween weer in een brillendoos en ik maakte plannen om maar weer eens langs te gaan bij de opticien. Dat deed ik in totaal 3 keer, want kennelijk wilde het maar niet lukken om de bril echt comfortabel te laten zitten.
Ik heb dat nog nooit eerder gehad dat een bril steeds maar pijn bleef doen, dan weer pijn op de neus, dan weer achter de oren.
Hoe moeilijk kan het zijn?
Anders was het altijd in één keer goed, nog nooit problemen gehad.
Ergens hoopte ik dat de bril "vanzelf" goed zou gaan zitten, wat hij natuurlijk niet deed. Het probleem was, dat de bril bij de opticien eerst wel goed voelde, maar na verloop van uren kwam de pijn. In de zaak voelde ik er nog niets van en leek er geen vuiltje aan de lucht, maar in de loop van de dag kwam de ellende.
Bijna had ik de neiging om het op te geven en die bril in de brillendoos te laten zitten. Wat een pokkeding! Zou het ooit nog wat worden tussen die bril en mij?

Afgelopen donderdag ging ik nog weer een keer, dat was op de dag van de lunch met oud-collega's, ik schreef er donderdag al over. Het regende dat het goot, dat maakte dat de winkelruimte van de opticien volkomen leeg was. Geen klant te zien en het personeel was aan het opruimen en stofzuigen.
Ik vertelde dat ik al 3 keer eerder was geweest om de bril af te stellen en dat het steeds maar niet lukte en dat de bril na verloop van uren toch steeds weer pijn deed.
Vorige keren was het heel druk, met rijen wachtenden voor mij en achter mij. Waarschijnlijk is er toen te weinig tijd besteed aan het goed afstellen van mijn montuur. Nu had de vriendelijke opticien alle tijd voor mij en nu is het eindelijk goed gekomen.
Ze is er zeker een kwartier mee bezig geweest!

een selfie van mijn nieuwe bril, die eigenlijk al maanden oud is 😀

zondag 13 oktober 2019

Gas- en stroomverbruik in de afgelopen oktober-week

Vandaag zou het 21 gaden worden, een lekker warme dag! Maar die warmte liet erg lang op zich wachten, zo lang dat ik het heel erg koud kreeg en 's middags de verwarming aan deed. Toen was het buiten nog geen 17 graden en binnen net iets hoger, maar geen 18 graden. Nou, mij te koud. Later vanmiddag werd het warmer. Rond half vijf was het kwik zelfs gestegen tot 19,4 graden, toch niet slecht, alleen een beetje laat. Daarvóór was het koel en nat.
Wat leverde dat op qua gas- en stroomverbruik?
Voor het eerst sinds half mei dit jaar zat ik ruim boven de 1 m3 in één week. Heel ruim, moet ik zeggen!

Mijn gebruik in de afgelopen  week (week 41):

GAS ->   5 m3.
In week 40 gebruikte ik 0,8 m3.

STROOM ->  12  kWh
In week 40 gebruikte ik 11 kWh.

Wat kost dat verbruik van deze week? 
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 71 cent per m3 gas en 24 cent per kWh: €6,43
En zoals altijd: dit zijn alleen de verbruikskosten, de overige kosten, zoals vaste leveringskosten en netwerkbeheerkosten komen daar nog bij.

Ik heb nagekeken hoe veel ik kwijt ben voor die leveringskosten en netwerkbeheerkosten. Dat is nog een aanzienlijk bedrag!
Leveringskosten van stroom en gas samen: €1,53 per week
Netwerkbeheerkosten voor stroom en gas samen: €7,69 per week.
Dus ik betaal in totaal €9,22 per week en dan heb ik nog geen m3 en geen kWh verbruikt!

Daar gaat het volgende dan weer af:
Elke huishoudelijke aansluiting ontvangt dagelijks €0,85 vermindering energiebelasting verrekend op de jaarnota. Als je dat meerekent, dan betaal ik aan vaste kosten €3,27 per week.

300.000 kilo dier teruggeroepen om vernietigd te worden

Door de besmetting met de listeria-bacterie bij het gesneden vlees van producent Offerman in Aalsmeer is er enorm veel vlees teruggeroepen. In totaal gaat het om wel 300.000 kilo. Het gaat mij aan het hart dat er zo veel dieren totaal nodeloos gedood zijn!

Want driehonderdduizend kilo, hoe veel dieren zijn dat wel niet?
Een kip is vrij licht, een varken is al een stuk zwaarder en een vleeskoe is nog zwaarder.
Een kip een kilogram, een varken 100 kilo en een koe 750 kilogram? Wat je ook mee moet rekenen, zijn de karkassen van de gedode dieren die nodig waren om 300.000 kg gesneden vlees te produceren. Hoe veel beesten zouden het zijn?

Misschien zeg je, het maakt die dode dieren niet meer uit of ze nu wel of niet opgegeten worden. Voor mij maakt het wel uit, ik vind het schrijnend!

En wat gebeurt er nu met die vernietigde dieren? Ik geloof dat ze er brandstof of zo van maken, dan heeft het vlees toch nog een beetje nut, maar ik blijf het heel triest vinden.
.



zaterdag 12 oktober 2019

Uitgaven aan boodschappen in de afgelopen week - budget overschreden.

In de afgelopen week kwam ik boven mijn budget van 35 euro uit. Helemaal niet erg, want in de afgelopen weken gaf ik minder dan mijn budget uit.

Hoe kwam het dat ik op 41 euro uitkwam?
Ik kocht gewoon veel, de lijstjes van de vorige weken waren aanmerkelijk korter. 
Ook kwam het door de pompoenen, oploskoffie en de pesto + tortellini. Dat alles was in de aanbieding en eigenlijk vind ik pesto zo lekker, dat ik mijzelf eens een keer getrakteerd heb, hoewel ik weet dat pesto slecht voor mij is (te zout, en te vet). Zowel de tortellini als de pesto zijn niet veganistisch. In de pesto zit kaas en dat geldt ook voor de spinazie-tortellini die ik kocht. De hoeveelheid kaas in deze producten is niet gigantisch, het zijn bescheiden hoeveelheden en ik had er zin in!

5 - 12 okt '19


*=aanbieding, @=afgeprijsd WAAR PRIJS
Voeding
500 gr. witte druiven* AH 1,49
appels, 3/4 kg* Lidl 0,67
goudse kaas 30+  Lidl 1,99
hele grof volkorenbrood* Lidl 0,99
2 verse broodjes* AH 0,62
ontbijtcrackers* AH 0,99
halvarine Lidl 0,58
sperziebonen*, pond Lidl 0,49
aubergine* AH 0,59
courgette* AH 0,59
2 pompoenen* AH 3,31
2 pakken gezeefde tomaten AH 0,98
tomatenblokjes, 2 pakken* Coop 0,99
500 gr broccoli* Coop 0,79
paksoi @ Coop 0,69
2 potjes pesto* + 1 pak tortellini* Coop 5,31
500 gr. biologische pasta, volkoren Lidl 0,89
kokosmelk, 2 blikjes AH 1,78
gebroken lijnzaad* AH 1,49
sojatoetje, halve liter Coop 1,19
Snacks/ hapjes
notenmix Lidl 1,69
soepstengels AH 0,84
mini fruitijsjes AH 2,09
Dranken
2x 200 gr Nescafé oploskoffie* AH 6,60
2 liter sojadrink Coop 1,76
limonadesiroop 0% suiker AH 1,59
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN 40,99
Diversen
zegels AH 1,60
handafwasmiddel*, 2 grote flessen Coop 2,15
zegels AH 0,60
TOTAAL DIVERSEN  4,35
TOTAAL 45,34

vrijdag 11 oktober 2019

Gratis een lekkere lunch

Toen ik bijna een jaar geleden mijn afscheidsfeest had van mijn werk, kreeg ik van de 5 collega's waarmee ik de werkkamer deelde een bon voor een gratis gezamenlijke lunch.
De collega's betalen, heel lief!
Die lunch heeft nog steeds niet plaatsgevonden, maar vandaag gaat dat eindelijk gebeuren.

Dat het zo lang duurde, had te maken met het feit dat mijn aanstelling na mijn afscheidsfeestje nog verlengd werd tot 1 maart omdat er problemen waren met mijn opvolger. Vervolgens overleed de moeder van een van de collega's, waardoor haar hoofd niet stond naar een leuke lunch, dus vond ik dat ik best nog even kon wachten. Daarna raakte een andere collega ernstig gewond aan haar hand, waardoor de lunch op de lange baan geschoven werd. In september was er nog iemand op vakantie.
Nu, nadat iedereen echt weer terug is, gaan we vanmiddag samen eten.

Ik heb er zin in! Ik mis ze namelijk best wel! Zij missen mij waarschijnlijk minder, zij zijn druk met het werk en ze hebben elkaar om bij te kletsen en het nieuws van de dag uit te wisselen.
Het probleem van stoppen met werken is dat er geen collega's meer zijn. Ik praat nu met zwemkennissen, en met mensen die ik ontmoet tijdens de cursus die ik doe. Dat is heel anders dan praten met collega's die ik al jaren (werk)dag in (werk)dag uit tegenkwam.
Het lijkt me leuk om bij te praten straks!

donderdag 10 oktober 2019

Herfstwissel gedaan

Zo!
Mijn zomerdekbed hangt voor het open raam te luchten op zolder, evenals twee van mijn zomerjassen!
Op mijn bed ligt nu een warmer dekbed + een wollen deken voor koude nachten. Dat was ook hoognodig, want in mijn slaapkamer is de temperatuur een stuk lager dan afgelopen zomer. Toen mat ik maxima van 28 graden daar, nu is het 14 graden, maar 2 graden hoger dan de temperatuur zoals die in de winter meestal op mijn slaapkamer is. Dan is het er  zo'n 12 graden, kouder wordt het niet.
In de nacht van zondag op maandag was het hier buiten maar 2,4 graden, echt niet meer zomers!
Ik moet zeggen, ik vind het heerlijk om onder een zwaarder dekbed te liggen, veel beter dan onder een dun lakentje wanneer het zo bloedheet is. Ik voel me in de winter en herfst als het ware meer geborgen en veilig in zo'n warm nestje!
Ook de warme jassen, handschoenen en sjaals zijn weer tevoorschijn gehaald. Ik heb drie winterjassen, afgelopen winter kocht ik nog eentje bij. Voorlopig heb ik weer voldoende om de winter prettig door te komen. Voordeel van het met pensioen zijn: als het echt slecht weer is, dan blijf ik gewoon thuis en dan heb ik geen jas nodig. Die 3 jassen zijn voor nu luxueus veel!
Nu schijnt het, dat het in het weekend nog weer warm wordt. De verwachting is nu dat het  komende zondag wel 21 graden wordt. Dat is geen probleem, ik heb hier beneden nog 1 zomerjas aan de kapstok hangen. Dus die kan ik gebruiken!
En mijn huis warmt van een enkele warme dag nauwelijks op. Dus misschien gebruik ik zelfs de wollen deken in de nacht!
Zijn jouw kleding en huis al winterklaar?

woensdag 9 oktober 2019

Marsepein!

Sinds augustus ligt het sinterklaassnoep weer in de winkel. Soms lijkt het of dit ieder jaar vroeger gebeurt. Het meeste snoep voor de sinterklaasperiode vind ik niet de moeite waard, ik ben niet zo'n chocolaliefhebber, maar marsepein vind ik wél erg lekker!
Dat betekent dat ik graag wat zou willen kopen, mjam, mjam, lekker!
Het probleem is dat die marsepein niet goed voor mij is. Voor niemand eigenlijk, maar zeker voor mij, iemand met diabetes en overgewicht, is die marsepein zeker een afrader. Veel te veel suiker en veel te lekker, waardoor marsepein in no-time op is. Niet doen dus, of hooguit 1x per jaar een heel klein beetje. 
Als ik in de winkel niet langs het schap ga met alle sinterklaassnoep, is er niets aan de hand. Dan denk ik er niet eens aan! Maar als ik dat, zoals gisteren, wél per ongeluk doe en die heerlijke marsepein zie, dan moet ik moeite doen om niets te kopen! Dat niet kopen is gisteren goed gelukt overigens.
Niet alle soorten vind ik even lekker, maar lekker genoeg om het te willen, helaas. 
Vroeger hadden ze bij banketbakkers zo'n gigantisch marsepeinen varken in de etalage liggen. Die marsepein was pas echt lekker!
De afgelopen jaren weet ik mij goed te beperken tot een heel klein beetje. Dat is wel eens anders geweest. Dan werkte ik al gauw 4 of meer marsepein broodjes per seizoen weg.
Houd jij van sinterklaassnoep?
Marsepein broodje

dinsdag 8 oktober 2019

Griepprik - ik haal er weer één!

Ik heb de oproep voor de griepprik al weer in huis! Begin november kan ik de prik halen en dat ga ik ook doen! Ik ben er namelijk van overtuigd dat het helpt, zo'n prik.
Ik haal er één vanaf het moment dat ik diabetes kreeg en kort daarna de diagnose astma erbij kreeg.
Sinds de griepprik heb ik geen zware griep meer gehad. Soms wel lichte verschijnselen, maar die leken meer op een stevige verkoudheid dan op een echte griep.
Je moet weten dat een verkoudheid (rhinovirus) iets anders is dan griep (influenza virus).

Er zijn veel mensen die denken dat een griepvaccinatie niet helpt, die geloven in een samenzwering van medici en de farmaceutische industrie. Die lezen online en in kranten alles wat hun theorie ondersteunt. Als die een zware griep krijgen, dan zullen die denken dat ze die griep ook gekregen zouden hebben mét vaccinatie, want hun overtuiging is dat de prik niet werkt of misschien denken ze zelfs wel dat de prik averechts werkt en dat je door die prik juist ziek wordt.
Ik heb niet (meer) de illusie dat ik anti-vaccinatie-mensen kan overtuigen, dus daar begin ik niet aan. Pech als ze zware complicaties krijgen of kans lopen te overlijden. In het verleden heb ik het geprobeerd en kreeg ik veel reacties van antivaxxers. Lees hier in de Volkskrant:

Ik ga niemand overtuigen, maar lezers moeten ook niet denken dat ze mij kunnen overtuigen dat vaccinatie voor mij of voor mijn kleinkinderen niet beschermend zou zijn, bespaar je de moeite.

Ik ga hem dus halen over een week of vier. Mocht je het nog niet zeker weten: hier is de link naar Eenvandaag met een item dat de jaarlijkse griepprik wel degelijk werkt.
Hierin onder andere: "De Wereldgezondheidsorganisatie publiceerde dit jaar een rapport gebaseerd op alle literatuur die bestaat over de toepassing van griepvaccins op kwetsbare groepen en ouderen. Zij laten duidelijk zien dat er een goede reden is om griepvaccins in brede zin toe te passen".

maandag 7 oktober 2019

14e overstap energie

Ik was toe aan al weer mijn 14e overstap naar een ander energiebedrijf!
Ik stap ieder jaar over, omdat overstappen een overstapbonus oplevert van soms wel 200 of 300 euro per jaar en daarnaast ben ik verzekerd van het laagste tarief passend bij mijn energieverbruik.
Vorig jaar en ook dit jaar om deze tijd vond ik geen heel hoge bonussen meer. De laatste keer dat ik een bonus van 300 euro in de wacht sleepte, was in 2010. 

Voordat ik kon overstappen en je regionaal gebonden was aan een vaste leverancier, was ik bij Essent.
Mijn 1e overstap was naar Cogas-centrica
de 2e overstap was naar Greenchoice
de 3e overstap was naar Main Energie
de 4e overstap was terug naar Greenchoice
de 5e overstap was terug naar Essent
de 6e overstap was naar Eneco (gedoe mee gehad, ga ik dus niet weer naar toe, hoewel het uiteindelijk wel goed is gekomen)
de 7e overstap was naar Energie Direct
de 8e overstap was terug naar Greenchoice
de 9e overstap was terug naar Essent
de 10e overstap was naar Oxxio
de 11e overstap  was naar Pure energie
de 12e overstap was naar  VandeBron
de 13e overstap was naar Greenchoice

Die laatste, 13e, overstap was eind oktober vorig jaar, maar de levering ging pas op 6 januari in, want dat was de einddatum van het oude contract. Nu blijkt dat Greenchoice 1 november 2019 aanhoudt als einddatum van hun contract. Dus ik kon nu al zonder boetes overstappen!

Ik kijk tegenwoordig vaak een aantal keren op vergelijkingssites, want soms zijn er nauwelijks overstapbonussen te vergeven en soms is er ineens toch een leuk bedrag, dat kan van dag tot dag verschillen. Op het moment dat er een mooie bonus is, dan hap ik toe!

Nu stap ik over naar Oxxio,  ik ontvang bij de eindafrekening over een jaar 165 euro cashback.

Hoeveel gas en stroom denk ik het komende jaar te gaan verbruiken? Ik denk dat het er van afhangt hoe streng de winter wordt en of ik ziek word. Bij ziekte met koorts heb ik het graag lekker warm in huis. Als anders 18,5 graad genoeg is, dan stook ik dan tot minstens 21 graden, anders blijf ik rillerig. Natuurlijk ben ik dan ook vaker thuis en gebruik ik daardoor meer elektra.

Een ruwe schatting (door mijzelf) voor het komende jaar:
- tussen 450 en 600 m3 gasverbruik (in het afgelopen jaar 404 m3)
- tussen 650 en 750 kWh stroomverbruik (in het afgelopen jaar 623 kWh)

Stap jij jaarlijks over?

zondag 6 oktober 2019

Gas- en stroomverbuik in de afgelopen week

Iedere week noteer ik mijn gas- en stroomverbruik en schrijf ik er een berichtje over.
Mijn gebruik in de afgelopen  week (week 40):

GAS ->   0,8 m3.
In week 39 gebruikte ik 0,4 m3.

STROOM ->  11  kWh
In week 39 gebruikte ik 12 kWh.

Wat kost dat verbruik van deze week? 
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 71 cent per m3 gas en 24 cent per kWh: €3,21
En zoals altijd: dit zijn alleen de verbruikskosten, de overige kosten, zoals vaste leveringskosten en netwerkbeheerkosten komen daar nog bij.

In de afgelopen week heb ik 1x de verwarming aan gehad. Mijn kleindochter was hier en het was 17,3 graden in de woonkamer, niet echt aangenaam, dus heb ik de thermostaat op 19,5 graden gezet! Dat kost dan wel wat gas, maar dat is onvermijdelijk. Nu kost het relatief nog weinig om de kou er uit te halen, naarmate het buiten kouder wordt, heb je méér kubieke meters gas nodig om het huis warm genoeg te maken.

Zorg voor ouderen in de knel

Na de 2e wereldoorlog was er een babyboom. We vieren nu dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn. Niet heel Nederland is in de herfst van 1944 bevrijd, een deel pas maanden later, in de stad Groningen ergens in april 1945. Bevrijde Nederlanders maakten een inhaalslag wat de geboorte van kinderen betreft. Al die babyboomers zijn zo langzamerhand met pensioen en worden ouder en krakkemikkiger.
En er zijn er véél. Nu zijn er 1,3 miljoen 75+ ers en in 2030 zijn er al 2,1 miljoen en daar ben ik er in 2030 eentje van.

Al weer geruime tijd geleden is besloten om verzorgingshuizen te sluiten, het ene na het andere huis ging dicht. Ze waren niet meer nodig en (hoog)bejaarden konden thuis blijven wonen met indien nodig veel mantelzorg en een beetje thuiszorg. Ik heb mij er destijds over verbaasd en doe dat nog steeds. Accommodaties en expertise in de ouderenzorg verdwenen, ze waren zogenaamd niet meer nodig. Hoe moet dat in een land waar relatief steeds meer ouderen wonen? En hoe ouder de mensen, hoe ingewikkelder de zorg wordt. Niet iedereen wordt fit en gezond 100 jaar, de meesten niet.

Bejaardenhuizen zijn ontstaan in een periode dat de meeste gehuwde vrouwen niet werkten. Nog niet zo heel lang geleden werden vrouwen ontslagen als ze gingen trouwen, ze mochten niet meer werken. Moeders waren thuis en zorgden voor de kinderen. Toen was er misschien tijd voor mantelzorg door dochters en schoondochters.

In heel veel jonge gezinnen zijn nu beide partners aan het werk en hebben ze naast het werk de zorg voor hun kinderen en voor het gezin en juist nu wordt van gezinnen, de (klein)kinderen van de babyboomers verwacht dat ze voor hun oudere familieleden gaan zorgen en dat is lastig in een druk tweeverdienersgezin. Wie moet er mantelzorg verlenen? Bejaarde buren en vrienden? De thuiszorg kan vaak geen hulp bieden, daar zijn grote wachtlijsten. Mensen houden soms een ziekenhuisbed bezet omdat er geen thuiszorg beschikbaar is om steunkousen aan te trekken.

Zolang de (hoog)bejaarde zelfredzaam en gezond is, is er geen probleem en kan er zelfstandig gewoond worden, maar naarmate mensen ouder worden, komen er steeds meer kwalen. 
Ik vind het heel jammer dat de voorzieningen zo slecht zijn in het gebied tussen zelfstandig thuiswonen en het verblijven in een verpleeghuis. Voor een verpleeghuis gelden zeer strenge regels, daar kom je niet zo snel in. Er is als het ware een gat gevallen, misschien niet voor de mensen die rijk genoeg zijn om op eigen kosten zorg te regelen, maar wel voor de mensen die niet zo veel geld hebben.

Ik maak me grote zorgen voor de toekomst. Mijn moeder en mijn grootmoeders hebben geruime tijd in een verzorgingshuis/bejaardenhuis gewoond, maar die voorzieningen zijn nu wegbezuinigd. Onze welvaart is daarvoor niet meer toereikend, zo lijkt het. Zouden we naar vroeger terugkeren? Die goede oude tijd? Mijn overgrootvader woonde bij zijn zoon, en een andere overgrootvader ging naar het armenhuis, waar hij met 10 anderen op een slaapzaaltje verbleef, en hij met diezelfde mannen een soort huiskamer deelde. Het stonk er ongelooflijk naar pis toen ik als kind een keer dit huis bezocht. Niet raar, want ik denk dat de zorg niet zodanig was dat deze bejaarden voorzien werden van goed incontinentiemateriaal.  Ze kregen eten en een bed.

Recent is er een brede taskforce  wonen en zorg geïnstalleerd en die moet de huisvesting en de zorg voor hoogbejaarden in goede banen leiden. Het lijkt mij een beetje laat.  Ze wisten bij de overheid al heel lang dat er naar verhouding steeds meer hoogbejaarden in Nederland wonen. Waarom eerst verzorgingshuizen sluiten en een andere bestemming geven om vervolgens een taskforce aan de slag te laten gaan met de huisvestings- en zorgproblemen van ouderen?

Nu wil de SP een initiatiefwet indienen voor zorgbuurthuizen, waar ouderen kunnen wonen en waar ouderen die in de buurt wonen kunnen eten.  Volkskrant: De nieuwe zorghuizen met uiteindelijk 99 duizend bewoners zouden volgens een berekening van het CPB per saldo 400 miljoen euro gaan kosten. Die huizen worden met twee miljard euro gefinancierd via de Wet Langdurige Zorg, maar daar staan lagere uitgaven tegenover aan wijkverpleging, thuiszorg en huursubsidie.

Toen mijn moeder ruim 12 jaar geleden in het verzorgingshuis opgenomen werd, was daar een erg strenge dame van een indicatiecommissie die bekeek of  mijn moeder niet toch gewoon thuis zou kunnen blijven wonen. Zo'n indicatiecommissie zou ook de bewoners van deze zorghuizen kunnen selecteren, en sommige kandidaten met een ernstige en ingewikkelde ziekteproblematiek misschien meteen doorverwijzen naar een verpleeghuis.
Misschien staan er nog wat oude verzorgingshuizen leeg die weer in gebruik genomen kunnen worden?